Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Česká pošta nejspíš neví, jak zacházet se zásilkami z Číny s již vybraným DPH

Je nějaký důvod, proč by číňan nezařídil i celní deklaraci, když už odvedl i DPH? Nevím, jak naprasená je implementace v pojetí ČR, ale zbytek EU umožní souhrnnou elektronickou celní deklaraci za celý měsíc.
Osobně si myslím, že to bude chodit stejně jako poslední cca půl rok, tzn. na nějaký celní HUB v EU, tam se vyřídí celní řízení a po EU už to půjde proclené a zákazník nebude muset dělat nic. Umíte si představit, jak by to vypadalo, kdyby najednou naše celní pošta měla vyřizovat celní řízení pro všechny zásilky? Už teď je tam pěkný frmol.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Klasika. Zrovna včera jsem viděl rozhovor, kde host popisoval, jak řeší uznání očkování z USA v ČR....nákupem v Německé lékárně...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V rámci celní unie se to řídí nadřazeným právem. Pro celou EU je pro to shodný předpis.
Záleží tam na několika faktorech tj jestli má dovozce zastoupení a bankovní účet v EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásilky z Alíku mi nyní chodí přes českou poštu bez problémů - za covidu oproti ostatním bezkontaktním doručovatelům zavedla ČP pro zásilky z číny převzetí proti podpisu a občance :D to nemělo chybu...a to chodili v 99% přes Belgii.. nyní zdaněné dojdou přímo s cedulkou z číny (často navíc sjednoceně přebalené více zásilek do jedné) a ČP předá do ruky/hodí do schránky - stav ideál.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nyní ještě v ČR neplatí povinnost vybírat DPH. Článek řeší (resp. snaží se řešit), jak to bude, až vstoupí v platnost nový zákon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se někde zaseklo v redakci? Nebo někomu něco nedocvaklo? Proč no X píše článek o tom že nic neví a nevyzkoušel?
Takže věc se má náslodovně.
Dph z EU skladů normálně platíte a není započteno v ceně výrobku. Zde No X lže.
Pokud používáte ali standard nebo saver shipping tak se proclí v Belgii nebo Maďarsku a k nám jde vnitroevropskou poštou v rámci celní unie takže již není jakýkoliv důvod k celním operacím. Není vyžadována jakákoliv vaše činnost.
Na zásilky standardní čínskou poštou zatím čekám tam je možné ledacos.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu mínusy. Je to přesně tak. Při placení se DPH připočte k ceně. Není problém vyzkoušet bez posledního kroku(zaplacení)...

Je to tak i v jiných obchodech (BG, Ebay-někteří prodejci).

To, že něco neví redakce, neznamená, že to neví pošta. Pokud Alík zaplatí DPH, tak to předpokládám, že dojde k proclení, doručení z Evropy a Česká pošta proclení neřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidi mají holt potřebu místo získání znalosti mínusovat. Odzkoušeno na 16ti zásilkách jak z číny tak z EU skladů.
Ono holt je čtení směrnice EU dosti nezáživné ale je to venku už přezrok. Pravidla jsou naprosto jasná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dph z EU skladů normálně platíte a není započteno v ceně výrobku. Zde No X lže.“

What if I buy from warehouses in the European Union?
For some time now, AliExpress has enabled warehouses in some countries of the European Union such as Spain, France, Belgium, Poland and the Czech Republic (and surely there will be more and more).

The advantage of this, apart from the speed in receiving your order, is that these items are exempt from VAT because they are already within the European Union.

https://alixblog.com/en/aliexpress-eu-vat/#What_if_I_buy_from_warehouses...

If you order the same goods from a European warehouse, you do not have to pay VAT or customs duties if you live in EU.

https://www.alimaniac.com/how-to-shop-on-aliexpress/how-to-search-europe...

U zboží odeslaného z EU není DPH vybíráno při doručení, protože už bylo uhrazeno při platbě v ceně. To je smyslem existence meziskladů v EU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden, nákup z polského skladu a zaplatil jsem DPH. Zboží mi doručilo PPL až do ruky. Tak nerozumím tomu, že někdo DPH neplatí. Když si zajedu pro něco do Německa, tak tam taky platím jejich DPH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U zboží pocházejícího mimo EU, kde byla hodnota zboží včetně poštovného nižší než €22, se DPH neplatilo. Nyní se platí. To, o čem diskutujeme, není, zde se DPH platí nebo neplatí, ale zda se platí v ceně naúčtované prodejcem, nebo při dodání (s přirážkou České pošty).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to zkus v praxi. Která se od blogu naprosto liší neb ty sklady i předtím fungovaly v bezcelním režimu. Na checkoutu na tebe DPH pěkně vyskočí.
Taková je realita.
Na blogy sere bílej tesák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, jako bych mluvil do dubu :-) No nic. Tak ještě jednou stručně a polopaticky:

