Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V důsledku banu na Huawei klesnou celosvětové prodeje telefonů o >3 %

Řekl bych že jejich místo velice rád a rychle zaplní nějaký jiný výrobce (a žádný pokles kvůli tomu "banu" nebude), nejspíš taky z číny...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina uzivatelu kupuje novy telefon, protoze na starem je stary Android deravy jak reseto. Ted je otazka, je deravej Android porucha nebo ne?
Muj nazor je, ze Android je porucha jiz pri koupi, tak priblblej OS tu snad nikdy nebyl a asi ho nic uz neprekona, ale chapu, ze Android jako porucha se uplne nepocita nebo naopak s touhle poruchou uzivatele tak nejak pocitaji. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi, ale vetsina lidi ani nevi ze nejaky android v mobilu maji. Mobily kupuji, protoze stary rozbijou.. protoze se stary uz seka... protoze se jim zda, ze stary mobil uz neni dostatecne in. A nejaka bezpecnost pouziteho os jim vubec nic nerika. Ani os pri koupi neresi.. resi znacku mobilu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> vetsina lidi ani nevi ze nejaky android v mobilu maji

Ja bych rekl ze to vi, protoze je to napsano uplne vsude. Verzi moc neresi, max jaka je nadstavba UI. Ale mate pravdu ze bezpecnost neresi vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vychazim z toho, jak na me lidi koukaji kdyz mluvim o androidu. Oni maji preci svyho samsunga, huawei, xiaomi... tak o cem to sakra melu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s franzzzem. Lidi co znam a nejsou pres IT, proste obycejni uzivatele telefonu, tak vi, ze telefon ma Android. Rozhodne umi ty lidi vic nez jen vyjmenovat vyrobce telefonu, nedelal bych teda z lidi hlupaky. Ale je fakt, ze bezpecnost se stale prilis neresi. Respektive, cim vic je uzivatel pokrocily, cim vic pouziva telefon jako pocitac a ne jako pouze telefon, tak tim resi vic i bezpecnost a tak je to vcelku spravne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Vetsina uzivatelu kupuje novy telefon, protoze na starem je stary Android deravy jak reseto.“

Tak přesně tomuhle se říká „přání otcem myšlenky“.
Nerozumím míře Vaší frustrace z toho, že převážná většina ostatních Android používá a nemá s ním zásadní problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved to je znamy Redmarxom komplex. Jednou, pred bohvie kolkymi rokami v dobe ladovej, si kupil android za celych 3789Kc s DPH a odvtedy tu melie tieto nezmysly dokola..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupit mobil je umeni, nejcastejsi problemy dnesnich mobilu:
-nema slot na sd-kartu
-nema jack konektor
-ma vyrez nebo prustrel
-displej je na koncich zaobleny
-je to padlo, ktere se nevejde do kapsy
-ma to zamknuty bootloader a nejde odemknout
-neni k dispozici root
-nema to hardwarova tlacitka
...(asi jsem nevyjmenoval uplne vsechno, proste na co jsem si ted vzpomnel)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ty jses typicka hracicka s HTC HD2, me nejaka zpomalena SD karta a zastaralej jack co jsem nepouzil uz nekolik let opravdu netrapi

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

- jj nutnost vše cpát na ultra rychlý cloud a nemuset mít vždy data k dispozici je paráda ;)
- my co máme kvalitní sluchátka takové drobnosti jako zastaralý jack řešíme a používáme pravidelně ) ;) (a to mám i BT sluchátka v hodně od 3 do 10k ;)a není to prostě to pravé ořechové )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi kvalitní sluchátka nemáte, to byste telefonní jack nepoužíval. Můj telefón jack má, přesto ho na poslech hudby nepoužívám. Když cestuji vlakem/letadle beru si svá studiová sluchátka a k nim USB převodník, který zapojuji přes host redukci do USB-C na svém telefonu (tedy já nepotřebuji ani jack, ani shitoidní bluetooth)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..a neni lepsi rovnou mit rovnou DAC, ktery kombinuje i prehravac? :)
Extra krabicka je potreba stejne..

ps: muzes u toho tvoje propojeni pouzivat EQ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by som k tomu pridal ten najhlavnejsi problem - vyrobca sa chova ako prasa. Neupdatuje, kasle na zakaznika, premiovy model ide po pol roku do smetiska a uzivatel ma smolu. Koli marketingu (prachom) su schopny povypinat funkcionality len aby sa tlacil aktualny model. Papierovo je dany telefon mega, potom to clovek chyti do ruky a zisti ze realita je uplne ina.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

HW tlačítka - to jsem taky dlouho řešil. Nakonec jsem, jako dlouho spokojený zákazník Samsungu, koupil S10 s tím, že 4-5 let s ním zase vydržím. Dneska mám SW "tlačítka" úplně skrytý, považuju to za velký plus, že to takto jde, a adaptoval jsem se na spodní a boční neviditelný plošky, který představují back, home a přehled aplikací na pozadí + sidebar pro častý operace. Funguje je to překvapivě dobře a navíc "tlačítka" neukusují plochu z displaye. Čili jde o změnu, kterou lidi obecně neradi, ale taky o posun vpřed. Chce to vyzkoušet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme vse ma sve pro a proti. Napriklad bych rad, aby byl telefon mensi. Kdyby se nasel vyrobce, co by rekl OK, chces mensi telefon, tak proste usekneme hardwarova tlacitka. Chci mensi telefon, ozelim tlacitka. Jenze tak to nefunguje, telefonum chybi tlacitka a pritom jsou to cim dal vetsi padla!

