Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2010: VESA povyšuje DisplayPort na verzi 1.2

DisplayPort logo
Video Electronics Standards Association (VESA) vypustila aktualizovanou specifikaci pro DisplayPort, která nese označení 1.2 (DP 1.2 byl očekáván v polovině loňského roku, takže má krapet zpoždění). Specifikace zvyšuje datový tok z dosavadních (1.1a) 10,8 Gbit/s na 21,6 Gbit/s (2,7 Gbit/s na 5,4 Gbit/s při čtyřech linkách), čímž vytváří prostor pro navyšování rozlišení či barevné hloubky a v neposlední řadě i 3D obraz (tedy v podstatě dvou, pro každé oko jednoho). Tedy ne, že by nebylo možné přes DP prohnat 3D již nyní, podpora protokolu pro přenos 3D je už ve verzi 1.1a, ale s verzí 1.2 přicházejí nové možnosti…

DisplayPort v1.2 - Higher Performance

Další novinkou v DisplayPortu 1.2 je podpora více monitorů. Skutečně k jednomu DisplayPortu bude možné připojit více monitorů, aktualizovaná specifikace umožňuje „multi-streaming“, tedy posílání více než jednoho streamu nekomprimovaného videa a zvuku pro každý připojený monitor. Počítá se s nejvýše dvěma datovými toky v rozlišení obrazu 2560×1600 při 60 Hz, nebo až čtyřmi v rozlišení 1920×1200. To jsou jen příklady, není problém mít i na každém monitoru jiné rozlišení, klíčový je pochopitelně maximální datový tok tohoto rozhraní (to je těch 21,6 Gbit/s).

DisplayPort v1.2 - Fast AUX

To ještě není vše, přibyla i podpora dalších rychlých obousměrných datových toků, takže skrze DisplayPort je možné „protáhnout“ třeba USB či Ethernet. Předchozí specifikace pro tyto „doplňkové“ streamy počítaly jen s 1 Mbitem, nyní je to celkem slušných 720 Mbit/s. Přidána byla také ochrana přenosu zvuku a „kódy kategorií“, nyní lze skrze DisplayPort protáhnout i Dolby MAT, DTS HD, vše, co se dá najít na Blu-ray video discích a také čínský DRA standard.

DisplayPort v1.2 - Multiple Streams

Těch možností je ještě trochu víc, ale příjemné na celé věci je, že konektory a kabely se nemění. Pochopitelně se musí změnit podpora na straně hardwaru, tedy jak zařízení s DisplayPort výstupy, tak i druhá strana (vstupní). Další otázkou je reálné uvedení koncových produktů na trh, zde je předpoklad, že se tak stane koncem tohoto roku.

DisplayPort v1.2 - Mini-Connector DisplayPort Is Set to Phase Out DVI and VGA

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2010: VESA povyšuje DisplayPort na verzi 1.2

Čtvrtek, 14 Leden 2010 - 12:34 | JVc | To je porad nejaky vga, bnc, dvi, hdmi, dp, ted...
Středa, 13 Leden 2010 - 10:57 | Tok3n | No, musím říct, že se mi Display Port líbí čím...
Středa, 13 Leden 2010 - 10:10 | Martin Bartoň | A tak tomu bude pořád ;-)
Středa, 13 Leden 2010 - 10:02 | molnart | takmer dva roky som odkladal kupu noveho lcd lebo...

Zobrazit diskusi