Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny DDR pamětí během léta klesnou výrazněji, zhruba o 5-10 %

Prosím mohl by mi někdo polopatičtěji vysvětlit poslední větu: "Na druhou stranu celkové výrobní kapacity pamětí stoupají z důvodu přechodu výroby na 1z / 1α procesy (tj. 3. a 4. generace pod-20nm výroby)." <= Co je to konkrétně 1z / 1α proces a proč by oproti výrobě pod-20nm měly výrobní kapacity stoupat? Já chápu, že pokrok nezastavíš, takže se postupně vyrábí více novějších a méně starších typů. Jestli je to právě ono, to mi z té věty není úplně jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přechodem na novější proces se na stejnou plochu křemíku vejde víc tranzistorů.
Takže když je produkce omezená na určitý počet waferu za den, tak se díky větší hustotě vyrobí víc GB RAM.

Poslední odstavec jsem taky nepochopil zcela.
Mám za to že není rozdíl mezi DDR4 a DDR5 chipem. Jen se provede bining a když chip zvládne vyšší frekvence tak se použije v DDR5.
Alespoň tak vypadá nabídka DDR5. Jsou to o trochu lepší DDR4. Zatím. Než se přejde na modernější procesy.

Například co pamatuji DDR2 tak se vyráběli vždy obdélníkové chipy. A když přišli DDR3, tak byli čtvercové.(měli menší plochu při stejné kapacitě). Po čase když se rozjela výroba DDR3 ve velkém, tak se začali objevovat čtvercové (menší) chipy i u DDR2. Měl jsem je rád. Méně topili a dali se poskládat na jeden modul větší kapacity. Hlavně u SODIMM v NTB to bylo přínosné.

"Kapacity linek" bude asi myšleno montážní linky, kde se z chipů montují moduly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 a DDR5 jsou jiné čipy (minimálně řídící obvody jsou jiné + u DDR5 je navíc on-chip ECC). To že nabídka je jaká je klasická výrobní křivka, při nástupu DDR4 to nebylo jiné, ono chvíli trvá než se je výrobci naučí pořádně dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak víte že to "on-chip ECC" tam opravdu je?
Psalo se ještě před vydáním, že tam bude. Ale od té doby jsem o něm neslyšel.
No pravda že výrobci SSD se s ním taky moc nechlubí. Ale věříme jim že je v každém disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možné to je že půjdou ceny elektroniky obecně níž. Potom co se událo koncem týdne v politice mám mírný optimismus že ty tlaky na obchod se zmírní. Zatím ovšem ceny spíš stoupají než klesají.
Mimochodem, u té Raptor Lake generace může také přijít překvapení a vydají ji dříve. Zrovna předevčírem vyšel nový UEFI na moji Z690 kde jediný komentář je "přidání podpory pro další Intel generaci" (volně přeloženo). Takže by naopak mohl být vydán dříve než se spekulovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by Intel něco vydal dříve, než avizoval? Sněte dále ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud by produkt nebyl odladěn a před vydáním tak nemá smysl dávat podporu do desek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RL je pouze přetaktovaný AL.
Co by jste tam chtěl ladit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no není podle všeho to bude lepší než SB-IB, nehledě na frekvence. Testy už ukázaly že hodně zlepšil interní komunikaci, latence a zvětšení cache je jen třešnička. Nějakých 8% IPC není moc, ale plus dalších cca 500Mhz navíc už něco hodí a cache ve hrách to požene ještě výš. Myslím že tentokrát AMD Intel nenachytá jako v případě ZEN_3 vs Rocket Lake.
Pointa je v tom ale že vydání už podle všeho je blízko a září není nerálné když má Asus UEFI aktualizován v takovém předstihu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.