Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chromebook 11: Levný, malý a lehký notebook od Dell s Chrome OS

maximalne tak studentom humanitnych predmetov, kedze ti si vystacia s browsovanim facebooku. Ini studenti si tam asi tazko nainstaluju matlab alebo iny software, ktory budu do skoly potrebovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matlab nebo jakykoliv jiny software muze byt na serveru a pristupovat se k nemu muze pres remote desktop. Pocitacovou sit to zatizi vic nez lokalni instalace, ale pro mensi pocet studentu by to nemel byt problem. Jasne, pokud bude v poslucharne 200 lidi, tak to fungovat nebude ... Vetsi problem je maly displej s malym rozlisenim. Pro prohlizeni prezentaci, psani reportu, e-mail a prohlizeni webu to staci. Pro ergonomickou praci s komplikovanymi aplikacemi ne.

Pisu to proto, ze Matlab provozuji na serveru, ke kteremu pristupuji z netbooku pres Thinlinc. Server ma desitky GB RAM a jsou tam stovky GB dat. Notebook by to nezvladl. Funguje to bez problemu, odezva je vyborna, ale mam to na kabelu. Na WiFi by mi to fungovalo take, ale tam bych nemel zadnou garanci latence a prenosove rychlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelibi se mi ani trochu.Za 1500kc navic mam notas stejnych parametru,k tomu 500 Gb HDD a Windows.
A prakticky je levnejsi protoze s Chrome OS se nedoplatite za mobilni pripojeni,jinak je tahle hruza jen kus cihly.16 Gb HDD.LOL.
Vse musite mit v cloudu aby Vas mohli snaze spehovat.
Opravdu ne,dekuji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

on je u mobilního pripojeni mezi ChOS a Win nejakej rozdil?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Treba ten ze si na 500 Gb HDD nahraju treba 50 filmu,100 cd a 2000 fotek.A stale mam hromadu mista.
U Chrome OS to budu muset neustale znovu a znovu stahovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

kapacita disku neni vinou OS ;) ro je vinou vyrobcu ze tam osazujou male disky ;) stejne jako se da koupit chromebooks 64GB diskem, tak se da koupit i normalni notebooks 64GB diskem, mimochodem nikdo ti nebrani si k tem bookum koupit treba 2TB externi disk

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pockej, ukaz mi chromebook s 64GB diskem ..... to by postradalo ten zakladni princip ... nejde tam nainstalovat opravdicky operacni system=clovek, co naletel, si brzo koupi novy pocitac:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

chromebook pixel se prodava i s 64GB ulozistem, staci do googlu dat normalne "chromebook 64GB" 64GB varianty ma vic vyrobcu chromebooku, a není problém si nasledne uloziste pridat, ja se k tomu ještě neodhodlal, ale kolega si ho za tech 20k od Google koupil a pridal msata disk 480GB a jede mu to, za ty peníze řekl bych dobrej notes, tedy dohromady asi 30k

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Vse musite mit v cloudu aby Vas mohli snaze spehovat".

Ten Chromebook je pro studenty. U nas je studentsky e-mail i "kolaboracni softver", ci jak se te hruze od Microsoftu rika, v cloudu uz davno. Takze je jedno, jestli mate chromebook nebo notebook.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

libi se me, ale ma nedostatecne rozliseni displaye (ne tohle opravdu není na dobre surfovani) a malej "HDD" přitom nejakych 120GB by z toho udelalo mnohem prodavanejsi kousek i s cenou třeba o $20-30 vetsi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt by měli dát i verzi s nějakým min cca 120GB diskem, kdo chce ať má možnost. I tak se mi to náramně líbí. MS o tomhle snil už před cca 10 lety a nedokázal nic takového ani po stránce SW, natož HW vyrobit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dali tomu 16GB, aby tam nebezely windows ..... je to prakticke, ale dost neeticke. Hloupy student koupi, zjisti, ze nemuze pridat disk, aby tam mohl pohodlne provozovat plnohodnotny system, tak to zahodi a zaplati znova za opravdovy notebook:o)
Ono i tech 16GB je tak leda na to brouzdani po netu maximalne:o)
Firmy se snazi udat kazdou kravinu (zahnute displeje treba), nic je to nestoji, nekdo si to koupi .... samozrejme vedle toho ma dell uplne ten samy model, za prakticky ty same penize a vcetne operacniho systemu ..... ale hlupak naleti a koupi chromebook a to jsou pro dell ciste prachy:) Usetril za SSD a licenci windows ..... ten samy clovek za tyden prijde pro ten druhy model a maji zase vydelano:) .... otazka samozrejme zni, prijde si pro ten opravdovy notebook opravdu k dellu?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

