Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vypadá Chrome po aktualizaci divně? Poradíme, co s tím

Taky s dovolenim muzu dat k tematu radu:

Ta rada zni: Vivaldi nebo jako cislo dva Opera.

Je to skoro jako Chrome, ale mnohem lepsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych poradil spíše Firefox. Vivaldi je také celkem OK.

Opera bohužel ne, tu jsem měl rád v dobách Presto enginu, to byl naprosto super prohlížeč, nicméně teď je to přemalované chromium, které navíc vlastní číňani :/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no FF je od isteho casu strasne nenazraty prehliadac.
Teraz uz skoro vsetko je premalovany chrom/chromium.

treba skusit minimalisticky NetSurf alebo Cyberfox.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně na FF vadí především to, že když ho zapnu, tak spustí aktualizace, následně aktualizace doplňků, vyhazuje taby o tom, co bylo aktualizováno. Namísto toho, abych spustil prohlížeč a udělal, co potřebuju, musím čekat, až se prohlížeč uráčí mi to umožnit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A je to tak velký problém jednou si to nastavit, aby to nedělal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde mohu nastavit, aby aktualizace FF běžely na pozadí, plná priorita systémových prostředků zůstala uživateli a ne aktualizaci, nevyskakovaly žádné hlášky, nebylo pokaždé vyžadováno povolení k zásahu do systému atd.?

I kdyby to FF umožňoval takto nastavit, jako že to možné není, tak nevidím důvod preferovat prohlížeč, kde si uživatel musí nastavit, co je dávno u ostatních považováno za samozřejmost. FF býval nejlepší prohlížeč, ale ta doba je bohužel pryč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Požadavky na komfort jsi od prvního příspěvku podstatně zvýšil. Nicméně "K instalaci aktualizací použít službu na pozadí" a "Vyhledávat aktualizace, ale zeptat se na jejich instalaci" běžnému uživateli stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to tím, že to Firefox zkoušíš vždycky jednou za tři měsíce? :-)

Teď jsem pohledal v intenetech a Chrome se aktualizuje v průměru jednou za 45 dní, Firefox za 49, takže čistě podle čísel je FF lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych si přenastavil. Mě teď jednou za verzi vyhodí noticku, jestli prý chci stáhnout akt teď nebo "někdy", tak dám teď a můžu dělat, protože on si to stažení a přípravu odbude na pozadí a nevyžaduje restart. Nainstaluje se to pak během příštího spuštění, což mi přijde jako slušný kompromis a popravdě to nezdržuje (resp. jsou to jednotky sekund). Dá se to hodit i úplně na automat a pak neotravuje vůbec, ale zase to není pod kontrolou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

wtf???
- povoleni k zasahu do systemu sem v zivote nevidel
- v nastaveni existuje "Use a background service to install updates" a pripadne muzete updaty vypnout uplne (a na linuxu tohle nepotrebuju resit vubec)
- automaticka aktualizace doplnku de taky v jejich nastavenich vypnout (a co se tyka toho ze doplnky vyhazuji tyhle informace tak to si v nich uz musite nastavit sam nebo vyridit s autorem doplnku aby tam tu moznost pridal)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> a na linuxu tohle nepotrebuju resit vubec
presne to me napadlo, sice FF pouzivam jen obcas, ale kdyz ho v GNU/Linuxu pustim nikdy zadne aktualizace nevyskakuji, protoze a jednoduse je zarizuje nativni aktualizator v systemu kterej narozdil od Widnows resi aktualizace vsech aplikaci...
(to ze zaroven (narozdil od Windows) dokaze aktualizovat bez radikalniho zatizeni CPU, dokaze restartovat za behu aktualizovane sluzby, pri vypinani ani zapinani se "neceka na dokonceni" protoze se to provede rovnou pri jednom aktualizacnim zatahu, nevyzaduje kvuli kazde kravine restart, resp. s *buntu a Livepatching nepotrebuje restart ani pri aktualizaci jadra/kernelu)

jinak primarne pouzivam Vivaldi, s tim ze nahore zminovanou Operu (od verze >=15) bych nedoporucil ani svemu nejvetsimu nepriteli ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě FF nic takového nedělá! :-) Vám ano???... :-()

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I Vivaldi je premalovane Chromium, ale myslim, ze se povedlo dobre premalovat. Mne to vyhovuje.
Opera je sice cinska ale furt nabizi slusnou synchronizaci, VPN samozrejme s otaznikem a dalsi pro Operu typicke funkce, takze chapu, ze nekdo zustava u ni a sam ji jako druhy prohlizec mam take nainstalovanou.

