Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Za cenu GeForce GTX 1060 9Gbps pořídíte GeForce GTX 1070

Nvidia střílí ceny karet od boku a na AMD bych se na 100% taky nespolehl. Z ceny karet se nedá zjistit cena VRAM. Byl bych rád, kdyby to tak bylo, protože by HBM2 měly větší šanci. Vego, vego, chci znát tvojí cenu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia ani AMD nemá s těmi cenami nic společného. Všechno jsou to nereferenční modely, které AMD a Nvidia ani nevyrábí, ani vyrábět nenechává. V tomto případě Nvidia ani nestanovila žádnou oficiální doporučenou cenu. Podoba a ceny těchto karet jsou zcela v režii výrobců.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"GeForce GTX 1070, která v mini-ITX provedení stojí od 9500 Kč, v „dlouhé“ verzi od 9800 Kč a v dvouvětrákovém provedení od 10 000 Kč"

Zdroj???

Ja vidim GTX1070 za cca. 11.500 a vic. Napriklad ja kupoval v zime za 12.290 a ta sama ted stoji 11.850, takze se od te doby ceny moc dolu nepohnuly a neni divu. Konkurence nema proti GTX1070 vubec nic a neni duvod zlevnovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na trh přišla GTX1080Ti, 1080 a 1070 logicky snížily cenu, děje se to vždy po uvedení Ti verze.

Aktuálně není moc na rozmýšlení zda 1060/RX580 nebo 1070, 1070 jednoznačně vede, výrazně vyšší výkon, cena nijak extrémní, zvlášť pokud jde o novou sestavu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Az chceme i pouzitelny chladic, tak MSI RX580 4GB ARMOR je za 6150,- a MSI 1070 8GB ARMOR je za 11150,-. Vykon 1070 cca +30% vyssi. Cena je ale +81%. Pripadne RX580 8GB ARMOR je za 7130,- ale 1070 je cenovo furt 56% nad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S první větou souhlasím, s druhou vůbec.
Uvědomuješ si vůbec že oproti 580/1060 je 1070 pořád skoro 2x tak dražší? (nereference, dva větráky - 580 kolem 6 tisíc, 1070 kolem 11 tisíc a 1060 kolem 7,5 tisíce) - zdroj CZC

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je logika jako úměra ceny ropy a benzínu.
Cena benzínu klesl plus mínus o 5 %, ale cena ropy o plus mínus o 50 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne to opravdu není. Pokud by to bylo auto, tak by to znělo takto: vyplatí se koupit hybrid za dvojnásobnou cenu, když úspora provozních nákladů bude jen 5 %. Je to jednoduchá matematická otázka, ale lidi se rozhodují komplikovaně, často jim "ten pocit" za to stojí i když to ekonomicky nedává smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale ono to skoro odpovídá tomu jak cena ropy zasahuje do ceny benzínu :)

Když jsme nedávno kupovali litr za 25 korun, tak čistá cena z rafinerie, tedy bez spotřební daně, DPH a provize pumpaři byla kolem 8kč/litr. Nicméně ropa není jediný vstupní materiál, ani neovlivní zisk rafinerie, náklady na dopravu, výrobu... 50% snížení ceny ropy bude znamenat třeba 2-3 koruny max. V koncové ceně to není taková raketa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale blbost. 50% z 8Kč jsou 4 Kč. Ne 2-3. Když navíc uvědomíš, že další složkou je např. daň, která je procento z té částky, tak ti musí být jasném že to bude ještě víc. A to prosím vycházím pouze z tvého příspěvku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to tedy nevycházíte, ba dokonce zřejmě ani pořádně nečtete, protože předřečník výslovně říkal, že těch 8 Kč/l není cena ropy, takže je nemůžete násobit těmi 50% jejího zvýšení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

za prvé, jde o počáteční ceny které jsou vždy ulítlé a za druhé půjde o exkluzivitku která nebude masivně k mání jako obyč 1060. RX580 LE to dotáhlo na 8200 a jede na dřeň/Asus přes 9Kk/, to samé můžou výrobci udělat tady 2100Mhz/9000Mhz a to bude teprve pravá výzva pro srovnávací testy s RX580 LE. Ale většina ostatních edicí je o 1500 levnější a těch se bude kupovat nejvíc.

Ale to by nebyl noX aby nevyužil příležitost ke kopnutí do Nvidie :) Prostě má lepší jméno než AMD tak se může napařit větší cena. Tak to chodí všude.

