Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k České radiokomunikace spolu s Českou televizí otestují v Praze UltraHD 4k vysílání a placený obsah

Takze kedy je odhad, ze sa na trhu obiavia u nas cenovo dostupne (rovnako drahe ako fullHD) televiziory a monitory ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom? Někdo musí začít.. To je "nebudeme dělat UHD obsah, nejsou na to přijímače" proti "nebudeme dělat UHD přijímače, není pro ně obsah".
Jsem ale optimističtější, než ostatní. UHD monitory nejsou kdovíjak drahé, a vidím to tak na 4 roky. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vtipalku. Jen tak letmo jsem vygooglil nejakou 4k televizi... a stoji $5000. To neni vuuubec drahy a kazdej si takovou koupi. :D Uz mezi 720p a 1080p neni velkej rozdil, takze 4k je naprosto zbytecny. Proste marketingovej trik, jak z lidi vyrazit prachy. Zkouseli to s 3D, dneska po nem ani pes nestekne... dalsi na rade je 4k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani 25k neni zrovna lidova cena. Krom toho pripojeni pres HDMI pri 30Hz? To fakt ne. Dokud to nebude mit 60+ Hz, tak je to nepouzitelny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, technologie pokrývá 0,00nic% trhu, a 25 tisíc je "furt moc". A že slušná FHD TN ~90cm stojí 15K nevadí? 25 by bylo moc, pokud by FHD televize stála řekněme patnáct set.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to moc, protoze prinos proti FHD je mizivej, takze i cena by mela byt srovnatelna. Krom toho, kolik lidi si asi takovou TV koupi, co? Obzvlast na ten odpad, co se vysila :-) Btw, televize jsou snad vsechny IPS.... na TN by se nedalo divat kvuli pozorovacim uhlum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak televize jsem zatím moc nezkoumal, ale drtivá většina na trhu dostupných přístrojů má rv. někdy, kdy ještě IPS bylo jen v laboratoři. TN nemá špatné pozorovací úhly, jen velmi specifické. Pro normální koukání jsou OK.

Koupí si to dost lidí na to, aby měli smysl to vyrábět a prodávat.
Přínos 800 koní proti 200 je taky relativně malý, a cenový přírůstek je přinejmenším značný, přesto si taková auta najdou kupce snadno a rychle.

Já přínos UHD za mizivý nepovažuji. A nejsem sám.

Obsah televizního vysílání nekomentuji, taky bych nekoukal na Novu, ale na obsah, který si v ČR legálně stáhnu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazne? "The TN method was applied in an active matrix TFT LCDs in the late 1980s and early 1990s. The early panels showed gray inversion from up to down, and had a slow response speed. In the mid-1990s some technologies were designed—typically IPS and VA (Vertical Alignment)—that could resolve these weaknesses were applied to large monitor panels."

Jeden 15'' LCD s MVA panelem (vyrobeno v roce 2000) tu mam ve skrini. Cili tehdy uz byly tyhle technologie bezny.

A jestli "velmi specificke" uhly zahrnuji prudky pokles kontrastu a nekdy i inverzi barev... To proste na normalni koukani OK neni.

UHD si jiste lidi kupovat budou - ti stejni, co si ted kupujou 1000Hz LCD TV. To, ze je tam jen 60Hz panel a vysilani ma obvykle 25fps (50 prokladane)... jim vubec nebrani sezrat tyhle marketingove triky i s navijakem. Takze takovi budou kupovat UHD zcela jiste, protoze je proste cool. Realna pouzitelnost neni dulezita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně VA. To jsem popletl. Nojo, televize jdou mimo mě. :-)
Pokud koukáš kolmo, nebo "jen lehce ze stran", je to určitě OK.

Nemusí si UHD kupovat jen blbci. :-) Stejně jako, no dobře, 1000 Hz už je moc, ale tak 200Hzka, pokud umí dobře dopočítávat sice nedoplní chybějící informaci (třeba záblesk proběhnuvší mezi dvěma snímky), ale dokáže pohyby předmětů udělat daleko plynulejší. Viděl jsem, chtěl bych, nemám na to. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je naprostý nesmysl. TN panely se u TV používají jen u malých úhlopříček. Vše od 32" výš používá buď VA panely - Samsung, Sony, Sharp nebo IPS panely - LG, Panasonic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam tu 50" UHD seiky. Ale pochybuji ze ma DVB-T2

