Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny a dostupnost grafických karet jsou na historicky nejhorší úrovni

No bude zaujimave sledovat co sa bude diat, respektive co spravia "mineri" s tym hw v momente ked bitcoin drbne, akoze drbne. Aktualna cena je stale nadhodnotena a pad pride, nastane korekcia, trochu sa to stabilizuje a potom moze znovu rast ale otazne je ako hlboky moze byt ten prepad a ako dlho bude trvat. Nie kazdy si bude moct dovolit ustat prepad povedzme o 50-80% ktory bude trvat niekolko mesiacov. Takze sa nam tu objavy asi dost vela "lacneho" hw.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyresi to jenom specializovani hw AI obvod jak sem psal nize integrovany uvnitr GPU ktery budto pocitani kryptomen zakaze nebo povoli, vysledkem bude ze jinak herni graficke karty velice vhodne pro pocitani kryptomen tak neudelaji jelikoz jejich AI pocitani nepovoli, jestli bude chtit miner kartu vhodnou pro tezbu kryptomen, bude si muset zakoupit GPU s AI odemknutym pro tenhle konkretni ucel, samozrejme ze nepujde tuhle "miner" kartu zpetne pouzit pro hrani her, vyrobci GPU a karet tak vydelaji 2x a ochrani tim herni prumysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Vyresi to jenom specializovani hw AI obvod jak sem psal nize integrovany uvnitr GPU ktery budto pocitani kryptomen zakaze nebo povoli

Jop, uz to vidim, Nvidia i AMD obetuji par desitkek milionu do vyvoje (a pulku tranzistoru GPU) na AI chip ktery bude zakazovat / povolovat kryptomeny.... nebo - ciste hypoteticky - mohou hodit soucasne cipy na PCB bez konektoru (i bez vyvodu na konektory), spravne nacenit a pak vesele prodavat. Proc delat veci jednoduse, kdyz muzem udelat Rube Goldberg masinu, ze ?

Otazka zni - kdyz existuje jednoduche reseni, proc ho AMD/NV uz neuplatnili ? no, nejaky duvod asi maji. Bud neveri ze krypto poptavka stoji za trvale zvyseni vyroby, nebo maji jine problemy (nedostatek pameti). Nebo si jednoduse rekli, ze se trochu nabali, nez to rozjedou..

Kazdopadne 1) vase reseni je na hlavu, 2) problem je nekde zcela jinde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba nevím, proč někdo vůbec na těžení ty grafiky kupuje, když se to už nevyplatí. Ani nejlepší ASIC AntMiner S9 s brutálním výkonem 14TH/s, který je úplně někde jinde něž nějaká top GPU s ~2,5kH/s je už dneska nic, když těch Antminerů maji číňani v datacentrech desetitisíce...

Možná tak ještě na jiné měny než Bitcoin, ale to už dneska taky není žádná hitparáda...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se podivat na http://whattomine.com/ a spocitej si jak se to "nevyplati"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě - alternativní měny. U těch se to z dlouhodobého hlediska (česká se růst kurzů v desítkách/stovkách procent) vyplatí několikanásobně. A nové měny vznikají každý den. Bylo jich 10 v roce 2013, 67 v 2014, 491 v 2015, 551 v 2016, 617 v 2017 a teď jich je 1476.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by bránilo těžařům kupovat karty s výstupem na monitor? Proč by si měli kupovat karty bez toho výstupu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Vyresi to jenom specializovani hw AI obvod jak sem psal nize integrovany uvnitr GPU ktery budto pocitani kryptomen zakaze nebo povoli“