Firefox mi prijde, ze uz je mimo. Stary Firefox mel funkce a spoustu mimoradne schopnejch addonu, ale byl tezkopadnejsi. Novej Firefox uz je stejne divnej jako Chrome. Uz jsem ho odinstaloval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vivaldi neni premalovane Chromium, sice ho ma jako zaklad, nicmene UI resi kompletne po svem, a moznosti nastaveni/prizpusobeni me nestrovnatelne lepsi nez Chromium...

Nicmene Opera... to je pripad sam pro sebe, pravdepodobne si nezazil Operu <=12 (tedy pred pohrbenim), to mela pro Operu typicke funkce, ktere ani "dnesni" po letech vyvoje stale nema, resp. ma jen zlomek, naproti tomu Vivaldi uz ma davno vetsninu z nich, coz se neni cemu divit kdyz za tim stoji stejny zakladatel (a cast vyvojaru) jako za puvodni/kvalitni Operou <=12... "dnesni" vedeni Operu nema paru o tom jake vlastnosti delaji dobry prohlizec, natoz jake vlastnosti mela puvodni Opera... i to byl duvod proc zakladatel Opery z te firmy odesel a vytvoril Vivaldi (+ komunitni Vivaldi portal/fora/email ktere bylo v dobe Opery <=12 a nasledne to jeste predcinani zrusili)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FF je naprostej odpad. HTML5 neumí, Flashe zakázaný, seká se, žere několik GB i když není načtena ani jedna stránka. Zmršili ho. A bohužel Palemoon i když je skvělý, tak tu a tam něco od něho přebírá. Vivladi je dobrý, ale stejně jak chrome se integruje do windows a furt vás s něčím otravuje. Ale vyčistit počítač od chrome, je docela hardcore, ten zaleze opravdu všude a když ho vyštípete, tak si stejně nemůžete být jistí, jestli ještě někde něco neběží. Je to ultra špiclovací program.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom ať zůstanou Fleše zakázaný! :-) Nic se mi neseká ;-) U Chrome musíš odstavit v běžicí prces, už nevím přesně, ale nějak takto se jmenuje: Google Chrome Crash Repair ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že jsou zakázaný flashe je jedině dobře, když už nááááhodou něco chci, tak mě jeden klik neubyde. Jinak je Flash děravý hnus co se pořád musí opečovávat, už aby po něm bylo veta. HTML5 nevím, nemám s tím problémy. Koukám do správce úloh, době běhu 11:28:55 alokováno 504 MB... Nevím, to mi přijde v pohodě. Asi to chce si udělat pořádek v doplňcích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neavizovali již něco jakože pod Win7 a níže již nevyjde aktializace? Pak jim nelze vyčítat děravost a neaktualizace :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Vivladi je dobrý, ale stejně jak chrome se integruje do windows a furt vás s něčím otravuje.

coz je (jeden z mnoha) problem(u) pochybnejch Windows... s GNU/Linux zadny takovy problem ani s Vivaldi ani s Chromium nemam ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za normálních okolností bych nereagoval, ale.....mě to plivání na FF moc nesedí...kdo si to umí nastavit (jak tady kolega už napsal), ten je v pohodě...tak mě napadlo, jestli nebude problém někde jinde?!
B

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problém bude v palemoonu, který je nastavenej hned po nainstalování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chrome ma problemov na krku za kybel. Momentalne mam pocit ze daleko viac sa riesi ze automaticky vyhadzuje www zo zobrazenia url, okrem http co robi uz dhsie. Google celkovo s Chromom si casto mysli ze vie toho viac ako uzivatel chce, hlavne pre vyvojara ked sa testuju rozne lokalne weby je to obcas peklo ked si chrome tvrdosijne mysli ze vie lepsie ako je cesta nez ako mu zada uzivatel do url.
A z dalsich je napriklad velkost fontov. A vdaka webkitu tym trpi aj electron a tym padom dnes prakticky skoro kazdy editor (ehm :-(). Napriklad taka 14 velkost vo Visual Studiu Code je uplne ina ako 14 nastavena v hocijakom ne electronovom editore na tom istom systeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejvíce mě štve, že zrušili rozšíření "Bookmark manager". Hlavně, že si hrají s grafickým designem, ale aby alespoň udrželi uživatelskou ergonomii, to ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek, to jsem přesně potřeboval :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"protože s kulatějším vzhledem implementoval i větší plochy pro záložky a další prvky"

