Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá Microsoft verzi Windows 8 Professional Plus?

"Windows 8 jsou prakticky výhradně právě o novém rozhraní Metro"

Vzdyt je tam spousta jinych věci pod povrchem. Nechce se Vam o nich něco napsat? ;) Jako Hyper-V, Storage Spaces atd..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navrch huj uvnitř fuj? Nebo navrch fuj uvnitř huj?

Případně, jako u všech Windows Navrch fuj a uvnitř taky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme u toho skvělého linuxu, pročpak nám tržní podíl "ostatních OS", mezi nimiž je i linux, spadl od loňského února z 3,36% na 2,70%? (Názor windowsáka)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A z které statistiky to vychází? Tedy, ne že by to bylo důležité, protože vídám statistiky, které tvrdí různá čísla mezi 0.5% až 10%. A upřímně, je mi to jedno. Pro mne je důležité jednak to, že mi Linux (resp. některé jeho distribuce) více než vyhovuje a druhak to, že samotná jeho existence a třeba i nepatrné zastoupení na trhu mají pozitivní vliv na Windows, která občas taky musím používat.

Nebýt Linuxu, neměli byste vy - Windowsáci - tolik svobodných a multiplatformních aplikací, které lze provozovat skoro na čemkoli (třeba na Mac OSX, Amiga OS, Free BSD, jiných unixech ...). Mnoho lidí zajímá víc to, že mají např. svůj Office všude stejný než to, na čem jim běží. (o tom, jestli jsou tyhle aplikace lepší/horší/dostačující diskutovat nehodlám ... to nemá univerzální řešení).

Mnozí díky tomu dnes mají na výběr. Nemluvím o korporacích, tam je to složitější, ale i tam to někdy lze řešit. Proto jsem zvědavý, jak se s tím Microsoft popere - zatím to vypadá spíš na kurvárny typu patenty "na kolo", intelektuální vlastnictví triviálních principů, obchodní triky na hranici legálnosti (vázaný prodej), nátlak na prodejce/výrobce hardwaru ...

Nevěřím, že Linux znenadání získá desítky procent trhu, jak mnozí hlásali před lety, ale pokud nenastane nějaký velmi zásadní průser, jako trochu hrozí u EFI "BIOSů" znemožňujících boot necertifikovaných OS, tak Linux jen tak nezmizí (a nejspíš bude pomaličku podíl získávat). Pro spoustu firem je jednak zdrojem příjmů a druhak jim ponechává velmi důležitá zadní vrátka. A taky nevěřím, že by se velké korporace z přílišné závislosti na Microsoftu nepoučily. Boj o svobodné PC je teprve v počátcích a např. tolik propagované cloudy jsou jedním z příznaků tohoto boje. *unix like svobodné OS _mohou_ být východiskem.

Krom toho, ve skutečnosti Linux není přímou a silnou konkurencí Windows, naopak, je velmi drsnou konkurencí pro komerční Unixy (spolu s BSD), kterých už zbylo jen velmi málo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to dáno tím, že Microsoft má neporovnatelně lepší marketing než alternativní OS. Další věcí je, že v případě desktopových prostředí by jejich tvůrci neměli moc experimentovat. Eyecandy efekty jsou jen pro okamžitý wow efekt. Spíš by se měli zaměřit tvůrci na to, aby to bylo pořádně každodenně použitelné. Vezměme si třeba KDE4. Na začátku to moc použitelné nebylo, v pozdějších verzích už jsou ty nejhorší mouchy opraveny, nicméně stále narážím na to, že stále to někde ostré hrany má. Vyloženě špatné to není.
Pokud se dívám na Mac OS X, vidím na tom, že je možné v Unixu vytvořit uživatelsky použitelný systém. Proč by něco takového nemohlo jít i v Linuxu či BSD? Už aby se šli soudruzi s těmi SW patenty vážně zahrabat, akorát tak to utužuje monopol a brzdí inovace.
Mám uživatelské zkušenosti v Windows, Linux i Mac OS X. Měl jsem možnost poznat přednosti a nevýhody jednotlivých systémů.

