Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se downgrade GeForce RTX 4070 GDDR6 a tři GeForce RTX 40x0 Super

Použití GDDR6X má smysl, takže ochuzená karta s GDDR6, pokud by nebyla výrazně levnější, aby byla cena maximálně jako RX 7700XT, by nedávala smysl.
Jsem zrovna teď koukal u kámoše na Wolfensteina II, což je hra dělaná na zakázku AMD a na RTX 3070 Ti to běželo parádně, akorát byl podle kámoše neustále zážitek ze hry narušován vývojáři hry, kteří tam "snad na zakázku AMD" házeli hlášky o nedostatku paměti. Jenže, protože má karta GDDR6X, tak to nevadilo, protože karta dokázala plnit tu rychlou paměť včas. Teda i 8GB VRAM stačilo u té náročné hry na paměť, ale jen za předpokladu rychlé paměti.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, nedostatečnou kapacitu nikdy nenahoníš tím, že dáš trochu rychlejší paměti...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

On je to nesmysl už z toho důvodu, že rychlost pamětí má na rychlost načítání textur nulový vliv. Propustnost grafických pamětí je 640 GB/s, jenže textury do grafické paměti proudí přes PCIe, která má u aktuálního hardwaru propustnost přinejlepším 32 GB/s (PCIe 4.0 ×16 CPU->GPU), tedy 20× nižší. Hledat výkonnostní limit u nejsilnějšího článku řetězce nedává smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale toto si z nějakého důvodu myslí hodně lidí, nevím jestli tomu všeci opravdu tak věří, že to tak funguje nebo spíš tento arument vznikl jen proto, aby se aspoň nějak dala obhájit ta nižší kapacita paměti, každopádně mi nepřipadá jako příliš povedený a je dost hloupý, tak ale možná na BFU to funguje dobře a asi tomu uvěří.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oba ste mimo misu, stale nejvic lidi veri ze vykon graficke karty udava velikost jeji pameti.

Proto se najdou vojeby na styl 2/4GiB DDR3 i kdyz je 1/2GiB GDDR5 uplne jinde.

BFU to takhle vidi, vsechny ty sroty z bazaru skupuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Fiji od AMD, tam se tvrdilo ze 4GB HBM je lepsi nez 8GB GDDR5. Takze jak to teda bylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně to u Wolfensteina II stačilo, když ta hra jela stabilně na 60 FPS bez pádu dolů, což by se zákonitě při nedostatku paměti stát muselo. Znamená to teda, že tam nedostatek paměti nebyl, ale hra nedokázala přednačítat další paměť, protože nebylo kam. To ovšem nevadilo, protože se do paměti stačila příslušná data nahrát včas,aby k pádům nedocházelo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to je výsměch, takže oni mají ořezanou sběrnici, při použití 4K výkon strmě klesá oproti nižším rozlišení a teď ještě dostaneš pomalejší paměti, takže to bude mít ještě horší dopady na výkon, protože ta propustnost už bude směšně nízká a nebude stačit už vůbec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z kontextu mi vyplyva, ze narazas na 4070 gddr 6

moja otazka znie, preco 4k? tu kartu si nekupis na 4k, na to mas 4080/90

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No když se podívám na test TPU, tak s konkurenční 7800 XT se dá ještě celkem dost her hrát docela na pohodu ve 4K, takže tuto schopnost rozhýbat hry i ve 4K potom očekávám i od 4070, jenže u té když začnu zvedat rozlišení a nároky na propustnost, tak se začne už tak nižší výkon ještě víc pod tu 7800 XT propadat.

https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7800-xt/31.html

Mimochodem, i ta 4080 má podobný problém pro změnu zas proti 7900 XTX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to je krasne, ja som tiez hral so 6700xt v 4k, na ktory nebola prezentovana. Slo to? Slo, nema dovod neist. Znizis detail sem, detail tam a ide to. Ale to neznamena, za ta GPU je na to urcena. 4070 nikdy nebolo prezentovana ako 4K karta (opravte ma ak sa mylim).

To, ze podla par testov ma dostatok vykonu na 4K je len dobre, aspon vies, ze nejde na limit uz v 1440p, na ktory je primarne urcena. Ale stale to nie je 4K karta :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však jasně, ale i tak, prostě to zvládá hůř a proč si vybrat to slabší?

