Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: Asus PB287Q, 28palcový 4k monitor pod 20 tisíc Kč

Ja mam to eyefinity doma uz par mesiacov a teraz k tomu len hodin nereferencnu R9 290 a je to efektivnejsie na pracu a aj to hranie nez 4k 1ks...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

nevzal bych ani jedno, proste si pockam na nejaky 4k okolo 30k a pak vemu dva za soucasne Dell U2711

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetli mi nekdo uplne vazne k cemu potrebujeme 4k rozliseni (obecne) ?

Doma mam ntb s 1366x768, v praci 24palcu s 1900x1200 a musim rict ze nevidim zadne body ci neco podobneho.

Klasicka HD televize ma rozliseni taky dostatecne, bradavici na hlasatelce videt nepotrebuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a není to jedno?

jak třeba na praci, obecne se me všechny menu maxka a photoshopu proste na monitor nevejdou tak jak bych si predstavoval a zabiraj místo pracovni plose, a vetsi rozliseni toto resi i bez zkriplenosti UI těchto softu, momentalne mam 2x27" 2560x1440

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud máš monitor jen na filmy, tak asi opravdu víc než těch debilních 1366x768 nepoťebuješ. Ale lidi co vytvářejí obsah (video, filmy, vývoj aplikací, CAD apod.) nadávají kudy chodí, že v blbém tabletu 10" je 2500x1600, ale 24" monitor s podobným rozlišením je pěkně drahej. O hodně dražší než ten tablet.
A není to jen o tom, (ne)vidět pixely , ale mít kvalitní přehled o celku i detailech. Je rozdíl upravovat fotky na tom zkur***nom 1366x768 a proti tom 2 x 1920x1200 . Věř mi. A není to jen o fotkách.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ti lidé které uvádíš by měli mít určité základní technické vzdělání a pochopit proč je ten monitor (často označen jako profesionální) s 2560x1600 3x dražší než nějakej tablet se stejným rozlišením. Fabia má taky 4 kola a jeden volant a jsou 10x dražší auta se stejnými parametry, jenže parametrů je více...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy obsah vytvářím, dělám hlavně knihy (hooooodně písmenek) + grafiku. A nakonec jsem zakotvil u zobrazovadla které má uhlopříčku 80cm/32palců a je to na práci naprosto ideální velikost. Větší je už moc velké aby se s tím dalo dělat na stole a cokoliv pod 32 palců je prostě malé na seriozní práci s drobnými věcmi jako jsou ty písmenka. A teď to podstatné. To na co koukám má rozlišení FULLHD - tedy 1920x1080px. Původně jsem měl monitor s vyšším rozlišením ale stejnou uhlopříčkou ale už mi to přišlo strašně titěrný. Kdyby se velikost prvků na obrazovce neměnila pouze by se zvyšovalo jejich rozlišení tak samozřejmě čím víc bodů tím lépe. Ale tak to nefunguje. A ikony na které potřebuju lupu - fuj nechci. Nemusím nutně vidět všechny paletky které jde zobrazit. Neřídím přeci jadernou elektrárnu.

Bohužel drtivá většina softwaru je optimalizovaná na rozlišení 72 DPI. Což dává přesně (+-) můj monitor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle ses jasně zařadil mezi extrémisty co chtěj VELKÉ pixely:). Ti extrémisti z opačného pólu zvrací z nechutně hrubého rastru fullhd čtyřiadvacítky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ani tak nechci velké pixely ale spíše pohodlně viditelné ovládací prvky (všechny) při standardním nastavení. Jinak tedy rozdíl mezi FullHD a 4K je podle mne ten že tam kde má "zubaté" FullHD pixel 1 tak tam má " nezubaté" 4K pixely 2. No tak já dám přednost kvalitnímu vykreslení barev před uber rozlišením kdy budu číst z 25cm nebo zoomovat prohlížeč :-) Ale proti gustu.... Jako opravdu, pro mne je mnohem podstatnější uhlopříčka a na čemkoliv pod 30palců bych už dělat nemohl.

