Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2013: Nvidia odhalila revoluční projekty Shield a Grid

Z mého pohledu je milion mezivrstev cesta do pekel. A řešení postavené na technologiích jedné firmy pak tuplem.

Už Steam má někdy (čas od času) problémy s tím, že jeho mezivrstva nefunguje úplně správně (typicky např. s českými WinXP), protože aplikace (hry) pod ním s tím nepočítají. Přidávát si k tomu dobrovolně nvidiácký "blackbox" - ne, děkuji pěkně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi prijde smesne hrat hry v cloudu:o) Jako to reseni s pocitacem ve sklepe je blbost, pak by to jeste muselo neco enkodovat a to uz by bylo asi trosku moc, takze nejaka extra karta ..... zkratka chcou nas narvat do cloudu a tam nas skubat poplatkama jak otekli.
Ale jestli to ma latenci 30ms ... i kdyz se k tomu nepripocte latence site, tak je to tragedie a je to tak max na hrani min:o)
Ale coz, dnesni hry jsou beztak tragicke .... FPS strilecky dneska se ovladaji gamepadem, dokonce na touchpadu nebo jeste hur, na dotykovem displeji, je tam neomezene zdravi, naboju, max dve zbrane = nulova narocnost, mizerna hratelnost, zaporne zabavy .... takze ten lag vlastne ani nevadi, to klidne muze lagovat 5 vterin, bezny hrac "modernich" her s nulovym skillem to ani ve svem rausi nepostrehne:o)

V principu nesouhlasim s tim, ze by to nejelo, ono to pojede vzdy .... to funguje tak, ze na strane PC (nebo cloudu) ta hra normalne bezi, akorat obrazovy vystup je enkodovan do h264 a posilan ven ... takze (doslova) to funguje tak, ze na tom koncovem zarizeni koukas na nejake video a posilas kliky zpatky .... mimochodem nejde ani omylem o nic noveho, je to uz rada let, co jakasi firma (na jmeno si nevzpomenu) mela primo zapojene fyzicky xboxy, HW z nich enkodovala videa a za uplatu se dalo takhle hrat. Tohle je uplne to same, akorat ty xboxy narvali/virtualizovali do enterprise skrine a pridali magicke slovko CLOUD:) Prehrat to pujde na vsem, co dokaze zobrazit video.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to jako jízda v autobuse... Jsou zaparkovaný někde v depu (cloud), přijedou jednou za hodinu let (server latency) a jedou jen tam, kam mají napsáno (podporované herní tituly).. A ještě mají zpoždění, ale prakticky jedou tak nejlíp, jak to jde v rámci dopravní situace (zatížení sítě), mají, resp. měli by mít školené profesionální řidiče (tech support) a zaručovat vyšší míru bezpečnosti (šifrování, heslo, etc.), také jsou typicky levnější (fixní paušál), zejména do ceny dopravy je nutné započítat pořizovací cenu auta (tenký klient levnější než vlastní hi-end hw), a oprav, to nás u autobusu nezajímá (poškozený server hw vás nezajímá), o to se oni starají a my jim za to platíme ještě relativně málo. Plus je to menší zátěž pro životní prostředí, zdroje jsou lépe využívány (servery neběží zbytečně naprázdno jako pc doma)...
Někdo je pracháč, má Mercedesa, v autobuse ještě neseděl.. Někomu se prostě nevyplatí ani Fabie.. Docela si dovedu představit model, kde platíte odehrané minuty/hodiny... Pokud někdo hraje pár hodin denně, musí se mu to vyplatit, pro někoho 24/7 to asi až tak výhodné nebude...