Jo, protože proč dělat karty za které jsou odběratelé ochotní platit hodně, když můžete přidat další čipy a prodávat to levněji?
Nevím, jestli se do tohohle plánu výrobci pohrnou… :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze, CryptoMineri skupuji vse co je na trhu... to si jako v breznu, kdy jsem planoval upgrade na Ryzen7 k tomu nekoupim zadnou lepsi grafiku, pac uz ted realne nejsou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked si priplatis, tak si kupis. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som upgradoval na Ryzen 1700 pred par mesiacmi a stale musim fungovat na povodnej GTX 760.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak nejsou grafarny svet se nezbori stejne nejsou kloudny gamesy co by nekoho nutili do nakupu grafaren, ale ty zidaky co jsem se podival na bazos, bych kopal do hlav zmrdy jedny zlodejsky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny řídí nabídka a poptávka. Každej kdo prodává, chce prodat za nejvíc. A když je něčeho málo, tak rostou ceny.
Dneska to bohužel platí pro paměti, NAND čipy i grafiky.
A svět se opravdu nezboří. Pokud dojde na nejhorší a nějakým způsobem ta bublina praskne, tak zase naopak bude obrovská nabídka grafik za babku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě v listopadu jsem celkem v pohodě koupil V64 LE liquid za cca 18,5k. Jasně, ta cena nebyla taková, o něco nižší, ale pořád se mi líbila V64 na vodě, než 1080 na vzduchu (né že by ta karta byla bůhvíjak hlučná) za stejný peníz. Dostal jsem kartu která je někdy lepší a někdy horší (proti té 1080).

Tyjo, ale teď na to vyloženě čumím. Zelenej skřet nabídku rovnou "vymazal", tam ty karty prostě neexistujou. U CZC je všude "není skladem" a pár kusů se "pyšní" že jsou na objednání. TSB - na dotaz. No, tak teď bych fakt nikomu nezáviděl shánení GK.

Mám tu ještě vyfocenou nabídku z 22.11. u zeleného skřeta s 1080, 580 a Vekama, vypadá to vyloženě vtipně když to srovnám s aktuální nabídkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam zacpu, asi za to muze nejakej tezar aneb proc nesvest vsechno co se cloveku prihodi na bitcoin. xxx :-D

Pred vanoci byla pomerne velka poptavka po pocitacich docela dost hernich. Bylo to v minulosti i vetsi, ale na posledni roky to bylo opravdu velke, prodejci hradwaru si museli mnout ruce. Jenze co nastalo po vanocich a po novem roce, jsem jeste nezazil. Lide dal chteji herni pocitace, protoze jejich Core2Duo, Core2Quad uz nestaci a dosud nestaveli, protoze cekali na 6 jader od Intelu. Samozrejme u nas v republice hodne ovlivnil prodeje velmi povedeny RyZen, ale ten se kontinualne dobre prodava od lonskeho kvetna, ale Intel hodne navysil prodeje az s prichodem Coffee Lake.

Nedostatek pameti ovlivnuje i cenu grafickych karet a vyrobci zaroven nezvysovali vyrobu, protoze vedi, ze jsou na maximu pameti, co mohou odebrat.

A ano, je tu i poptavka po grafikach ze strany tezaru a kdyz se to vsechno secte, tak proste je vyprodano, od GTX1050Ti az po GTX1080Ti nic neni a od RX570 nahoru take nic.
Je proste ale velmi hloupe rict, za to muzou tezari. Vsichni, kdyz si v minulem roce nebo ted kupuji grafiku nebo cely pocitac se podepsali a i ja jsem loni v unoru kupoval GTX1070 na misto sve letite GTX570, cimz jsem prispel k spatne dostupnosti grafik svym malinkatym dilem, prestoze nic netezim.

Prosim uz ukoncete tu priblblou kampan: Za vsechno mohou tezari.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Naivka, lenze vacsinou ked niekto urobi upgrade GPU, tak ta stara skonci u niekoho ineho. To mas jak s mobilom, foter si kupi novy, stary da zene a ta da svoj zasa decku. Kupi sa 1, obmenia sa 3 osoby. Kdezto taziar si kupi tych grafik hned napriklad 30 bez toho, aby nejaku staru posunul dalej medzi ludi. Nikdy, podotykam NIKDY nebola takato kriza s dostupnostou, ked nebolo tazenie IN. Rozumny clovek si da 1+1 dohromady a pochopi. Redmarx si vycuca ako vzdy teoriu svoju.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Existuji v podstate tri nazorove smery:
1. Lidi kteri nemaji radi tezare, bitcoin jim z podstaty vadi a vsechno na tezbu *coinu svedou.
2. Lidi, kteri se pyramidove tezby *coinu ucastni a vsechno na *coiny hazi, protoze je potrebuji popularizovat a k tomu se hodi vsechno.
3. Redmarx, ktery se vede svou a k zadnemu jinemu smeru se neprikloni.