Bylo by hodně dobré kdyby někdo přišel s vektorovým GUI. To by pak samozřejmě navyšování megapixelů bylo velmi opodstatněné.

Jinak jsem viděl nějaké video v 8K na předváděcí televizi u Samsungu a bylo to něco naprosto neskutečného. Jako že se mi to líbilo. :-) Druhá věc je, kolik na to bude obsahu. Na moji FULLHD AV výbavě jsem za tři roky shlédl 2,5 bluray ve FULLHD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To neni o vekych pixeloch. To je o tom ze majoritny os na desktope, Windows, je stale mierne rozbity pri zmenach DPI. Od windows 7 a 8 sa to dost vyrazne zlepsilo ale stale to neni ono. Proste ak si clovek zoberie zmieneny 28" monitor so 4k a supne tam nativne rozlisenie ale zmeni DPI aby sa to dalo v pohode na tak malom monitore vzhladom k rozliseniu v pohode citat - tj ikony a text nebude soplavy a necitatelny, tak skor alebo neskor narazi clovek na menu priamo v systeme ktore bude rozbite a to nehovoriac o aplikaciach. Zlepsuje sa to ale je to pomale. Ono nevyhol sa tom ani Apple ked zacal predavat Retina displaye na svojich MacBookoch Pro ale zda sa mi ze tam je situacia predsa len lepsia, asi aj vdaka tomu ze Apple si viac kontroluje svoju platformu a tym aj tlaci na vyvojarov. Nehovoriac, a to tvrdim stale, ze bude zasa hokej s pripojenim takehoto monitoru k pc. Vecsina obycajnych uzivatelov si to neuvedomuje ale pokial nebudu mat nejaku poslednu kartu tak to bude aj znamenat vymenu gr karty koli tomu aby vobec take rozlisenie na ten monitor pretlacili a obavam sa ze u notebookov to bude este horsie. Kopec aj dnesnych highend notebookov nedokaze pripojit 30" 2560x1600 aby bezal v nativnom rozliseni a to uz nehovoriac pripojit dva take monitory.
V podstate jediny notebook ktory toto dokaze je prave Apple MacBook Pro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne na tom ma podil OS X... protoze zavadi "HiDPI" rezim, ktery pocita s tim ze "nekompatibilni" aplikace zobrazuje s 2x zvetsenim, tj. MBPR se tvari jako 1440 x 900 = velke ovladaci prvky, ale kdyz si aplikace vyzada, tak ma pristup k jemnejsi grafice (HiDPI) pro renderovani obsahu (prokreslenejsi webovy prohlizec, graficka editace, atd..)

O tomto si na windowsu muzeme nechat zdat bohuzel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Já mám jako monitor 37" TV a díky tomu levný S-IPS s 10bit elektronikou a a je sice už videt pixel v tektu 1:1 ale konečně se můžu v křesle opřít a nehrbit si záda na drobná písmena a zvětšovat je interpúolací nechci, chci grafiku Windows ostrou jak břitvA i tex 1:1 přesně PIXEL MAPPING - 1pixel generovaný grafikou přesně na 1 pixel :-)

Prostě nemůžete dát dvě různá síta (rastr generovaného obrazu a rastr obrazovky - jsme přece v digitálním nikoliv spojitém světě zobrazování!!!) na sebe, budou z teho akurát interference - vidět zkrz bude jen v opakovaných úsecích, natož dva stejný rastry se nesmí teprvá netrefit přesně na sebe!