P.S: a než začnou padat mínusky od fanoušků AMD - v článku je jasně manipulativně uvedena cena cca 7 tisíc za RX580 a proti tomu vyšperkovaná nejvýkonnější edice NV GTX1060. Když už se počítá rozdíl, tak od stejných edic co jedou na maximum, jinak je to silně manipulativní, proto ta poznámka.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

sa mi paci ako hnede hladate logiku v stanovenych cenach :) jaaaj prepacte tyka sa to nv, zabudol som :) na amd mozeme predsa vsetci pluvat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

svoji logiku mají. A když haním jednoho za vysoké ceny, tak se zmíním jak natažené má nejvyšší modely konkurence. Takhle to vyznívá ve stylu že NV sama chce natáhnout kupující.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze aj keby nv dala tie ceny rovnake ako za 1070, tak nv fans to vedia obhajit, no snazia sa :D ak toto spravi amd, tak peklo na zemi

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

typické překrucování, že by odchovanec DDblogu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jediný překrucovač jsi tu zatím ty. Doporučuju si článek znovu přečíst. Autor srovnává nejlevnější s nejlevnější. Za to, že jsou zatím (a zřejmě i zůstanou) 9gbit paměti jen v lepších edicích GTX1060 autor opravdu nemůže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ceny se srovnají během pár dnů..
MSI VGA NVIDIA GTX 1060 GAMING X 6G
MSI VGA NVIDIA GTX 1060 GAMING X+ 6G což je 9gbit verze
rozdíl v distribuci v nákupu máme jen asi 2 stovky..
takže tahle hodně žádané verze (MSI má nejlepší chladič) se bude prodávat asi za 8,5 s dph

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jop na DDeho blog chodim, citam, pozeram testy atd, a kedze mam viac rozumu ako ty, tak si testy vzdy porovnavam najmä s guru3d a cuduj sa svetu, maju veeeelmi podobne vysledky, takze nechapem co mas ty a tebe podobny problem

anyway, aby som o nom nekecal, kazdy clovek, co pouziva hlavu, zisti, ze akonahle nieco amd uvedie, tak sa na to len pluje, akonahle nieco nv uvedie a je jedno, ze je to po 16. krat to iste, vychvaluje sa to do nebies

a kedze ja som typ cloveka, ktoreho priam serie, ked sa bezdovodne nadava na nejaku firmu a aj napriek tomu, ze ju nik nema rad, najmä nv/intel fans, tak od nej ocakavaju nemozne len aby ich oblubene firmy zlacneli a opät kupili co chcu, ale ked nieco uvedie, co nie je az tak dobre. podla vas, tak je to hned zla firma lebo moje oblubene produkty nezlacneju a tym padom si ich nemozem kupit

a to je na vas najvacsia sranda, ze kydate jedna radost, ale nikdy to nekupite a ak by ta zaujimalo, v ntb mam intel + nv cize sam viem o com kecam a ak by si nahodou spomenul, ze ich ovladace su naj, tak bohuzial nie, nikdy neboli a ani nebudu, tie problemy co ja zazivam nezaziva ani priatelka co ma amd konf v ntb ;) have a nice day

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no vida, jak jsem to krásně poznal, načichnutí názory o "pravé objektivitě" je prostě znát :))
Technicky jeho testům vytknout mnoho nelze, ale jejich podávání a očividná manipulace s fakty je na webu legendární. Už jen ten výběr her které nejvíc vyhovují AMD, pak přidání 1-2 co je víc k NV a voalá, máme vítěze... opět AMD :-))
Já tam taky chodím, ale pobavit se, někdy je to lepší jak komiks před spaním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze vacsina ludi si mysli, ze ked chodime na DD blog, tak automaticky sme zmanipulovany :D tot ta sranda :D problem ale je, ze ano ja citam tie veci okolo, ale moj mozog je natolko vyvinuty aby sam pochopil a urcil si, ci je alebo nie je to objektivne, ci je alebo nie je to spravne atd

vacsinu testov co ja pozeram su grafy vykonu, spotreby a teploty a zaver, ci sa napr nieco neudialo pocas testu atd