Každá služba má své pro a proti, jak auto (vlastní pc), tak autobus (cloud)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil je v tom, ze pocitac je podstatne levnejsi nez auto ... zatimco ty odehrane minuty jsou kolikrat s cenou listku na autobus srovnatelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hi-end počítač se všemi moderními technologiemi, které určitě Grid nabídne (2K/4K, 3D, 7.1+ zvuk, 60 Hz(FPS) ve všech situacích, bleskurychlým načítáním, a všemi možnými dalšími službami) může mít cenu i jedné Fabie... 4xGTX680, Ci7 (LGA2011), 32GB ram, 1TB SSD, zvukovka.... Plus samozřejmě přůběžné upgrady, jak jdou léta (tady se dá říct, že má auto delší životnost 10+ let).. Uživatele pak bude zajímat jen to koncové zařízení - pravděpodobně jeho 40" FHD televize, domácí kino, a ovladač v ruce... Jak často bude třeba upgradovat tohle... A navíc nepočítám nutnost pořízení všech těch nelevných her. Grid může klidně disponovat seznamem her, jejichž celková cena pro jednlotivce by tu Fabii taky trhla (AAA tituly za 2000, stačí 100+ her)...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako uprimne ... hrat tam nejakou tuctovku jako treba to skakani na xboxu v tom clunu nebo podobne kraviny co stoji bezesporu majlant, tak proc ne? Uz treba si to jenom vyzkouset nez to koupim.
Ale je fakt, ze zalezi v prvni rade na cene .... pokud si koupim hru pro konzolu za litr (nebo mozna i draz) a dohraju ji za treba 10 hodin (a kdyz to ukaze jako kravina, tak to zabalim po hodine) .... a tech deset hodin me v cloudu vyjde na 50 korun, tak proc ne? To by mi asi nevadilo. K tomu by se ten cloud pouzit asi dal (s ukladanim osobnich dat do cloudu, z toho mam otoky, jen to nekdo rekne).
A pokud to budou hry typu "skaceme jak kreteni na virtualni lodce" nebo "parodie na FPS s autoaimem, nekonecnou munici a zivotem", tak by ten ctvrtvterinovy lag asi ani nevadil a byla by tam sance k usetreni ..... muj nazor je ten, ze se na tom hrat neda, pro me, protoze takove hry ja bych nikdy nehral:)

Daleko vetsi nadeje davam do projektu TYPU netflix. Netflix je na houby a u nas o to vic, ale ten princip se mi libi. Zaplatit si nejaky mesicni poplatek a mohl by clovek koukat sec by mu oci nevypadly z dulku, na co by chtel, kdy by chtel, to by se mi libilo. Jeste aby to melo poradny prehravac, kde by sly davat a posunovat titulky (proste ne jak netflix) a hlavne poradnou zasobu hlavne "archivnich" filmu v dobre kvalite, co proste u nas treba ani nevysly a tezko se shaneji, tak to by bylo super.
Ono to k tomu cele speje ten zabavni prumysl, jen si to jeste nechcou pripustit, ale uz aby to bylo:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod proč hry běhají pod windows je ten že uživatel má windows. Tady bude mít uživatel třeba android, není tedy vůbec důvod proč by měl ten cloud běhat na windows. Takže steam na linuxu se krásně doplňuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- kdo je vubec cilova skupina?
- obyc. BFU si koupi konzoli, zvladne ji pripojit k TV, da do ni placku a je happy
- fajnsmekri si budou stale uzivat a "parit" gamesy primo na PC, na co nejaka mezivrstva s "cool" ovladacem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z cloudu lze distribuovat cokoliv.. Hry, filmy, hudbu, knihy, internet, noviny... S Gridem můžeš mít tablet, na kterém si v dokovací stanici zahraješ BF3, v autobuce přečteš emaily a v obýváku zkoukneš Hobita ve 4K.... Možná bych měl začít dělat do marketingu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

edit: tzn cílová skupina může být kdokoliv - vybere si službu, za tu si zaplatí. A může ši vybrat služby klidně všechny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- aha, takze k chytremu phonu, tabletu (ktere vetsinu toho uz umi) bude clovek jeste mit moznost tahat kocko-psa od nVidie :-)
- uz jenom aby se s tim dalo jeste telefonovat a posilat sms, aby meli useri zamotanou palici poradne
- jinak ale palec nahoru, opravdu dobrej vykon, hodny PR oddeleni :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sak ono to pojede aji na normalnim telefonu (dyt nekde psali, ze na to bude klasicka appka, pro android uz dokonce snad je)..... jde o to, ze maji proste udelatko, ktere ma i nejake ty cudliky na ovladani novodobych "strilecek":o) A lidi to budou kupovat jak otekli, protoze lidi jsou wowce:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako hrát na tabletu dost dobře nejde, nějaký ovladač potřebuješ (a podstavec, aby tablet stál).. Ale tahat tohle je furt lepší, než tahat hi-end desktop s horším výkonem, nebo topící laptop s ještě tristnějším výkonem a nulovou výdrží baterie. Je tam sice ten lag, ale 30 ms není zas tak moc.. Pro FPS Skill je to nepřijatelné, ale pro normální hraní, arkádovky, auta, koneckondů i CoD to bohatě stačí... Hráče CS1.6 asi nepřesvědčíš, no.. Primární výhodou je pak možnost jít bezdrátově, s dlouhou výdrží a nízkou váhou díky faktu, že máš "tenký klient", který nic moc nedělá.. 10, 20 hodin ať už internetu nebo hraní CoD by nemusel být problém....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cele se to sesype ve chvili, kdyz spadne internet:) Nebo kdyz bude clovek zit v CR a nebude chtit za mobilni datove pripojeni platit pulku najmu:o)
Rikejte o mne, ze jsem staromodni, ale ja mam rad proste sve doma. Ne data nekde v lufte ... taky uz mam nastramlano peknych par (skoro se da uz rict desitek) TB:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, najednou se propadne most, nebo je prostě jenom bouračka a zácpa... A co? Taky to přežiješ.. Samozřejmě ale pak by se muselo na ten internet dbát víc - více kanálů, větší rychlosti, optika... Ale kde je poptávka, tam je nabídka.. Dnes je HD video po netu doménou možná pro vysokoškoláky na kolejích, a pár vyvolených. Když by byla poptávka, může to za chvíli být standard.