tohle si muzes do chromebooku dokoupit a rozsirit oto kapacitu http://www.czc.cz/crucial-m500-msata-480gb/132372/produkt?q-c-0-f_943586...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych to delal? Jednak tezko rict, jestli to tam bude pasovat a jednak urcite prijdu o zaruku ..... neni lepsi koupit neco, co ma normalni SSD nebo jeste lip, aspon 64GB?
A i kdyby to slo, tak to stejne drtiva vetsina neudela a pak jim bude doma lezet kram, ktery je k nicemu .... myslis, ze se chromebook da pouzit na nejakou praci? Neni uz lepsi nejaky android tablet za dva litry s BT klavesnici, ktery umoznuje uplne to same a navic je prenosny a stoji zlomek ceny?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asus T100TA se dělá s 64GB a 500GB HDD zabudovaným v klávesnici. Navíc běží na Win 8.1. Podke mě lepší možnost.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Asus T100TA se dělá s 64GB a 500GB HDD zabudovaným v klávesnici. Navíc běží na Win 8.1. Podke mě lepší možnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

psal jsem ti to i vejs, prodavaj se i 64GB verze, o záruku bys mel prijit proc? slot na msata ma většina chromebooku a samozrejme se do nej musí vejit všechny msata disky splňující dane rozmery, k cemu jinému by tam asi tak ten slot byl kdyby se donej nedali dat periferie urcene pro nej?

a o urceni chromebooku to snad není, ten kdo si ho vybere asi dobře vi co mu umozni a co ne ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

OK OK, no.

"ten kdo si ho vybere asi dobře vi co mu umozni a co ne" ..... to si zrovna nemyslim:) Podle obecnych reakci uzivatelu .... vesmes samozrejme amiku (taky to jediny stat, kde se chrome pocitace prodavaji), bylo z toho dost rozcarovani a kdyz mohli, tak vraceli:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chromebooky se prodavaj celosvetove, kolega ho koupil normalne v CR s normalni zárukou, kde jsi prisel nato ze se prodavaji jen v USA?

v CR se da normalne oficialne koupit chromebook od asi 5 znacek

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to "šedý" dovoz z USA. Bavil jsem se s tou firmou.
Oficiálně se v ČR prodávají pouze jako firemní řešení od firmy Netmail. 5 a víc kusů s centrální správou.
Osobně kupuju chromebooky v Německu (Amazon), kvůli klávesnici. Německá mi vyhovuje víc než americká. Doufám, že brzy budou s CZ klávesnicí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "taky to jediny stat, kde se chrome pocitace prodavaji"

Nevim, co jsou to chrome pocitace, ale chromebooky se ve Svedsku prodavaji jako kazde jine pocitace - s "nordickou" klavesnici, viz http://www.dustinhome.se/search/chromebook .

"... a kdyz mohli, tak vraceli"

