Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cenově dostupný Microsoft Surface Go bude brzy v prodeji

No nevím. Mobilní desktop je imho budoucnost, ale ms bloatware asi není ta pravá cesta. Revolucí musí projít nejen hw (x86 -> arm), ale i software. Dlouho se nikdo nezabýval efektivitou software. Stačí se podívat na raspberry pi, má to výkon cca jako pentium 3 a dnes je to tragicky nedostatečnél

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S první částí souhlasím, u té druhé se dovolím trochu pozastavit: Je třeba si uvědomit, že efektivita leží zejména na straně HW, SW se dá při kompilaci optimalizovat (dobrý případ je např. Clang + LLVM) a případně bude HW obsahovat FPGA části, které se adaptují na aktuální úlohy (což už taky někdo vymyslel). U RPi jsem zjistil, že je rozdíl mezi např. raspianem(monstrum) a archem s lxqt nebo xfce(na cpaní widlí na rpi3 mám svůj vyhraněný názor).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SW se dá na jednu stranu optimalizovat, ale na druhou je to drahé, takže dnes je spousta softu napsaná v js a mezi ním a hw je několik dalších sw vrstev.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle již dlouho omílaná lež se téměř stává pravdou co? "případně bude HW obsahovat FPGA části, které se adaptují na aktuální úlohy" Nepopírám že to nejde ale je to energeticky neefektivní řešení, je to pouze rychlé řešení a to ještě ve specifických oblastech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Dlouho se nikdo nezabýval efektivitou software. Stačí se podívat na raspberry pi

Ale zabyval. Prvni verze Androidu byli delany tak, aby bezeli na masinach podobnych jako RPi. Jestli si MS optimalizuje Wokna na svuj tablet, je uz na nich.

Kazdopadne stezovat si na nedostatecnost RPi je trochu mimo, totiz RPi nikdy nebylo mysleno jako vseobecne pouzitelna nahrada za desktop/laptop/mobil. A optimalizovat software na RPi dnes nikdo nebude, kdyz bezny mobilni ARM ma nasobne vyssi vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se tedy obávám, že s tímto HW (a W10) to dost bude poměrně pomalé a svižnosti reakcí to těžko trumfne iPad (proti kterému to staví), kde jsou dost nadupané ARMy.

Hodně štěstí a hodně času při aktualizacích systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Apollolake čtyřjádro atoma N3450 v Jumper Ezbooku 3 pro (Imitace Macbooku Air) s full HD IPS displejem. Upgradnul jsem ho 250GB M.2 Sata SDD, má 6GB ram a šlape překvapivě dobře. Rychle spouští základní soft a dokonce na něm na cestách edituji i 1080p video, foto taky. Ten můj atom by měl být méně výkonný, alespoň co se single thread týče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak věřím, že to nějakou použitelnost má, že by to bylo "úplně nemožné" si zase nemyslím. Nicméně po zkušenostech s už postarším iPadem (řada NTB mi niní leží téměř nevyužitých) musím říci, že uživatelský zážitek je tam o dost jinde a subjektivně je roven slušně nadupanému desktopovému CPU - i když to pochopitelně nemá takový výpočetní výkon.

Jak říkám, když někdo trvá na desktopu Windows, tak asi jo, ale pokud někdo prostě hledá nespecificky ultramobilní platformu na nošení, tak bych asi bral něco jiného a Windows kopl pod záda. :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto tablety jsou důvod, proč od Windows 8 vzniká a věčně se přeorává to nefunkční dotykové responsivní UI? Kvůli těm pár prodaným křápům pak jsou odsouzeni všichni desktopoví uživatelé k nekonečnému utrpení padajícího SystemSettings.exe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.