Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny Ryzen 7000 jsou pěkně rozmarné

Jo, skoro stejné ceny u 7900 a 7900X jsem si v českých e-shopech taky všimnul. Pro mě je vlastně nevýhoda ten 7900, protože má boxovaný chladič, který nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přibalení chladiče je naprosto zbytečné. Lepší by bylo, kdyby se prodával zvlášť a komu by stačil, by si jej mohl koupit za případnou slevu (na chladič) při koupi současně s procesorem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na co to komplikovat. Chladice by som komplet nechal na vyrobcov chladicov a vsetky CPU predaval bez chladica. Je to myslene na terajsiu ponuku AM5.
Pri uvedeni Low-endu kludne pribalovat(bol by som rad keby sa pribaloval o jedne rad lepsi chladic aby tam nazoaj nebola potreba vymeny za iny) ale pri tychto CPU je to len generovanie odpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak chladič je na výrobci počítače. Takže když vyrábíš počítače, tak nekupuješ retail ale kupuješ tray a chladiče si dáš jaké potřebuješ - v závislosti na form factoru.

Pokud seš domácí stavitel tak se ti chladič hodí a máš jistotu že nekoupíš špatný. Chladič to uchladí a u těhle nižších řad to stejně nebudeš taktovat a hnát do extrému. Když jsem stavěl počítač klukovi tak tam dostal stock chladič a až mě překvapilo že ten stock procesor uchladí při cca 1000rpm, což je v podstatě unaudible. Ona mu sice deska dávala 1000 v idle a v zátěži šel někde přes 3 tisíce, ale těch 1000 bohatě stačí aby CPUčko bylo hluboko pod teplotním limitem.

A pokud chceš nutně utratit za 3rd party chladič tak ti nikdo nebrání, stejně jako ke koupi CPU bez chladiče, při jednom kusu by to ale mohlo stát klidně i více než retailové balení s chladičem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek chladičového bundlovaného nesmyslu je ten, že se mi doma válí 6 chladičů Intel, které nikdy nepoužiju, akorát je mi líto to vyhodit. Zbytečná zátěž planety.
Jediný bundle chladič který nepřišel nazmar, by ten od Ryzenu 3800X a to ne že bych ho použil, páč já tyhle chladiče NIKDY, ale vzal si ho ode mě kámoš a nahradil tak ten svůj už notně zaprasenej. O Intelovy chladiče nikdo nikdy nestál.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ideálna by bola možnosť kúpiť verziu BOX alebo TRAY. Každý podľa chuti. Aj ja mám doma toľko hliníku, že by som vo výkupe za to dostal celkom slušný obnos, ale na druhú stranu, bez problémov som používal box chladič na množstve CPU bez otravného hluku, napríklad AthlonXP1700, Core i3 540, Ryzen 4650G. Problém bol s Ryzen 2400G, lebo prenos tepla cez žuvačku na heatspreader proste nefungoval a chladiču lietali otáčky na základe teploty ako splašené. Top modely so spotrebou nad 100W sú však úplne iná káva a tam je BOX chladič naozaj zbytočný odpad pre planétu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam pre vas dobru spravu, TRAY uz existuje a ma na konci X. Dokonca to ma o 3-5% vyssi jednovlaknovy vykon a o 4-17% vyssi vykon v plnej zatazi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, X má 105 - 170 W, ale já chci 65 W a bez chladiče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno?
Novější BIOS umožňuje snížit TDP a na 45W. X/ne-X

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a teraz je i akcia na tray 7600X za 229 eur. https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/AMD+Desktop/Sockel+AM5.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak řákám nikdo tě nenutí kupovat výrobek s chladičem. Sežeň si tray, sice za to možná zaplatíš víc, ale nebudeš mít chladič navíc a nezatížíš přírodu. Spousta lidí naopak boxované chladiče používá, nepoužijí je ti kteří potřebují jiný form factor, třeba nižší provedení do nějaké ultra slim krabičky, nebo ti kteří trvají na max. tichosti. Ano taky někteří nepříliš znalí kteří se zeptali někde na diskuzi a řekli jim "moc hlučné", "neuchladí". Třeba pamatuju jak recenzenti třeba u i9-10900 hodně chválili boxovaný chladič, který to CPUčko chladil jak nic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty rozmarné ceny rychle využijte, ceny X modelů se můžou zase zvednout ze dne na den.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych se nedivil, kdyby X modely zůstaly na akčních cenách konce roku 2022. A ceny no-X verzí šly na jaře o dalších $50 níž.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by byl optimalni scenar s tim, ze X3D modely by sly na puvodni cenovou hladinu X modelu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Suntechu jsou ty nové ryzeny o litr levněji. Heureka je na vyhledávání nevrací.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Přitom 65W procesor z něj uděláte kliknutím (funkce Eco Mode)"