ak tam nevidim odovodnenie ale napr ze aj tak je to best deal lebo toto toto atd ale sam vidim, ze testy ukazuju opak, tak asi mu neuverim ze? :) ale tak chapem, ze pre vela ludi je logicke myslenie neznamy pojem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to zkoukavam zleva doprava a na DD blogu jsou nejvetsi "prekazka" nekdy zbytecne komentare a jejich opakovanost. Ty testy jsou ok a je treba i ocenit praci, co si s tim davaji. Na muj vkus trochu malo detailni, takze pro mne spis informativni,ale i tak informace tam je. Vetsine to asi tak stejne staci. Jemu to tak vychazi, nekterym webum nebo YT to vychazi podobne, jinym ne. To je v poradku. Aspon si clovek udela lepsi prehled a vi, ze nakonec ten realny vykon vychazi prave nekde mezi temito mantinely. Casto to zavisi na scene, takze to je koser.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Za cenu GeForce GTX 1060 9Gbps pořídíte GeForce GTX 1070" - to je nadpis článku. Text pak tomu i odpovídá, jen do toho srovnání přidává trochu víc prvků. Zpráva není "kupujte AMD", ale "za ty prachy je výhodnější poohlédnout se po něčem jiném".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jenže z textu nějak vypadla zmínka o podobně drahých edicích Radeonů. O to jde...
Prostě když se řekne A má se říci i B. Prosté konstatování že 9Ghz edice dohání gtx1070 a dodání že normální edice RX580 stojí o tolik méně je hodně zavádějící když se nedoplní kolikže stojí podobné stavěné edice konkurence.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 580 je více druhů za různé ceny. 9 GHz 1060 zatím ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

580 je take novinka a presto jsou skladem i normalne cenene modely. Ano, Strix patri k tem drazsim, ale to i u nV.
NoX jasne pise, ze je lepsi si za tu cenu poridit GTX1070, holt je to spatne nacenena vostuda, stejne jako prvni kusy rx480 loni - take nam nereferencni Sapphire a Asus chteli prodat za necelych 10k, kdyz se dala koupit nejaka ta horsi msi aero gtx1060 za 7k6. Proste se jen karta obratila, neni proc brecet.

"Prostě má lepší jméno než AMD tak se může napařit větší cena. Tak to chodí všude." - tak tohle me fakt rozesmalo, ale uz to nehul, chlapce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takže tě rozesmálo co je v praxi normální? K tomu není co dodat. Za prémiová jména se platí, podívej se třeba k Samsungu nebo Apple. AMD je pro většinu BFU noname firma. Starší budou znát jména jako Athlon a FX ale to už jsou staré sněhy. ATi Radeon bylo známější, ale AMD? To znají hlavně fanoušci nebo těžaři coinů. To jsou tvrdá fakta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý BFU, co vleze na web zelenýho skřeta, si rozklikne nabídku grafických karet a uvidí NVIDIA a AMD, takže seš mimo, o AMD každý ví.
Nvidia a premiová značka? Mno zelení fandové by ji tak rádi viděli, hlavně tehdy, když si musí připlatit. Přitom je to úplně obyč značka, stejně jako mezi auty třeba VW. Pod křídly VW je třeba Bugatti, nebo Audi, ale samotné VW, nebo Škoda a Seat rozhodně premiové nejsou. Stejně tak u nVidie, máme tu 1080Ti, což je taková premiovější karta za rozumnou cenu, řekněmě Audi R8 a pak tu máme GTX1060 Fabii... Koupil by sis Fabii RS za milion, když bude mít stále oturbený litrový motor a třeba magneziový kola a sportovní podvozek? Hádám že ne...
Faktem je, že některé karty se vyplatí u AMD a některé zas u nVidie. U AMD je veliký bonus ovladače Crimson a především Wattman, ty mi u nVidie dost chybí...
Nicméně se mi nezdá ani jedna z těch značek premiovější, než druhá. Není to tak, jako kdybys porovnával třeba Beats a Sennheiser, nebo Ladu a BMW, ETA a Dyson, Katy a Lindt...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku ok, ale Beats a Sennheiser není volba kvality, ale stylu přednesu. To se pravda u Lada vs BMW hovořit nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„za prvé, jde o počáteční ceny které jsou vždy ulítlé“

Proč jsou tedy ulítlé jen počáteční ceny 9Gbps GeForce GTX 1060, zatímco počáteční ceny Radeonu RX 580 ulítlé nejsou? I pokud porovnáváme karty stejných výrobců. Problém evidentně bude v něčem jiném.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lebo evidentne AMD nedokáže predávať ani výkonejšiu kartu za menej peňazí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

aby bylo jasno, neobhajuji cenu gtx1060, jen srovnávám že při uvedení jako novinka byly a jsou RX také podstatně dražší. A přitom těch změn je tam méně než u té geforcky kde je aspoň ta paměť o pěkný kulatý Ghz rychlejší. A jelikož je to NV tak o nějaký ten dolar může přitlačit, to je běžná věc, NV velmi zřídka bojuje cenou. Na to jsou tu jiní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem:
https://www.tsbohemia.cz/asus-geforce-gtx-1060-gtx1060-o6g-9gbps_d269135...
https://www.tsbohemia.cz/asus-radeon-rx-580-rog-strix-rx580-t8g-gaming_d...