Jednoduse na tech telefonech neni nic, na cem bych mohl stavet nejake kompromisni reseni. Je to jen soucet negativnich vlastnosti, kvuli kterym je jasne, ze az mi odejde soucasny telefon, tak budu muset chtic nechtic downgradovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Praaaave, me je nejaka kauza Huawei u prdele a klidne bych od nich kupoval, ale kdyz mi cinan na supportu explicitne do ksichtu rekne ze bootloader code proste ne-e protoze bych si pak mohl stezovat na "bad UI experience" a chtel reklamovat, tak s takovym pristupem at si naserou, nekoupim si od nich uz ani LTE modem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- chybí ti tam -> nemá to HW qwerty klávesnici :)

Ale jinak musím říct, že seš Redmarxi dinosaur žijící v době dávno minulé. K čemu SD kartu, když má telefon 64GB, případně i více?

Koukni se na MaxMobily od Jablotronu, speciálně navržené pro seniory, možná tam najdeš něco s čím budeš spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta se hodi napriklad:
- kdyz ti chcipne nezazalohovany telefon, dostanes z ni data
- pokud nekam jedes a potrebujes si nekam nahrat hudbu nebo filmy na cestu
- potrebujes jednoduse do mobilu dostat data kdyz nemas zrovna pripojeni k Internetu
- asi by se nasly i dalsi priklady

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Helemese, vono těch dinosaurů je tady víc :)

Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? Jinak každý normální člověk si zálohuje telefon včetně fotek a videí do cloudu a stejně tak i přehrává hudbu a filmy. Netflix umožňuje stáhnutí filmů na telefon a přehrávání offline.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro všechny digitální dinosaury: naklikejte k mým příspěvkům minusky, ať máme o vás přesné statistiky. Děkuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

máš tam mínus za tvé plky ;) a není zač dinosaure

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni nic o dinosauer. Nekdo cloud vyuzivat nechce. Je to jiny pristup. Netflix jako streamovaci sluzba mne nezajima, protoze treba ani nema serialy, ktere mne bavi a z jejich vlastni produkce jsem snad nevidel jeste nic, co by mne zaujalo. Stejne jako mne nezajimaji bezne hudebni streamovaci sluzby, ktere zase neposkytuji kvalitu, kterou bych chtel.
Krome toho je cloud je dalsi z 'invazi' do privatni sfery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- jasně potřebný objem je za poplatek a navíc jsi závislý na kvalitním připojení a slušném tarifu (ano pro lemry co se pořád někde válí na wifi to neplatí)
- kam si uložíš větší filmotéku sice se i Apple probral a začal nabízet rozumější kapacity i v základu, ale dřívější modely s 16/32GB úložištěm jsou k pláči :)
- každý normální člověk, kterému opravdu záleží na datech a soukromí do cloudu nic neuloží :) ale plno lidí má stejný názor a aspoň je na netu dost "porna" s celebritami :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zalohovani do cloudu jde tak trochu proti bezpecnosti, navic se to, zejmena na cestach, docela bije s dostupnosti dat. Netflix umoznuje stazeni a offline prehrani, ale to plati pro malou cast produkce, typicky to jde pro jejich vlastni. Pouzitelnost je z toho duvodu diskutabilni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Aha, takze prikladujes tym, ze mobil moze chcipnut, ale uz neprikladujes mozna o dost castejsim javom, ze chcipne karta? Zaujimave..
- Ked potrebujem nahrat nieco do mobilu, tak pouzijem kabel? Neviem, robievam to tak uz roky ci mobil mal alebo nemal slot na kartu
- neviem ako casto sa stretavas ty s tymto pripadom, ale napriklad ja som ho v zivote nenzazil

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky seznam, jeste mi tam chybi:
- uzivatelsky vymennou baterii, idealne dostupnou v ruznych kapacitach
- telo presahujici displej, aby se pri kazdem narazu nerozbil displej

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- integrovana bateria je dan za objem, vodotesnost. Toj problem riesi dnes jakakolvek powerbanka.
- problem riesi lubovolny obal za 100Kc. A ked ti padne mobil na clenity povrch ci suter, nezachrani ta ani ten tvoj mobil. Moj priklad z pred mesiaca, ked mi upadol M20P v sikononovom puzdre, co precnievalo display. Skoda za 9k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno…
„-nema slot na sd-kartu“
„-nema jack konektor“

Slot na paměťovku (byť tedy ne SD, už kvůli velikosti) a jack má převážná většina modelů.
Naopak má spíš problém s výběrem uživatel, který by to z nějakého důvodu nechtěl.

