Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CEO Intelu se zbavil akcií firmy před provalením kauzy

Byt Krzanichom uz nie som v USA, lebo to zavana

V USA je insider trading= zneužitie informácií v obchpdnom styku trestaný na úrovni masovej vraždy (do 20 rokov+5 mil. USD za kazdy jeden predaj, od kedy to probleme vedel, t.j. ak to predal na 2x tak mu hrozi 40 rokov vazena +10 mil. USD pokuty a na 5x tak 100 rokov vazenia a 25 mil. USD pokuty) a neplatenia daní a trestné je to aj u nás, ake sadzby sú čajíčkové

Zákon č. 300/2005 Z. z.Trestný zákon
§ 265

Zneužívanie informácií v obchodnom styku
(1) Kto neoprávnene použije informáciu dosiaľ verejne neprístupnú, ktorú získal vo svojom zamestnaní, povolaní, postavení alebo vo svojej funkcii a ktorej zverejnenie podstatne ovplyvňuje rozhodovanie v obchodnom styku, a uskutoční alebo dá podnet na uskutočnenie zmluvy alebo operácie na organizovanom trhu cenných papierov alebo tovaru, alebo kto neoprávnene použije dôvernú informáciu podľa osobitného predpisu alebo kto takú dôvernú informáciu nepovolanej osobe vyzradí, potrestá sa odňatím slobody až na štyri roky.
(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto ako zamestnanec, člen štatutárneho orgánu, spoločník, podnikateľ alebo účastník na podnikaní dvoch alebo viacerých podnikov alebo právnických osôb s rovnakým alebo podobným predmetom činnosti v úmysle uvedenom v odseku 1 uzavrie alebo dá podnet na uzavretie zmluvy na úkor jednej alebo viacerých z nich.
(3) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) a spôsobí ním väčšiu škodu,
b) z osobitného motívu, alebo
c) závažnejším spôsobom konania.
(4) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo
b) ako člen nebezpečného zoskupenia.http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300

V USA je max. trest 20 rokov väzenia s 5 mil. USD za každý jeden taký obchod It is the Justice Department and local United States attorneys' offices, not the SEC, that have the authority to bring criminal prosecutions. Under Section 32(a) of the Securities Exchange Act of 1934, as amended by the Sarbanes-Oxley Act of 2002, individuals face up to 20 years in prison for criminal securities fraud and/or a fine of up to $5 million for each "willful" violation of the act and the regulations under it.
https://www.mystockoptions.com/faq/index.cfm/catID/1FD3C7CF-447A-495D-9F...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz v tom stejne lita... Abychom se nedozvedeli, ze ty penize uz nema, jelikoz je vsechny vsadil na short :) Kazdopadne detailne vysvetleno, tohle ho bude hodne mrzet. Zatim Intel dela vse pro to, aby uklidnil akcionare, jakmile ale velci odberatele zacnou stornovat objednavky a prechazet hlavne na serverove reseni AMD, budou se sbavovat hromadne akcii Intelu, tech 5% pokles a narust bylo nic bych rekl. Po zverejneni vysledku testu bude mit Intel asi hodne slaby kvartal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO u takove kauzy, pokud dojde k nejakemu obvineni, tak se musi dokazat umysl..minimalne to, ze o tom vedel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To,ze o tom vbedel je dokzatelne

clanok
>Brian Krzanich před měsícem prodal veškeré akcie Intelu, které mohl. Získal tak 24 milionů dolarů.

Spectre a Meltdown, bezpečnostní chyby v procesorech

Jann Horn z týmu Project Zero společnosti Google detailně popisuje bezpečnostní chyby v procesorech umožňující číst privilegovanou paměť postranním kanálem. Chyby byly pojmenovány Spectre a Meltdown
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/spectre-a-meltdown-bezpecnostni-chyby-...