No abych úplně nežral, musím je naopak pochválit aspoň za tu 4070S, vysněná 16GB 4070, kdo na to čekal, dočkal se, konečně něco normálního i mimo high end, co už nevypadá jak nějaké ořezávátko, jen se zas trochu bojím té ceny, která s tím přijde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nik ta nenuti kupovat slabsiu kartu, vyhoda trhu, vyber si to co ti vyhovuje. Ale nemozes robit porovnavacky a frflat na nieco, na co to nebolo urcene

4070 odzaciatku bola taka divne polozena karta, vykon ok, cena uz nie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v tom máš pravdu, možnost výběru, a proto jsem vybral 7800 XT a toto mě nemusí trápit. Jen poukazuji na to, že 4070 už je takto dost velké ořezávátko a nepřipadá mi jako úplně nejlepší volba. Když ti paměť nedojde kapacitně, tak s takovou nejspíš dojde aspoň na té propustnosti a stejně máš problém s propady výkonu tak jako tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych si, ze cena 4070 se posune o neco niz a nahradi ji nova 4070S. Pokud by se 4070 posunula nekde bliz k 500$ a 4070S by byla 600$ s vyssim vykonem a 16GB, tak by to byl cajk.
Akorat ted mne zacina trochu stvat, ze jsem tu 4070 koupil. Kdyz AMD si davalo tak na cas... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je ten lepší scénář, anebo to může dopadnout taky tak, že to nacení skoro jak 4070 Ti a ty budeš muset přemýšlet, jestli bude lepší vzít rači vyšší výkon nebo se bude někdy v budoucnu spíš hodit těch 16GB, podobný případ tu už je i s 4060 Ti... to aby sis naleštil velkou křišťálovou kouli, protože to se nedá nikdy s jistotou říct, ale 16GB je rozhodně větší jistota, protože jak začne docházet toto, bude to bolet hodně, na druhou stranu pokud ne, tak ti větší paměť moc velkou výhodu asi nepřinese, takže to je jak sázka do loterie, ale myslím si, že 12GB bude časem trochu problém, asi jako 8GB u 3070.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Když ti paměť nedojde kapacitně, tak s takovou nejspíš dojde aspoň na té propustnosti a stejně máš problém s propady výkonu tak jako tak."

ale iba v 4K, na ktory tato karta urcena nie je ;) a kedze NV neprezentovala tuto kartu ako 4K, nikoho to nemusi trapit a uz vobec nie BFU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry, jesli na konkurencni grafice hry za stejnou nebo nizsi cenu hry ve 4k behaj a na nVidii ne, tak je mi jedno, jak to nVidie vokeca, ale proste si ji nekoupim, kdyz mi za stejnou nebo vyssi cenu prodava horsi hardware..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tebe ju snad niekto nuti?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A proč by nikdo nemohl napsat, že je jednoduše na dvě věci? Jsi v diskuzi pod článkem na téma nových 4070, tak logicky bys měl pod tím očekávat různé názory na grafiky, které se v článku řeší, nějak nechápu, o co ti jde, proč mají někteří potřebu vše za každou cenu nějak obhajovat, to fakt netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono, ja chapem, ze tu na diite radi robite z komara somara, ale tato vasa trapna diskusia (co uz dlhsie sledujem, AMD top, vsetko zvysne je zle) zacina byt na smiech

to akoby som teraz ja nadaval, ze octavia nedosahuje skvele vysledky na Nurburgring lebo vsak susedko, co ma ferrari, ma lepsi cas a zacal nadavat na Skodu

cely tento pocin je len kvoli tomu, ze ty nedokazes rozoznat 4K GPU od 1440p GPU a pleties tu 2 rozne kategorie a henten vyssie uz to len musel dokoncit, lebo vsak on si rad zanadava

nikde netvrdim, ze ta GPU je dobra, nikde sa tej GPU nezastavam, nikde netvrdim, ze si tu GPU mate kupit, ak ano, poprosim konkretny text

jedine co robim, je ze upresnujem false info, ktore tu veselo davate

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by sis měl dát studenej obklad na čelo a vyležet to. Bavíme se tu o cenově srovnatelných kartách, které by si tedy měly být srovnatelné, zvlášť když je ta jedna ještě o poznání dražší, asi by měla být přinejlepším stejně dobrá, ale jelikož tomu tak není a je naopak dokonce horší, tak pak se nemůžeš divit, když se to někomu nebude líbit. Opět nechápu, jak s tím souvisí to, jestli někdo někoho nutí si ji koupit nebo ne, ať si každý kupuje co chce, pokud někomu připadá v pořádku připlácet na slabší grafiku... ok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ved ja som pisal davno, ze ta cena 4070 je mimo :D je to druhy moj koment ak sa nemylim

vykon 4070 je ok, ale cena nie a ked za rovnaku cenu mas vykonnejsiu GPU (7800xt) tak ber tu, ale stale, 4070 nie je 4K karta na co narazam od zaciatku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si nejsem jistý, podle čeho se přesně určuje, co je 4K karta a co už ne? Jako to se řídí podle toho, jak ty to určíš nebo jak? Jednoduše porovnávám v dané ceně čeho všeho je různá grafika schopná, vůbec neřeším, jestli se podle někoho může na 4K použít nebo ne, prostě je horší. Tečka. Co se ti na tom nelíbí, to nevím, když se na tomto vlastně shodnem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podla toho ako povie vyrobca danej karty ;)

