Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2009: SD - SDHC - SDXC: připravte se na 2TB kapacitu!

Boze, oni snad cekali, az MS prijde s rozsirenim FATky! A naivne doufal, ze kdyz to tak trapne zarazili u SDHC na 32 MB, tak dalsi souborovy system bude neco jineho. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pochybuju že čekali na tohle, neb u exFAT vidím: Introduced November 2006

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tusi nekdo, zda budou nejakym zpusobem soucasne SD/SDHC ctecky kompatibilni s novym formatem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

achjojik: teda nemám chuť ti nadávať ani urážať ťa, ale chváliť sa tým, že 23 rokov pracuješ s počítačmi a žiavia ťa a vypotíš také drísty je fakt silná káva. Čo tak prestať frflať, založ si hitech firmu a skúmaj, vyvýjaj, navrhuj, štandardizuj a ponúkni svetu rýchlosť 2 TB/s a každý ti poďakuje, že prekopíruje kartičku za 1 sekundu do PC. Jaj zabudol som, že aj PC majú obmedzenia. Ach joj, budeš mať fakt veľa práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kkkk: Kdo říká, že nebude dál možné pokračovat ve více vrstvách? Nemluvě o tom, že už ve 2D znamená 2x "přesnější" (resp. titěrnější) technologie 4x větší kapacitu... Takže při 11nm je to ~8x větší kapacita než těch tvých 32nm (a ~16x větší než 43nm, kterými se vyrábí podle mých zdrojů).
 
PS: tvůj výpočet je asi 8x podhodnocený, každou chvíli mají přijít na trh 32GB microSD (16GB už jsou v prodeji), které jsou objemově 8x menší než klasické SD kartičky ... takže čistě matematciky se dá současnou prodávanou/vyráběnou technologií udělat 128/256GB.
 
PPS: rozšťípl jsem teď jednu kartičku ;) a čipy dělají jen docela malou část jejího objemu, je tam spousta vzduchu a spousta umělé hmoty ;) tedy další prostor pro navýšení kapacity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si flashky formátuju rovnou na NTFS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nebude doplněna podpora pro exFAT v XP, je to nezajímavý formát. Čtečka samotná na to vliv nemá, ta se filesystému neúčastní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SDHC: povedal by som, ze situacia bude rovnaka ako v pripade SD<->SDHC - softverovo obsluhovane citacky (PC, smartphones, PDA...) nainstaluju nove ovladace/firmware a hotovo s tym, ze dane zariadenie musi byt kompatibilne s exFAT (samozrejme nebude to take rychle ako SDXC certified citacka, ale ist to imho pojde)... na druhu stranu bezne mobily s novym formatom nijak nepohnu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

for Martin27
No moment ! To nie je ziadna magorina, aj vela megapixelov ma svoj vyznam ! Typicky priklad ​(z mojej praxe​): Casto fotim rozne detske akcie. Stalo sa uz viackrat, ze som vyfotil skupinku troch hrajucich sa deticiek. Ked potom mamicky tych deticiek fotku videli, kazda chcela to svoje spravit na samostatnu fotku ​- cize chcela nejaky vyrez, vyrazne mensi ako cela fotka. Proste, su rychle a dynamicke situacie, ked jednoducho nie je cas nejak poctivo aranzovat zaber, a vopred ani nie je jasne, o aky vyrez zo zaberu napokon bude zaujem. A prave v takychto situaciach jedinym moznym riesenim je obrovske mnozstvo megapixelov ​(samozrejme aj s kvalitnou optikou, ktora umozni ten pocet megapixelov realne vyuzit​). Nastastie vela akcii je cez den vonku, takze osvetlenie je dostatocne, da sa vystacit so zakladnym ISO, takze nevadi ze pixely na cipe su velmi malinke.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NTFS file system umi vyuzit az 2^64-1 clusterove disky. Pripravme se proto na 1P disky!

Anebo, byla vyvinuta cihla, ktera vydrzi tlak az 1000x vetsi, nez bezna cihla. Pripravme se proto na 100km vyskove budovy.

