Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chladič Playstation 5 nemusí být vždy tichý, Sony namontuje, co má na skladě

Ruzna hlucnost chladicu je neprijemna, ale horsi je to bzuceni civek, ktere jeden z tech vetraku vydava, udajne ten "tissi".
Tohle je nakonec problem i u PC, radeji bych hlucnejsi PC nez, aby to bzucelo, coz se posledni dobou stava treba u grafik cim dal casteji. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní HP takhle šumí a zpívá, zatímco levnější Acer ani náznakem, ten je krásně tichý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš jedno, ty si to stejně nekoupíš, protože paměti z jedné strany desky atakují 100°C a u NV grafik to pro tebe byla jasná stopka, takže buď konzistentní.

Chlazení PS5 sice je tiché, konzole je na omak vlažná - ono aby ne, však je to plast = izolace, ale to vše proto protože teplo se drží uvnitř

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle MS vymyslel Xbox mnohem lepe. Skoda, ze Xbox nema take dotazen softwarove - exkluzivni tituly pro PS a stejne tak u Xboxu chybejici lokalizace.

Ale mas pravdu, nekoupim, jsem rozhodnut pro RX 6800 XT, jen ho musi doufejme co nejdriv po novem roce naskladnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím jak ostatní ale u mě je konzole cca 3M od místa kde sedím, nemám šanci postřehnout při zapnutém zvuku z TV a v noci mám sluchátka, zcela irelevantní oproti případu kdy máš 20-30cm od sebe bednu. Takže ano jako někdo kdo bude mít konzoli u monitoru je třeba brát na to zřetel, pro zbytek nepodstatné. Nepoznáš ani rozdíl ve větráku ani to pískání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co znamena "a stejne tak u Xboxu chybejici lokalizace"? pokial ide o OS, ten uz do cestiny a slovenciny lokalizovany je, uz je to par updatov dozadu - https://news.xbox.com/en-us/2020/10/14/october-xbox-update-rolls-out-bro...
- Support for 4 new languages: Hungarian, Greek, Slovak and Czech.

Ak myslis hry, tak to bude zalezat od samotnej hry, Cyberpunk by lokalizovany mal byt.

A po kupe Bethesdy mozno budu aj zaujimave exkluzivity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony dela pro svy hry lokalizace i do CZ, u MS moc lokalizace z jejich strany nejsou. Ze ma projekt treti strany lokalizaci vsude, bych ocekaval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„paměti z jedné strany desky atakují 100°C"

Pokud je to pravda, tak by za tohle měla dávat nejen EU pokuty. Jasné kurvítko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost se to řešilo tak týden zpět, někdo to naměřil přímo na desce.
Teď už je myslím ticho po pěšině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gamer Nexus a jejich rozborka PS5, měřili teploty kdečeho a z jedné strany desky ty paměti byly na nějakých 95 stupních.Konzole nemá zrovna nejlépe řešené chlazení, ty plné kryty po bocích fakticky dělají restrikci pro proudění vzduchu

To je pořád OK protože TjMax je vyšší, stejně jako u Redmaxových RTX3080 kde tys paměti mají vysokou teplotu ale nedosahují zdaleka TjMax.

Takhle se to normálně dělá, zvláště v noteboocích, je to navržené tak aby ty komponenty dosahovaly maximálních přípustných hodnot, čím z toho ždímají max. možný výkon po co nejdelší dobu.

Mě jako zákazníkovi jsou ty teploty ukradené, to je věc inženýrů, pokud to podělali, mám záruku a u spotřebního zboží neberu jako problém, pokud to umře po záruce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

95 stupňů není normální, asi to chtělo tekutý kov o na paměti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud výrobce říká že je maximální provozní teplota třeba 100°C, tak jaký přesný problém je v tom že ta součástka dosahuje teploty 95°C? Teplota se drží ve specifikaci dané výrobcem, co by na tom nemělo být normální? Co je vlastně definice normální? Předpokládám že inženýři pracující pro výrobce těch součástek věděli co dělali když nastavili max. provozní teplotu. Kterou výrobce zařízení, ve kterých jsou použité dodržel.

Rozporuješ třeba výrobce auta, že motor má nějakou teplotu? A co třeba teplota brzd? Měříš ji? Kontroluješ ji a srovnáváš? Jaká je vlastně maximální provozní teplota brzd, tedy doba kdy ještě fungují a kdy přestanou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V rychlosti jsem nalistoval, že podobné moduly mají 95 stupňů jako maximální provozní teplotu. Tedy takovou, kterou nesmí překročit ani pod zátěží. Vybral jsem modul, který má provozí teplotu nejvyšší, jsou i takové, které mají 85 stupnů.