---

Ja nikde nerikam, ze se *coiny a jejich tezari na nedstupnosti nepodepsali, ja rikam, ze v roce 2017 se zvedla poptavka lidi po PC, protoze se hodne lidi narozdil od minulych let rozhodlo aktualizovat sve PC nebo aspon graficke karty. Takze zvedli poptavku, tezari zvedli poptavku, dohromady to hodilo tolik, ze pri neschopnosti vyrobcu vyrobit vetsi mnozstvi karet, tyto nejsou a jsou vyprodane. Kdyby byla poptavka jako v 2015/2016 od beznych lidi, tak by se trh nejspis s tezari dokazal vyrovnat, stejne tak, kdyby nebyli tezari, ale dohromady to neslo. Uz to chapes?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to skusim znovu: "Nikdy, podotykam NIKDY nebola takato kriza s dostupnostou, ked nebolo tazenie IN."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Jakožto už ne-gamesník jsem rád, že to, co po ní chci stále 750Ti zvládá obstojně.

Ale přesně jak říkáš - taky jsem s ní dělal "veletoč". Tu 750Ti jsem v "hlavním kompu" zaměnil za původní GTX650, ta šla do druhého počítače kde nahradila GT9600, kterou jsem poslal za pár piv známému, který s ní "upgradoval" obstarožního Radeona HD2600Pro ve svém střepu.
A i ten časem najde své uplatnění jako "dar" do jistého známého čekého HW muzea ;)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadny problem, na praci to potreba neni a na hry je tu ps4 pro.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že článek se týká problémů mainstreamového spotřebitele, který stejné problémy řeší v Evropě, nebo i zde v USA. Samozřejmě pro pracovní využití se karty koupit dají, respektive profesionální karty s konstantní dostupností. Horší situace nastane v pracovním segmentu, pokud člověk potřebuje např.: 4x GTX1070Ti (... protože nepoužívají DDR5X), nebo 2 - 4x GTX1080Ti apod. Nakupují se čistě do pracovních strojů např. Agisoft Photoscan apod. Takže ano, problém existuje a jste omezen svým nedostatečným rozhledem. Podívejte se za horizont, kde nejsou doménou grafických karet jen pitomé hry, nebo psaní dopisu v Wordu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mainstreamovy uzivatel tyto vykonne graficke karty potrebuje prave a jen toliko na hry. Pro profesionalni pouziti jsou k dispozici profesionalni graficke karty, ktere jsou dostupne. A herni segment se holt musi smirit se skutecnosti, ze pro herni karty se naslo i jine, neherni, vyuziti, vypocetni farmy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Né každý profesionál potřebuje profigrafiku. Potřebuje hledět i na cena/výkon. A pro našeho grafika nemá Quadro ekonomický ani žádný jiný smysl proti 1080Ti na které přes CUDA renderuje výstupní marketingové materiály.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslite? Tak at si ji tedy koupi, v cem je problem?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc by si profesional kupoval profesionalni pocesor, kdyz do datacentra staci v pohode nejaky ten Kaby Lake, ze. Pak prisel Meltdown. :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano a Meltdown nezná rozdíl mezi profi a neprofi procesorem od Intelu :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NVidia dokonce zakazuje v datacentrech pouzivat jejich ovladace k hernim grafickym kartam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jen aby za chvíli nebyly ty Quadro varianty levnější než herní :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To tezko, Quadro se hodi na tezbu vic nez GeForce, ale nepouziva se prave kvuli cene...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profesionální grafické karty jsou hodně pochybné a podle mě uměle vytvořené. Mám pocit, že se jedná o nějakou dohodu mezi výrobci grafik a CADů s tím, že CADy budou testovány jen s ovladači "profi" grafik (což trochu chápu, garantovat, že OpenGL aplikace bude fungovat na všem je skoro nemožné) a grafiky na oplátku budou dvojnásobně předražené. Výrobci grafik na tom vydělají, oba ušetří za testování a opravy chyb.
Jestli na to má někdo jiný názor, tak se rád poučím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja s tim vesmes souhlasim. Jen mi do toho porad nezapada, ze jeden z nejvetsich - autodesk ve svem asi nejaktualnejsim a verim ze nejkomplexnejsim produktu Fusion 360 pouziva directX. A myslim ze jim to funguje pomerne slusne, po dlouhych letech sem se vratil k sw od nich :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profi karty mají ale často delší podporu, máte možnost reportovat výrobci, mají často optimalizace na některé profi věci, podporují speciální funkce jako třeba SDI, Quad-Buffer Stereo, synchronizaci více karet, NVIDIA třeba ráda mění možnosti NVENC. Také jsou jiné součástky a počítá se s nasazením po delší dobu v kuse, u normálních karet se s takovým provozem nepočítá. Některé takové karty i umí ECC.