Při nákupu ze skladů v EU nikdy nebylo a ani v současnosti není vybíráno DPH, protože už bylo uhrazeno v ceně zboží zaplacené při nákupu. A proto začínám článek slovy, že o nákupu ze skladů v EU článek není, ale týká se nákupů přímo z Číny, kde byla, je a bude situace jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeji si mezi sebou nejdriv ujasnete co znamena "vybirat DPH". Jestli se bavite o lidovem vyznamu (DPH zapocteno nekde v procesu, neni dulezite kdo ho zaplati statu) nebo spis o tom legislativnim (DPH platim ja primo statu). Jinak se nikam moc neposunete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady došlo zjevně k nedorozumění mezi "platit DPH u prodejce" a "platit DPH při proclení".
Aliexpress uvádí částky bez DPH a u všeho zboží do 150 EUR nám připočítává nově české 21% DPH.
Citované FAQ z Aliexpressu se ale týkalo toho druhého DPH - že z EU skladů už celníci žádné clo (ani DPH) vybírat nemůžou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě se ptám, proč při nákupu z polského skladu mi bylo účtováno DPH? Když nákup toho samého zboží cca před rokem byl bez účtování DPH. Znovu jsem to prohlédl a balíček byl odeslán z území Polska. Tak teď sám nevím, když mi tvrdíte, že se DPH z EU nevybírá, ale já ho platil... Tak je chyba v Ali nebo u prodejce? Do poslední chvíle jsem myslel, že platím cca 100euro a pak jsem kontroloval operace na kartě a bylo strženo 100e + 21%. Já na to kašlu, ale jenom jsem chtěl vědět, kde je pravda, příště si dám při placení pozor, protože tvrzení, že při nákupu z EU se navíc DPH nevybírá, není tak úplně pravda...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to je takto:

Do 30.6. nevybíral Aliexpress (pro EU příjemce) nikdy žádné DPH a vše bylo na tom, aby si to vyřešil příjemce. Malé zboží samozřejmě u nás prošlo celnicí hladce a bez doplatků. Pokud to bylo z Evropského skladu (a tudíž již v evropském celním prostoru), tak měl asi Aliexpress za to, že případné clo/DPH si vyřešil dovozce do toho skladu a přičetl prodejce k ceně.*)
Od 1.7. vybírá Aliexpress DPH (pro EU příjemce) u všech zásilek s jedinou výjimkou - u hodnoty nad 150 € ze zámoří. Tedy všechny z evropských skladů a do 150 € z Číny. Všechny ceny jsou tedy zobrazeny bez daně, kterou Čechům při placení Aliexpress vybere a odvede, ve správné národní výši 21 %. A jen v případě nad 150 € z Číny, si celé proclení (a DPH) musí český spotřebitel vyřídit na celnici sám nebo se zastoupením poštou.

*) Tehdy opravdu bylo typicky stejné zboží z EU skladů výrazněji draží než z Číny, dnes to už takový rozdíl nebývá. Já jsem třeba v červnu kupoval jednu dražší věc jako z CZ skladu (ve skutečnosti to přišlo z Německa, ale v rámci EU) a nyní je tam opravdu o něco levnější, ale připočítává se navíc to DPH. Když se podívám na "price dynamics" jednoho doplňku browseru, tak je vidět, že jeho cena poklesla právě na přelomu června/července. I když ne o celé DPH, ale to je asi věc cenotvorby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit ale jistotu že naprosto netušíš o čem píšeš.
Z EU skladů Dph v minulosti občas bylo a občas nebylo vybíráno. A to dokazují balíčky z EU skladů s razítkem bez cla které ukazují na jejich vnitřní bezcelní režim. Nyní DPH je vybíráno při checkoutu.
Je to fakt tak složitý si to vyzkoušet?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1. S nákupy z Číny mám téměř 10 let zkušeností.
2. Z toho, co píšeš, vyplývá, že nemáš představu (nebo máš mylnou představu), jak to fungovalo před zavedením povinného výběru DPH z balíčků pod €22 ze strany EU.
3. Situaci správně popisuje uživatel vlada výše.
4. Ze zásilek z meziskladů na území EU nikdy nebylo a ani nyní není vybíráno DPH. DPH bylo buďto zahrnuto v ceně výrobku, nebo (od 1. července) zahrnuto do celkové částky při platbě. Nebylo a ani nyní není vybíráno při doručení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá představu, mele kraviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při chekoutu ze skladu v EU není vybíráno nic a nikdy nebylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, protoze k tomu nic nikde poradne neni, tak jsem to nedobrovolne otestoval pro zasilky v hodnote 22 - 150 EUR. Konkretne z Etsy z GB. Coz uz je dnes v podstate to same jako Cina.

Takze trziste si mne zkaslo o VAT, prodejce dostal IOSS a napsal ho i na balik samotny (tezko rict jestli je to z jeho strany potreba). Ceska posta balik schramstla po priletu do CR, a rovnou ho proclila a zuctovala si jejich zlodejskej poplatek. A to i pres to, ze k tomu ode mne nemela plnou moc. Nicmene VAT uz jsem podruhe neplatil, tudiz alespon toto probehlo korektne.

eCEP zasilku rozpoznal, ale vzhledem k tomu, ze zasilku uz proclivala rovnou CP, tak mi nedovolil s ni cokoliv dale delat.