Pokud se tak děje, pak to znamená přinejmenším snížení životnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dle GN 95 není TjMax.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobky nad určitou částku mě při své smrti brzy po záruce vadí. Každý má tu částku jinou, ale konkrétně já když bych dal za konzoli 14 tisíc Kč, tak aspoň 6 let bych s ní rád vydržel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš a zákon ti dává jistotu jen 2 roky v případě kdy nakupuješ podle občanského zákoníku a to buď rád že žiješ v Evropě kde tlak EU na práva spotřebitele tlačí, někde máš záruku měsíc či půl roku :) Výrobce ale leckdy přidá, je to jeho konkurenční výhoda. Pokud člověk počítá s tím že se spotřebák rozbije krátce po záruce není pak zklamaný. To že spousta věcí vydrží deset i více let je už jen bonus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 roky záruka není 2 roky životnost. To je slušná zkratka tenhle postoj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No bojím se že životnost se teprve prokáže . 80-90°C už zase mají běžně jen grafické karty , ale ty se taky po přibližně dvou letech obměňují. Sám jsem zastáncem tichého stroje , ale 90 je pro mne už hraniční teplota kdy prostě tichost jde stranou ....
Jsem zvědav jak daleko se dostane kauza se zapékáním plastů a samovolné flekatění na PS5 ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jako, že teplota okolí je fixní a 100°C se nikdy nedostaneš, když je to rozdíl jen 5°C? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším co myslíš, pokud se teplota drží na 95 stupních, tak není 100, pokud je předepsáno 100, tak je vše v pořádku.

Jedno z mých SSD má třeba má max. provozní teplotu 72 stupňů. Tu teplotu ten disk nikdy nepřesáhl, vždy se držel na té teplotě v nejhorším případě, řadič si to prostě ohlídal a měnil rychlost zápisu.

Stejně tak procesory, přehřát se nedají pokud člověk nevyplne ochrany a něco jiného se nepokazí, prostě tepelní ochrana sníží výkon, tím odběr a CPU sviští dál, grafiky to samé.

Teploty nějakých komponent osobně vůbec neřeším pokud jsou v provozních hodnotách při maximální možné zátěži, a u elektroniky které neskládám jako počítač to neřeším pro jistotu vůbec, je mě to naprosto ukradené

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bud v klidu... Tam je daleko lepsi kurvitko nez hicujici pameti... Nevymenitelny "superrychly" SSD PCIe 4.0 disk... :D Davam jim v tomto prostredi max pul roku az rok... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věřím , že ten SSD na motherboardu bude solidní kurvítko a s časem bude poruchovost jen narůstat .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zhovadilost. Stejně tak výrobci notebooků. Já chápu, že se v určité cenové hladině bojí jen pasivního chlazení, ale max. otáčky by měli zveřejňovat a běžně končit třeba na 1000 rpm u solidnějších kousků. Pro mě je to mnohem důležitější než jestli má notebook tloušťku 20 mm nebo 28 mm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani z počtu otáček nelze odvodit hlučnost

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To vím, ale chtít ještě něco víc v dnešní době?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Design lopatek. Ten dělá extrémní rozdíly. Krásným příkladem je Noctua.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to voblož.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je podobne jako u PS4 Pro. Nekdo dostal hlucny kus, nekdo tichy..
Blby, ze si to firma jako Sony nepohlida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u PS4 Pro šlo o jinou revizi, šlo to poznat dle serial number a koexistovaly společně jen chvilku než se doprodala první(ta hlučnější), pak už vše mělo modifikovanou verzi, tohle je jiný případ, od začátku jsou dvě verze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přinejmenším tři :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

