Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny Ryzen 8000G (APU) klesly o $20-30

• První testy Zenu 5: Nové jádro AMD je trochu Atom, trochu Bulldozer a trochu jako PlayStation 5
zdroj: https://www.cnews.cz/clanky/prvni-testy-zenu-5-nove-jadro-amd-je-trochu-...

Chcem tým len povedať, že všímate si titulky naprieč redakciami o Zen 5 viď. tie na diit.cz:

• AMD vydá Ryzen 9000X3D jako reakci na Arrow Lake
• AMD vydá Ryzen 9000X3D jako reakci na Arrow Lake, očekává se i lepší OC

P.S. len aby bolo jasno ja nemám vôbec žiadny problém, že Nové jádro AMD je trochu Atom, trochu Bulldozer a trochu jako PlayStation 5 (no možno trošku až na ten Bulldozer)...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Máš hodně dlouhé vedení. Na atomech lidem něco vadilo a to něco AMD nedělá. Už ti to nebudu psát po 101.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Atomech lidem vadil nízký výkon, Appolo Lake byl ještě dost špatný, Gemini Lake dost poskočil a Jasper to udělal už poměrně slušné a součaná generace je, dle mého názoru por nenáročného usera víc než OK, N100, N200, N300..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. To není.
Prože nároky OS dost poskočily.
Win11 žerou CPU neskutečným způsobem.
A i kdyby na to někdo provozoval s Linuxem, tak stačí zapnout chrome a ten se o dílo zkázy postará.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vetsine lidi na atomech vadi to, ze je intel cpe k velkym jadrum, ktery tim totalne zmrsi.. intel nejdriv vyviji vykony jadra s avx512, a pak to zabije pridanim atomu kvuli kterym musi avx512 vypnout.. zjisti ze neni mozny udelat scheduler co by spravne rozhod kdy je lepsi vlakno priradit jako druhej thread velkymu jadru a kdy atomu.. tak velkym jadrum ht vypne.. fakt super strategie cpat do chipu kremik, kterej se kvuli kompatibilite s atomem musi vypinat..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí neví co je atom a AVX

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někteří se pak diví proč s novým procesorem téměř výkon nestoupl v reálných aplikacích, někde i klesl.
Ti co ani pořádně nevyužili výkon starého CPU, pak ani žádný problém nezaznamenají a většina je tak spokojená...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tom nic nevím, nevšiml jsem si žádných hodnocení třeba od OEM výrobců, že jim to vadí nebo že to zákazníci nekupují. Ale asi máš lepší zdroje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

klesajici prodeje a podil intelu je co??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby tie Atomy boli od Apollo lake s 8 GB povinne, tak by to bolo super, ale aj dnes sa predávajú NB 4GB LPDDR, čiže bez možnosti rozšírenia. Alder lake-N kľudne so 16 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Olšan píše:
"Zen 5 tak v jistém omezeném smyslu (a v tomto dílčím detailu) opakuje přístup ze Steamrolleru."

Olšan strká všechny stavební stroje do jednoho pytle a vypadne mu z toho clickbait nadpis o Bulldozeru.

Ale když si to přečtete podrobně, tak zjistíte, že ZEN 5 nemá s Bulldozerem nic společného.

Však to taky Olšan uvádí na pravou míru dále v textu :
" podařilo se tyto zdvojené zdroje zároveň využít v jednovláknovém režimu (což je rozdíl proti Steamrolleru) i v SMT režimu (rozdíl proti E-Core od Intelu)"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to fakt nestrká a ty to máš tytržené z kontextu:
"Je zde zajímavá historická paralela s vývojem předchozí a ne úplně úspěšné rodiny CPU architektur AMD, jádry linie Bulldozer – zejména ale s jejími pozdějšími deriváty."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...zejména ale s jejími pozdějšími deriváty."

Bulldozer se nepovedl. OK. Nástupci to opravili. Ale zůstali na stejném 32nm procesu. Takže proti intelu už byli pozadu. Protože ten se zasekl až na 14nm. Ale architektura to mohla být dobrá. Jen trpěla na nízké takty pod 5GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Trochu jako" ale ve skutečnosti vůbec. 😀

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to je to, ze Tralalak vo vytrzeni stihne precitat len nadpis

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pls help.
Nějak nemůžu najít strukturu nového číslování AMD. Vlastně ani nevím, jestli se tu už někde psalo. Jenom si pamatuji, že namísto Ryzen 10000, bude nějaké Ryzen NNN, víc mi hlava nedává. Je to už někde přehledně popsané?
A to jsem si myslel, že mi to vadit nebude. Vadí! Asi stárnu... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je na to obrázek
https://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2024/05/amd-ryzen-ai-br...

