Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CEO Qualcommu jednal s Intelem o akvizici

Ano, ako sprava o tom, ze Qualcomm ide kupovat Intel to preletelo minuly tyzden a hned to bolo dementovane.

Ale zbehla sa tam v komentaroch mala hrstka insiderov z Intelu a konsenzus bol, ze dve hodnotne veci v Inteli, ktore by mohli byt na predaj su plnotucne licencie na x86tku a tovarne.

A moze byt na to celkom prihodna doba. Rozbehol sa nam tu v poslednej dekade totiz taky nesvar, ze si kde-kto dizajnuje vlastne procesory. Apple, Qualcomm, Samsung (?), NVidia, ... To tu od 90tok nebolo. Teraz existuju organizacie so zazemim, ktore by z tej licencie na x86 dokazali vytrieskat nieco pouzitelne.

Fabriky, napriek tomu, ze si Intel objednava vyrobu u TSMC tiez nie su na zahodenie. Intelacky proces zjavne nebude o tolko horsi, nez konkurencia a nieco by sa na nom urcite vyrabat so ziskom dalo. Navyse tie tovarne uz su nastaffovane a maju vyhodu, ze stoja v amerike.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli intel skutecne proda x86 licenci nekomu, uskodi si tvrde hlavne sobe.

Intelacke vyrobni procesy stoji za hovno, co dela prosim ve velkem intel na svych 7, 5, 4, 3 a 2nm? Co xe tyka 1,6nm, ten je zas v odkladu pricem intel jiz sam priznal ze si objedna i tuhle vyrobu rovnou u tsmc..., jednoduse nalivani dalsich a dalsich miliard do intelu nema absolutne smysl, i ten 10nm je tak zpraseny ze prinesl oxidaci medenych hradel v die, cili o cem to je? O ukazkovem hovnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel patrně nemůže licencovat (mimo společnost třetí straně) IP týkající se x86_64. Ta je předmětem ochrany patentů vlastněných AMD. Vyjímku možná tvoří Subsidiaries, ale v nich musí mít strana >50% podíl akcií(hlasovacích práv).
https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/2488/000119312509236705/dex102.htm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych skutecne pral x86 licenci Qualcommu, intel by prekonal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86 CPU je zbytečný. I v emulaci Qualcomm výkonově překonal 2 roky starý Intel, tj. BFU při koupi nového počítače neřeší pro a proti přechodu na jinou architekturu (takjakotak si polepší). Většina patentů už vypršela. Qualcommu by stačilo pro zvýšení kompatibility s aplikacemi licencovat jen AVX2, ať nečeká, až i tomu vyprší patent. AVX1 už emuluje a AVX-512 v consumer stejně není ani v originálních CPU Intel. A nic nového v x86 ISA už nebude - to je stejné, jakože OpenGL skončilo na verzi 4.6 před 7 lety.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BFU si koupi archaicky N4000 intel v novem tele ve vyprodeji, jasne ze neresi...

Ale je sakra rozdil emulace a nativni podpora, v pripade emulace zbytecne prichazis o vykon a je rovnez problem s kompatibilitou a stabilitou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on je taky sakra rozdíl emulace na Qualcommu proti nativnímu prdu N4000. A s kompatibilitou by sis taky nepomohl, když N4000 nemá AVX2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fúze by byla zajímavá.
Modernizaci továren zaplatí Americká vláda a vyšší a střední management Intelu by byl vyměněn, což je potřeba.
Vznikl by technologický gigant, který na světě nemá obdoby, plně pod jurisdikcí US.
To by bylo dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, treba Samsung (Samsung C&T Corporation abych byl presny) je zajimavejsi gigant :-) A co ja povazuju za pozitivni, neni pod jurisdikci US ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel chtěl prodat Alteru, nebo ji na burze vyčlenit, aby dostal cash. Možná chce qualcomm Alteru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel začal "Altera divizi" organizačně separovat již v Q2/2024 (předtím součást DCAI), zpráva zmiňuje meziroční pokles 57% proti Q2/2023.
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1704/intel-report...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mela by cely intel jak dnes je koupit NVIDIA a bylo by to ok, to by byla konkurence jak hovado.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože nic neotupí současnou pozornost ze strany regulačních orgánů víc než snaha o akvizici majoritního hráče v oboru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud to bude pro amíky výhra a asie utře, tak se tak stane, bez ohledu na cokoliv

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže byla to právě dlouhodobá dominance Intelu na trhu, která ho dovedla k jeho současnému stavu. Menší hráč z důvodu přežití musí projevovat trvalou inovační snahu s reálným střednědobým výsledkem, jinak nepřežije. To co předvedl Intel za dekádu mezi roky 2006 (C2Q QX6700 quad-core) a 2017 (i7 8700 six-core vydané díky tlaku 8-core Ryzenu) nepotřebuje komentář. Není v zájmu USA velký stagnující trh ždímající hráč, který postupně ztratí svou převahu vůči nespící konkurenci (posledně to naštěstí bylo vůči domacímu hráči a spojenci .. AMD/TMSC).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVidii nedovolili koupit ani ARM, tak proč by dovolili Intel?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.