Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystá nVidia GPGPU produkty?

NVIDIA logo

To, že GPGPU je skutečnou hudbou budoucnosti a dalším trhem, o nějž je nezbytné se „porvat“ s vervou největší, ví oba největší výrobci grafických procesorů jistě déle, než my všichni dohromady. Jako první začala již loni konat kanadská společnost ATI, která modelové řady Radeon/FireGL (pro domácí/profesionální použití) doplnila právě o výpočetně zaměřené produkty řady FireStream, jenž byly po koupi firmou AMD přejmenovány na AMD Stream Processor. Poslední neoficiální zprávy pak hovoří o tom, že tyto produkty by na bázi generace R600 měly dostat do vínku možná až 4 GB paměti na kartě, což zní pomalu jako z pohádek. A co nVidia?

Netřeba dlouze analyzovat, kalifornský výrobce má zatím na trhu (pokud odhlédneme od hromady dalších, v této souvislosti však irelevantních produktů) pouze domácí/profesionální řady GeForce/Quadro, nějaké ty GPGPU karty chybí. Firma sice s uvedením GPU G80 přinesla i CUDA technologii pro GPGPU počítání, ale narozdíl od ATI koneckonců stále nemá ani GPU klienta pro Folding@home.

Každopádně se dle serveru TheStreet.com blýská na lepší časy a i nVidia podle všeho chystá produktovou řadu karet určenou pro GPGPU. Zatím sice nepadlo žádné jméno, předběžně se však možné představení takovýchto produktů, mimochodem s největší pravděpodobností využívajících G80 a CUDA, odhaduje zhruba na červen tohoto roku. Tak držme palce, konkurence je z pohledu zákazníka vždy prospěšná.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chystá nVidia GPGPU produkty?

Žádné komentáře.