A co treba tenhle, novy typ projimadla zpusobi, ze budete chodit na zachod 20x casteji nez obvykle. Pripravte se na 10kg sraky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam dotaz k tomu exFAT filesystemu. umoznuje ulozit soubor vetši nez 4GB ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ze exFat umi i vic, nez 4 gb soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Ktereho inteligenta zase napadlo, ze omezeni 2TB staci. Za par let jsme tam a opet se bude vymyslet neco jineho. A "uzasna" rychlost 100-300MB za sekundu je taky o nicem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 achjojik: i když tedy jak tvrdíš, pracuješ s IT 23 let (což je stejně relevantní informace, jako když puberťák umí pracovat s počítačem, protože ví, kde je power button a ve Win spustí pár her a malování), nic to nemění na tom, že tvůj první příspěvek byl hoden nedospělého rozmazleného frflala, který umí ledatak křičet do tmy nesmysly... nicméně věk ani "zkušenosti" neznamenají, že člověk může být mentálně zralý a objektivní, což výborně dokazuje např. Radek Hulán... čili tímto bych být tebou svůj příspěvek rozhodně neobhajoval...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 achjojik: takovahle mala mimina mam nejradsi - tebe specialne posadit pred 486ku, at si zacnes vazit toho, co ty dospelaci ve vyvoji pro tebe delaj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chci v raid 1 jako disk do noutbuku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se těšim až budu nosit plnohodnotnej počítač na klíčích :)
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou hrozni flakaci. Neco takoveho tu melo byt uz touhle dobou minuly rok a ne aby moznosti karet narazily na limit standardu. Uz ted jsou 32GB SDHC za vcelku rozumnou dobu a ted bude potreba stopnout dalsi vyvoj a cekat minimalne pul roku nez se objevi zarizeni podporujici SDXC, nakoupit vsechny zarizeni znovy a nekdy za rok mit konecne zarizeni s kapacitou vetsi nez dnes zcela beznych 32GB. Grrrr. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vsechny co se do me navazeli, ze me nazory jsou zcestne: Nevim jak vy, ale mne opravdu prijde scestne zvetsit novym standardem kapacitu 64x a rychlost jen 2x az 8x. To znamena, ze celou kartu budeme v nejlepsim pripade kopirovat 8x dele.
Pro ty, co se tu ohaneji, ze neni mozne zvysovat rychlost, pripominam, ze tu mame dost rozhrani, ktera jsou dostatecne rychla a pritom vyrazne na delsi vzdalenosti. Treba takovy Gb ethernet pouziva take 4 vodice a teoreticka rychlost je 128 MBps, ale na 100 metru. Vzdalenost karty od ctecky je v milimetrech az centimetrech, takze urcite neni problem dosahnout minimalne desetrat vetsi rychlosti, spise jeste vyrazne vetsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

achjolik: 1000Mb/s ethernet je 8 vodicova zalezitost

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem velmi rád, že někdo definoval 2TB standart pro SDXC, otazkou je , k čemu to, když technologie Flash neni schopná na dané ploše této kapacity dosáhnout a to ani teoreticky. V současnosti se používá 32nm výrobní proces, kterým lze vyrobit 128Gbit chip tj. 16GB, pokud přilepíme dva k sobě máme zde 32GB SHDC, problém je, že teoreticky můžeme v dalším kroku použít 22nm litografii, pak 16nm a 11nm. Přičemž 11nm je pro Flash paměti konečná, slabší hradlo znamená horší životnost. K nasazení 11nm litografie dojde nejdříve někdy v roce 2018, kdy bychom se mohli dočkat 128GB SDXC. 2TB kartu by šlo vyrobit litografii pod 1nm tj. nějakých 900pm a to je pro představu 8 atomu křemiku vedle sebe, myslim, že dnes nikdo nepředpokládá, že byh něco takového šlo někdy hromadně vyrábět.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: Co ti brani ? http://www.picotux.com/ ... pravda, neni x86 kompatibilni, ale o tom jsi nemluvil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