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jedno. I kdyby měla DVB-T2, tak pro UHD vysílání není zatím nic normováno. Finálně by se mělo vysílat v h265 a pro to žádná TV ještě dekodér nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď jsi to neviděl, nebo to jen nechápeš. No slepý nepochopí krásu duhy, takže dokud to neuvidíš, nemá smysl se o tom vůbec bavit. A pokud to nechápeš, tak je to snadné - prostě si to nekupuj. :-)

Ano, "stačí" i 720p, stačí i PAL. Ale má omezené zobrazovací možnosti - třeba nezobrazí předměty tenčí, než pixel (dráty, sloupy), špatně zobrazuje hrany v úhlech jiných než 1/4pí*kpí, dojem z obrazu je úplně jiný, omezený.

Jinak řečeno... Je mnoho lidí, kteří tam ten rozdíl vidí, a kteří jsou ochotni si za to zaplatit, méně či více. Já rozhodně koukám raději na 3GB 1080p video, než 3GB 360p video, protože i když je to stejné množství informací, rozlišení hraje prim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PAL nestaci, ale mezi 720p a 1080p proste pri normalnim koukani neni videt rozdil. O 4k nemluve. Pixely jsou stejne natolik male, ze nejsou okem videt... takze kde je ten prinos?

Predmety tenci, nez pixel, hmm, zajimavy. Ty jsem ve filmu jeste nikde nevidel. :P A draty a pod. veci ve hrach (proste renderovany) siroke 1px jaksi budou mit jeden pixel i na 4k. A tenci budou porad tenci, pane expert.

3GB 1080p, tak to preju pekny pokoukani. Takovej hnus, radsi ne. Coz takhle kompresni artefakty, zprasene barevne prechody, atd..? Osidit bitrate je mnohem horsi, nez snizit rozliseni.

A takovi lide delaji redaktory. :facepalm:

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chceš říct, že z PALu na 720p (nárůst řádků 25%) je přínos "značný", ale z 720p na 1080p (nárůst 50%) je přínos "minoritní"? Then You're doing it wrong.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

25%...? Spis 50. Jako standard nizsi, nez 720p, beru 720x480. A ano, zlepseni z 720p na 1080 uz nepovazuju za velky, protoze uz 720p narazi na fakt, ze pixely nejsou kvuli velikosti videt. Takze z rozumny vzdalenosti se to nepozna. Cili cokoliv vetsiho, nez 1080p, je pro domaci sledovani nesmysl. Nekde v kine budiz, ale na TV s uhloprickou metr je to kravina. Akorat se zvysuji HW naroky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý má "rozumnou vzdálenost" jinde, já třeba koukám ze 2 metrů, a na 720p 80cm jsou pixely vidět docela jasně. Možná jsi jen slepější, možná to jen ignoruješ.. Tvoje věc. :-)
Mimoto smyslem vyššího rozlišení je také možnost zvětšit úhlopříčku, i když v 3m televizi nevidím smysl - člověk nestíhá sledovat tak velkou plochu, a bohužel filmy nepočítají s něčím jako je "surround"..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, v posledních letech pozoruji, že na odborných webech píší lidé, kteří by se měli vzdělávat. Ale je jednodušší honit... že?
Být Vámi, tak tuto problematiku vzdám, protože je natolik obsáhlá, že bude mnohem jednodušší začít programovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Být vámi přidám do diskuze něco smysluplného, a ne jen samé plky a urážky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení se nepočítá na řádky. Koukáš na obraz šířka krát výška, nějaké Pé je silně zavádějící, máš to všude uvedené odjakživa. Snad jsme na stále ještě odborném serveru tak bych prosil počítat korektně a ne s hausnumerama. IMHO nedokázat správně vypočítat takovou banalitu jako rozlišení jen potvrzuje tvojí mírně řečeno "nezkušenost".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cococo? PAL, česká TV norma, má 576 řádků. Šířka je zavádějící od chvíle, co se přešlo na širokoúhlý obraz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty wole ty seš fakt dobrej :) Víš, že je 576 řádků a že existuje třeba i jiné rozlišení pro jiné země. Ale zároveň pořád tvrdíš, že šířka nemá vliv. Zkus se nad tím zamyslet, třeba ti těch 25% po chvíli přijde jako chyba...

