Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: Plextor ukázal M6e, PCI Express SSD s rychlostí 770 MB/s

mnom pokud by to bylo na principu jako "ram disk" - tedy karta do PCIe s řadičema atd.. a jen by obsahovala sloty pro SSD kartičku s chipy...
Pak by museli výrobci SSD vyrábět samotné kartičky s pamětmi - tedy nemusely by mít řadič atd...
Ve výsledku by samotné "disky" byly levnější a na kartě bych si mohl lehce zprovoznit RAID atd...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si myslím, že má smysl sjednocení formátu desktop, notebook, ultrabook. Tj. jedna malá karta a redukce do PCIe, nebo Karta s PCIe switchem na více ssd jednoho formátu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PCI-E SSD jsou drahé. Takže dokud nebudou stát znatelně méně, než SATA II SSD, masovkou se stát nemohou. A i potom nemají moc šancí, protože je nejde dát do notebooku/ultrabooku. Jak se zdá, domácnosti přecházejí na tablety a noťasy, firmy na noťasy a ultrabooky. Nemyslím kompletně, ale z velké části. Stále víc firem podporuje u některých profesí mobilitu a stále víc lidí bydlí v bytech, kam se stůl s PC nevejde, minimálně od chvíle, kdy si pořídí dítě. Pokud se budou vyrábět Mini PCI-E SSD, kdopak vyhodí WiFi/BT, aby je mohl použít? Takže do doby, kdy budou v noťasech konektory na disky mini PCI-E místo SATA, zase bez šance. Třeba k tomu časem dojde, ale do té doby klídek...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

....wifi/BT muzes klidne vyhodit i kdyz treba nepotrebujes, ale stejne to bude k nicemu protoze ty sloty mPCIe SSD z drtive vetsiny neumi .... a kdyby ano zas byva problem s podporou bootovani ..... ... ja mam sice v Lenovu T500 tri mPCie sloty ale s nejvetsi pravdepodobnosti umi jen jeden slot pracovat s SSD ... a to mozna jen uzce specificky ... ja tam mam Robsona ( ITM ) ale nevim na jakem radici- controlleru to vlastne jede ... a 3G/GPS WAN mPCIe Erricson frci nejspise na USB a ve tretim je Wifilink 5300

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsou drahé, protože se předpokládá, že je budou používat profesionálové a ne kdejaký šmudla. Profesionál (ať už dělá nějaké výpočty, vyvíjí hardware nebo software, testuje, dělá grafiku...) často potřebuje rozšiřitelné plnohodnotné PC a ne placatého přehřívajícího se plasťáka z Tesca(který je dnes často považován za počítač).
Jinak klid... ono to mobilní běsnění časem vyjde z módy a pořád to bude jen jedna z možností.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze to M-PCIe bude vyrobne levnejsi nez SATA SSD. No a ten prevodnik na PCI-E je, jak se koukam, stokorunova zalezitost. Idealni by bylo mit tyto M-PCIe sloty primo na zakladovce jak desktopu tak notebooku minimalne 2x. Stejne je rozmerove 2.5" SATA SSD zbytecne velka krava kdyz vevnitr je to z vetsi casti prazdny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U SSD nerozhoduje počet MB/s. OS a programy se načtou rychleji na dosku co má 50Mb/s a dobré IO a přístupovku než na disku co má 500 a o něco horší tyto parametry. Prostupnost je mi tedy fuk. Pokud s PCI-E SSD či Sata-express zmizí IO botleneck saty, tak to beru.

Krom těch za statisíce jsou ale dnešní SSD do expresu vesměs krámy, normální řadič z PCI-E na satu a na něm raid ze satových SSD řadičů vše naletováno na jeden tišťák. Tak takhle prosím ne. To je fakt k ničemu.

Bude to OK až ten samotnej SSD controller na druhé straně bude mít PCI-E či Sata-express, a ne SataIII. Tudiž žádné mezistupně a meziřadiče, žádné bottlenecky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.