Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chtěli byste fotoaparát s operačním systémem? Appcam věří, že ano.

Je to kravina ale zase na druhou stranu by to mohlo přinést otevřenost a uživatelkou modularitu. Třeba který fotoaprát se umí jednou za 10 minut zapnout, udělat fotku a zase se sám vypnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj to dovede a je 6 let starý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rada z nich to dovede, navic to lze resit pomoci externich dalkovych spousti - ty maji casovace s mnoha funkcemi. Napriklad vcetne predsklopeni zrcatka atp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen, ze nechci univerzální OS ve foťáku, ale já ho nechci ani v televizoru. Zjevně mám smůlu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ked uz si to spomenul... neexistuje niekde na tomto svete televizor nad 50 palcov, ktory by okrem perfektneho obrazu a vynikajuceho DVB tuneru neobsahoval nic ine?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... DVB tunery nemaji SW komponenty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO nic take som netvrdil ani ja ani Petyy, ale ked uz sa pytas tak hej, existuju DVB-tunery ktore nemaju ani OS ani nejaky firmware a vsetko je natvrdo v chipe. no pochybujem ze ich uvidis v consumer elektronike.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No s tím bootováním OS to bude nastejno jako u chytrých telefonů - bootovat to přeci bude jen po hard reset nebo power on, jinak to bude ve stand by / sleep modu. Chytrý telefon také naskočí ze spánku / vypnutého displaye během půl vteřky ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co uděláme, když se vybije mobil? Připojíme ho na nabíječku. Co uděláme, když se vybije foťák? Vyndáme baterku... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však také není problém tam mít např. koďan nebo malý zabudovaný akumulátor, který ten systém ve spánku nějakou tu půlminutku pro výměnu baterky podrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což zvýší cenu i hmotnost. Nehledě na to, že málokterá baterie je nabitá za půl minuty :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžně mívají foťáky baterii akumulátorů pro focení a článek pro zálohování času a nastavení (které může být v malé interní flashce/eeprom a pod.). Teda, alespoň můj Canon to tak má a i u pár dalších jsem to viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mobil v tomhle stavu žere baterku a navíc je žádoucí, aby byl na příjmu. Když ti bude takhle žrát baterky foťák, po několika hodinách v tašce už taky nemusí mít energii. Co teprve, když ho vyndám ze skříně po týdnech a budu chtít fotit tu zmíněnou veverku třeba z okna ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však ono i dneska spousty foťáků žere i ve "vypnutém" stavu baterky, páč to vypínání je vlastně málokdy opravdu skutečné nebo mechanické, tudíž část elektroniky je i tak stále pod napětím. Navíc to s tou spotřebou v klidovém stavu není až taková trága a pokud to chce člověk uložit do šuplíku, tak si to holt bude muset vypnout a nebo se ten foťák sám po určité době přepne do jěště úspornějšího módu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta jich rozhodně není. Týká se to jen malé části kompaktů, a uživatelé je za tuto vlastnost rozhodně nechválí! Naprostá většina zrcadlovek i kompaktů tradičních foto výrobců ve vypnutém stavu nic nežere. Baterie má i po pár měsících stejně energie ve foťáku, jako vyndaná a uložená vedle v šuplíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřesním - žerou něco maličko pro chod vnitřních hodin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze OS neni treba. Uplne by stacilo, kdyby fotak umoznoval rozsirovat funkce pomoci pluginu. Mit prachy, tak si to patentuju, at maji amici vzek :-D
Zkratka bych chtel treba k fotkam mit moznost dopsat komentar do EXIFu. Fotak to neumi, tak si nekde stahnu (pripadne zakoupim) plugin a mam dalsi funkci. Zkratka vse, co je jen veci SW vybaveni fotaku. Nebo takove predexpozicni snimani - fotak prubezne foti a po stisku spouste ulozi ty fotky, co ma v pameti (treba poslednich 5. Idealni na foceni blesku. Takovych funkci by se dalo vymyslet spousta. A urcite by to umoznilo i rozsireni doplnkoveho HW, ktery by potreboval nejakou specifickou podporu od fotaku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli zrovna tohle, ale jeden ruský nadšenec napsal fůru přídavných funkcí a vylepšení k foťákům Canon. Jeho "firmware" se po každém spuštění nahrává z karty a příliš nebrzdí start.
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ale to je alternativni firmware. Ten ma zase jine mouchy - napriklad podpora RAWu atp. To co myslim ja je zachovani puvodni funkcnosti s moznosti rozsireni.