BTW jak by se ti líbilo, kdyby jsi koupil displej 576p a on přišel v rozlišení 1x576? Stále bys tvrdil, že je to v pořádku a šířka nemá vliv?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ježišmarja s tebou je práce...
Zaprvé jsme v Čechách, takže máme českou normu. Šířka je irelevantní ze dvou důvodů - jednak se natvrdo změnil poměr stran obrazu (a vlastně se stále mění, mnohé filmy jsou ve 19:10, 2:1), a jednak šířka roste 1:1 s výškou (720p vs 1080p vs 4096p). A jen člověk jako ty může přijít s argumentem jako 1x576... Jelikož byla norma stanovena na 704x576px, očekávám tedy "576p" displej v rozlišení 704x576. Jak ti to říct.. Pixel je čtverec, takže pro počítání DPI potřebuješ jen jeden rozměr. A tak nějak jsme si zvykli na tu výšku. A v souvislosti s UHD se bavíme právě o DPI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně šířka je irelevantní a proto jsi blbě spočítal ty procenta ;)

Šířka neroste s výškou protože, jak jsi sám uvedl, poměr stran se mění.

Kontrolní otázka - jaké rozlišení má třeba 480p?

PS: Pixel nemusí být čtverec, DPI s pixelem nesouvisí (to už i říkám podruhé!)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě k těm procentům. Ukaž nám jak jsi na těch 25% přišel. Ono se z toho vzorečku hned uvidí, že jsi nepočítal šířka krát výška ale porovnal číslíčka. No tak hlavně, že tu poučuješ havliho (mě to nevadí, já si tě klidně dám :D)

BTW našel jsem tu tvojí kravinu ohledně Plants vs Zombies. No prosimtě tam si taky slušně protiřečíš :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnával jsem výšky, protože šířka by výsledek zkreslila kvůli odlišnému poměru stran. Pro přímo úměrné porovnání je potřeba oba obrazy převést na stejný poměr, teda šířku ignorovat. Protože větší šířka při zachování výšky NEZMĚNÍ DPI. Jenže tahle logická úvaha je asi na tebe příliš pokroková, než abys ji pochopil.

Namísto, abyses zaměřil na jádro problému - smysl většího DPI, tak tu hnípeš do absurdit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí být čtverec, ale nevím, k čemu by nám tato asymetrická struktura byla. A s čím teda DPI souvisí?

Šířka je irelevantní proto, že neřešíme, jak velký přínos je v širším obraze, ale jaký je přínos ve větším DPI. A protože se poměr stran mění, je šířka naprosto irelevantní. A ještě konkrétněji se bavíme o FHD vs UHD, kde je jaksi 2x více pixelů na šířku, i 2x více pixelů na výšku, a jaksi 4x větší DPI při stejné úhlopříčce. Tak o čem to furt točíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nemusí být čtverec, ale nevím, k čemu by nám tato asymetrická struktura byla.