Ovšem pozor, tento stav vládne na desktopech. V těch nepočítačově počítačových aplikací se daří spíše Unixovým systémům.
Ve speciálních aplikacích se používají také spíše Unixové systémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří radí si na Metro zvyknout?Teda já si zvyknu na ledacos ale na tohle na desktopu nikdy.Nehledě na to že jedu na Win7 a to by byly vyhozené peníze a tak kolem Win8 profrčím jak TGV k Win9.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve Win9 už zruší tu spodní lištu úplně a nahradí ji nabídkou v Metru. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Win9 uz pobezi jen na cloudu a ovladat se budou jen metrem pres tablet ci telefoun :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani já si nehodlám na metro zvykat a zůstanu u win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 jsem začal zkoušet docela náhodou, protože jsem potřeboval jeden program pro Windows a nemám na ně licenci, takže jsem zvirtualizoval Windows 8 Developer Preview a teď jsem to povýšil i na novější Consumer Preview.

Linuxový dekstop se už nějaký pátek potácí docela v chaosu. Prvně KDE4, pak GNOME 3 a Unity a i když to z mého pohledu zejména zažitých návyků byl minimálně v počátku vždy krok zpět, tak jsem si dokázal nějak zvyknout. Šlo jen o testy, zatím jsem u konzervativního Xfce, ale šlo to.

Naopak Metro mi připadá naprosto šílené. Nepochybuji o tom, že na tabletu to může být fajn, ale já nemám tablet a u stolního PC ani necítím potřebu mit permanentně uťapaný monitor a navíc ruka je taky sama o sobě docela těžká. Permanentně ji zvedat o klávesnice a šermovat po obrazovce, taky nic moc.

Neumím si představit, jak se bude tohle Microsoft snažit protlačit do silně konzervativní firemní sféry. Z toho koukají "druhé Visty"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft asi z přeskakování verzí chce udělat tradici. Místo aby vylepšil desktop na superdesktop tak to zabije takovou neergonomickou slepeninou...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten chaos linuxového desktopu bych neviděl tak zle.

Ubuntí Unity je dost divoký experiment, ale distribucí je spousta a můžeme si vybrat (narozdíl od Windows). Gnome 3 nedovedu posoudit. KDE4 byly z počátku průser, ale poslední rok jsou už natolik vyladěné, že nevidím problém a docela jsem si je oblíbil. A Xfce je dost dobrá volba pro velmi konzervativní uživatele, nebo slabší hardware. Plus mraky exotických desktopů ...

Hádám, že Metrem se MS chce přiblížit iOSu. Bohužel, na Windows je narozdíl od Linuxu desktop jen jeden a možnost výběru velmi omezená. Tož uvidíme ...

Třeba chce MS prosadit to, co se mu nepovedlo s různými Starter edition. Tj. přinutit i domácí uživatele, aby si připláceli k tomu základu, který jim dosud vyhovoval a dostali předinstalovaný na noteboocích ... nepovažuji za nepravděpodobné, že by Metro bylo jediným prostředím pro business sféru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Win 8 a hlavne jeho nove Metro GUI rozhranie vobec nie je urcene pre desktopy, ale hlavne pre tablety. Ak uz pouzivat Win 8 na desktope, tak jedine s klasickym rozhranim Win 7. Inak asi musim zase zabrdnut do historie, podobne ako v pripade GPU, nemozem si pomoct. Historia nas uci, ze:

Cyklus zmetkov a relativne dobrych OS od firmy MS sa opakuje. Vzdy ked vydaju novy OS, ktory prinasa malu revoluciu, tak je to na velky prd. Podari sa az druhy v poradi, ktory tak predstavuje defacto dorobeny prvy OS:

len desktop OS:

Win 3.0 vs. Win 3.1(1)

Win 95 vs. Win 98 (SE) - 95tka bola 32-bitova revolucia a 98(SE) je v porovnani s 95tkou lepsi a je to tefacto dorobena 95tka

Win 2000 vs. Win XP - 2000ka bola NTckova revolucia v desktope a XP je v porovnani s 2000kou opat lepsi a je to tefacto dorobena 2000 Professional pre desktop

Win Vista vs. Win 7 - Vista bola funkcna, bezpecnostna, GUI a vobec revolucna zmena po XPcku, dorobenu Vistu predstavuje az 7cka

Win 8 vs. Win 9 - 8cka bude Metro dotykova a ina revolucia, ale obavam sa ze dopadne ako Win95, Win200 a Win Vista - jednoducho ako prva z dvojice, ktora prinasa nieco radikalne nove ... tak co uz ... cakam do 2015 na Win 9 ........