se přiznám že jsem ten článek od tebe nečetl tak jsem to udělal a čumím teda, možná bych dodal že ten nejhlučnější byl v konzoli kterou mají francouzi na review, takže určitě to není tak že by se posílala na recenze jen ta tichá a lidi pak mají ty hlučné protože ta tiší verze je normálně koupená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já Pro kupoval až v době ,kdy měly být vyřešené problémy s první revizí . Samozřejmě nebylo vyřešené vůbec nic , protože ve srovnání s původní PS4 vycházelo Pro jako stále hučící monstrum . A pokud mi byla původní PS4 občas nepříjemná , Pro bylo děs a to od počátku . Myslím že pokud Sony má takové rozdíly ve výrobě PS5 , ani bych se nedivil , kdyby se zpětně ukázalo , kolik různých typů ventolátorů strkala do PS4Pro . Ostatně už dle spotřeby v testech je PS4Pro šílené monstrum .Osobně jsem zaujal názor , že než taková půltá generace , tak se na to příště vykašlu . Aktualní nextgen je doma a nikdo vyšší výkon jen kvůli VR setům už potřebovat nebude .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já mám první revizi PS4 Pro a byl to hroznej vrtulník, jakmile padla záruka tak jsem to rozdělal, dal tekutej kov mezi měděnej chladič a jádro a už rok mám naprostej pokoj, konzole je slyšet ale nic strašnýho, v noci slyším lehký šum a přes den si ani nevšimnu, zvuk z TV a soundbaru to přebíjí bez problémů, lepší o 100%. Jinak nevím co je dle spotřeby monstrum, běžně si řekne o 160-170W, PS5 190-210W. Kdyby měla PS4Pro od začátku tekutej kov jako pětka tak by nebyl problém ani v první revizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to třeba tím, že konzole vyrábějí ve více továrnách a každá bere komponenty od jiných subdodavatelů?
Podle mně vyrábět miliony konzolí je obrovský úkol a je lepší mít rizika rozložená do více míst. Pokud jedna továrna vypadne, ostatní budou stále dodávat na trh.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono dava i smysl vice dodavatelu tech vetraku. Preci jen jsou to radove miliony kusu.
Na vysledku to ale moc nemeni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem, preco by viaceri rozni dodavatelia nemohli vyrabat taky isty ventilator, ved zadavatelom specifikacii je samotna Sony, tak si to mala osefovat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem nidke netvrdil, ze nemaji vyrabet stejny design :))
Jen to, ze vice dodavatelu je lepsi z duvodu plynulosti a rizik dodavek.
Jestli je to jeden dodavatel nebo 3 a proc nejsou vetraky stejne, to vi jen Sony :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč asi, každý cent je dobrý, když se to musí prodávat za 499

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. aneb .. "Katování kostů" v názorném příkladu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ventilátor jen s lopatkami po obvodu bude čím dál častější ....ušetří se pár centů na plastu a hráči stejně ruce obchodníkům utrhají ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni třeba dodávají parametrově stejný výrobek, že se mírně liší v provedení těch lopatek nemusí mít vliv na typ a požadovaný výkon větráku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

,,Připomeňme, že z hlediska vnímání lidského ucha nejsou decibely lineární, takže rozdíl v subjektivním hluku nebude 10 %, ale násobný"

Doporučuji dostudovat základní školu. Decibel je totiž logaritmická jednotka a právě lidským uchem (mozek-sluch) je logaritmický nárůst zvukového výkonu vnímán lineárně. Proto se u zesilovačů určených pro akustiku používají logaritmické potenciometry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak tak jsou rozdíly které člověk nepozná, 2-3db je nic.

Také ale záleží na konkrétním posluchači a na projevu toho zvuku. Dva různé zvuky o stejné intenzitě -. stejných dB člověk může vnímat odlišně hlasité, resp že mu může jeden ze zvuků přijít hlasitější, resp. ho vnímat více.

To je třeba můj problém při výběru ventilátorů nebo chlazení grafických karet. dB je sice fajn, ale jeden ventilátor třeba vydává zvuk o nižších frekvencích, druhý o vyšších, nebo se jeho zvukový projev mění, ten i když bude mít nižší dB, bude, alespoň pro mě, ten nejhlučnější, protože změnu zvuku budu vnímat více rušivě než monotónní zvuk

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju si paní, která měla absolutní sluch a slyšela ventilátor PC vždy.
I u pasivně chlazeného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě taky někdo vyčítal že slyším z ventilátoru fluidního ložiska cvakání, že to není možné, pak někdo chtrý řekl že je to cvakání PWM regulátoru, což možné je, když to celé beží extra potichu, kdyby tam byl nepřerušovaný zvuk tak bych to nevnímal zdaleka tak rušivě jako to cvakání :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takový šarlatán celá ta léta" ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prostě to pokaždé koupili od jiného číňana no :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je treba u me prkotina, ja tu hlavne hledam zda nema PS5 zasadni problem jako je zasekavani se u her - u konzole cekam ze zapnu a dam Play jako Franta Uzivatel a ne ze to bude mit problemy horsi jak PC :( Dal aby z toho nevyhorel byt :D Ze bude mit hluk 39db nebo 50db je me treba jedno :) Za to me vic zamrzi ze nema podporu Dolby Atmos a Dolby Vision kdy mam na to zarizeni :( Uvitam ale dalsi postrehy kde konzole zlobi. Treba stazeni PS4 hry misto PS5 neni takovej pruser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.