Je to jako tvrdit, že serverové procesory a workstation segment je uměle vytvořený, když Vám stačí notebook za 15k z alzy a tam to jede taky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1

A to je presne ono, nekteri zakaznici vymeni v ramci setreni profi za consumer a pak se hrozne divi, kdyz to nema podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS4 Pro cenou nekoreluje s přáním zákazníků. Taková černá kačena pro efekt a několik bláznů .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už aby nadešla doba těžby na konzolích a Sony i Microsoft mohou vymýšlet nové edice nejprodávanějsího HW ,který se sám zaplatí .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta doba tu už byla a to za časů PS3, než u ní byla zrušena podpora linuxu. Ale vzhledem k tomu, že Sony vydělává na službách a ne hw, tak pro ně není výhodné to podporovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sony jde především o zisk . Pokud by prodávali HW jako housky na krámě , určitě by se taky nezlobili . Holt , kde je doba Cellů. Pro AMD dnešní situace musí být vysvobozenî .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prave proto, ze jim jde o zisk, tak nebudou delat veci, ktere jsou pro ne nevyhodne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naklady na konzoli od Sony jsou zhruba o 1% nizsi nez je prodejni cena. Prodejni cena her je o 50% vyssi nez naklady. Sony podle mistnich joudu chce prodavat hlavne hardware. Vzdej to, tady nemas sanci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazne si myslis, ze naklady na digitalni distribuci jedny kopie hry jsou 30 dolaru? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediny rozumny krok je v dalsej generacii od amd a nvidie hardwarovo znemoznit tazbu.
Popri tom vydat 10x drahsie varianty ktore to budu stale mat.

Pretoze cele toto zdebilizovanie trhu im len uskodi. Bazarovy trh zaplavia karty a nikto si nebude kupovat nove generacie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jediny rozumny krok je v dalsej generacii od amd a nvidie hardwarovo znemoznit tazbu."

Urcite a pokud jim poradis jak na to, aby to neovlivnilo vykon karet ve hrach, tak te zamestnaj a mas vetsi plat nez ceskej prezident.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse, kdyz graficka karta zjisti ze by mela akcelerovat pocitani kryptomeny neudela tak a zamkne se, jestli ale zjisti ze ma svymi obvody jinak velice vhodnymi pro tezbu kryptomen akcelerovat hru, povoli se.

Treba primo navrhnout AI obvod v GPU ktery bude detekovat volbu A - mining nebo volbu B - Gaming, a na hw urovni GPU tezko mineri tohle obejdou.

Kto bude mi zajem kupi si GPU s AI vhodnym pro tezbu a necht prosim stoji takova stredni trida klidne i 2000 dolaru, za ty prasarny co nam mineri zpusobili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nechci, ono v praxi nebude vubec jednoduche od sebe odlisit pocitani kryptomeny a jine ukoly, ktere grafika pocita, takze fakt nechci, aby se mi snizil vykon grafiky kvuli tomu, ze se AI spletlo. Pokud si myslis, ze tohle muze fungovat na 100% spravne, tak si pis, ze kdyby jo, tak uz minimalne NVidia to mela integrovane v GTX1070Ti a prodavala by dve verze, odemcenou a zamcenou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nvidie zakázala nasazovat herní GPU pro výpočty v serverech, kromě těžení. AMD upozornila na výpočetní kartu, která by se mohla hodit těžařům https://diit.cz/clanek/amd-doporucuje-radeon-vega-frontier-edition-k-tez... Loni pro těžaře vydávali speciální edice, které měli být levnější než herní.
Proberte se! Problém je v tom, že výrobci chtějí prodávat a je jim celkem jedno komu. Že velká poptávka zvyšuje cenu jim také pomáhá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi to byt pro vyrobce grafik dlouhodobe prinosne. Vubec bych se nedivil, kdyby cast zajemcu o herni grafiku proste koupila Xbox One X nebo PS4 Pro. Tohle muze castecne potesit AMD, ale NVidia ostrouha, tudiz je v jejim dlouhodobem zajmu, aby se darilo hrani na PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to je něco jiného. Pokud výrobce grafiky například v ovladačích deaktivuje nějaké výpočetně zajímavé featury, tak je dost nereálné, že by se komerční výrobce nějakého například CADu snažil tyto jednotky na vlastní pěst proti vůli výrobce karty oživit a parazitovat tak prodeje "profesionálních" grafik. Proč by to dělal? Co by z toho měl, kromě toho, že by se s ním výrobcem grafiky začal nějak hádat nebo soudit... Ono výrobci grafik ty CADisty / výpočtáře v podstatě uplácí - třeba přístupem k nějakým materiálům, nebo nadstandardní podporou, nebo jim možná nějaké kusy kódu napíšou / darují, možná jim dávají i prašule, aby jejich software fungoval jenom na profesionálních grafikách.