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale třeba Visty byly geniální tah, nejen že na nich vydělali balík ale ještě krásně připravili trh na W7 a ty se pak prodávali naprosto suprově. Co se týče monopolního plánování to má MS zmáknuté dokonale.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no spis bych to srovnal takhle:

win95 - win95 OSR2
win98 - win98 SE
winME - winXP
winVista - win7

winNT a win2000 byly na svoji dobu celkem povedene stabilni systemy pro komercni sveru. Na PC s win2000 jeste stale v nekterych firmach narazim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne sa na 98cku pozeram ako na dorobenu 95tku a nic nezmeni na tom, ze existovali nie len dve, mozno aj viac edicii 95tky. 98 SE bola iste lepsia ako prva 98, ale bola to uz 98.

Inak nechapem ako mozes porovnavat Win ME s Win XP. Sak to sa neda ani ked by som bol nadrogovany. Win ME malo 9x jadro (multimedialne vycackana a na oko pozmenena Win 98 SE), avsak uplne nestasne dokatovana, Win ME bol najvacsi omyl hystorie, preto som ho naschval neuvadzal, pre mna ten system neexistoval. Mal som ho 2 dni na P166 MHz MMX, 64 MB RAM co bolo vtedy dost cool (minimum bolo P150 MHz a 16-32 MB RAM, lebo ma povodnej P100 MHz neslo nainstalovat). Ale stacilo mi, dva dni absolutneho utrpenia.

Predchodcom Win XP na desktope bol Win 2000 Pro, to vie kazdy. Dokonca este pred par rokmi exsitovali urady/institucie, ktore nemali licenciu/povolenie pouzivat iste security programy na XPcku, iba na 2000ke, kedze sa veci muchlovali preve v tom obdobi dvoch-troch ci aj styroch rokov, ked 2000ka pre desktopy bola tym najlepsim co mohlo existovat v obdomi medzi Win 98 SE a Win XP. Samozrejme ten casovy usek som uviedol tak ldhy preto, lebo v podnikovej/korporatnej sfera sa novy OS nezavadza rok potom co vyjde na trh, vidme 10,5-rocne XP ... v uradoch, instituciach, organizaciach, podnikoch sa este stale dost drzi ... Este len teraz v 2011-2012 sa tam zacina migracia na 7cku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a 7cka je na trhu uz skoro 3,5 roka a v podnikovej/korporatnej sfere stale vobec nie je rozsirena ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy byly XP na trhu 3,5 roku, podniky používaly NT4 a 98.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty odvážnější už měly Win2000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme existovali useri (samochisti), ktori sa sikanovali pouzivanim Win ME doma na desktope az pokym nebol Win XP na trhu dost dlhu dobu. Ale existovali aj useri, ktori pochopili ze Win ME nie je OS ale totalny paskvil a pouzivali Win 2000 Pro na desktope aj doma nie len v praci, koniec koncov bol to desktopovy OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

neda mi nereagovat na ten tvoj prispevok skutocne to ze ty vnimas ze po w95 bola az w98 SE je sice smutne ale tvoja vec .. win 200 boli sice doma pouzitelne no vacsina hier na nich mala problemy takze ja som dlhu dobu pouzival w98 a potom az XP .. este ze firmy stale nepresli na win 7 ..je velke mnozstvo specialnych firemnych programov a jednoducho aj aktualizacie systemu treba najskor otestovat pred ich insatalaciou a schvalit, vies si predstavit ze sa zaktualizuje OS na 7 a pri nejakom specialnom ukone to cele skolabuje a mozes obnovovat databazy z nejakej zalohy? firmy prechadzaju na novy OS az je odladeny a hlavne otestovane vsetko ze nehrozi nebezpecie ze to nepojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mne vysvetlovat vobec nemusis ... Sam obcas administruejm jednu vec cez web rozhranie a potrebujem k tomu Win XP, Off 2003, IE7/8, FF 3.5/3.6 ...