Tedy rozdíl cca 300Kč.
A než někdo začne remcat - oba jsou to vrcholové modely ze stejné řady od stejné firmy. Nic lepšího v nabídce není.
To že tyhle ultradrahé edice moc lidí nekupuje je zase jiná věc.
Ale typuju že tahle cena klesne a na její místo se dostane ROG model.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší model Asusu je ROG Strix OC a to ta 1060 9 gbps není ani omylem, není to vůbec stejná řada, tak aspoň nekecej..
Naopak má nižší frekvence base i boost než klasická 1060 ROG Strix OC. A hlavně ten chladič... Asusu zbyly na skladě staré Direct CU II chladiče a teď co s nima, prásknem to na tenhle model. :o)
OC potenciál určitě nižší než ten třívětrák, takže podle mě nárůst výkonu nulový. Na Guru3D je porovnání MSI Gaming 1060 normal vs 9gbit a rozdíl zanedbatelný 2-3%

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkouknul jsem narychlo ten test. Narust vykonu z praktickeho hlediska skoro nic. To uz 580 vypada, ze je "vetsi" upgrade ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. top model je pouze RX 580 (Strix), GTX 1060 9Gbps je „jen“ řada OC
2. „předpokládaná cena“ × „cena nyní“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

At je ten rozdil mezi nima jaky chce, dat 9+k za mainstremovou kartu je na palici. At je v tom chip AMD nebo NV...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já koupil včera RX570 4GB za pět tyček a pár stovek, tzn. skoro nejlevnější RX model. Tady ty turbo plus edice plus 5% za dvojnásobek ceny (a klidně plus 50W spotřeba v případě AMD) mě nechávají klidným. :-) A to k nim částečně počítám i samotnou RX580 / 8GB - nad 1080p je to většinou slabé, to bude doména Vegy nebo 1080ky a na 1080p 4GB v pohodě stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak komu. Někdo/někde dnes nemá problém zabrat víc jak 4GB v 1080p a to se může projevit v min. fps. Takový 3GB bych pro fullhd u nové karty vůbec nedoporučil - nvidia s 1060 3GB to má jako předraženou past na kupující.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem četl a jdou najít případy (nastavení konkrétní hry), kdy je 1050Ti / 4GB rychlejší, než 1060 / 3GB. Ale osobně bych v tom taky neviděl problém - prostě stáhnout textury z "Ultra" na "High" a je to, vizuální rozdíl nula nula nic. Každopádně u 4GB VRAM jsou tyto stavy velmi vzácné až neznámé - prostě je to za tou hranicí. Neříkám, že se v budoucnu nemůžou vyskytnout, ale potom platí předchozí - stáhnout textury o stupeň.