Dolezite je, ze je to z project Zero, nepodstatne je, ze to malo byt zverejnene az buduci tyzden, podla ptravidiel Project Zero

Project Zero (Google)
Nalezené chyby v programu jsou nahlášeny výrobci softwaru. Zveřejněny jsou teprve poté, co je dostupný patch[1] nebo po 90 dnech po ohlášení chyby.[3] Ona 90 denní lhůta je způsob, kterým Google implementuje responsible disclosure, což dává společnostem 90 dnů na opravu chyby před informováním veřejnosti, aby ochránili uživatele.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Project_Zero_(Google)

Takze s ato prevalilo
90-4=86 dni
90-11=79 dni potom, ako o tom informovali Intel a ostanych..

Od zaciatku minuleho mesiaca prebehlo 38 dni. CEO predal svoj podiel minimalne 41 dni poptom, ako informacia dorazlla do Intelu. A predal vsetko, co mohol, neexistuje, ze by o tom nevedel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Fotoba to napsal docela správně, za tohle může dost dobře sedět. Tedy ty tresty vypadají drasticky, v reálu bývají menši, např. Martha Stewart si odseděla jen cca rok, i když to bylo za obchod ve desetisích, ne milionech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Niekde som cital, ze toto nie je insidir trading, lebo umysel predat akcie aj uvalit NDA na odhalene chyby v CPU ujko nahlasil na vladnom urade dopredu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmí využít informace, které nejsou jinak veřejné pro ostatní akcionáře. Takže ten úmysl by měl nahlásit, aby se vyhnul podezření, ale musel by je prodat až po zveřejnění informace, tedy po stáhnutí NDA. Cokoliv předtím by byl jasný podvod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky mu ten umysl ale musi asi nejak dokazat. Muze preci tvrdit, ze o tom nevedel, nebo ze se k nemu ta informace 'nedostala'.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky je dost zvláštní, aby CEO firmy nevěděl o takto zásadní věci.
Otázkou pak je, zda je v čele firmy účelné mít člověka s platem hokejisty NHL + akcie, když nic neví a za nic nenese zodpovědnost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nech je to ako chce, vsadim spodky, ze tento pan sediet nepojde. Uz som na svete dost dlho aby som si vsimol ako funguje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vyjmka, by snad byl sesup akcii na burze..to by se v te svoji zidli nejspis dlouho uz neohral. Takze jen prachy a prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak právě že, za insider trading to v USA chodí dost drsně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No..to je dnes ale bohuzel caste. Pokud bychom to nazirali ciste technicky, tak samozrejme nejake bugy CPU jsou pod jeho rozlisovaci schopnosti na urovni, na ktere v te hierarchii sedi. Druha vec je, jestli na to tema existovali nejake bussines analyzy, ktere uz samozrejme mohou byt trochu jine kafe a ty se k nemu dostat uz mohou.
A jinak s tou zodpovednosti... ja mam pocit, cim vetsi plat, tim mensi zodpovenost za cokoliv v techto gigantech. Doba, kde firmy ridili lide, kteri je zalozili, potazmo opravdu pro tu firmu zili a snazili se to delat co nejlepe...tak to je myslim daaaaaavno pryc...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, kdo ještě jinej prodal (ARM lidé, POWER lidé ...), pokud existovalo takovéto NDA. Na druhou stranu ušetřil 2,5 milionu dolarů do dnešního dne, sám nevím, jak bych se zachoval ;)

Nezapomínejme, že jde o vlastnost všech moderních CPU od Pentia Pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho nejak nehodnotim. Je ale fakt, ze prodavat (pokud o tom vedel) to nemel, je to minimalne necestne (haha..tyhle pojmy stejne tihle lidi asi uz neznaji)
2,5 mega jsou velky penize...nicmene oni se pohybuji ve sferach, kde tech 2.5 mega muze klidne ozelit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On o tom treba vedel uz tak dlouho, ze se zkratka a dobre podes*al a prodal. Nemohl vedet, jak se trh zachova a ted asi nekde tluce hlavou o stenu, protoze by prisel jen o cca 10%. To ale nemohl tusit.
Navic kdyby prodal ted, tak by to vypadalo z hlediska akcionaru asi hur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se to možná ještě rozjede. A pokud by i zashortovsl, tak mohl vydělat obrovské peníze. Ale to by ho basa čekala asi jistě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako hrdina, smozrejme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jistě o tom věděl, protože Intel o tom věděl už dost dlouho. Tady je hezky shrunutá časová osa https://plus.google.com/+jwildeboer/posts/jj6a9JUaovP