Obdélníkové pixely se používají prakticky pro veškerý PAL obsah. Pokud chcete 720x576 natáhnout na poměr stran 16:9 (nebo 4:3), tak to se čtvercovými pixely neuděláte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eh..cože? Jasně, že můžeš použít obdélníky, ale tím dojde k deformaci obrazu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-) jasně.
podívej se na rozdíl mezi standardním a širokoúhlým formátem v PALu.
obě dvě formy používají 720x576 .. rozdíl je právě v tzv. aspect ratio -tedy tvaru pixelů, kdy jsou v případě širokoúhlého záznamu použity pixely obdelníkového tvaru a obraz je "zdeformován" (jakoby "protažen do výšky").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud máš takový zdrojový obraz, pak ano. Ale jaký to má smysl? Že horizontální čára může být tenčí, než vertikální, že šikmé čáry budou vykresleny ještě debilněji? A je vůbec nějaký film natočen v takovém formátu? Přiznám se, že jsem tohle nikdy neviděl, neřešil, prostě jsem zapnul televizi. Posledních 10 let jsem už na televizi prakticky ani nekoukal, a teď je tu klasika LCD, kde jsou pixely čtverce, protože je to prostě normální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
zklamu Tě. V tom formátu jsou, pokud jsou v PALU,odbavovány filmy všechny (a nejen filmy). Že jsi to nezaregistroval je dáno tím, že se tak děje automaticky. Pokud ve streamu chybí informace, že jde o širokoúhlé zobrazení, tak Ti televize ukáže obraz 4:3 (resp 5:4 ale to je detail) ovšem s trochu protaženejma ksichtama. Pokud tam ta informace je, vyrobí televize černé pruhy kolem obrazu. Takže ve finále má širokoúhlý film menší rozlišení než klasický formát.
Důvod, proč se to děje je hodně jednoduchý. I v dobách analogu bylo nutno dostat "tlustý do tenkejch". Takže díky rozdělení na dva půlsnímky se snížil požadavek na šířku pásma na polovinu a vysílalo se 2x 312,5 řádku na snímek. Rozlišení (v případě kvalitního přístroje a přijmových podmínkách) bylo ale větší než po digitalizaci. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, teď jsi mi to nevysvětlil... Širokoúhlé filmy měly na klasické televizi horizontální pruhy a byly jenom zmenšené.
Nicméně stále nechápu význam obdélníkových pixelů, ale to spolu jaksi nijak nesouvisí...
To víš, jsem mladý, a žiju až digitální érou, kde pixel je bez debaty čtverec. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pruhy se dají udělat dvěma způsoby - buď se na televizi změnila velikost stínítka (nedochází ke ztrátám pixelů) nebo se k obrazu přidaly pruhy (nahoru a dolů, a to buď resamplováním celkového obrazu a nebo se přešlo na vyšší rozlišení což ovšem nemuselo fungovat na všech přístrojích). Jinak ty nečtvercové pixely se tehdá používaly poměrně často, typicky v těch 320x400 jela Amiga ke kterým bylo více než vhodné pořizoval "multiscan" monitory (nejen kvůli rozlišení, přinášelo to výhody hlavně ve frekvencích) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj!
změna velikosti stínítka se dělala u monitorů. Televize měla možnost vyššího rozlišení v systému PALplus. Klasickej PAL měl černé pruhy a tím menší počet "aktivních" řádků, protože celkový počet zůstával na hodnotě 625 (resp 2x 312,5).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,
nějak takhle to bylo, pokud si pamatuju tak ty nevyužité řádky sloužily k teletextu/showview plus ještě něco na v-blanking.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. to si, myslim,pleteš. ty "nevyužité řádky" byly ty, ktere jsou rozdílem mezi řádky 625 a 576. :-) ty černé pruhy byly před těmi 576. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte, o nic jste nepřišel, obdélníkové pixely bude podporovat i H.265 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A taky by mě zajímalo kdes vzal tu kravinu s tím, že P se používá u širokoúhlých formátů. Lžeš chlapečku a začínáš se do toho zamotávat hlouběji...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového jsem nikde neřekl. Jenže ty jsi kaštan a záměrně furt spojuješ jablka s hruškami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomáš Bohuněk | 27.07.2013 - 12:02

Šířka je zavádějící od chvíle, co se přešlo na širokoúhlý obraz.

Čili veškeré rozlišení se od doby širokoúhlého obrazu neuvádí, všechno je pro Pé a basta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Své čili sis vydedukoval sám, a chybně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by melo byt 3GB 1080p spatne??? OMFG! Muze to byt klidne kvalita primo z bluray!!!

Mimochodem, taky jsem nedokazal pochopit FHD u mobilu ..... a stale nedokazu, ale treba ten galaxy S4 ma ten displej fakt hodne dobry .... stale si myslim, ze je to uplna kravina a ze by 720 stacilo, nicmene treba u 7mi, 8mi a rozhodne 10ti palcovych tabletu uz by to melo velky smysl. O televizich v rozmerech v radech desitek palcu neni o cem diskutovat!
Ja na 23" FHD monitor koukam (ted jsem to meril) od 40ti do 50ti cm. A kdyby mel 4x vyssi rozliseni, urcite bych se nezlobil ..... dej si pred monitor nejakou mapu, autoatlas nebo cokoliv a zobraz si to same na monitoru .... jestli nerozeznas ten brutalne extra mega giga tera rozdil, tak je s tebou neco spatne:)

Co se tyce 3D, tak mrtve urcite neni. Akorat jediny obsah v CR se "shani" z netu a to neni pro vsechny ......
Muj ideal by byl 27" monitor, quadhd, klidne vic, pasivni 3D, idealne horizontalne tak jak jsou 3D ripy, aspon 100 Hz, neblikajici (zadne stroboskopy, omfg jestli tadyma se ubiraji nove trendy, viz diskuze pod jinym clankem na cdr o tom 144Hz monitoru), neTN a aby slo signal dotahnout aspon 10 metru ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zalezi na delce zaznamu, samozrejme. Ale pokud normalni film 1,5h v FHD nema aspon 10GB, tak kvalita neni nic moc.

