Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chromiový Edge pro Windows 10 na ARM je na světě

Vistu už odepsali přímo "chromáci" asi před 2 roky. I když rozumný důvod k tomu nevidím, mezi Vistou SP2 a Win7 SP1 je rozdílů minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je kludne mozne, ze zmeny v niektorych API medzi vistou a 7 su tak masivne a trhovy podiel tak mizivy, ze sa neoplati udrziavat dve implementacie. jednu pre W7+ a druhu legacy. nebolo by to nic nezvykle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ze zmeny api mezi vistou a win 7 jsou minimalni. V dobach service packu pro windows xp byly ty zmeny vetsi. Ale z pohledu programatora to chapu... kdo ma testovat na dalsim os, jestli nahodou neni neco rozbite, kdyz uzivatelska zakladna je prakticky 0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou minimální, ale těch pár užitečných drobností navíc ve Windows 7 fakt usnadní rozhodnutí se na Vistu vykašlat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty uzitecne drobnosti me uplne minuly. Ja sem rad, ze kdyz dneska zacnu psat novy kod pro windows tak pisu jen jeden a beha to od visty az po 10. Ze jsou pryc ty casy kdy sem musel extra resit kod pro windows pred vistou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaklad se da napsat pro jakykoli Win, ale pokud pouzivas detekci OS a podle toho jednotliva rozsirena API, tak se musis zakonite nekdy "seknout"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak by sem se moh seknout. Mam nadefinovanou verzi windows api na 0x0600 (vista). Pokud nechtene zkusim pouzit neco z novejsich windows, tak me propleskne hned compiler. Zkouknu v jaky je ta funkce knihovne. Dam na ni LoadLibrary. Zkontroluju jestli otevreni knihovny selhalo. Pokud ne, tak si nactu adresu funkce pres GetProcAddress. Opet zkontroluju selhani. Neselhalo, tak vim ze sem na os co to podporuje a muzu api pouzivat. Detekci konkretni verze os microsoft od win 8.1 doprasil (vim ze to jde obejit) tak se ani neobtezuju s detekci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... A budou mít ty ARMy k sobě dost paměti? Já mám teď spuštěný Chrome s 9 záložkama (nic náročného, nejnáročnější tu mám rádio) a mám zabráno v RAM 2988MB... Tedy možná se Chrome jen roztahuje (a Windows mu to dovoluje), protože tu v práci mám 32GB, ale stejně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při 18 záložkách mám 2290MB s 16GB RAM - tedy B) je správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, nedávno jsem to řešil jen s jednou záložkou. Velikost zabrané paměti záležela na tom, kolik měl systém volné paměti (W7, ruzné počítače, FF,Chrome).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jestli ta nová chromajzlí plánovaná fíčura, že ad blocking extensions budou pouze pro enterprise segment, se projeví i na těchto odvozeninách. Počítám, že ne, jinak je asi Firefox novodobým králem browserů :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se podíval, oč běží a nejsem rád.
Google už stihl odepřít DRM modul Widevine prohlížeči, který se mu nelíbil ( https://www.theregister.co.uk/2019/04/03/googles_widevine_drm/ ) a bez něj - jak jsem pochopil - nelze přehrát video z důležitých serverů (další čtení https://boingboing.net/2019/05/29/hoarding-software-freedom.html ).

Zatím ořezávání API pro blokovače reklam zdůvodňují bezpečností, takže je možné, že řeknou: "nebezpečný chromiový prohlížeč XY odmítl API ořezat, proto nedostane Widevine, aby uživatel neměl pocit, že při sledování zabezpečeného obsahu je v bezpečí. Bezpečnost především. Bezpečné bezpečí."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak microsoft by zrovna s DMR mit problem nemel, prece jenom ma svoje playready, pres ktery by mel aktualne bezet i 4k netflix, pokud si clovek z windows store nainstalluje HEVC Video Extensions(from Device Manufacturer) a v edge:flags zapne obe playready ficury

horsi je "adblock", k tomu se zatim nikdo nevyjadril
https://techcommunity.microsoft.com/t5/Discussions/Google-to-restrict-ad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS má ohledně DRM dobrou pozici, Opera a kol. až tak ne.
Google může přemýšlet i takto: "bez adBlocků zobrazíme více reklam, většina BFU nepřejde = víc peněz. Zároveň bude alternativa v Edge s adBlocky, takže se vyhneme antimonopolním pokutám."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale na MS store pro windows phone to neni...da se to nejak nekde stahnout a nainstalovat? Mam Lumia 950XL a fakt po tom uz dlouho touzim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.