Osobně cloudu taky nevěřím, ale čemu dneska můžeš věřit? Používáš nejen aplikace třetí strany, jíž nemůžeš věřit, ale dokonce i operační systém třetí strany, a i hardware třetí strany... Ty můžeš jenom věřit, že tě Activision nešpehuje, že tě Microsoft nešpehuje, že tě nVidia nešpehuje, že tě HP nešpehuje... Víceméně tě může špehovat kdokoliv z milionu firem, jejíž díly dohromady daly tvůj počítač... U dat v cloudu máš naopak alespoň jistotu, že o ně nepřijdeš při nehodě - tam ta redundance být musí, mít jí doma, je to drahé. Ale zase ti je určité služby mohou smazat, pokud jsou tvá data škodlivá, to je ale psáno v podmínkách používání, které nikdo nečte... V cloudu máš navíc data dostupná odkudkoliv (kde bude poptávka, bude internet), což je další plus....

Ta centralizace má výhody ve všem... Ne nadarmo má Česká republika hlavní město... Tobě stačí vědět, že tam najdeš všechno.. Nezabije tě, že je to daleko, lepší kousek jet, než roky hledat a nenajít)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že kde je monopol, jaksi tržní mechanismus dorovnávání poptávky nefunguje, jak by měl. V podmínkách českého "triopolu" to spíš vypadá tak, že se všichni operátoři dohodli a schválně omezují nabídku služeb, aby za ní mohli požadovat vyšší ceny. Však kdo by překotně investoval do technologií, když stejý zisk dosáhne i bez nich = menší starosti. Malé firmy, které se snaží konkurovat alespoň na poli domácího internetu, jsou jak plivnutí do vody a jakmile začne být některá z nich úspěšnější, tak jí některý z velkého tria koupí a jsme zase tam, kde jsme byli.

Ale abych se vrátil k tématu, mě se tenhle koncept líbí. Dokázal bych si představit mít jednu kisnu u sebe ve sklepě a po baráku pak u televizí a monitorů vždy po jedné malé, bezvětráčkové krabičce, fungující jako klient. Výkon by se přiděloval na ta místa, kde by ho bylo zrovna potřeba a člen domácnosti by se vždy akorát zalogoval pod svým účtem a měl by jakoby kdekoliv svůj počítač. A bylo by to dobré i jako služba do nájemních bytů, každá domácnost v rámci digitálního poplatku by měla připojení na internet a rezervovaný výpočetní výkon. Server by pak byl zase někde ve sklepě domu, takže lagy by byli zanedbatelné.

Podle mě je v tomhle budoucnost. Zrovna nedávno, když jsem roztahával strukturovanou kabeláž, jsem si říkal, že by už konečně měli přijít s nějakým kabelem a konektorem, kterej by kombinoval síťové připojení 220V a síťové datové připojení, něco jako thunderbolt. Už teď pomalu každý spotřebič obě připojení potřebuje a bude to ještě horší. Kdybych pustil fantazii hodně z uzdy, tak v podstatě bychom ani nepotřebovali propojovací kabely. Tiskárna by se jedním kabelem připojila na elektriku i do sítě, dokonce i monitor by takhle mohl fungovat, atd. atd. Ve sklepě bychom pak potřebovali nějakou chytrou rozvodnu a vedle ní třeba nVidia grid :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už dávno na trhu je, ale funguje to spolehlivě jen na relativně krátké vzdálenosti (100-200m), protože el. síť je plná ruchů, elektroměrů, jističů a náklady jsou několikanásobné oproti jiným řešením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám na mysli převod dat v elektrické síti, ten má spoustu problémů. Představuji si kabel s oddělenými vodiči pro elektřinu a data, všechno pěkně v jedné bužírce. Konektor třeba jako klasická dnešní napájecí vidlice, nahoře otvor pro zemnící kolík a dole kontakty pro data. A mohl by se pro to udělat nový, celosvětový standard, ať na dovolenejch nemusíme používat napájecí redukce :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rušení... Echo, přeslechy... Udělat takový vodič, aby byl plně stíněný, a aby neměl decimetr v průměru je enormně technologicky náročné, nemluvě o ceně. Následuje pak fakt, že ne každý drát lze použít pro vše, a nakonec bys teda měl něco jako kombinaci napájení, USB a HDMI v jednom, to už by zvládlo 3D obraz, zvuk, i data, případně použít ještě Sata.. Ale co ti, kteří třeba jeden typ z konektorů nechcou? Kolik totiž bude stát metr kabelu, ze kterého vlastně potřebuješ polovinu vodičů?