Koukat na monitor z 50cm bych teda nemohl, takhle z blizka je to extremne nepohodlne. Krom toho jsou i videt jednotlive pixely, coz dost rusi. Bezne sedim od meho 22'' cca metr... a tam uz by pixely navic smysl nemely - vsechno by bylo moc male.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz sice není zločin, ale na jednom českém torrent trackeru si najdi Fast and Furious 6 1080pLQ. Má to kolem 5 GB a po pravdě jsem k mému překvapení nepostřehl nedostatky. :-) A to jsem si stáhnul i 720pHQ verzi, a tam byla silným nedostatkem rozpatlanost kvůli přesamplování rozlišení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je odvazne tvrzeni nevidet nedostatky na "filmu" jako je fast and furious 6:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o tom, jak kvalitní je videozáznam (teda obraz, bez ohledu na obsah), a ty plácneš takovou kravinu. /facepalm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám doma film Hvězdný Prach (1080p) Blu-ray rip v Matrosce o velikosti 3,9GB a dovolím si říct, že kvalita je vynikající, žádné kompresni artefakty ani zprasene barevne prechody jsem nezaznamenal.... Samo přehráváno na FHD plazmě Samsung s uhlopříčkou 140cm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...na mobil koukáš tak z 20 cm, takže bys chtěl mít 4x větší DPI, než na monitoru, se kterým srovnáváš. :-) Toť k FHD u mobilu.
Já mám 15" FHD na notebooku, a rozhodně bych si dovedl představit, že má UHD.

A i pro havliho... Jak se pozná, že máš nízké DPI? Když vidíš pixelizaci hran renderovaných objektů (třeba z her). Představ si třeba jen vrásku lidské kůže. Když jí dáš na úroveň 15" FHD, bude mít cca šířku pixelu, možná méně. A teď ji chceš vykreslit, tak můžeš na tvorbu vrásky vytvořit jediný pixel. Tím jedním pixelem těžko "popíšeš" kulatost oné "prohlubně", a její stínování, případně odlesk. Stejně tak chlup nebo vlas. Vlas je kulatý, což způsobuje to obrovské množství odlesků a stínů na hlavě. Jenže při současném DPI můžeš vlas udělat také maximálně z 1 pixelu, tedy žádné stínování nebo zaoblení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další "odborník". Z toho, cos napsal, se akorát s panem redaktorem můžete plácat po zádech. Toť vše.

BTW: Frekvence zas až tak nesouvisí s blikáním.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plazmovým TV trval cenový pokles z úrovně 500k na 10k cca 15 let, zde to může být o něco rychlejší. Střízlivý odhad: 10 let, odhad silně optimistický: 7 let :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro pána a k čemu UltraHD? Kam to spěje? Tohle rozlišení je dobré opravdu tak pro projekci na stěnu, mám 126cm plazmu a větší už bych nikdy nechtěl. A mnohem důležitější je kvalita nasnímání filmu/pořadu a množství světla, než další tisíce pixelů. Děsí mě to zase celé překopávat, mvk-čka budou mít 4x tolik, fotky aby člověk uchovával originální, co fotka to 5MB (doposud zmenšuji na full HD) a budem zasypaní daty. Dle mě Full HD na prožitek z čehokoli bohatě stačí, důležitější je obsah a konstelace, při které si to člověk vůbec pouští...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