LOL, on někdo vážně používá v BIOSu myš?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hele, v těch moderních GUI je to kolikrát jednodušší než mačkat desetkrát šipky, aby se tam člověk proklepal.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tak to muzes udelat i ve vidlich pres AMD Wattman, pokud se nepletu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LOL, nie v biose nie, stačí my v oknách klik na ECO v aplikácii AMD Ryzen Master. Zase inteligent - intelák ktorý nevie vo co go.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Než bych nastavoval křivku ventilátorů zadáváním číselných hodnot, tak si raději kliknu na ten obrázek a pošoupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobra marketingova finta. Ale ak si ju mozu dovolit, znamena to ze ceny su este ovela vyssie ako by mohli byt. Na co minat stovky eur na nieco co clovek nevyuzije. Ked pride do par rokov realna konkurencia - Risc V, tak sa to zrovna. Zatial je to len na urovni mikrokontrolerov za 10 centov a krabiciek v style Raspberry. Ale procaky bez licencnych poplatkov budu pekne lacne.
https://www.youtube.com/watch?v=L9Wrv7nW-S8&ab_channel=EEVblog
https://www.youtube.com/watch?v=ykKnc86UtXg&ab_channel=ExplainingComputers

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale procaky bez licencnych poplatkov budu pekne lacne"
Snivaj dalej, naivka. Cena nejakej x86-64 licencie v 200$ CPU tvori tak 5$ a dnes uz mozno ani to nie. Podstatnu cast ceny tvoria vyrobne naklady vratane pripravy litografickych masiek a take iste budes potrebovat zaplatit aj pri vyrobe RISC-V procesora, pretoze niekto tie masky musi navrhnut, vyrobit a zaplatit, rovnako ako vyleptanie kremiku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2-3 firmy v x86 nie je konkurencia. To je oligopol. Konkurencia je v ARM, ale ten sa zameriava skor low power. A bude v Risc V. Podstatnu cast ceny x86 tvori aj marza. Na serverovych procakoch urcite aj cez 60%. Inak povedane, tym ze licencia Risc V je zadarmo -> vela vyrobcov -> konkurencia -> nizka marza + 0 licencia => nizka cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si teď v Alze půjčit 7600 a běhá suprově, každopádně ho vrátím a půjčím si 7700 pro srovnání, pak 7700X a pak se rozhodnu, kterej si nakonec koupím a doufám, že do té doby budou venku 7800X3D pro srovnání...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč mi to připomíná chování člověka, co místo aby si prošel recenze, tak plýtvá nejen svým časem ale i časem druhých?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Recenzí jsem prošel hodně, ale čekám na to, až konečně vyjde 7800X3D jelikož už mám domluven prodej starých komponent a AMD už dvakrát odložilo jeho vydání, tak nevím, jestli se mi vyplatí nebo ne, tak plýtvají oni mým časem, tak co, udělám to takhle, jako spotřebitel na to nárok mám...je to zmrdský? ano, ale kašlu na to...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ceny pekne, pekne, uvidime co X3D ale rozhodne minimalne o Ryzen 7 7800X3D zajem bude.

Dnes je k dostani takova porce vykonu za hubicku, ze se doslova z toho cloveku valej oci.

Je nesmyslem kupovat stare 4 jaderne procesory intel-u(bazar), zvlast za ty vysoke castky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, člověku, co kdysi kupoval Core 2 Quad za 3600 korun s daní (a tehdy to byl skoro highend, co šel na výkon highendu přetočit), je z mainstreamových procesorů za osm tisíc spíš blivno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, za 2500,- koupis 6C/12T Zen3 5500 s osekanou cache. Procak uplne na pohodu, ktery nakrmi i grafiky typu 6700xt, 3070. Nemluve o officu a vsech vecech kolem dokola.
Pokud clovek nechce high-end, vyssi mainstream, tak v budget a nizsim mainstreamu do 5k je suprovni vyber, jako uz nebyl roky prikladem 5600, 5700x :)
ps: 5900x furt a furt ne slezt aspon pod 8k :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché...prostě zákon nabídky a poptávky. Prodávají jednotlivé modely za tolik, za kolik je dokážou prodat. S technickým řešením nemá cenotvorba moc společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.