mozna sem slepej, ale na obrazkach nevidim zalozky, ale listy/taby (nebo presneji a dle cz lokalizace chrome/ium "Karty" ;-)
kazdopadne sem asi znovu slepej, protoze mi neprijde ze by nove byli jakkoliv vetsi, naopak opticky pusobi mensi a hlavne prijemnejsi na oci nez ty priserne predchozi hranato-spicate :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi slepej, jsou, bohužel, zase... o něco vyšší! :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Původní 28 pixelů, nové 34 pixelů. Vzhledem k tomu, že trend displejů je jít do širokoúhla, je každý zbytečně zabraný pixel na výšku ke škodě. Před patnácti lety byly standard LCD 1280×1024, nyní jsou rozšíření 1920×1080, takže je zobrazená výška stránky stále zhruba stejná. Pokud z ní ještě něco takto zbytečně ukusuje, dostává se uživatel komfortem skutečně těch patnáct let zpátky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, rozdil 6px na 14" FullHD opravdu nebylo znat... jeste ze pouzivam Vivaldi s kulatejma tabama a vyskou 30px ;-)

doufam ze ten kdo si tedy vraci puvodni vzhled o 6px nizsi pouziva blokovac reklam, protoze pred 15lety nebyl 1/4 az 3/4 zabrane reklamama jako dnes ;-)

proti 320x240 co sem pouzival pred 25lety je to porad v pohode :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. 1080 - 1024 je 56 pixelů navíc. Když je to jenom o šest pixelů vyšší, tak ještě celých padesát ušetříš. :-)

Ne, teď vážně. Počítat pixely mi přijde dnes už nepodstatné - a to jsem jinak superoldschool vychovaný osmibity. Stala se totiž podle mého jedna důležitá věc - narostly monitory a narostlo rozlišení neskutečným způsobem do té míry, že některé monitory už jsou prakticky "příliš velké" na pohodlné používání - mluvím z vlastní zkušenosti, při nákupu jsem se řídil pravidlem "větší je lepší" a koupil 32". Rád jsem se jí zbavil a přešl na 27", na tom velkém jsem chodil domů s vykrouceným krkem jako po tenisu.

Rozlišení je druhá věc - máme tady 4K a QHD a tak dále, 5K notebooky a ultra-high-DPI mobily. Aby to mělo smysl, všechno by mělo být škálovatelné, ideálně pak vektorově a uživatel by si měl sám zvolit, jaká velikost z plochy displaye je pro něj ideální.

Je mi jasné, že 90% lidí má v lepším případě 21 - 24" FHD, v horším ještě bojují na 1366x768 noteboocích, toto naštěstí už (konečně, po nějakých deseti letech) přestává být brzdou rozjíždění používání displayů s vyšším DPI, a to je jednoznačně dobrý trend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší monitor se dá využít lépe a jinak než na kroucení krkem sezením moc blízko... A to - odsednutím si!!! Jeví se tak obraz opět menší ;-) (u 4k se dá zmenšit okno prohlížeče a posunout třeba doprostřed dolů) Tím si tak moc nekazíš zrak!

O 4k to platí podobně - nevidět již jemnější pixely je jen dobře pro oči a zdraví!!!!!!!!!!!!!! Koukat na černobílou respektive jen RGB šachovnici (myslím samože bílou plochu, složenou z RGB čtverečků...) moc zdravé není, natož na blikajícím obraze o malým fps... :-(

(používám 43" UHD a sedím pohodlně opřen v koženém křesle a koukám minimálně z 0,6-0,8m , při videu i dále a nemusím nepřirozeně ostřit neřirozeně - příliš blízka :-(, kor když si prohlížím krajinu kde mám normálně v reálu snahu ostřit naopak dodálky! A písmo webu mám nekostrbaté, hladké, skoro ideální jak tisk :-) A ne čučet z blízka na sice velkou plochu ale u malého rozlišení na hrubou šachovnici... a kostrbaté písmo :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odsednout si dále neko si koupit menší monitor je to stejné. Pointa je v tom, že dříve byl prostě každý monitor příliš malý ať už člověk seděl jakkoli blízko.

Jinak ještě tip: dlouhodobé dívání se do dálky je pro oko unavující, protože při něm musí být svaly roztahující čočku napjaté. Při dívání se na blízko jsou uvolněné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dívat se raději na větší obraz z větší vzdálenosti nebo koukat příliš z blízka - to je nejvíce více unavující pro oko :-( a krátkozrací pak potřebují k málemu monitoru z blízka brejle - to taky není výhra, to stejné není!

A koukat z cca 1m (jako já) není koukání doslova do velké dálky (jako do krajina) - druhý extrém také unavující oko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, záleží jakou máš oční vadu. :-) Já vidím blbě do dálky, ale na počítač už potřebuju stejně brýle, i na notebook. Pro někoho, kdo nevidí na blízko, může být posunutí monitoru dál velmi dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.