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem cetl jinde: no co normalka, kapitan opousti lod vzdy prvni. :-D

Ne, ted vazne, je to nahoda, Krzanich ocekaval, ze touto aferou a zadarmo marketingem akcie Intelu spis posili. (Ted uz bych si nekoupil Intel procesor ani ja.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych řekl, že na Intel bude mít ta kauza pozitivní vliv, protože uživatelé budou mít důvod ke koupi nového počítače, který už nebude tu chybu mít a nebude tak ovlivněn poklesem výkonu daným opravou ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On má Intel nějaký procesor, kterého se to netýká? („upgrade“ na zastaralé in-order atomy v potaz neberu).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Týká se to v podstatě všech procesorů - Intel, ARM, Apple A(X), ale prý i AMD, i když tvrdí, že ne. Nicméně se dá předpokládat, že v nově vydaných procesorech ten problém nebude.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na základě čeho? Všechny procesory Intel chystané na tento rok vycházejí z architektury Skylake. Vývoj nové procesorové architektury je proces na 4 roky. Nedá se čekat ani to, že procesory vydané v roce 2019 na tom budou jinak než současné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ide o tri chyb, jedna (Intel, AMD aj ARM) je opravena SW, jedna je Intel only, a dalsia je tazko repodukovatelna na Inteli a nikto ju nerepordukoval na AMD
https://diit.cz/clanek/vyrobci-komentuji-x86-kernel-bug

a k tej Intel only chybe

Podľa výskumníkov sa chyba týka každého procesoru z dielne Intelu od roku 1995. Výnimkou sú len generácie Intel Atom a Itanium vyrábané pred rokom 2013.

https://www.zive.sk/clanok/129657/chyba-v-procesoroch-sa-tyka-aj-amd-a-a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadna neni intel only. Ta co myslis, ze je tak ve stejne podobe je v v generickem arm Cortex-A75. V jine podobe pak i v dalsich generickych arm jadrech viz tabulka https://developer.arm.com/support/security-update

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Edit:preberam svoj prisveok z diskusie k

Intel Skylake má bug, v komplexní zátěži zamrzá, řešením je nový BIOS
25. 1. 2016
https://diit.cz/clanek/skylake-bug-pusobi-zamrzy
https://diit.cz/clanek/skylake-bug-pusobi-zamrzy/diskuse
end Edit

Tomu nikto neveri, je nezmysel CPU otestovat na vsteky stavy - lebo to ani teoreticky nejde a toto je problem jedneho, alebo niekolkych stavov pipeline-y CPU. A to, ze to niekto dostal do stavu, ked sa problem prejavuje len po 22 rokoch od kedy sa chyba niekde vyskytla, je jeho genialita spojena so stastim

tak si to spocitajme

Skylake ma najmenej 20 stupnov dlhsej pipeline

3.8
Branch prediction in Intel Haswell,
Broadwell and Skylake

Misprediction penalty
The branch misprediction penalty varies a lot. It was measured to 15 -20 clock cycles
http://www.agner.org/optimize/microarchitecture.pdf

