Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chlazení Sapphire Vapor-X již i na Radeonu HD 6850

Sapphire HD 6850 Vapor-X
Pro ty, kterým je čekání na novou generaci grafických karet od AMD a Nvidie dlouhé, připravil Sapphire inovovanou verzi Radeonu HD 6850. Ačkoli je poměrně zřejmé, že high-endové produkty vydá AMD někdy koncem tohoto roku a Nvidia začátkem příštího, o vydání mainstreamu nevíme zatím prakticky nic, a tak jakékoli produkty v tomto segmentu mohou přijít poměrně vhod. Nový Radeon od Sapphire nese vylepšené chlazení a kvalitnější komponenty. Navýšení se dočkaly i taktovací frekvence, konkrétně…

…na GPU ze 775 MHz na rovných 800 MHz, paměti běží na 4400 MHz namísto referenčních 4000 MHz. Základní parametry jádra - 960 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek, 32 ROPs a 256bit paměťová sběrnice - jako obvykle zůstávají. Efektivní odvod tepla zajišťuje chladič řady Vapor-X (technologie vapor chamber), se kterou přišel roku 2007 jako první právě Sapphire. PCB karty nese 10-fázové napájecí obvody a speciální tlumivky Black Diamond, které se za provozu nehřejí.

Osazené výstupy zahrnují dvojici DVI-I (možnost použití redukce na D-SUB), HDMI a dvojici konektorů mini-DisplayPort. Podporováno je samozřejmě Eyefinity, CrossFire a třetí generace video akcelerace UVD. S cenou se prozatím Sapphire nepochlubil.

Často se vy diskusích objevuje dotaz, jak je to vlastně s technologií vapor chamber, když na většině karet, které ji uvádějí, zůstávají i heatpipe. Zatímco u referenčních grafických karet AMD má vapor chamber podobu velké desky, která rozvádí teplo z malého jádra na velkou plochu kovových lamel (které ochlazuje ventilátor), volí výrobci karet jiný způsob implementace. Používají zpravidla menší vapor chamber, která slouží k předání tepla z jádra na heatpipe. Obzvlášť u grafických karet s menšími čipy je totiž ten problém, že se samotným GPU může být v přímém kontaktu pouze 1-2 heatpipe, zatímco vapor chamber to řeší rozvodem tepla na větší plochu, ze které už může být snadno odvedeno libovolným počtem heatpipe.

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Chlazení Sapphire Vapor-X již i na Radeonu HD 6850

Žádné komentáře.