Ziadny EI9, ziadny FF4 a cele zrychlene cislovanie az po FF10 ci ktory !!!!! Jednoducho IE9 je prilis novy. FF4 az FF10 ci 11 ci aky je teraz najnovsi detto. Cislovanie FF a Chrome absolutne nesledujem, je mi suma fuk ci je aktualne verzia 10 ci 11 ci 12 a pri FF 15 ci 16 ci 17 ci 18, nemam sajn. Tie browseri si za to mozu sami.

To ze PC s Win 7, EI9 ci FF10, Office2010 je na niektore veci stale prilis softverovo nove (hlavne v uradoch) mi nemusis vysvetlovat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak i u nas ve firme se pomalu priparvujeme na prechod vsech PC na WIN_7 Nove je uz maji a vsechny ostatni (coz je cca 900 PC) to teprve ceka nekdy v roce 2013 - jaro 2014 proste do doby nez skonci bezpecnostni aktualizace, ale uz rok se debatuje o funkcnosti vsech moznych pidiprogramku a udelatek, ktere vznikli na pric vsemi programovacimi jazyky...

A VISTA??? ta se krome par vyjimek neobjevila a i nove PC ktere se objevily, prisly s nalepkou VISTA, ale s mediem WIN_VISTA a WIN_XP primo od DELLu... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

většinu userů s win ME co jsem potkal, koupila tento systém s PC na doma na hraní, proto pokud se jim nepos.aly, tak nějaké wNT, w2k nebo wXP neřešili. ostatní je měli tak možná v dual-bootu na testování HW/SW kompatibility, pokud nezůstali u w98SE + w2k/wXP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Předpokládá, že každý uživatel má doma 24-40" Dotykovou LCD :)))
Stále doufám, že jelikož je to přeci jen beta, tak by mohli udělat hranaté tlačítko start s novým logem osmiček a pokud to neudělají oni někdo se určitě najde :) Mě osobně vadí dvě věci - nechci vidět "nový start" po instalaci hromady programů, které mají odinstalátory,readme apod. a za další ta všudypřítomná bílá např. v nastavení (metro varianta), nebo mailu či messengeru na 24" LCD prostě vypaluje oči a nedá se na to koukat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vies si predstavit pouzivat dotykovou obrazovku na 24-40"? Ja nie.Je to nezmysel. Dotykova obrazovka sa hodi iba na urcite veci. Na klasicku desktopovu pracu bude vzdy lepsia klavesnica a mys. Tu nic nenahradi. Ja cakam, ze METRO pojde vypnut na desktopovej verzii. MS teraz skusa a zistuje reakcie a nazory pouzivatelov. Len dufam, ze MS neskomplikuje este viacej W8 ako to urobil pri Viste a W7. To, co bolo prehladne a jednoduche vo WXP, tak vo W7 a Viste je strasne (nehovorim, ze vsetko ale niektore funkcie, ktore bezny uzivatel bol vo WXP schopny nastavit, tak vo W7 nema sancu nasavit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslim, že největší prča by byla, kdyby někdo tak, jako je jednou z "aplikací" v Metru desktop Windows 8, přišel s "aplikací" typu "desktop Windows 7" nebo "desktopo Windows XP" :).

Jak jsem byl vždycky proti spouštění aplikací přes vyhledávání (a dodnes to považuju v podstatě za "hack UI"), tak jsem si na to v určitých případech už natolik zvykl, že mi to ve Wosmách chybí. Stále intuitivně mačkám Win a píšu část názvu programu, který hledám. Samozřejmě kromě asi čtyř nejpoužívanějších aplikací, které mám přišpendlené a spouštím přes Win+číslo (v tomhle jsou sedmičky rozhodně supr).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taskbar Win 7 moze mat aj vysku 2, nie len 1 rad :) a pri sirokouhlych monitoroch je dost dlhy. Ja mam prispendlenych asi 30 najcastejsie pouzivanych programov a do ponuky start chodim velmi zriedka :) Okrem toho niektore chronicke mam hned po spusteni :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud metro nepude odstranit ani reverzním inženýrstvím, tak do roku 2020 je daleko, to už bude dávno válka a nějaký wokna nás nebudou zajímat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A u Win 9 MS odstraní i podporu krysy a keyboardu a bude se ovládat je přes metro a máváním na kinect.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.