V recenzich zakazniku maji velmi vysoke hodnoceni: ctyri az pet z peti hvezdicek. O zadnem rozcarovani a vraceni se tam nepise.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To o vracení jsou jenom takové sedmivětrné-třeštivětrné řeči od lidí, co chromebook nikdy ani neviděli... Rádi by viděli chromebook jako fail, ale oni to lidé všem chytrolínům na truc kupují a kupují a jsou spokojeni... :-)
Co jsem četli na amerických, britských i německých webech, kdo koupil neprohloupil a chtějí si pořídit další. Často píší: tenhle (starší typ) dám přítelkyni (dětem, rodičům...) a koupím si další pro sebe s Haswellem... :-)
Mimochodem, to samé jsem udělal i já...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chromebook s haswellem, to uz zavani tezkym rouhanim ne? Davat na to vic nez ARM, je znacna rozezranost ..... ikdyz to mozna svedci o vyspelosti toho "operacniho systemu", kdyz na plynule brouzdani po facebooku potrebuje haswell:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám i chromebook s atomem, funguje úplně v pohodě.
Rozdíl se pozná při vysokých rozlišeních médií a java aplikacích.
Svědčí to spíše o nenažranosti Javy a flashe...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jo a mimochodem, pouzivas tam chromy os?:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ne, používám Chrome OS... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cena je úplně mimo. Po všech stranách blbej produkt a chtí tyhle peníze za něco co nemá disk (16GB SSD neni použitelné) a ani OS je prostě nevýhodná koupě. A chrome OS má bejt jaká výhoda, vždyť to neumí vůbec nic. Mnohem lepší by bylo tam dát ňákou random rozšířenou pnou verzi Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom 2 zásuvky USB? To je opravdu málo. Student si do jedné zapne myš, do druhé 3G modem a flešku už nemá kam připojit. A jelikož je to mobilní, tak asi nikdo neplánuje sebou tahat dodatečně rozšiřovací krabičky a kabely. Jinak Chrome OS by mohl být zajímavý. Myslím si, že v dnešní době lidi stejně chodí na noutbucích víceméně jenom na internet. I hrát hry.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na internet se připojíš přes bluetooth nebo wifi tethering z mobilu. Na to není potřeba flashdisk..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No já nevim. Před 2 tydny jsem si koupil Asus T100TA za 10000Kč. Je to sice o něco víc než tenhle chromebook, ale za to 10", cca 1kg, 64GB v tabletu a 500GB disk zabudovaný v klávesnici. Vydrž by měla být taky kolem 10h (neověřoval jsem). No a běží to na Win 8.1. Podle mě rozumnější volba za ty penize. Jen počítám s výměnou hdd za větší, protože se mi tam všechny ty filmy, fotky a hudba nevejdou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde na to nainstalovat Debian :-)
Pokud ano není co řešit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No ono pozor. Já jsem v poslední době koukal na několik tabletů s Atomem (samsung, asus) s tím, že je to v podstatě pc a Android by šel pryč. Jenže ono to nemá bios (ani uefi).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že je to tady samý odborník na chromebooky...
Kdo z vás ho měl někdy v ruce?
Mám 2 chromebooky a chromebox. Nahradily netbooky s wokny. Chrome OS používám skoro 2 roky. Za tu dobu se hodně zlepšil. Jestli čtete o Chrome OS něco staršího než půl roku, už to dávno nemusí platit.
Fakta jsou následující:
Nemusíte se přihlašovat profilem, můžete používat i v anonymním režimu
Nemusíte být online, abyste mohli něco dělat. je dost aplikací offline. Média zcela offline. Umí přehrát skoro cokoliv. i mkv...
Nic nemusíte mít v cloudu, můžete ukládat lokálně, dokonce ve formátech MS office nebo otevřených (odt, rtf, txt, html, pdf...). Google disk je možnost, nikoliv nutnost.
Přes vzdálenou plochu můžete ovládat libovolný počítač.
16 GB disk stačí, máte 10 GB pro sebe. Přidat malý USB disk, kartu cokoliv... Mít 64 GB disk a wokna nebo 16 GB Chrome OS není velký rozdíl. Tak nebo tak musíte mít externí úložiště.
Na chromebook si můžete nainstalovat klidně linux, lze i dual boot, návodů je na netu dost.

Výhody chromebooku: žádné starosti!!!
ocení hlavně rodiče. windows - tatííí mě tady něco píše, tatííí tady se něco dělá, tatííí mě se to vyplo, tatííí někalá tabulka, co mám zmáčknout?
chromebook - svatý klid. Umí ovládat i pětileté dítě.

Koupil jsem první chromebook ze zvědavosti. Ihned se stal nejpoužívanějším strojem v domácnosti. Teď jsem si koupil Acer C720. Konečně mám jeden pro sebe...

Kdo má dotazy, ptejte se...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Půjčíš? ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

žena, fajfka a chromebook se nepůjčujou... :-)
zkuste spíš na netmail.cz jako vaši kolegové a na to zařízená firma by vám mohli pomoct lépe.
když se nezadaří napište mi na "mojepřezdívkazde"at.seznam.cz občas jezdím do Prahy...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mel bych dotaz ..... cim se lisi pro realnou "praci" (pokud se praci mysli angrybirds:) chromebook za 7k, od 10" tabletu za 3k? Krom toho, ze ma integrovanou klavesnici, ale zas je to velka krava?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, 11.6" notes 1,2 kg není kráva... :-)
Na angrybirds je lepší dotyková placka. Na cokoliv jiného je lepší chromebook. Internet na 10" dotykovce je nic moc, o 7" nemluvě...
Máme doma i placku 10.1 Samsung Galaxy II 3G (a to nestál 3k) , kromě her ji ani moc nepoužíváme. I děti upřednostní Chromebook. Třeba youtube na tabletu je celkem utrpení.
O psaní mailu ani nemluvě...
Chrome OS je bližší PC než Android...
Rád bych viděl ten 10" tablet za 3k... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.