Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ChromeBook Tab 10: První tablet s Chrome OS na palubě

Nemám zájem o tento propadák - myslím tím ChromeOS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... je to to samé co každý Android tablet, jen s Chrome OS navíc.
Mělo by to jít i dockovat přes USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď i s možností spouštět obyčejné linuxové aplikace, nebo ne? (https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/5/8/17318340/chrome-os-upda...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... je to to samé co každý Android tablet, jen s Chrome OS navíc.
Mělo by to jít i dockovat přes USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U tebe by snad jiný postoj k ne-MS produktům nikdo ani nečekal :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někdo ty otěže po BTJ musí držet :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale kolik let nám to už Google tlačí do hlav a všichni IT redaktoři na všech serverech taky? No, po té době, za kterou by tak silná firma měla ovládnout aspoň 10% trhu, má ChromeOS slavných 0,31%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvyk je železná košile a Chrome OS míří trochu jiným směrem než běžný desktop, vyplňuje niky, na které se velké Windows moc nehodí. Třeba právě to školství. Chrome OS bych zařadil do stejné kategorie jako Windows RT nebo nově Windows on ARM. Tam má Chrome OS určitě o hodně navrch.

Nesmíš se prostě bát změny zaběhnutých pořádků, Microsoft se stejně začíná odklánět od trhu pro koncové zákazníky, protože se tam podmínky mění hrozně rychle, a radši se soustředí na produkty a služby pro firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Chrome OS bych zařadil do stejné kategorie jako Windows RT nebo nově Windows on ARM"

