Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Česká Konica Minolta významně přispěla k historicky nejlepším výsledkům koncernu

Česká republika patřila i v loňském roce mezi klíčové trhy Konica Minolta v Evropě. Tuzemské zastoupení bylo s tržbami ve výši 1,59 miliardy korun a ziskem 58,4 milionu korun páté nejúspěšnější z 32 zemí, ve kterých koncern v Evropě podniká.

Po rekordním roce 2012 se vloni hospodářské výsledky společnosti vrátily na úroveň předchozích let. Zhruba třetinový pokles zisku Konica Minolta připisuje dopadům ekonomické krize, která se projevila mimořádně vysokým počtem insolventních zákazníků a stornovaných objednávek. Díky téměř 22 tisícům uzavřených smluv si Konica Minolta udržela pozici lídra trhu v oblasti kancelářských řešení i produkčního tisku.

  • V Evropě loni Konica Minolta dosáhla obrat 2,2 mld. euro a zisk 100 mil. euro
  • V ČR se Konica Minolta v roce 2013 úspěšně vyrovnala s nelehkou situací na trhu 

„Loňský rok byl spojený s konsolidací našich aktivit na tuzemském trhu. Vyrovnávali jsme se s útlumem poptávky jak v oblasti komerčních firem, tak veřejné správy. V důsledku negativního vývoje jsme snížili o 10 % počet zaměstnanců a provozní náklady o 50 milionů korun. Díky tomu se nám podařilo dosáhnout velice dobrých výsledků nejen v porovnání s minulými roky, ale i s ostatními evropskými zeměmi,“ řekl Tomáš Bednář, generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech.

Přesto, že prodeje nedosáhly úrovně roku 2012, obhájila Konica Minolta první pozici na trhu v prodeji barevných i černobílých laserových multifunkčních zařízení formátu A3. Již šestým rokem po sobě je také lídrem žebříčku dodavatelů černobílých (výkon nad 90 stran A4/min.) i barevných (výkon nad 50 stránek A4/min.) produkčních digitálních tiskových strojů.

„Zákazníci se více zajímají o sofistikovaná softwarová řešení. V oblasti prodeje aplikací jsme zaznamenali 36% růst. Proto chceme jít i nadále cestou DMS (Document Management System) a návazných služeb,“ uvedl Pavel Štěpán, obchodní ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Největší potenciál vidíme v oblasti zajištění správy oběhu dokumentů ve firmách a ve využívání moderních technologií, jako jsou cloudové služby a mobilní zařízení.“

I z tohoto důvodu patří mezi klíčové události loňského roku uzavření smlouvy s mezinárodní společností K2 (www.k2.com) o výhradní distribuci jejich softwaru v České republice. Systém K2 zajišťuje zákazníkům maximální kvalitu služeb spojených se správou oběhu dokumentů. Konica Minolta dále rozšířila nabídku služeb digitalizace a dlouhodobé archivace dokumentů při zachování jejich právní účinnosti v rámci celé EU. V roce 2013 také zahájila provoz vlastního internetového obchodu se softwarovými aplikacemi, díky kterým mohou zákazníci jednoduše rozšiřovat funkce tiskových přístrojů.

Tisková zařízení:

V prodeji barevných laserových multifunkčních zařízení formátu A3 činil kusový tržní podíl Konica Minolta na českém trhu 35 %, což je první místo na trhu. Také v prodeji černobílých laserových multifunkčních zařízení formátu A3 obhájila Konica Minolta vedoucí pozici na trhu s podílem 31,5 %.  

Tržní podíly Konica Minolta na území České republiky jsou v případě barevných produkčních strojů 63,8 % a v segmentu černobílých produkčních strojů pak 47,9 %.