Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rok po thajských záplavách jsou ceny disků stále výše, než je zdrávo

Cele toto s diskami za posledny rok mozem charakterizovat len takto.

Odrb.

Lutujem kazdeho kto neodkladne musel nakupit akykovlek disk za toto obdobie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Snažím se HDD nenakupovat, zatím se daří. Naposled sem koupil 2TB za 1700,- loni v září.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi to zatím daří a to mám jen 500GB. Před rokem jsem uvažoval o větším, ale pak přišly povodně. Nevím, jak dlouho to ještě můj disk vydrží, ozývá se z něho nějaké divné cvakání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lucky bastard. jsem to nestihl :( tak aspoň stávkuji dokud nebude stát 1TB stejně jako 0,5GB co jsem kupoval před lety

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude docházet u "heliových" HDD k vnikání vzduchu do pouzdra, tak asi udělám větší nákup kapacity těsně před koncem prodeje "vzduchových" HDD. Protože pokud nebudou heliové disky fakt festově neprodyšné, tak se obávám, že se o spolehlivosti současných disků bude znenadání mluvit za použití superlativ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, čekám, až se 2TB HDD bude dát opět koupit pod 1700Kč s DPH, jako tomu bylo před záplavami.. Na druhou stranu, naučil jsem se s místem šetřit - nenechávám si na disku filmy jako dřív a po shlédnutí je mažu. A na fotky, mp3 a dokumenty mi stávající HDD stačí..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tento rok jsem si koupil pouze flashku, byla levná, a nevidím, nevidím, ne nevidím to dobře, a jako by si ze mě, nebo na mě, snad i vystřelili." :)

Ale dost bylo methanolu i sedmi (plastikových) kulí.

Před měsícem a možná i dřív, se začaly podepisovat velké objednávky pro předvánoční šílenství. Bylo to i trochu poznat na drobném sklouznutí cen pod 2000 Kč za 2TB bez daně. Nebo jen zafungovala překvapivě silná koruna. Ale nejvíc se těším na 10.01., tohle "binární" datum bývá přívětivé pro pokles cen disků. A trochu pomůže i tlak, který vytvoří nový high-end: 4TB modely na trhu. Takže pokud se opět něco nepokazí, bude líp.

PS: Proč že se vlastně zahojují na zákaznících? To máme věřit, že tam nemají vlezlé pojišťováky? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak coz o to, trh by to vyresil, kdyby se mu nechala volna ruka...
Predpokladam, ze pokud budou drahe "bezne" HDD, budou lide vice kupovat napriklad SSD.
A budou vice dbat na jine vlastnosti nez honba za max max max kapacitou. Osobne to docela nechapu - mraky lidi ma doma tuny hudby a filmu a podobne, na coz se stejne v zivote nepodivaji, neposlechnou - a pokud ano, tak 1x a pak to tam lezi a lezi..
Osobne jsem pri posledni stavbe Pc preferoval hlavne rychlost (a proto mam v PC jedno "bezne SSD" a jedno SSD do PciE (vrele doporucuju, rychlost nehorazna), a pravda mam tam nejaky HDD na "odkladani" docasnych veci, ale jak jsem zjistil, ani bych ho nepotreboval..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pevne disky jdou trefne srovnat s ropnymi produkty. Kdyz americky trh stagnuje ve vyrobe HDP nebo maji mene zasob "jak je zdravo" vyleti ceny pohonnych hmot v celem svete, pricem mi odebirame od Rusu a oni(USA) tu svoji berou ze stredniho vychodu. A nejlip se mi natom "libi to" ze soucasne zasoby ci uz paliv nebo pevnych disku vyrobene za predesle naklady prodavaj z hodiny na hodinu v cene nove jako by to uz slo ze zasob/nakladu novych, pricemz je zrejme ze takovy transport ropy(+jeji spracovani) nebo pevnych disku trva urcite dni, tu se divim ze neexistuje ustavny zakon ktory by to strikne do-hlidal protoze je proste nemozne/neseriozni aby produkt ktereho se v sklade vali stovky za cenu k prikladu 1200KC/kus stal ze dne na den vic jak 2500KC/ks pricem jak sem psal predtym ten produkt nebyl postizen ani vyssi porizovaci cenou surovin ani nakladovejsi/omezenejsi vyrobou, on by se proste mel prodavat za cenu ktera se odviji od aktualniho kurzu meny dane krajiny(typicky dolar vs €) + pomale lec nutne navysovani ceny ale to az vtedy kdyz skutecne hrozi omezeni/nedostatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFL
Mel by byt zakon na to, aby obchodnik nemohl prodavat zbozi za tolik, za kolik chce...
ROFL

Vlastne ne...vlastne je to k placi :-(( Ze stale na svete existuji takovito lide...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To Waffer: Cenu zboží neurčují jen výrobní náklady a doprava, ale také dostupnost. Po záplavách nebylo dost pevných disků, protože jich jednoduše nebylo kde dost vyrobit. Poptávka byla ale stále stejná, resp. měla dokonce stoupající trend. Díky tomu cena naprosto přirozeně stoupla. Pokud jednu věc (tou věcí je zde HDD vyrobený a uskladněný před záplavami) chce více odběratelů a je jasné, že na všechny se nedostane, tak ten kdo ji chce nejvíc musí naprosto logicky nabídnout nejvyšší částku, jinak je přeplacen někým jiným. To vysvětluje velký a náhlý nárůst cen disků po záplavách. Navíc bylo před vánocemi, kdy jsou objemy nákupů největší.

