Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2006: ATI a kabelové HD vysílání

Staré ATI logo
Společnost ATI na výstavě v Las Vegas prezentovala i chystané řešení pro příjem chráněného anténního i kabelového HD vysílání, které bude ideálním doplňkem pro různé Media Center počítače. Podívejme se na něj tedy podrobněji.

Windows XP Media Center Edition mají z hlediska HDTV vysílání jeden velký problém: umožňují totiž příjem HD jen z éteru, nikoliv po kabelu. V USA, kde jsou právě kabelové stanice vysílající „HD po drátě“ dostupné a populární, je toto opravdu nepříjemné právě u stanic jako je HBO HD a další. Do hry se ještě vkládají problémy s implementací schopnosti sledovat/grabovat kabelové HD vysílání zejména kvůli nutnému zlu v podobě implementací různých DRM ochran, takže vše patrně na straně Microsoftu vyřeší až Windows Vista. O té my však víme, že v ní to také s chráněným HD videem nebude vůbec jednoduché, spíše snad ještě horší, přestože alespoň budete schopni s HD signálem přijímaným po kabelu v systému pracovat.

Z hlediska Windows Vista pak plné MCE schopnosti mají obsahovat verze Home Premium a Ultimate, včetně možnosti zachytávat HD vysílání. No a právě kanadská ATI přináší onen potřebný kousek hardwaru, který si s HD kabelovým vysíláním poradí. Přestože našich kabelových sítí se toto prozatím netýká, určitě se také rádi podíváte, co si tam za oceánem užívají obyvatelé „nejsvobodnější země ze všech“.

Notebook + ATI OCUR ATI OCUR detail

Kanadská ATI pod označením „CableCard HDTV tuner for PC“ prezentuje výrobek, označovaný jako OCUR (Open Cable Uni-directional Receiver), tedy kabelový tuner pro HD vysílání, prozatím ve stádiu technologického dema. Finální produkt se má objevit na pultech obchodů zhruba ve stejné době jako Windows Vista, o níž prý Microsoft momentálně mluví v souvislosti s „Holiday Season 2006“. První prodejní verze OCUR pak nebudou k dispozici k prodeji koncovým uživatelům, nýbrž OEM odběratelům, takže se dá očekávat příval MCE počítačů, vybavených pro příjem HD vysílání. Ke konkurenci patrně nebudete moci sáhnout, protože podle všeho je ATI momentálně jedinou firmou, která má hotový a příslušnými místy certifikovaný návrh referenčního designu produktu.

ATI OCUR interní verze ATI OCUR zadní strana

OCUR jako takový je momentálně k dispozici ve dvou verzích: externí a interní, ty pak sdílejí stejný vnitřek. Složitost zapojení je doslova nevyslovitelná: na jednu stranu připojíte koaxiální kabel (tedy anténu či kabelovku) a z druhé strany USB kabel, vedoucí do vašeho PC. V něm se pak tento tuner bude tvářit jako každý jiný TV tuner, až na to, že s ním kromě běžných stanic (ano, i klasický analog) naladíte právě i HD stanice s chráněným obsahem. Podpora Electronic Programming Guide (EPG) pak již není ničím jiným než nezbytnou samozřejmostí. USB sběrnice musí být ve verzi 2.0, z tuneru leze signál až 19,2 Mbit/s.

Na fotografii si můžete povšimnout i ethernet konektoru. Ten má značit možnost připojit tuner do sítě, odkud na něj bude mít přístup více lidí, nicméně tato možnost podle všeho nebude součástí finálního designu.

V tuneru naleznete dva hlavní obvody, Theater 550 a NXT2003, a samozřejmě spousty dalších včetně obvodů pro dešifrování chráněného obsahu a šifrování pro přenos po USB sběrnici do PC. Theater 550 jsme v Pro variantě poznali blíže v letní recenzi TV tuneru na jeho bázi od Sapphire. NXT2003 je kabelový a anténní přijímač pocházející taktéž přímo z dílen ATI.

Receiver ATI NXT2003 ATI Theater 550

Demonstrace tuneru běžela na speciálním buildu Windows Vista s podporou pro externí TV tuner. Zařízení pracovalo bez potíží včetně EPG, jak vidíte na fotografiích. Co se týče chráněného HD obsahu, tak ten samozřejmě bude v PC pod ochrannými křídly DRM systému Visty, nicméně by prý nemělo být problém tento obsah sdílet v rámci sítě, čímž je patrně míněna možnost streamovat takové vysílání v rámci intranetu a dokonce možná i do konzolí Xbox 360.

ATI OCUR: EPG ve Windows Vista ATI OCUR: HD vysílání ve Windows Vista

My tady u nás si ještě nějaký ten čas na kabelové (nebo i jiné) HD vysílání počkáme, každopádně je vidět, že ATI je již v podstatě připravena. Snad pak její produkty typu OCUR nebudou v našich končinách dopadat tak, jako třeba kdysi All-in-Wonder karty a TV tunery od ATI v legendární Mischově diskusi.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2006: ATI a kabelové HD vysílání

Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 06:17 | Anonym | Prej : tam za oceánem užívají obyvatelé...
Středa, 11 Leden 2006 - 09:05 | Lord Of | Mischova diskuze je SUPER - misty jsem az slzel...

Zobrazit diskusi