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/geforce-rtx-4070/

tu to mas v prvej vete biele na ciernom + testy, 1440p karta. Cize je krasne, ze ty si to takto urcujes, ale ides priamo proti vyrobcovi a jeho zmyslaniu, potom sa necuduj, ze ti ludia oponuju a nejako ti to nevychadza

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by pak byla myslim 3090ti dokonce 8k ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ak tak urcili, potom je a je to ich problem, ak to nesplna :)

stale vsak sa bavime primarne o 1440p 4070 a nie 4K 4070 ako sa snazi Mike prezentovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako jo, 4070 neni "primarne" 4k karta, ale na spoustu her to i pro 4k vykon ma. Ja ji pouzivam 3440x1440 a je fakt, ze kdyz se divam na nektere testy, tak po 1440p zacina ztracet tychleji dech, i presto ze neni na limitu pameti. Takze nejaka zatka ve forme asi uzsi sbernice tam bude. Tudiz, jestli tomu jeste daji pomalejsi pameti, tak na tom bude s vyssim rozlisenim jeste hur. Ale pokud spadne cena "nove" 4070, tak to bude ok. Pokud ne, tak to bude dalsi ojeb.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, karta to na 4k nie je, ak podava vykon na 4k, ktory niekomu staci, potom je to ok a bud rad, ze to takto dava

problem by bol, ak by karta bola prezentovana ako 4k a nedavala by 4k, pripadne ak tato nova 4070 bude prezentovana ako 1440p karta (co predpokladame uz len kvoli nazvu) a nebude to davat kvoli pomalsim pamatiam (aj ked kapacita je vacsia), potom je to problem nvidie, ze odrbava (ako pri gtx 970 a jej 4gb vram)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každému normálnímu zákazníkovi je úplně jedno, jak to Nvidie prezentuje, už si to uvědom, toto může být každému úplně u prdele a nevybírá podle toho, rozhoduje se podle testů, nikoli podle toho, co si Nvidie hodí do prezentace. Ty jsi asi fakt nějaký dvorní šašek, co, pokud toto nechápeš. A těm údajům o 3x vyšším výkonu jistě věříš taky, ne. Už to tak nežer.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, podme pocuvat sasa, ktory nerozozna highend od mid ;)

este raz, aby si pochopil, ak karta je prezentovana ako 1440p a jej vykon spada pod 1440p (kludne nieco navyse), ale cenovo nespada, tak asi si ju nekupim a pozriem po konkurencii

uz to pochop, kks mali by fakt zakazat pristup k internetu zo psych liecebni

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tebou to fakt nemá cenu, ty jsi prostě ztracený případ, když věříš všemu co tam vidíš v prezentaci, je pak jasné, že AMD nemá žádnou šanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proste povedz priamo, ze si AMD fanboy ako DD a hotovo

AMD tiez nemalo sancu v CPU segmente a pozri kde su, ich CPU su top topov a odporucane snad kazdym (aj ja mam 7800x3d), ale GPU segment je otras a otrasom asi aj ostane, kym nespravia nejake vacsie zmeny. Cize ziadne chuda AMD, ja som ich podporoval roky a kupoval aj napriek horsim vlastnostiam (ci uz po driver stranke, tool stranke, podpore v hrach, horsi HW), ale tiez mam urcitu hranicu, kedy si poviem dost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ti znovu opakuji, že mě nezajímají marketingové prezentace a ty polopravdy co jsou v nich obsaženy, věř si čemu chceš, ale s tímto na mě nechoď. Mě vůbec nezajímá, že si Nvidie nepřeje, abych to porovnával ve 4K, mi to je jedno, já jen prostě porovnávám výkon, to je asi tak celé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mě vůbec nezajímá, že si Nvidie nepřeje, abych to porovnával ve 4K"

a toto mas odkial? :D porovnavaj si to aj v 8k ak chces, nikto ti nebrani tie karty prevetrat, ale ked raz je karta urcena na 1440p, tak pozeram ako sa jej dari tam. Ak sa jej dari dobre aj vo vyssom rozliseni, tak je to len plusovy bod, nic viac.