Těžba kryptoměn je něco jiného. Tam jede každý sám za sebe a výrobci grafik vzhledem k odemykáním / upravováním grafik nemají na koncového uživatele žádnou páku. Každou ochranu, která by tam byla, by těžaři prostě obešli, jako ochrany ve hrách. Prostě by při těžbě po obrazovce lítal nějaký míček nebo tak něco, aby to vypadalo jako "grafický" nebo fyzikální load.

Jinými slovy - ochrany "profesionálních" grafik fungují, protože na tom spolupracují výrobci grafiky i softwaru. U těžby toto ale nelze očekávat ani vynutit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se asi nestane. AMD potřebuje kapitál na vývoj NAVI a vyladění výroby Ryzenu. A splácení dluhů. A Nvidia se hraje s umělou inteligencí a náhradu za Volta která byla slepá ulička. O novou generaci bych se nebál 1080TI je pro virtuální realitu a 4k 60+ jak 1050 (bez TI) pro Full HD. Jde to ale nic moc a za rok dva nepoužitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volta nebyla slepa ulicka, jako vypocetni karta to funguje dobre a Ampere prevzalo technologie Volta, ale muselo tam dojit ke zmenam, aby se NVidia nedostala do situace v jake jsou RTG, Radeon umi dobre DX12 ale propada v DX10/11.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano Volta umí výborně výpočty. Ale v dalších a hlavně grafických aplikací to moc odvar není a generační posun slabý. A obrovský monolit je extrémně náročný na výrobu. Proto je Volta slepá ulička.... A půjdou cestou AMD více spojených kousků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To chceš tvrdit, že by se výrobci zbavovali svých zákazníků? Dost zcestná myšlenka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom nVidia nema zajem, zakazala datacentrum pouzivat ovladace jejich hernách grafik s jednou vyjimkou, s vyjimkou tezaru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, vyzera to tak, ze mining zdvihol masivne dopyt po gpu a vyrobcovia nestihaju vyrabat. Tipujem, ze viac predanych gpu je na ucel miningu ako na hry/pracu. Hrac si kupi 1 gpu, pracant mozno 2-4 a miner 20-30+.

Kym bude mining na gpu rentabilny, tak sa situacia zrejme nezmeni. Vsetko sa to toci okolo bitcoinu, ale na gpu sa prakticky tazia ine meny, bitcoin je zvacsa len finalna vyplata. Takze ak sa znizi jeho cena, minerov sa to az tak nedotkne, musela by sa znizit aj cena inych coinov (aj ked ... ich cena a dopyt po nich zavisi dost od ceny samotneho bitcoinu).

Ak by to prestalo byt rentabilne na gpu, tak bazar bude zaplaveny starymi lacnymi gpu. Par z nich sa preda zaujemcom o upgrade stareho pc a ostatne ostanu nepredajne.
Teraz je to vyhodne pre vyrobcov a predajcov lebo si mozu zdvihnut ceny, ale moze to sposobit problemy s dopytom po novej generacii gpu.

Som zvedavy ako to vyriesia. Ci nejakym hw sposobom spravia novy segment trhu - mining gpu (zrejme drahsie), ktory nebude na hranie, a tradicne gaming gpu (lacnejsie), ktore nebudu na mining. Alebo len jednoducho zvysia produkciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešení hezké pro hráče by bylo, kdyby se rozhoupal vývoj minerů na ASIC/FPGA bázi. V případě BTC a měn podobných tomuto typu lze rentabilně těžit jen na tomto HW. V případě etherea to zatím není možné. Do problematiky blockchain kryptoměn příliš nevidím (resp. toho, jak se to počítá a co brání vytvoření efektivního obvodu v FPGA a následnou migraci na ASIC).