Ovšem jestli chcete být fakt potížista, musíte z těch dvou věcí jednu naprosto odmítat a naopak na druhé trvat. Ideálně v žádném případě nechtít slot na SD kartu, ale trvat na jacku, pak výběr opravdu prořídne :-)

„-ma vyrez nebo prustrel“
Nějak nevím čemu vadí, že je displej větší, navíc minimálně výřez půjde řešit softwarově (prostě černý pruh na vrchu).

„-displej je na koncich zaobleny“
Viz předchozí bod.

„-je to padlo, ktere se nevejde do kapsy“
Tady souhlasím, byť v poslední době rostoucí úhlopříčka obrazovky neznamená větší celkové rozměry.

„-ma to zamknuty bootloader a nejde odemknout“
„-neni k dispozici root“

No jo, tak pak nesmíte hledat mezi normálními telefony pro běžné uživatele, ale mezi stroji na bastlení pro geeky.

„-nema to hardwarova tlacitka“
Já se svou Nokií E52 jsem zastánce hardwarových tlačítek :-), ale poslední dobou si říkám, že asi jde stejně jen o zvyk.
(I když bych si klidně takový telefon koupil znovu, akorát ta 8 let stará E52 má lepší parametry než všechny současné klasické telefony.)

Ale jinak co třeba Sony Xperia XA2 + Sailfish, to bude dostatečně hipsterské a splňuje všechny body kromě hardwarových tlačítek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Ja jsem osobne rad, ze dnesni telefony jsou schopny nabidnout dostatecnou kapacitu uloziste, takze uz se nemusim drbat s SD kartou. To je zrovna vec, kterou jsem velmi rad ozelel. Jako muj telefon sice slot na SD kartu ma, ale protoze ma taky 64GB SSD, nepotrebuju ji tam cpat.
- V prubehu posledniho roku jsem zmenil nazor na jack. Kdo ma drahe sluchatka (>2 tisice Kc) a tvrdosijne je cpe do JACK konektoru v mobilu by si mel uvedomit, ze limitujici faktor je pravdepodobne kvalita D/A prevodniku v telefonu. Tohle je pak treba resit separatnim sluchatkovym zesilovacem (ten ma kolega - velikost mobilu, kombinovane s power bankou). Solidni bluetooth sluchatka koupite za rozumne penize (opek kolem 2 tisic to zacne byt zajimave), ale tam si je treba jeste dneska pohlidat, aby telefon i sluchatka umely aptX codec. Pribude starost o nabijeni dalsi baterky, ale v nejhorsim se BT sluchatka daji vzdycky pripojit kabelem k telefonu.
- Vloni jsem poridil prvni mobil s kulatymi rohy, jeste jsem nenasel moment, kdy by mi to vadilo
- Vyrez byl docasny ulet, uz je na ustupu, ale tady souhlasim, je to blbost
- Padlo - souhlas, muj predchozi telefon byl 5.5" a operovalo se mi s nim vyrazne lepe, nez s aktualnim 6", vesel se lip do kapsy a tak. Pristi telefon bude mensi
- Bootloader je pruser pro hracicky, ale opet souhlasim. Hodlam to resit nakupem Android One telefonu, tam ocekavam mene duvodu pro flashovani jine ROM
- Kazdy telefon, ktery znam, ma aspon 3 hardwarove tlacitka a nejak jich vic nepotrebuju. Vlastne jsem spis i rad, ze tam nejsou, protoze typicky prehazuju rozlozeni tlacitek pod displejem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bt sluchátka obecně cokoli co potřebuje vlastní zdroj napájení + zesilovač (je zajímavé že u těch drátových to musí být něco veliksti powerbanky ale tady se to nejdnou vejde do knoflíku) rozhodně není lepší než klasika s jackem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to mnohem horší, tedy pokud Trump nevycouvá. Čínský ban na americké firmy nebude taky nijak bezbolestný - i když zpočátku postihne jen ty, co nechtějí sppolupracovat s Huaweiem (tedy nedodržují pravidla mezinárodního obchodu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Číňan už potřeboval klepnout přes prsty a toto je jen malá cena, kterou musíme zaplatit. Já komouše a tu jejich rudou armádu podporovat nebudu a nechci, aby mi jednou nějaký čintaman, s flintou na špagátě přes rameno, zazvonil u domu. V číně je vše podřízeno armádě a všechny výsledky výzkumu a vývoje jdou tam. Na každé čínské minci a bankovce je jeden z největších tyranů historie lidstva a nikdo mně nedonutí kupovat jejich výrobky, jen abych ušetřil pár korun. Cena, kterou bychom všichni zaplatili, by byla totiž ve výsledku příliš vysoká.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dufam, ze zijes v jaskyni a doma nepouzivas ziadny elektricky spotrebic s vynimkou Tesly a strarych Grundig. Ouuu pockaj, z coho si napisal tento prispevok?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No co zašel si do nějaké interfernetové kavárny?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš nesmysly v číně je vše podřízeno vládnouci "straně" nikoli armádě... A ta se chová kupodivu velice pragmaticky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.