Kdyz to prirovnam k softu, tak jako klasicke zasuvne moduly do Photoshopu, ne ze ho nahradim necim jinym :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je právě CHDK, několik rozšíření, které se načtou po startu vestavěného OS. Pokud nevlezeš do speciálního menu, tak můžeš foťák používat jako předtím, s originálníma funkcema. Z velké části stejně využívá vestavěný low-level funkce toho foťáku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze Canon nemam, neprirostl mi k srdci. Jen jsem s par kousky s CHDK setkal. A napriklad fotky vyfocene do RAWu nesly v nicem precist. Fotak, u ktereho uz pri zapnuti musim premyslet, jestli budu potrebovat RAW nebo vic funkce alternativniho firmwaru je podle mne nepouzitelny (zvlast kdyz bych chtel pouzivat oboje soucasne). Tudiz opakuji - cesta bud a nebo je slepa ulicka. Lze jit jen cestou pevnych zakladu a postupneho rozsirovani bez omezeni puvodni funkcnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ony byli i jene veci, can0n nepouzivam, ale vim, ze kolega na 300D bez ruskeho FW ani nemohl fungovat, myslim, ze to porad kontinualne ostrilo nebo co ... a can0n osekaval fce nizsich modelu ... alternativni FW je tam vratil zpet ;-))

... zase can0n pokud vim, jednu dobu pouzival DOS ... mozna jeste nekde pouziva ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem o něčem takovém uvažoval, kdyby do foťáku (DSLR) přidali podporu javy a vytvořili API pro ovládání funkcí foťáku tak by to bylo super. Akorát to API by muselo zajistit, aby nebylo možné foťák zničit (ucvakat k smrti závěrku a zrcátko, atd.). Myslím že by to mělo komerční úspěch (takový app-store pro foťák by byl dost zajímavý).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mnohé foťáky jde ovládat z počítače i bez Javy. Ono taky čekání dvě sekundy, než procesorek nastartuje Javu a zpracuje skript, než ráčí exponovat, by asi uživatelům dost vadilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a Windows na Vás. Už vidím jak se fotograf omlouvá svatebčanům, že teď nemůže fotit protože se mu začal aktualizovat foťák :D
Nebo že mládenec najde fotky svojí nahé přítelkyně na ploše u kolegy v práci, protože se mu v noci zbláznil foťák a všechno co v něm bylo odeslal na sociální síť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No spis vidim, jak musi kazdy den poustet aktualizaci antiviru :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve reinstalace s instalaci nejnovejsich ovladacu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba na kazdy objektiv :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byl někdo takový vůl, že by si koupil foťák, poháněný desktopovým OS, tak by si to zasloužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá demonstrace, k čemu by mohl být otevřený FW dobrý, je známý hack pro Panasonic GH1

http://jayshaffervideo.com/why-the-hacked-panasonic-gh1-is-a-better-vide...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pěkný odkaz. zkusil jsem se mrknout na youtube na nějaká videa a jak se o tom psalo dříve - fotoaparáty použité jako videokamery mají problém s hrizontálním švenkováním přez svislé linie, který je dán řárkovým způsobem vyčítání chipu. sice to nebylo takové peklo jako nějaké dřívější ukázky, ale pořád je i na velice úsporně používaném švenkování znát rozpad celistvosti obrazu. největší peklo je přímá svislá linie přez celou výšku záběru ve svižném horizontálním švenku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi to přijde že najakýho nablblýho Amíka napadlo že by mohl rejžovat na patentu v případě, že by někdo skutečně tohle chtěl použít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to tomu pentaxovýmu blogerovi taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bylo by opravdu škoda, kdyby člověk tchýni nechytil :D (a to nemyslím za ruku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím co považujete za operační systém, protože si troufám říct, že ho mají všechny foťáky a měly ho i ty starý mobily.

Co se týče Canonu, tak ten používal dřív VxWorks, před nějakou dobou přešel na DryOS a oba dva systémy využívá dobře známý, neoficiální firmware CHDK, který nabízí spoustu rozšíření. Namátkou zmíním skript, který využívá OS pro detekci změn ve scéně a je schopen reagovat v jednotkách milisekund, což se hodí třeba při focení blesků na běžný čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já za operační systém považuji něco, co funguje na vícero různých zařízeních. To, co funguje jen na konkrétním modelu, do kterého se to nahraje, považuji za firmware.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Definice operačního systému je dost mlhavá. Jako operační systém/BIOS/zavaděč v podstatě s trochou nadsázky slouží i Sinclair BASIC. Mnoho počítačů v té době používalo zavaděč mnohem primitivnější a méně univerzální poskytující méně funkcí aplikacím (je na všech kompatibilních strojích a mnoho programů na něj spoléhá a využívá různých částí jeho kódu a standardních služeb).

Čímž se dostáváme na hranu, kde vlastně operační systém začíná? Je jeho cílem oddělení aplikací od hardwaru (pak je sotva operačním systémem DOS a CPM, přinejmenším WNT, Linux, BSD, ideálně VM jako Java a pod.), nebo poskytování základních služeb (pak je operačním systémem i ten Sinclair BASIC a různé BIOSy)? Je jeho cílem zabezpečit běh aplikací? Je jeho cílem zabezpečit běh více aplikací současně, správu paměti, úložišť ...? Podle toho, jak ho definuju, tak mnoho OS nemohu za OS považovat.

To ovšem nic nemění na tom, že od foťáku čekám(e?) krom kvalitních výsledků naprostou spolehlivost při plnění svých funkcí a jednoduché přehledné ovládání (nikoli málo funkcí pro blbce) a rychlé reakce. V podstatě je jedno jak toho výrobce dosáhne a když si to chce komplikovat nějakým složitějším backendem, tak to je jeho problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl by to i váš problém. Složitější firmware znamená víc chyb, to je zákonitost, kterou neobejdete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by někdo rád Facebook i ve foťáku :-D Proč pak fotit když si můžu fotku raděj stáhnout z internetu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... na co je fotaku DHCP klient?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.