misticjoe: Mozna te to prekvapi, ale jsem rocnik 73, na pocitacich pracuju uz 23 let a dokonce me pocitace zivi a ne zrovna spatne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: ale mluvil :) napsal jsem "plnohodnotnej" - tj. alespoň 100GB disk, několik GB paměti, procesor který mi v pohodě utáhne desktopový OS a všechny aplikace, které jsem zvyklý používat - samozřejmě grafickou kartu, která bude umět pořádné rozlišení...
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pavll: Nejde o to, ze je to pomale. Jde o to, ze soucasti standardu je rychlost, ktera za dost kratky cas nebude dostacovat. Neco jineho je, kdyz se stanovuje rychlost rozhrani pevneho disku, ktery se asi zadnym trikem nezrychli desetinasobne a neco jineho je stanovit rychlost flasky, kde teoreticky neni problem dosahovat gigabytovych rychlosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

achjojik: s tema rychlostma jsi mimo, v tomhle pripade neni absolutne rozdil mezi harddiskama a SD kartou. Pokud to chapes u hardisku (aspon neco :-) u pametovych karet je to stejne. Kazdy komunikacni protokol mezi necim musi byt presne definovany a max rychlost je dana tou definici.

SD karty maji 4 datove piny a max frekvence sbernice je 50MHz (=~25MB/s), jestli nepridali piny (MMC standard to nedavno udelal a maji jich 8) musi zvednou frekvenci na 100 nebo 200 MHz. Osobne tipuju ze obslehli MMCplus s 8mi datovymi piny a zvedli jejich maximalni frekvenci sbernice ze soucasnych 52MHz na 104.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

achjojik: jde taky o spotrebu, radic flash pameti a sd/mmc rozhrani (umisteny primo v karte) je taky jenom procesor a rychlejsi pruchodnost znamena nutnost vetsiho vykonu => spotreby. I jenom zvyseni frekvence te zbernice ma vliv na spotrebu. Starsi SD karty co jely do 25MHz maji ve specifikacich spotrebu do 100mA, soucasne high speed karty (50MHz) maji strop uz 200mA. Zvysovani kapacity a/nebo rychlosti vede tedy k tomu ze uz to brzo neutahne jeden usb port a taky fotaky a PDAcka by vydrzeli vyrazne min. Taky cena toho radice na karte muze byt podstatna. Neni to proste tak jednoduche, kdyby bylo, uz davno to tak je, na tvoji chytrou radu asi nikdo z nich necekal ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, to je moc fajn 2TB karty...to bych tak uživil s 20Mpix foťákem ne?..A to jako všichni tisknout doma billboardy nebo co? Nejsem žádný nadšenec do fotek, ale 4Mpix foťák mi bohatě stačí a to mám starej Olympus C720, kterej má 128MB SM karty..dnes je neseženu nikde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAW z 56Mpix středoformátu má 114MB: http://cdr.cz/a/25004 ... takže si to spočítej :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Martin27: jednak 2TB karty tady nebudou za rok ani za dva a jednak digitální fotoaparáty zdaleka nejsou jediná zařízení, do kterých se dávají paměťové karty. Velkou kapacitu rozhodně využiješ v digitální kameře s HD rozlišením (kde současný strop 32 GB už představuje docela omezení) a rozhodně bych nepřehlížel ani netbooky - nedivil bych se, kdyby nějaká příští generace vůbec neměla vnitřní HDD nebo SSD, ale třeba dva sloty na SDXC a v balení s netbookem by byla třeba 128GB karta se systémem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas! Všem, co tenhle příspěvek považují za dětské frflání, doporučuju začít používat 486 a nic novějšího. Pání inženýři přece tehdy taky říkali, že to bude mít dostatečný výkon...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: ...a ztratíš ho i s klíčema...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To achjojik-To s tím omezením chápu,zřejmě to jde "jen" nastavit aby to umělo větší soubory,ale proč ohrnuješ nos nad tou rychlostí? Copak ty to vymyslíš aby to jelo rychlejc? Nechápu tyhle ohrnovače nosu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>achjojik: dolezite je prave to slovicko "teoreticky". Teoreticky by ziadne pamatove zariadenie nemalo mat obmedzenu prenosovu rychlost, no nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.