Cena zboží je taková, jakou je trh ochoten zaplatit.
Ochota je dána mírou chtíče (jak moc tu věc kupující chce a jak moc kupujících tu věc chce).
A ten je dán užitkem, který daná věc kupci přináší (ať už reálným, nebo psychologickým - pocitem blaha z vlastnictví).

To lojza_suchanek: Ano je smutné, když se někdo vyjadřije k něčemu o fungování čehož očividně moc neví, ale pouze posměšný komentář také moc radosti nevzbuzuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ja uz nekdy proste nemam nervy a silu dokola tem komunistum opakovat to, co jsi napsal ty:-))
Nehlede na to, ze je to stejne zbytecny. Komunistu logickymy argumenty nepresvedcis. Takovy clovek proste ma dojem, ze ceny ma urcovat nejaky stat, ci nekdo podobny, ze vydelek je spatny, zisk je spatny...kapitalisti jsou spatni...vsichni jsou spatni, jenom ti komunisti jsou skveli a uzasni :-))
Docela by mne zajimalo, cim se dotycny zivi...a jestli to dela zadarmo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mírou chtíče - to jsme v naší ekonomii nebrali :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, k pláči jsou jiné věci - nenažranost (nejen) výrobců disků a ještě hůř obhajování takového stavu nebo nesmyslné poučky, že ruka trhu tady něco může spravit. Nemůže - aspoň u duopolu sotva. Sice chápu, že cílem podnikání (a tudíž výroby disků) je vydělat, ale všechno by mělo mít své meze, což evidentně nemá.

Jak jsi zmiňoval koupi SSD - tak tím to taky nevyřeším, to je jako kdybych potřeboval náklaďák, ale místo něj si koupil ferrari, protože je rychlejší a prostě proto, že náklaďáky jsou zrovna drahé (co na tom, že bych v něm nic neodvezl). Jo, lidi mají často na diskách bordel, spousta se toho dá promazat, ale co když třeba prostě potřebuješ vyměnit disk jenom z důvodu toho, že starý může co nevidět dosloužit a nejde tolik o kapacitu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a jaka je ta mez podle tebe, prosim te? Bez ironie - kolik maximalne penez muze podle tebe vydelat firma jako je napriklad WD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, něco takovýho jsem čekal ;-). Konkrétní číslo ti neřeknu, protože nemám tušení o tom, kolik toho prodá, jaké má náklady na provoz, investice do technologií atd. Hlavní problém je v tom, že škody po povodních se mu už dávno zaplatily (pokud lze věřit tomu, co padlo v článku) a on pořád drží ceny daleko nad těmi, které byly před povodněmi. To je podle mě úplně špatně. Ale co už, dokud bude pořád většina lidí na světě přemýšlet a jednat tak, jako doposud, tak se asi nic nezmění... jenom je to trochu smutný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to napis v procentrech. Nejvyssi zisk ma byt napr. jen do 10% nebo vice? A co pak pripadne ztraty? Co kdyz budou vice nez 10% tak je doplati stat nebo kdo? Nebo snad ztraty muzou byt velke ale zisk nikoli?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napr. také straty bánk vzniknuté nesprávnym rozhodovaním pri poskytovaní nenávratnych úverov sú štáty (aspoň v EU) zatiaľ stále ochotné doplácať - samozrejme z peňazí nás, daňových poplatníkov.
Naproti tomu zisk tých istých bánk už putuje iba do vreciek ich majiteľov prirodzene.
Tak tomu hovorím najlepší biznis model, aký môže vôbec existovať. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Sumix: Prosím zohledněte v úvaze setrvačnost trhu. Ta je dána dlouhodobými smlouvami odběratelů s výrobci. Neříkám, že to vysvětluje zcela onu pozvolnost klesavosti ceny disků (ta i mě zavání kartelovitostí), ale vysvětluje to absenci skokového hoopnutí na cenu před povodněmi. Pokud se v nějakém procesu vyskytuje setrvačnost, tak je potřeba tomu prostě dát čas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oki, tak tedy, jak psal kolega prede mnou - kolik procent?

Jinak, chapu to tedy spravne, ze napriklad povazujes spolecnost Provident za spatnou, protoze dava pujcky na prilis velky urok? (predpokladam...)