Na jedné straně stojí univerzalita, na straně druhé efektivita. Je to jako když sebou policista tahá celou zbrojnici - jsou chvíle, kdy to potřebuje, jsou chvíle, kdy to překáží, a ta cena... Kompromisem je dotahnout patřičný kabel tam, kde ho potřebuješ. Nikdo ti přece nebrání zakopat lan kabel do zdi kousek od eletriky. Problém je pak v modularitě - žádná není. Kabel taženej pod kobercem kdykoliv přestěhuješ, ale musíš v nich udržet pořádek....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč do toho míchat USB, HDMI apod. Použil by se prostě něco jako CYKY a STP ve zdi a mimo zeď pro větší ohebnost CYSY s UTP. Samozřejmě by se musela přizpůsobit i zařízení, ale po ethernetu už dnes není problém připojit třeba tiskárnu, televizi a jak jsem říkal, bude to do budoucna horší a horší (radio, lednička, kotel, klimatizace a další a další). Nevím jak složité by to bylo s ryhlostí odezvy třeba pro monitor, ale netipuju to na žádnej nepřekonatelnej problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne verim tomu ,ze pokud se to opravdu komercne rozjede, bude to pro vetsinu lidi zajimavejsi volba nez nakup konzole natoz PC. Ono tech hracu na PC podle me ubiva nez naopak. Nakup konzole ,prislusenstvi a nakonec i her neni levna zalezitost. U PC je to podobny, drahe zelezo a caste upgrady. pokud to nvidii pobezi i nejen na tegra 4 bude to trhak. Pokud uvazime jak se chytnul netflix a co vse nenabizi.Take nezapominejte ,ze se nejedna o sluzbu pouze pro CR a ,ze CR je jak kousek spiny na mape sveta. Kvalita her bude pravdepodobne stejna jako na konzole a mobilni udelatka jake zname dnes a jeste ke vsemu ve 4K ;D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude to chodit přes gprs ;)
Jedna věc přes net hrát Wow, ale kdo zvás má přístup internetu co bez bufferování utáhne 4K video? RAW fullHD je to 250MB/s to sotva proleze Gbit ethernetem. Tj. je to technologie co má budoucnost a viděl bych to spíš delší budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by se to mělo přenášet v rawu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé jak se to nakonec seběhlo, to by nenapsali ani v telenovele: HW firma vyvine SW řešení, které pomocí internetu ochrání zisky herním studiím. Protože pokud budete jen příjemci video streamu, tak do toho cloudu těžko nahrajete nějaký crack. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně nechápu k čemu nvidia dělá takové předražené hračky pro děcka, nebylo by lepší kdyby zítra do obchodů dodali jednu tegru 4 v chromebooku s normálním rozlišením 1280x720, androidem nebo chromeos, RJ-45kou(LAN ovšem Gbit), 4x USB, hdmi a čtečku SD za 6000Kč(místo stavajících chromebooku) a druhý produkt by byl mainboard s tegrou 4, 4 GB RAM, RJ-45kou(LAN ovšem Gbit), 4x USB, hdmi a čtečkou SD s androidem nebo chromeos za 2000Kč (místo ODROID X2 od hardkernel) a absolutně by vykouřili monopolní intel a mrkvosoft kteří nás okrádají na předražených křemenáčích a předražených jedničkách a nulách. To by si asi nelajzli, protože by je tito 2 giganti koupili a rozebrali do šroubku a odřekli by asi tak 2 miliardy nových objednávek na něco co je aspoň k něčemu pro normální lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kebyze taka "Mini" alebo "Lite" verziu toho Gridu ma sancu uchytit sa v krajinach kde su popularne internetove kaviarne a herne. Alebo na organizovanie LAN party.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.