V současné době jsou výrobci HW vyloženě hepy, protože prodají všechno, je po tom hlad. Prodejci taky, protože co nakoupí ihned prodají, mohou si i nadsadit ceny, super! No a pláčou jen hráči a běžní uživatelé.

Já jsem tedy v současné době rád, že mám tu veku, kterou zaměstnávám v době neaktivity počítáním další "nesmyslnné kryptoměny", která mi vydělá 3-4× tolik co to propálí. Kryptomagor nebudu, zas tolik tomu nevěřím a tolik zbytečných peněz nemám, nicméně když má člověk doma takhle výkonou kartičku, proč nevyužít potenciál i k počítání, dokud to ještě něco nese.

Jo a omezování HW jen pro mining je blbost. Vyrobí uměle omezený HW jen pro minery, který v případě problému bude neprodejnej (pokud to nebude pjur SW limit - přehraje se SW a lze to prodat i pro hráče). Druhý fakt je ten, že není problém s vysokou poptávkou, jako spíš s výrobní kapacitou. No a pokud jsme schopni vyrobit X milionů kusů karet/měsíc s tím, že z toho X si odečteme ty karty jen pro mining, tak by pro ty hráče zbylo ještě větší prd než teď ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> resp. toho, jak se to počítá a co brání vytvoření efektivního obvodu v FPGA a následnou migraci na ASIC

Hlavne to, ze zatimco BTC je narocny na vykon (a ciste na hruby vykon), ty novejsi algoritmy jsou narocne na vykon i pamet. Tudiz k tomu FPGA / ASIC by jste musel prihodit nekolik giga pameti, pres brutalne rychlou sbernici samozrejme - a pak je otazka o kolik to bude rychlejsi a levnejsi nez bezne GPU - nejspis o moc ne... proto se to nedela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi ono. Neviděl bych ani tak problém s rychlou sběrnicí (tu si tam vyrobíš pomocí hotové funkce), ale paměti něco stojí a stojí pořád víc... to bude asi ono :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nekdo povazuje dolar za krvavou menu vystavenou na valkach, tak ja zas povazuji kryptomenu za jeste vetsi silenstvi/svinstvo v dobe moderniho lidstva. Spalit nesmyslne tak cennou elektrickou energii pocitanim necoho na cem zarobi zadavatel a hodi vam za to par % je jednoducho nesmysl a zbytecne to protezuje jak elektricke site tak internet, staty by proto jednoznacne mali ukoncit tohle silenstvi a postavit kryptomeny v zakonech zcela mimo legalni platidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle počítače pálí cenou elektrickou energii počítáním něčeho na čemž vydělá kdekdo.
Já bych ty počítače zakázal.

P.S. Zbožňuju lidi, kteří chtějí rozhodovat o tom co je pro ostatní dobré a co ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tím P.S. přispěvkem jsi popřel to co jsi napsal výše...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ironie není na okna!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zakázal i počítačové hry, i bitcoiny, i grafiky se spotřebou nad 20W. Lidi mají pracovat a ne se bavit hrami a spekulacemi. Už vůbec když to stojí uhlí, kyslík, uran apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvoji rodiče si měli zakázat sex. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem za to mohl napsat smajlík, ofc to nemyslím vážně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav, jestli někdo spočítá energii na udržování "standardních měn", které jsou z 90-95 % (dkle měny) také jen virtuální jedničky a nuly.

Osobně považuji nezávislé cryptoměny za jedno z největších výdobytků lidstva. Snad to nepadne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stale ta nejak moc trapi elektrina. Eletrina je cim dalej tym viac zelena z obnovitelnych zdrojov (prakticky zadarmo) a cenovo je stale dost lacna. Nocna vyroba elektrarni je spotrebovana len v malej miere.

Na druhej stane treba uznat, ze cely mechanizmus cryptomien zalozeny na potrebe nejakej prace/vykonu/vypoctu, v dnesnej dobe narastol do obludnych rozmerov.

Stale si ale myslym, ze mena zalozena na blockchaine a decentralizovanej sieti, ktora sluzi ako tretia dvoveryhodna strana (namiesto banky), ma buducnost.

