Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Český Telecom opět nezklamal

Internet pro všechny logo
Podle zprávy ČTK o které informoval například i server Telefonie se plánované navýšení rychlosti odkládá z července až na září. Podle zdrojů Internetu pro všechny ani toto však nemusí být konečný termín. Dlouho jsme přemýšleli jestli tuto zprávu zveřejnit, vzhledem k tomu, že ČTc stále nepředstavil na jednáních Internetového Fóra svoje dopracované návrhy jak přislíbil. Když už se ČTc sám pochválil prostřednictvím medií, bylo by vhodné informaci uvést na pravou míru. Zpráva ČTK se omezuje na strohé konstatování generálního ředitele Gabriela Berdára, ve kterém není ani zmínka o připravovaných změnách a rovněž se zde pan ředitel zapomněl vyjádřit k významné skutečnosti: proč Český Telecom posouvá připravované změny až na září když ultimátum od ministra Mlynáře a znělo jasně konec července?

Zde je strohá informace kterou přinesla ČTK:

Český Telecom chce představit rychlejší připojení na internet přes telefon prostřednictvím ADSL v září. Součástí nové nabídky by mělo být zvýšení rychlosti za nezměněnou cenu a srovnání kvalitativních parametrů služby pro všechny uživatele, uvedl generální ředitel Telecomu Gabriel Berdár. Připustil, že firma uvažuje i o variantách s omezeným objemem přenášených dat v rámci měsíčního paušálu.

Přeloženo do jazyka srozumitelného všem uživatelům Internetu to znamená, že to co mělo být v červenci se odkládá na září (s tím že ani to nemusí být konečné datum). Vtip je ale v tom, že nové změny by měly být součástí nových tarifů. Jinými slovy - když by byly nové tarify např. ona 512/128 kb/s s 10 GB bez NATu a Dashboardu, tak buď na ni uživatel přejde a nebude mít NAT a problematický Dashboard, ale zato limit na objem přenesených dat (případně jiné další omezení, u ČTc člověk nikdy neví), nebo na ni nepřejde a zůstane mu jeho původní objednaná varianta se všemi neduhy kterými dnes trpí.

To je ovšem velmi závažná věc na kterou by měla média upozorňovat předem a ne až v době, kdy Telecom představí svoje finální verze, protože tím by vlastně ČTc donutil přejít všechny uživatele na nové tarify. Jelikož u současné nejlevnější varianty způsobuje právě Dashboard obrovské problémy s připojením, všichni uživatelé by tak chtě nechtě museli přistoupit na omezení v podobě limitu na objem přenesených dat, které by však zase fungovalo mnohem spolehlivěji.

Podobně jako navýšení rychlosti se na září zřejmě odkládají i samoinstalační balíčky a nabídky bez modemů (a ty všechny by byly zřejmě opět vázané na akceptování nových podmínek). Za Internet pro všechny si na závěr dovolím položit pro mnohé zodpovědné činitele v čele s ministrem Mlynářem trochu nepříjemnou otázku. Opravdu si může Český Telecom dovolit ke svým uživatelům cokoliv a komu jinému můžou uživatelé Internetu věřit, když už ani informace z oficiálních tiskových konferencí, nebo prohlášení ministra Mlynáře nelze brát vážně?

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Český Telecom opět nezklamal

Žádné komentáře.