A dale - pokud by nebyl co nejvesti zisk tim hlavnim hnacim motorem vyvoje, co jineho by to melo podle tebe byt? Opravdu, odpovez mi uprimne, co si o tom myslis.
Pokud napriklad automobilka vyviji nejaky novy prvek, ktery jeji auto postavi nad uroven ostatnich, jiste do toho investuje mraky penez a dela to s vidinou, ze jeste vetsi balik penez na tom trhne pozdeji.
Pokud odstranime tuto motivaci, jaka tedy bude?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak duopol by se dal nabořit. On se dá teoreticky nabořit i monopol. Stačí, když se svět stane zcela svobodným a odstraní se z něj veškeré regulace. Především pak ta, která zamezuje komukoli vyrábět totéž, co vyrábí někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud narazis na patenty - asi by to nebyl problem, pokud by si v dotycne firme vsechno proste ferove vymysleli a zkonstruovali sami, bez pouziti know-how, ktere vymyslel, tedy zaplatil, nekdo jiny ...
Pokud toho nejsou schopni....tak ti prijde spravne, ze by proste sli a okopirovali neco, co vymyslel, tedy zaplatil vyvoj, nekdo jiny?

Ja bych rekl, ze by mnohem vice pomohlo zrusit takove ty veci jako "minimalni mzda", "clo", "dane" a podobne:-) Spousta firem dneska proste nerozjede podnikani proto, ze jim stat haze asi milion klacku pod nohy.
(jakykoliv stat, ci temer jakykoliv. Bohuzel uz davno to plati i pro USA)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dnes si nejde skoro ani uprdnout, aby se někdo nepřihlásil, že si uprdl jako první a hlásil se o licenční poplatek, natož pak začít vyrábět hw

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou samozřejmě další věci, jejichž zrušení by pomohlo volněji dýchat. Dneska jen když chce člověk někoho zaměstnat, tak si to musí pětkrát rozmyslet, když zjistí, co kolem toho všechno musí dělat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrušenie patentov by viedlo ku skutočnému kapitalizmu firmy by si poradili napr. mohli by si vytvoriť vlastný patentový úrad viz (FRAND)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patenty by mali zostat, ale mali by mat krattke trvanie a mali by byt lacne. Ked ja nieco vymyslim, tak by som 99% nemal prostriedky na to aby som si to mohol patentovat na velkych trhoch. Problem plynuci z dlhej platnosti patentov je, ze tym vedia regulovat trh a urcit komu umoznia nan vstupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakona na nezakonnost zvysovani cen v dusledku nedostatku zpusobene zivelnou katastrofou mame, ale jen u strategickych surovin a potravin, dokonce te za to muzou na miste zastrelit ! pokud bude vyhlasen vyjimecny stav.

Ale HDD nejsou strategicka surovina definovana nasim zakonem.

Kazdopadne kdyby SAMSUNG prodaval disky, tak by se to 100% nestalo, jenze SAMSUNG byl ukoncen, Hitachi bylo ukonceno a tak vznikli jen 2 hraci a ti se vzdy domluvi, u 3 uz je to problem.

Normalne bych jim vlitl do firmy, vse zkopiroval, odnesl data a komunikaci a pokud by se prokazal monopol, dal bych jim pokutu v radu 2 leteho cisteho zisku, to by s nema tak otraslo, ze by si to jeste 10let pamatovali.

Je treba si rict, ze ony patenty casto nevymyslela ani jedna z techto firem, proste je koupilo, za vetsinou z nich stoji Digital, IBM a castecne samsung a toshiba ... WD i Seagate tech panetu moc nemaji, neb pokud vim, si kupovali plotny, radice, hlavicky ... a tak byly de fakto jen skladaci, vetsinou to bylo tak, ze IBM neco vymyslela, nebo SAMSUNG ci jina technologicka firma, od ktere berou komponenty a za 1-3 roky se to objevilo na kramech .... takze ze skladacu se staly tech. firmy, nebot vsechny tech. firmy zkoupili aby uz nemohl nidko dalsi vzniknout, nebot by mu tech. museli dodavat ony samy, coz neudelaji ... a tak skoncil boj 2 velkych rivalu ve stavu remizy, kdy nikdo nevyhral, oba obsadili strategicke firmy a tech. skoupili veskerou konkurenci a tak jsou obe sobestacne, jen jaksi jiz nebude nikdo dalsi.

malo se to vi, ale cena SSD disku je tak vysoka prave proto, ze tihle 2 vyhrozuji patentovymi spory a tak se je SSD nesnazi ohrozit a cenove spise nabizet doplnek, nez konkurenta.

Uz ona zaplava byla blbost, zadna skoda po zaplave nevznikla, oni proste postavili fabriku tam, kde jsou zaplavy kazdy rok a usetrili silene penize na najmu za pozemky, takze se s tim pocitalo a rozhodne na tom vydelali, kdyby nebyla zaplava, svedlo by se to na neco jineho, cena vzrostla prave v okamzik, kdy na trhu zbyly po fuzich uz jen 2 firmy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.