Dnes sa cim dalej tym viac pouzivaju digitalne peniaze, ktore su ako "data v cloude". Ked ide cloud tak mas data, ked nejde, nemas nic. Banky cim dalej viac tlacia na pouzivanie platobnych kariet, internet bankingu a pod. Pomaly vytlacaju z bezneho zivota fyzicke peniaze. V podstate je to prakticke a pohodlne. Ale tym viac maju kontrolu nad ludmi. Jednak vidia ich nakupy/transakcie. A dvak poskytuju "autoritam" (stat a vladne institucie) kontrolu nad peniazmi jednotlivych ludi. Ked sa niekto dostane do konfliktu so statom, staci ho odrezat od jeho digitalnych penazi a je v prd... Nic si nemozes kupit. Uz dnes takto funguju exekutori, ktori vymahaju rozne podlznosti, tym sposobom, ze vam zablokuju cely ucet az kym nedostanu co chcu a clovek si musi ist pozicat od suseda aby si kupil aspon chleba (aj ked ma na ucte dost).
Toto je vec co sa v cryptomene nemoze stat. Je to nezavisle na state a bankach. Doveryhodna strana je siet a protokol zalozeny na crypto funkciach. Je to digitalna nahrada fyzickych penazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam kde jsou typicky největší farmy je elektřina extrémně laciná, nicméně jsou to i tak velké prachy. Obří farmy si v klidu pápnou 10 megawatt za hoďku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že zkrátka obchodník nadsadí cenu, aby měl karty skladem"

To určitě. Obchodník chce mít sortiment raději na skladě, než aby ho prodal. LOL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jinak. Obchodník má na skladě dvě karty, které naprostá většina e-shopů po celém světě nemá. Má dvě možnosti:

1. Buď nastaví stejnou cenu, za kterou prodal předchozí kusy a v minutě budou prodané.
2. Nebo cenu brutálně nadsadí, všimnou si toho stovky diskusí a desítky článků, které budou několik dní linkovat jeho shop, udělají mu reklamu zadarmo a nakonec se mezi nově příchozími najde i člověk, který hardware po pár dnech za tu brutální cenu koupí.

„Obchodník chce mít sortiment raději na skladě, než aby ho prodal. LOL.“

Aha. Takže o druhý bod určitě obchodník zájem nemá. Přeci nepřipustí, aby mu to pár dní leželo na skladě! ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bod 2 není u mě obchodník, ale marketingový specialista. BTW. k čemu mu to bude že se o něm bude psát, když to zboží stejně nebude.

Zboží, které je na skladě není prodané, je to buď a nebo! Na skladě má obchodník zboží právě a jen proto, aby ho mohl prodat. Myslím, že jste nikdy sklad k obchodu nevedl. Jsou to náklady. Kdyby to šlo bez skladu dělali by to všichni(hint začátek eshopů). Možná Vám to připadá v tomto případě jako úžasná marketingová strategie, ale obecně(!) je takové tvrzení nesmysl. A to nevíme, jak by se zachoval dodavatel daného "obchodníka" když zjistí, že drží zboží o které je zájem skladem, jinak naceněné atd.. Ale je hezké, že se toho nebojíte. Obchodujte:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obchodnik je ten kdo nastavuje cenu na zaklade poptavky a neni nijak vyjimecne, ze pouziva ruzne figkĺe, aby vysrouboval cenu nahoru. Tak to by bylo, aby nevyuzil prilezitosti, ktera mu spadne do klina. To by nebyl obchodnik, ale blbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to trochu slozitejsi. Klasicky obchodnik, kdyz vidi ze neco jde na odbyt tak zvysi cenu, protoze videla vic, kdyz se to za tu cenu stejne proda. Dodavatele vubec nezajma, co se zbozim dela obchodnik, uz neni jeho.
Napriklad alza, ale drzela cenu relativne nizko a omezovala pocet karet za mesic na zakaznika. To melo za nasledek, ze lidi chodili spis k nim a kdyz uz tam byli, tak tam toho samozrejme koupili vic a alza tak teoreticky mohla vydelat i na nizsi cene. Priklad RX570 stala v Alze 7000, v mironetu skoro 10000, ale v alze bylo omezeni na 3 karty za mesic na zakaznika, takze si dokazala drzet sklad docela dlouho (hlavne okolo vanoc) nez aby jim to tezari vykoupili okamzite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sortiment mít na skladě je špatné, pokud daný produkt nejde na odbyt. Pak toto tvrzení je správné, ale je logické, když má obchodník na skladě věci, které se prodávají dobře automaticky nenaskladňovat pokud je to možné ne? A pokud jde nadstavit cena a tím zvýšit rapidně zisk v době nedostatku, pak to je jen správné rozhodnutí.
Podle vaší reakce předpokládám, že jste nikdy ani nezavadil o to, jak to funguje v takovém obchodě ze strany skladu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Věc nestojí tak, že by to nenaskladnil ve smyslu nekoupil, ale že by to držel skladem místo prodeje. Pak to smysl nedává. To že se zvyšuje cena v době nedostatku jse standardní reakce trhu, ale je to hromadná věc jeden obchodník cenu na celém trhu ovlivní těžko. Zvednout cenu tak moc, aby to bylo neprodejné jen proto, aby to mohlo být skladem je prostě obecně blbost.