Instrukcii pouzivanych v x86 bolo v roku 2013 cca. 670

teda iba kombinacii rozpracovanych instrukcii je

670^20=3,32x10^56 roznych kombinacii

aby nebolo vplyvnenie, tak musi test trvat min 2x cela pipeline to 40 cyklov. Pri 4GHz trva teda jeden test 10 ns. Kedze nie vsteky instrukcie idu v jednej pipeline pocitajme 1ns. (riesenie Meltdown-u vypraznuje cache 1x a tym spomaluje chod, vetdy, ked by rychly chod sposobil problem)

za sekundu je to 10^9 testov.

den ma
3600*24s
rok ma 365*24*3600= 3,15 *10^7 s
to da 3,15*10^16 testov za ok

resp. vek vesmiru je cca
13,798 miliardy rokov (4,5354 * 10^17 sekúnd)
teda za vek vesmiru sa da otestovat

4,53*10^28 testov

Prakticky by teda plny test len tejto casti Skylake-u trval cca.
vek_vesmiru *vek_vesmiru

Takze je nerealne tvrdit, ze sa to da otestovat, a uz vobec nie v tick-tock strategii..

MIPS je RISC aj x86 je vnutorne RISC a navonok je to CISC a poctal som to na CISC x86 instrukcie, co nie je presne, ale orientacne je sedi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me logika rika, ze pokud by v novych Intel CPU jiz problem nebyl, tak o nem Intel vedel o hodne drive. Zaver, co je pro Vas moralne lepsi si kazdy muze udelat sam :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@Rakija => Ti si mi ale naivka. Hlavne tí čo vyvalili za procak 500+, teraz budú dychtivo čakať na nový v ktorom bude nová feature (bugy - ktoré potrebujú ku sledovaniu svojich občanov). Ak sa náhodou zistí, že v zahraničí robili to čo Kasperky v USA, to bude ujo dokonalý prezident behať so spadnutou sánkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nové procesory se správným návrhem budou kupovat hlavně firmy, protože se snížení výkonu o desítky procent týká hlavně operací se soubory, tj. i databázemi. Hry a streamování medií (tj. hlavní důvody, proč používá počítač běžný koncový uživatel) to ovlivní minimálně, takže tam spíš bude hrát roli psychologie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> protože se snížení výkonu o desítky procent