640 kilobytes ought to be enough for anybody ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemudruj, když nevíš, v čem je přínos vysokého a vyššího rozlišení. :-) Kup si FHD televizi, FHD tuner, a měj si ho třeba 20 let. Přijímat obraz na něj půjde.
UHD obsah ti nikdo nenutí, a stejně jako jsou teď cesty, jak získat low-res film, budou i za 10 let.. 700MB ripy bohužel asi nevymřou..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nekvalitni kinoripy mozna. Kvalitni 700MB na ktere se podivas a neveris ze to nema 2GB zda se uz vymreli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takové jsem snad ani nikdy neviděl. :D Zato jsem viděl zprasené 20GB 1080p BDripy s neskutečně odporným šumem.
Jinak nemluvím o kinoripech, ty jsou strašné snad všechny. Ale klasický DVDrip 700MB s neskutečnou kompresí a downresem.. Fuj. A je jich plný internet, třeba Uložto v tomhle směru asi vede. To je bašta odfláknutých ripů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste na mozek... tak i tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechapu, ze nekdo jeste dneska vyrabi ripy pro CD formfactor:) To je era tak 10let nazapatek, ktera pred takovymi 5-8mi lety definitivne umrela .... mozna tak nekde v severni koreji to jeste CDckama zije:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš, že dnešní konzument chce "prostě vidět film", a na pomalém internetu, a ideálně bez registrace, natož placení. A v prvé řadě stojí limit velikosti souboru. V druhé rychlost jeho stažení. Je to až smutné, jak jsou 700MB ripy populární, i když je to vyblitost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"co fotka to 5MB (doposud zmenšuji na full HD)" ..... takze uz vime odkud vitr fouka:) Zajdi si k ocarovi ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasna diskuse, nevim co si tady pomerujete, prijde mi, ze zde unika pointa celeho sledovani filmu ... z vetsi casti neni dulezita forma, ale obsah, to ze neco bude v rozliseni 4K neni zarukou, ze se na to da divat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

občas je dulezita i forma, kupříkladu koukat na nejaky kinorip v uzasne "obrim" rozliseni často nestacici ani na pal, povazuju za absolutni muceni, a muze ten film bejt sebeuzasnejsi :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna u kinoripu jsou i barvy pěknej humus :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak ještě, že Saman nenapsal to samé :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uzasne "obrim" rozliseni ...... to mi pripomina ty uzasne fullHD kamerky z tesca:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktere maji vsechny, do posledni, rozliseni senzoru 320x200 .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tady bych problem nehledal, protoze vetsina z nich ma Ambarella chipset stejne jako kamery kolem 15.000 Kc. Prusvih je az ten laciny objektiv a absence stabilizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co myslis nejakym Ambrella chipsetem, ale neverim, ze krom napisu "fullHD" maji neco ty kamery spolecneho:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zarukou to samozrejme neni, ale kdyby se technologicky lidi smirili s tim, co "staci" .... tak se vyvoj zobrazovadel skoncil nekde v dobe prechodu z nemeho filmu .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oko má svá omezení. Tak jako technicky není problém udělat záznam zvuku se vzorkováním 192kHz a ve studiu se to používá, DVD audio nebo SACD se nechytily - není proč, CD kvalita stačí 99% posluchačů. Podobné to podle mě je s UHD. Obývák mi nenaroste a i kdyby ano, na film se dívám jako celek. Proto potřebuji, aby se mi obrazovka vešla do pole ostrého vidění. Už u HD je potřeba se na 40" obrazovku dívat z 1,5-2m, aby oko skutečně rozlišilo všechny detaily. Málokdo to dělá, protože takové sledování moc pohodlné není. U UHD by ta vzdálenost byla 2x menší. To je horší než sedět v kině v 1. řadě. Abych využil větší rozlišení, musely by se filmy točit jinak - děj by se odehrával jen v části obrazu a zbytek by byl v podstatě pozadí - tak jako když sleduji herce v divadle. Naproti tomu u monitoru větší rozlišení smysl má, tam se oko dívá na detail, který ho zajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
myslim, že případ SACD a DVD audio se vzorkováním 192kHz není nejšťastnější případ. rozšížení v první řadě zlikvidovaly licenční podmínky. stejně tak jako VHSka "převálcovala" kvalitnější Betu (neplést si s Betamaxem :-)).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že UHD je nutnost. Ale někdo tu říká, že UHD je zbytečnost a blbost. Tak jen UHD bráním. :-) UHD je lepší než FHD stejně, jako 1,12 je větší než 1,119..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že kdyby se těch pár zkratek zrušilo, že by to mělo vliv na funkci? Co by asi potom lidé jako Vy, dělali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvá Vás, váš věk.
BTW: Masaryčku, a kór IT tam, nikdo nebere vážně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak s tím prosímtebe souvisí zkratky? Bavíme se tu o podstatě, ne o zkratkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen zkušený a inteligentní jedinec dokáže konzumovat obsah DVB-T způsobem, kdy použije jen to, co snižuje entropii nebo tomu vhodnou duševní kratochvílí napomáhá. Jinak jde o výrobu netvůrčích ovcí TV marketingem. Ohromení z vizuální stránky zpravidla tlumí vnímání obsahu... A ta interaktivita? Něco jako možnost volby za socíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.