Předpokládáte špatně, zažil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím a co druhý úhel pohledu, nebo možnost, že za to nemůžou jen těžaři, ale i nedostatek pamětí, kvůli odkonění výroby, nebo snížení výroby pamětí do grafik a také operačních pamětí. Tahle možnot byla někdy září zminována, že paměti nebudou. Předpovídat cenu BTc, to je loterie. To že včera spadl neznamená, že za týden, nebo tři nebude u 20t.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to jeden z duvodu, proc vyrobci grafik nemohli navysit vyrobu, coz by radi, ale proste nejsou pameti a od vyrobcu pameti dostanou jen to, co je dlouhodobe nasmlouvane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak tezare na chvili odsunme. Kterej darebak muze za ty pameti, at muzem byt nastvani na nej? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že za to může Samsung a SK Hynix. Ještě bych to viděl na rozhořčený mail do Applu, jelikož potřebují paměti do telefonů. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

micron, hynix a samsung

naschval tlacili ceny dolu a kdyz se ujistili, ze nikdo nemuze rychle vstoupit na trh, tak vyhnali ceny co to slo nejvejs. A neni to poprvy, ale tentokrat to nabralo nejvetsich rozmeru. Fakt sprostarna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo na ty první jsem zapomněl. Blbé je, že také potřebuji kartu, tak asi nějakou na bazoši, GTX 1060 6G za pouhych 12t. :-) Ale za to už tam je sehnatelná i GTX 1070...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povedlo se jim to hodne dobre. Cas od casu zkousim planovaci hru "co bych si dal do novyho pocitace" a cena pameti je aktualne na 247% povodni, ktera byla pred puldruhym rokem. A to presto, ze nam od ty doby zlevnil dolar o vic nez 10%. No nedelaji si pratele. Ale co muze zakaznik delat, jit ke konkurenci? :\

Ale ty zmineny telefony taky nezni spatne. To musi pozrat strasny mnozstvi pameti, navic se to obmenuje relativne casto. Ty bych taky mohl nemit rad (jeste vic nez doted ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že počítačové hry budou díky těžařům pouze pro ještě bohatší lidi než doposud. :-) Jsem zvědavý, co na to budou říkat herní studia ... Nejspíš přestanou vyvíjet pro platformu PC a přeorientují se pouze na trh s konzolemi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hraní videoher je pro bohaté lidi? Jsou tady konzole, je tady low end, že... ale ani střední třída není nějaká raketa pro průměrně příjmové skupiny. A to nemluvím o silnějších ekonomikách, kde i něco jako 8700k+1080ti není nic co by lidi nebyli schopni koupit z výplaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samotné hry až na výjimky nejsou zadarmo, nyní roste i cena HW. To znamená, že hraní počítačových her se stává záležitostí pro bohatší než tomu bylo před lety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam,ze pri pristi koupi noveho complu uz budou APU na takove urovni,ze to bude stacit na takove to sem tam hrajkani a grafiku nebudu muset resit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz bych rek sou. Teda az se zacnou prodavat.
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-5-2400g-and-ryzen-3-2200g-apus-per...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FU mineri.
Tak si pockam dalsi rok...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutné, ale aktuální situace dělá "herní kartu" i z 1050Ti - nic proti ní, na FullHD stále OK, ale... :(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.