Ale spíš bych bral možná jako bug hry - měli by mít spočítané, že v tomto nastavení se vejdou / nevejdou do takového množství VRAM a uživatele minimálně upozornit, že už je za hranicí. Jasně, je tam spousta proměnných - různé komprese, architektury, zdechle pomalý půlgigabyte paměti atd., ale stejně si myslím, že by to měli mít nějak ošetřené. Minimálně až já budu někdy dělat nějakou pořádnou hru (ha ha), tak to udělám tak, že na stav přeplnění VRAM a tady ten paměťový trashing budu reagovat dynamicky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tam je to spíš o aplikaci vyhlazování které žere paměť jak kyselina maso...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě ty textury dělají velmi hodně, k čemu vám budou super vyhlazené modely, super stíny, když máte textury s rozlišením jako rok 1999? Raději si připlaťte třeba za GTX 1080 Ti, ta má dostatek VRAM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj, nedávno vyšel nová verze leteckého simu a i když se mi grafika relativně fláká - limituje to CPU, tak VRAM je docela limitující faktor. Při nejvyšší kvalitě textur a nepoužívání komprese jen textury v klidu udělají 7,5GB, kde je paměť na samotné zpracování obrazu a frame buffery, dokonce několikrát na to padl párkrát OpenGL driver. Rozlišení v tomto případě na paměť nehraje téměř roli. Holt 11GB na GTX1080Ti by nebylo k zahození.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK a jeho flysim... to tu dnes opravdu chybělo :o))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je tak no, ked babraci robia nejaku hru.. Ziadny paralelizmus, zpraseny engine z doby dinosaurov, ale ani tak nemozes cakat od strednej triedy ako 1080 ziadne zazraky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tu jsem se díval a chtěl ji koupit, ale nevleze mi do case. Po zvažování jsem dal přednost raději té RX 570 a i těch 23cm je tam dost narvaných. Výkon mi přijde podobný - monitor mi stejně nevykreslí víc než 60fps a v instalaci elektrorozvodu nemusím měnit pojistku abych mohll pařit i když Máňa žehlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal jinde. Začínají se objevovat textury pro 1440p a 2160p (obvykle v nastavení Ultra). V 1080p si je samozřejmě nastavit můžeš taky, jako velice rozpínavé placebo je to fajn. Co ale neukáže monitor jsou zbytečně propálený watty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4GB v 1080p nestaci jen par titulum. Napriklad RoTR, Shadow of Mordor, Doom - vsechny tyhle se i ozvou a vazne dochazi k stutteringu, kdyz jsou vystrahy ignorovany. Hlavne u toho doomu je to skoda, pac tam to jinak slape dobre, u rotru to take zamrzi, ale ten by stejne nesel na full, shadow of mordor vypada hodne dobre i na na to nizsi nastaveni...
Par her me jeste napada, ale ty by stejne nesly hrat na full detaily. Jinak textury zabiraji hodne, pak pouzity shader a hlavne vyhlazovani. Fxaa nezere nic, ale ruzny variace supersamplingu zerou fakt hodne. Mno a co se komprese tyce, tak v gta v, kde je teplomer na obsazeni ramky v karte, tak mi stejny nastaveni na nvidii ukazuje cca o 500MB mene. Na Fury jsem mel zabrano asi 3,8GB a na 1080Ti mam 3,3GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

titulů je samozřejmě více... VRAm nedělají jen textury ale i vše ostatní ji nějakým způsobem využívá..

FXAA paměť nežere, je to postprocesing efekt - jeden shader navíc.
SSAA samo bere paměť, scéna se generuje v násobku rozlišení a následně se zmenšuje. podobně jako DSR

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Textury jsou sviňa:
1) letošek je rokem 4k (zobrazovadla a výkon karet)
2) RAMka je drahá jaxviňa a začíná dávat smysl koupit 8GB VRAM a 8GB RAM, než 16 GB RAM a 4 (6) GB VRAM
3) DX12 / Win10 vram management pro oba výrobce

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad 3) Ten vram management ve w10 nicmoc neřeší v případě, že se vram přešvihne. Sice je to alespoň hratelné a na "papíře" se to může zdát v pohodě (fps), ale ten stuttering tam prostě je (frametimes) a požitek z hraní není takový. Moc se mi nechce věřit, že by Vega mávnutím kouzelného HBCC dokázala vyzobat jen ty textury, co se použijí a BEZ POTÍŽÍ zbytek zahodila a vystačila si se 4GB u AAA titulů, ergo ve 4k. A 8GB HBM2 bude čelit podobným problémům... Nebo si to nedokážu prostě představit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xbox scorpio

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8GB RAM a pak při spuštění hry všechno vypínat jak za XP ? Děkujeme nechceme. Už při zapnutém prohlížeči a ještě pár drobnějších aplikacích se 16GB dost solidně zaplňuje. Až budu za pár měsíců kupovat tak to bude 2x16GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu mohu rici jen to ze na stare GTX 680 4GB jsem ve War thunder nedosahoval tak vysoka FPS jako na docasne GTX 1060 3GB ,ale nemel jsem takove propady az zacukani jako ted.
Cili ano verim ze 3GB uz ani na Full HD nestaci.
Jinak letosek porad neni ve 4K jelikoz na to porad neni vykon - dobre dostupny vykon.
To prijde asi az s dalsi generaci graf.karet.
Na Vegu jsem hodne zvedavej a tak stale cekam a cekam a jeste asi dlouho cekat budu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhalsim, že 1080Ti za 20+k není zrovna něco, co bychom označili jako "dostupné", nicméně 4k to dává, ale zobrazovadla mě zatím teda vůbec nepřesvědčila. Vracet se zpět k 60Hz, když tu mám na stole 2/3 ze 4k - tedy QHD monitor se 144Hz - to už bych asi nedal. No a pak je tu ta nejpodstatnější otázka, kterou si málokdo klade: Co na tom hrát? Jen pár her na tom vypadá skutečně lépe, než v tom QHD s vyhlazováním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.