Ale zároveň je to AMD marketing. Tj Intel + 100 = AMD aktuální CPU
Lunar Lake je 200 + 100 = Ryzen AI 3xx

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U údajů vývoje cen bych si dal pozor na to, že nejlevnější často bývá Allegro, ale považovat ho za součást CZ trhu ho příliš nejde. Pro zmíněný 8700g to naštěstí neplatí ale 8600g už ano.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě teď jsem kupoval tu samou myš co před půl rokem domů tak do práce a proklik z mailu místo na czc mě hodil na allegro a czc samotné je nedostupné. Já vím, že allegro jsou poláci a ještě k tomu marketplace, ale proč to nejde z pohledu PC komponent považovat za CZ trh? (to je otázka, nemám vyhraněný názor na allegro zatím)

PS: ta samá myš ale o 700Kč levnější po půl roce

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože většinou (u CZC samozřejmě ne) je to dovoz. V lepším případě Polsko, v horším Čína. Takhle bysme mohli brát klidně do vývoje ceny i Amazon.de kde lze v korunách taky nakupovat. Prostě produkty nejsou CZ distribuce a můžou se cenou výrazně lišit (viz třeba 5700X3D který je na evropském Amazonu výrazně levnější než u nás).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že skončí czc mě mrzí. Že budou ale dodávat i z polských eshopů šedivky mi nevadí. Jen u telefonů to může být problém. Jestli je polský dovoz myši o 50% levnější tak ok, proč ne. Trhněte si Alzo apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď mě svrbí peněženka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CZC zrejme od 1.7. uplne skonci a bude to jen jako podsekce primo na Allegro. Takze uz zadna historie sledovani cen, zadne specialni/odladene kategorie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejlepší kategorie a filtrování má stejně alza, tam začínám jako 1. hledat, pak když chceš zjistit jestli třeba nějaký laptop má MUXswitch tak jinde to v podstatě nenajdeš, když nechceš prolejzat položku po položce

historii má heureka

škoda czc bylo v pohodě a rád sem tam nakupoval, ale díky allegru alza dost zlevnila a vetšinou se vyrovná těm levnějším eshopům, na druhou stranu, na allegru najdeš občas zajímavý použitý položky a máš u nich rok záruku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem na czc prestal nakupovat par let zpatky a to jsem byl jejich staly zakaznik po dobu mnoha let. Nejak se to cele zmenilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To souhlasí. Když původní majitel prodal CzechComputer skupině, co vlastnila Mall.cz, tak to šlo dolů. Přejmenovali to na CZC a začali prodávat za "férové ceny", tj. dorovnají ti jen na ty největší prodejce. Potom byl dobrý Alfacomputer, ale ten byl požrán TS bohemií, jestli si to pamatuji správně. Co tu zbývá: Alza, Suntech, TSB... Nějak nemám důvěru objednávat HW z Polska, Maďarska... už kvůli reklamacím a starostma, jak to vrátit v případě problému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na mindfactory (bez prihlasenia mozu byt ceny vyssie):
8600G za 175€
8500G za 143€ do 2-3 dni

7900 za 315€
7800X3D za 325€
7700 tray(bez chladica a velkej krabice) za 227€ do 2-3 dni
7600X za 175€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potešila by infografika aj u AMD ako kedysi bola v súvislosti s Intelom: https://diit.cz/clanek/zorientujte-se-v-jezerech-od-intelu, ale samoz. s číselným značením. Do Zenu 3 - Vermeer a Cezanne je to (takmer) jasné - prvý je DT CPU s max 16jadrami bez IGP, druhý skôr mobilný a monolit s IGP a max 8 jadrami, obe rady 5000, u mobilných CPU neskôr ešte 7030U Barcelo-R, ale zároveň 5x25U nie je Cezanne, ale Barcelo, 5300U, 5500U a 5700U sú Zen 2 Lucienne max 8c 5400U, 5600U a 5800U sú max 8c Zen 3 Cezanne, potom je tu len mobilný monilit Zen 3+ 8c Rembrandt, a 8c monolit Phoenix, ale už sa prestávam orientovať v Dragon Rangei (8x45, DT CPU v mobilnom svete?), Hawk Pointe (8x40?), Strix Pointe (Zen 5 8x50?) a Fire Rangei (8x45?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.