(neviděli by jste zkrz síta vůbec! Tedy viděli - ono známé rozsypání písmenek již když se nenastaví na grafice nativní rozlišení displeja... To vzniká u LCD a Plazma TV použitých jako monitor, když nemaj volbu pixel mappingu zvanou často: Pixel na Pixel, nebo: Pouze Scan, grafika TV si obraz přepočte bez ohledu na pixely grafiky a někdy i bez ohledu na HZ... Obraz je neostrý cukavý a písmenka kostrbatá a část obrazu i chybí a je deformovaný mírně při vplbě pouze 16:9 namísto Pouze Scan!!!)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

u notebooku to nevidíte neb je úměrně menší ale zorný úhel pohledu je skoro stejný jak u teho 24", nicméne, jemnost pixelů není jen o rozlišovací schopnosti detailů ale i barevných přechodů které kjsou možné pouze po pixelu né jemněji a až si koupíte lepší zrcadlovky okolo 24Mpx a nebudete fotit pouze na mobil, pak možná pochopíte! A nebo jste slepej :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je slepý, ale jsem přesvědčen, že píšete nesmysly. Barevné přechody rozhodně uber jemné displeje nepotřebují. Na barevnou informaci má oko řádově menší citlivost než na jasovou, takže je-li rastr displeje na hranici viditelnosti, barevně je to daleko za hranicí. I proto mají různé ztrátové komprese 2x až 4x menší rozlišení barvonosné oproti jasové složce.

A k tomu konci... nevím fakt o monitoru, který by dokázal zobrazit obraz z průměrného foťáku 1:1 (tedy pokud se nenazoomuje do 100 %, ale chtě bych vidět trubku co si tak prohlíží své fotky). I 4k monitory mají na výšku "jen" kolem 2 000 pixelů, takže obraz z kamery se prostě musí zmenšit a interpolovat aby nebyl zubatý.

Jestli něco vadí, tak je to 6bitové zpracování obrazu v levných monitorech. Pak barevné přechody vidět můžeme, ale ne kvůli rozlišení, ale kvůli tomu, že řada mírně odlišných tónů spadne pod jednu digitální hodnotu a to mohou být desitky i stovky pixelů a to už pak opravdu vidět je.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Všechny ty nové levné 28" 4K mají mizerný čínský INNOLUX(dříve chi mei) panel
http://www.panelook.com/M280DGJ-L30_Innolux_28.0_LCM_overview_20029.html

Tak do 5000Kč možná. Ale tak když jim to lidi budou kupovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono když jediná alternativa k Innoluxu je momentálně Sharp za 60 tisíc… (nebo 24" za ~30 tis., který se neprodává v EU)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

TN panel. :)

U 24 palcového TN při pohledu přímo mi oranžová na jedná straně dělala zeleno ua na druhé červenou, a zelená tráva v RTS hrách vypadala nahoře jak temnota a dole jak Tibérium.... a to byly jen hry a filmy + klasické 2D užití, žádná profi grafika.

Dnes jsem viděl nejdrašší TNko ever od Eiza, a rovněž žádná sláva. Tohle bude naprostá katastrofa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze jediny prinos 4K TN je jemneji prokresleny font v konzoli nebo IDE pri kodeni. Ale jsou i takovy lidi co by to uvitali...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Všechny "TN od Eiza" jsou od Samsungu ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, neprijde mi to jako takovy zazrak, kdyz se v americe da sehnat 4k monitor, eh, televize za 499$, a navic s vyrazne vetsim panelem. Z recenzi na amazonu se zda, ze tak 90% jich konci jako PC monitory :-)

http://www.amazon.com/Seiki-Digital-SE39UY04-39-Inch-Ultra/dp/B00DOPGO2G/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Displej port to zda se nema a HDMI prenese 4k i 2k jen 30p (30Hz) :-( tak leda na fotky a to bych chtel videt pred koupi nejprve pletovou barvu neb neberu kecy prodejcu ze se to da doladit... Neda!!! Zejmena u Plazma a PVA LCD TV jsou ksichty typicky narudly nebo oranzovy a ne jemne hnede opalene... :-( Uz nechci nikdy nic nes S-IPS nebo OLED nad 2, 5Mpx, ktery mam v SLT A77 i kdyz malinkaty tak pres okular pocitive jak 2-3m platno v kine a ty barvy (zeleny list trava je konecne syte zeleny a ne slity do jednoho odstinu...) a pixely nevidet no proste realita hadr! Uz nechci videt ani opticky hledak!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nes = než, pocitive = pocitově

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.