Ano, kategorie se jmenuje "propadáky"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele a kolik procent má ta silná IT firma z Redmondu v tabletech a mobilech? Už dávno měla mít alespoň 10 %?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, označit za propadák cosi, co má v USA v segmentu školství přes 60% trhu a stále sílí i v jiných oblastech naznačuje, jak to říci slušně? Řekněme "nepříliš vysokou informovanost" :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Zjevně ti studenti s tím nikde nesmí na internet - když je NetMarketShare nevidí. A nebo je těch 60% v USA školství kec, kecíček.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty kecíčku, tobě by taky měli zakázat na Internet, když nevíš co je to vyhledávač. Hned první odkaz https://www.zdnet.com/article/windows-pcs-gain-share-in-k-12-in-the-u-s-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USA se právě začíná lišit od zbytku světa, při pohledu pouze na USA to opravdu roste, poslední měsíc share podle sběru z netu někde u 2,5 procenta a navíc se zřejmě často CrOS počítá blbě, takže reálně až něco k 4%. A když člověk odhadne počet lidí z education proti celkovému počtu entit v USA, tak jsme na těch desítkách procent i z tohoto zdroje, není nutno věřit jen zdnet.
U MS i Applu jsou z toho na prášky, poslední typ iPadu je cílen vyloženě proti CrOS, avizovaný levný Surface od MS také (byť si hodně lidí myslí, že cílí proti iPadu). Problém je totiž v tom, že dokud se bavíme jen o školství v USA, tak o tolik nejde, ale je zcela reálné, že si mnoho studentů zvykne a pořídí si Chromebook i mimo školu a to už čísla začnou růst opravdu hodně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No u toho Applu je to složitější. iPady byly z počátku poměrně dostupné (od +-10 kkč) a pak stejně jako u telefonů přišli s čím dál dražšími modely a tlačili to až k iPad Pro, který je poněkud specifický a fakt drahý a myslím, že jim začlo docházet, že vypadli z dost podstatného trhu (ležely tam jen zastaralé modely), což se projevilo na propadu prodejů. Takže nový iPad je spíše návrat ke kořenům. Jako moc je to srovnávání se s ChromeOS v USA posoudit neumím, tamní podmínky moc neznám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já narážím na tu letošní variantu iPadu, která byla představena na konferenci cílené na školství, včetně nižší ceny pro školství a dalších věcí cílených tímto směrem, tohle je skutečně jednoznačně reakce na Chromebooky. Levnější "ne Pro" iPad s aktuálními CPU se přece vrátil do nabídky už loni a vůbec nebyl marný, reakce na situaci na trhu byla už tehdy a nedá se říct, že neúspěšná, letos už ale nešlo o obecnou reakci na tržní situaci, nýbrž o akci pojatou velice cíleně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to možné, jak říkám, o situaci v USA nemá zrovna ideální přehled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se studenti poučí a po ukončení studia si pořídí Windows. Kolik lidí už po tom údajném školském úspěchu ChromeOS za těch šest let absolvovalo? Kde jsou jejich ChromeOS?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako Windows 10? Haha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by bylo fajn před diskutováním o tématu něco vědět :-(
V reálu je totiž nástup ChromeOS naprostá lavina za posledních cca 18 měsíců, maximálně dva roky, z čehož mimo jiné plyne, že absolventů je zatím naprosté minimum a o žádných šest let se nejedná.
ChromeOS skutečně vznikl cca před šesti lety, ale minimálně tři či téměř čtyři roky bych s komentáři o neúspěchu souhlasil a dokonce to zavánělo tím, že to bude další z projektů, který Google prostě v tichosti odpíská. Jenže pak se rozhodli jinak a investice do vývoje a marketing šly nahoru a najednou se dostavil velký úspěch. Je to dáno i zcela reálnými novinkami, Android aplikace jsou již v rutinním provozu, nyní je na spadnutí oficiální podpora Linux aplikací (neoficiální podpoře se nijak moc nebránilo od začátku, ale přeci jen to není pro každého). V tomto článku popisovaný tablet je pak další zajímavé téma, ono totiž přibývá náznaků, že by ChromeOS mohl do značné míry nahradit Android na tabletech (ve smyslu spojení systémů).
Podle mne o skutečném dopadu ChromeOS bude jasněji až za rok, samozřejmě se jeho růst může opět zastavit, ale osobně bych sázel více na další růst významu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno, pokud bych si dovedl predstavit tablet, tak by musel ve "stand-by" rezimu pusobit jako meteo-stanice, nejlepe jako reseni v dock-station, aby clovek neresil zapojovani usb pro nabijeni.
(bylo by to i prakticke, zvednu tablet, prepne se do user modu, zandam talbet, prepne se do meteo-rezimu./ pripadne prepinam tlacitkem)..
Matne pamatuji, jak SONY mela kdysi davno demo na nejaky takovy produkt... ale skutek utek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na 11" chromebooku z 12/2014 mam gallium os. a stale uz aj po tych rokoch na originalnej baterke dava okolo 12-14hodin vydrz. pritom je lahucku. co sa mu da vytknut je rozlisenie displeja (1366x768) ram (2GB) a eMMC 16GB (zaplnenych 7-9GB)
tak ak bude mat dobru vydrz, celkom by to mohlo byt pouzitelne s wacomom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že Gallium je dost mrtvé - věřím, že na chromebooku z 2014 to chodí dobře, ale novější modely s Apollo lake atd. jsou podporovány víc než mizerně. A připadá mi, že to je spíš zaseknutí vývoje Gallium, než že by to nešlo kvůli nějakému principiálnímu problému.
U novějších Chromebooků je lepší volba nechat ChromeOS a z něj volat Linux pomocí Crouton, už jen proto, že nástup Android aplikací zvyšuje zajímavost nativního systému. Při použití Crouton má najednou člověk "tři v jednom"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no na chromebooku s – N3450 (Apollo Lake) som pouzil aj gallium aj crouton, s croutonom sa to strasne spomaly.
co sa tyka android aplikacii tak ano, zlepsilo to vyuzitelnost chromeos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomalejší asi ano, nicméně mi to přijde použitelné naprosto v pohodě. Ale dodávám, že mám stroj silnější, než jste psal v prvním příspěvku - u mne 4GB RAM, větší disk a asi i rychlejší CPU, tak se to může jevit lépe, 2GB RAM už je dost málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.