Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2007: Externí krabička pro grafiku od Asusteku

Asus XG Station
Jednu externí grafickou kartu jsme již viděli u Matroxu a druhou určenou pro USB u společnosti Newnham Research. Nicméně zde bylo vždy hlavním cílem zvýšení počtu externích monitorů a nikoli o 3D výkon. O ten jde nyní Asusteku s jeho Asus XG Station, která vedle toho nabídne i možnost taktování GPU, USB 2.0 a zvukovou kartu podporující Dolby Headphone. Takže celkem potřebné věci, které často notebookům chybí.

První důležitou informací je, že uvnitř XG Station je klasický PCI Express ×16 slot, takže sem půjde dát jakákoliv desktopová PCI Express grafická karta. Nicméně ta navíc prý půjde i přetaktovat oním kulatým knoflíkem, přičemž na displeji se zobrazí takt i teplota GPU, takt pamětí či rychlost větráčku na jeho chladiči a také aktuální hodnota FPS. Ze začátku ale bude Asustek tento produkt dodávat včetně grafické karty ASUS EN7900GS vybavené 256 MB grafické paměti.

Asus XG Station

Tato konkrétní GeForce 7900 GS s 20 pixel a 7 vertex shadery nabízí klasické referenční takty: 450 MHz u GPU a 1 320 MHz efektivně u pamětí. Výrobce pak udává devítinásobný nárůst grafického výkonu oproti GMA950 integrované v čipsetu Intel 945GM. Vzhledem k tomu, že jde o externí zařízení, pak logicky nečekejte, že se vám obraz ukáže na v notebooku vestavěném LCD, ale budete muset investovat ještě do monitoru. Samozřejmě tu bude i externí napájení.

Ukázka použití

Samotné připojení k notebooku je řešeno ExpressCard slotem, který není ničím jiným, než přímým vyvedením sběrnice USB 2.0 či PCI Express ×1 s teoretickou prostupností 2,5 Gbit/s ven z notebooku. Z toho tedy plyne, že onen PCI Express ×16 slot bude mít k dispozici pouze jednu PCIe linku. A to se může negativně projevit na výkonu zejména silnějších grafických karet.

Express Card slot

Vedle toho XG Station disponuje i zvukovou kartou podporující standard Dolby Headphone, který by měl nabídnout kvalitní surround zvuk i ve sluchátkách. Zde displej zobrazuje hlasitost a nastavení Dolby Headphone.

XG Station v provozu

A pokud by vás zajímalo, kdy si budete moci XG Station koupit, tak vězte, že až během druhého kvartálu letošního roku. Přičemž v krabici prý zákazník najde „XG Station graphics docking station“, grafickou kartu ASUS EN7900GS a nějaké to příslušenství. Cena této verze není zatím známa a my doufejme, že je to jen začátek a dočkáme se i méně výkonných a zároveň levnějších variant nebo modelu bez přibalené grafické karty, kterou si pak bude moci každý vybrat sám přesně „podle svého gusta“. Nicméně je otázkou, zda-li bude každá grafická karta s XG Station spolupracovat (například při taktování a ukazování teplot). Navíc se sem nemusí všechny moderní grafiky ani vejít.

Zdroje: 

Diskuse ke článku CES 2007: Externí krabička pro grafiku od Asusteku

Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 13:55 | Anonym | Docela by mě zajímalo v jakém je to stavu. Čekám...
Pondělí, 8 Leden 2007 - 19:29 | Evzen Polenka | Bobr Převalského: Treba VGA CONVERTER model...
Pondělí, 8 Leden 2007 - 17:58 | ANDREW | ..produkty od  firmy Trust
Pondělí, 8 Leden 2007 - 17:50 | Anonym | Když už jsme u takovýchto blbinek, nemáte tip na...
Pondělí, 8 Leden 2007 - 17:06 | Anonym | To jsou mi věci...

Zobrazit diskusi