to se tyka procesoru starsich jako Haswell. Haswell a novejsi maji PCID (Process-Context Identifiers) a podle toho co ctu, patche to umi vyuzit a propad vykonu bude ~1% takze zadny duvod k nakupu neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zmrdství první kategorie. Doufám, že ho to dostihne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posrany Intel, ted kdyz prodal sef budou rychle prodavat i ostatni a ktovi mozna nakoupi akcie prave u AMD protoze ma ZEN ktery dnes kraluje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám kazit radost, ale ten šéf intelu prodal ty akcie průměrně po 44,05 dolaru a aktuální cena je 45,08. Tedy tahle část vašeho článku: "Druhá větev: „Kolik to bude stát Briana Krzanicha“, je sice zcela nová, ale odpověď na ní je známá už teď: Zcela jistě méně než jakéhokoli jiného akcionáře a v nejlepším případě nic." je naprostý žvást.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nad $45 byly akcie Intelu za celý den na 35 minut, celý zbytek dne byly níž. Naprostý žvást je hodnotit větu vytrženou z kontextu na základě půlhodinového výkyvu v ceně akcií, který nastal sedm hodin po publikaci článku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že jsem psal ten komentář zrovna v okamžiku, kdy byly akcie nad 45 dolary, je náhoda. Ve skutečnosti jde o to, že byly výš, než za kolik je prodával ten šéf Intelu, a že se naopak pod touhto hladinou obchodovaly tak 10 % času, který uběhl od ohlášení této chyby.
V době, kdy byl článek psán, tedy mezi uzávěrkou obchodování 4. ledna a otevřením burzy 5. května, byla cena 44,42, tedy výš, než za kolik šéf Intelu prodával. Ale chápu, že je potřeba napsat článek o senzaci, protože naprostá většina lidí, kteří článek čtou, mu uvěří, a vůbec je nenapadne ověřit si, jak je to ve skutečnosti.
Tím nechci říci, že ten šéf Intelu je nějaký svatoušek, a že neprodával proto, že si myslel, že to bude pro něj výhodnější. Jen jsem chtěl říci, že není pravda, že on na tom neprodělal, na rozdíl od ostatních akcionářů.
Mimochodem, ve skutečnosti to bude pravděpodobně naopak a Intel prodá v budoucnu více procesorů jen proto, že lidé a firmy budou chtít upgrade CPU na něco, co neobsahuje tyto chyby a konkurence nebude schopna takovéto množství nabídnout. A divím se, že vás novináře ani nenapadne spekulace, že to neuvádění Intelovských procesorů, které probíhá/neprobíhá poslední dobou, je možná způsobeno právě tím, že běží na plné obrátky vývoj úplně nových procesorů (protože tuto chybu nepůjde asi opravit jen tak lehce a bude se muset jít opravdu do hloubky návrhu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Komentar... ;)
Zatim pises spekulativni prispevek ve stejnem druhu, jako 'podsouvas' autorovy clanku, protoze zatim nikdo nevim, jaky to bude mit dopad na akcie Intelu v nekolika nasledujicich mesicich.
To ze se budou vice prodavat Intely, protoze si je nekdo vymeni za nove 'bez chyby' je taky cira spekulace. Stejne dobre muze sahnout po AMD, pokud ta tuhle lavinu ustoji lepe (coz zatim taky nevime).
Jinak pruser je firemni sektor..jak se to bude vyvijet tam je stale otazka. Kauza je prilis cerstva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nepíšu článek, proto mohu spekulovat, navíc jasně píšu, že spekuluju.
Po AMD sáhnout všichni nemohou, protože prostě výrobní kapacity nejsou takové, aby bylo AMD schopno ze dne na den (letos) obsloužit více, než dejme tomu 20 % trhu nových CPU. Za rok by to asi zvládlo, ale s čím vyleze Intel za rok, nikdo neví, takže ani AMD si neriskne nasmlouvat výrazně vyšší výrobní kapacity, aby to s nimi dopadlo jako v minulých letech, kdy platili i za neodebrané wafery.
Jako optimista zákazník v tom vidím šanci na důrazné překopání architektury současných počítačů a zvednutí výkonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak s temi kapacitami AMD..muze to byt pravda, sam netusim.
Jeden postreh se mi libil, a sice jestli ta prodleva ve vydani 10nm produktu, souvisi vice s prekopanim architektury nez s problemy s vyrobnim procesem ;)
Ale stejne ..kdo vi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, on je to jenom CEO Intelu, takže je to určitě neschopný idiot a ekonomický nedouk, který netuší nic o insider tradingu, a tak je první věc, co ho napadne, když se dozví o nadcházejícím průšvihu, zbavit se okamžitě všech akcií. Jistěěěěě...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, to nema s nedoukem nic spolecneho. Cesky Trump zacinajici na "B" , take neni nedouk a naopak je velmi prefikakny..a taky si ulil 50 melounu do chaticky s capama, jak maly Jarda.
Tyhle veci fakr nejsou nutne logicke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať je to jakkoli, to, že prodal své akcie, rozhodně dává najevo, jakou mají sami důvěru ve vlastní firmu. Pravděpodobně se ta bouře ale přežene, přijdou o pár zákazníků, ale průběžně se to zase srovná, setrvačnost zákazníků bývá obrovská. Každopádně jsem rád, že AMD má konkurenceschopný produkt, že není třeba jít jedním směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"se rozvíjí hned v několika vláknech" konečně na něco využiji vícevláknové CPU Intel.

"20 rokov+5 mil. USD za kazdy jeden predaj, od kedy to probleme vedel, t.j. ak to predal na 2x tak mu hrozi 40 rokov vazena +10 mil" S jeho prachama a právníkama bych to risknul a splatil svoji hypo na garsonku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.