A vysvetleni CP:
Vaše zásilka byla rovnou dle nové legislativy na základně průvodních dokladů proclena přes zvláštní režim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni psali, že jim stačí plná moc poprvé a pak ji netřeba posílat. Neměli ji z dřívějších zásilek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kam az saha historie mych emailu, tak ne. Bohuzel nemohu vyloucit, ze jsem ji ode mne nekdy nedostali. Nicmene na dotaz, zda-li ji maji, jsem zadnou odpoved nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A reklamace proběhla online, na pobočce nebo telefonicky? Na telefonu jsem měl párkrát štěstí, že jsem se dovolal někam, kde měli práva šáhnout do systému. Online formuláře si myslím, že jsou jen na okrasu a nikdo to nevyřizuje, na pobočce jsou většinou neochotní dělat cokoli, co není příjem/výdej zásilky nebo prodej losu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude přesně o tom, že když jste třeba dříve udělil ČP souhlas k zastupování u celního úřadu, tak tam je by default ten souhlas neomezený. Použili ho tedy mazaně automaticky znovu.
Já jim dycky tuhle klauzuli přeškrtnu a dopíšu tam ručně platnost souhlasu a omezím to na nezbytně dlouhou dobu. Proto se mě pokaždé ptali znovu, zjevně na to berou ohled.
Pokud by nebrali, asi bych si s nima popovídal skrze právníky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já jim do té plné moci omezil platnost na 1 rok a na jejim zaklade mi je proclivaji do ted. Myslím ze je to tak 6 let. Nechapu jak jim to muze prochazet u celniku kterym ji predpokladam predkladaji.

Ale pokud toho ted zneuziji tak toho s chuti vyuziju.

Spis by me zajimalo jak vyuzit eCeP kdyz se mi tam takhle prihlasi jako deklarant CP nebo jina dorucovaci sluzba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, dobrý vědět, takže nejprve je nutno odvolat plnou moc, kterou jsem kdysi udělil. Teď jestli to pak už opravdu projde bez poplatku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to státní podnik, čekal snad někdo něco jinýho, než totální bordel? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, ale proč platit DPH i z balíku objednaného ze skladu ve Francii, včera jsem objednával a k ceně zboží a dopravy to připočetlo i DPH což nějak nechápu. Nemělo by tohle být jen když je zboží objednáno přímo z Číny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sklad v EU nemusi znamenat ze mate zasilku proclenou a dane zaplaceny.
Spis apelujte na prodejce, proc uvadi cenu bez dph, kdyz prodava koncovemu zakazniku.

Me spis vadi hromada sluzeb, ktere nepocitaji s tim, ze bude klientem platce dane, a tak zbytecne platim dan, kterou zadat zpet vyzaduje dalsi papirovani :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte to špatně ideologicky. Pošta sponzoruje pochod teploušů a pedofilů v Praze a taky prodává na jejich počet barevný krabice :) To je důležité soudruzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K platbě DPH, i ze skladů v EU je pro prodejce poviné vybrat a odvést DPH, legálně i před nabytím účinnosti nových nařízení měl prodejce se sídlem v EU vždy se zbožím dodat daňový doklad s příslušným odvodem DPH.

Aktuálně prodejce mimo EU nemá povinost DPH vybírat a díky zrušení vyjímky bychom měli DPH odvést v naší zemi v rámci celního řízení při dovozu ze zemí mimo Shenghenský prostor.

Aliexpress to po Čínsku slušně posral a začal vybírat DPH pro naši zemi předčasně a daňový doklad vystavuje takový ŽE NEOBSAHUJE IOSS !!! A dle popisku odpovídá právní úpravě v Nizozemsku.

Vypadá takhle: http://mio.mio-it.cz/invoice.jpg

Pro nás akorát větší bordel na kterém si nahrabe Česká Pošta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to tady .....Česká pošta vybírá dvakrát a ještě si dovoluje tvrdit , že koná správně ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to přechodné období... Aliexpress nemohl tušit, že naši posranci jsou banda čuramedánů, která neschválila příslušnou legislativu včas a postupoval s vykazováním DPH podle poslední informace, kterou měl - že to bude v Česku platit od 1.7.2021. Pošta je banda kokotů, která asi ignoruje dohodu, kterou má Aliexpress ohledně předvýberu DPH patrně s nějakým orgánem v Evropské komisi. Já jsem nakoupil co jsem potřeboval i nepotřeboval na jaře a teď čekám, co se z toho vyvrbí...a myslím, že je teď rozumnější s nákupama z Číny počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aliexpress si mel pres partnery zajistit danova identifikacni cisla v zemich EU, nebo dovozni a celni hub v libovolne zemi EU.

A doklad ktery nam jako kupujicimu doda musi nest dostatek informaci aby byl uredne prijatelny. Ten paskvil co dodavaj je proste k nicemu.

Co se tyce posty, tak ta procleni neovlivni pokud je puvod balicku mimo Shengen. Oni jen zneuzivaji toho, ze jim spusta lidi dala neomezenou plnou moc pro zastupovani v celnim rizeni a uctuji si za to nehorazny penize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.