Preto mame segmentaciu, aby sme vedeli lahko urcit, kde karta patri a ci jej vykon a cena aj tomu odpovedaju. To, ze ty si robis ine testy / zavery je ok, ale nemaju nic spolocne s tym ako to bolo cele urcene

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona je slabší i v těch nižších rozlišeních, v tom je ten problém.:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak si vezmi inu kartu a hotovo :D problem solved, den pokracuje dalej

preto pisem, vykon ok, cena nie ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s tímto naprosto nesmyslným závěrem to asi rači můžem uzavřít, protože toto nikam nevede. Výkon ok, cena ne, to je fakt dobrá hláška jak cyp.:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to vzteklej trol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si vážně tak dobrovolně necháš srát na hlavu, jen protože ti Nvidie sdělí, že si máš nechat? Jakože nemáme na to výkon, tak řeknem, že na to vlastně necilíme a bude to v pohodě, jen tomu necháme cenovku jakoby jsme ten vyšší výkonnostní cíl splnili. Bravo. Přestaňte jim tak lézt do zadku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kde si nechavam srat na hlavu? ak raz vyrobca urci, ze toto je na 1440p a ja to kupim a pouzivam na 4k a potom placem, ze to nedava 4k, tak bud som retardovany alebo retardovany

co je na tom tazke pochopit? ty tu places nad 4k, pricom nikde nie je zmienka o tom, ze je to 4k karta aj ked vykon na to ma (aj podla testov je to take, ze 60fps udrzi len pri niektorych hrach, pootm detaily dole)

to, ze ty nedokazes rozoznat segment highendu (4k) od mid range (1440p) nie je moj problem

"jen tomu necháme cenovku jakoby jsme ten vyšší výkonnostní cíl splnili"

citaj prosim ta s porozumenim dobre? uz 2-3x krat pisem, ze cenovka nie je ok. Ja chapem, ze v hlave okrem cervenej nemas nic ine (uz len kvoli farbe krvi a AMD), ale nevkladaj mi slova, pripadne nechod zo zavermi, ktore priamo odporuju tomu co som pisal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No k čemu to je určené si má vybrat uživatel, ne výrobce, ten se snaží jen v určité ceně si vybrat to nejlepší, co mu daný účel splní a v zájmu výrobce by mělo být se mu snažit dodat co nejlepší výkon, především tedy lepší než ten konkurenční. Já jen nevím, proč by to někdo nemohl použít i na 4K, když na to někdy pořád výkon má, slabší výkon Nvidie se nedá obhajovat tím, že si Nvidie nepřeje aby se to používalo ve 4K.

Já totiž nechápu hlavně to tvé tvrzení: „výkon ok, cena ne“, vždyť to nedává smysl, tak buď je výkon v dané ceně dobrý nebo ne, jak může být jedno dobré a druhé ne, tomu už nějak nerozumím, hak to myslíš, podle čeho jako určuješ, že je zrovna takový výkon „ok“, když je grafika dražší než konkurenční a přitom je slabší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"No k čemu to je určené si má vybrat uživatel, ne výrobce"

toto je blud roku 2023 :D akoze nie, vyrobca urcuje, do ktoreho segmentu spada dany vyrobok, opat priklad aut (ferrari vs skoda)

"Já totiž nechápu hlavně to tvé tvrzení: „výkon ok, cena ne“, vždyť to nedává smysl"

jednoducho, pozriem ako sa jej vykonovo dari voci predoslej generacii a usudim, ci ten vykon je dobry alebo nie, potom pozriem na cenu a mozem usudit, ci ten vykon danej gpu v danom segmente je ok alebo nie

tazke? urcite nie, len staci pohnut hlavou a nefrflat na vsetko co nie je cervene

"Já jen nevím, proč by to někdo nemohl použít i na 4K, když na to někdy pořád výkon má."

mozes, kde tvrdim, ze nemozes? ukaz mi konkretny text

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A koho zajímá, jaký výkon karty měly ve staré generaci, co to plácáš za hlouposti, snad porovnávám aktuální grafiky co si chci koupit, jaký mají výkon a co zvládají, co bylo před nimi je naprosto irelevantní, kdysi tu běhali dinosauři a svět žádné grafiky nepotřeboval... a co jako? Takže je nepotřebuje ani dnes? Asi ne. K čemu mi je to porovnávat se starou generací, co to přidává té nové, k čemu mi je vědět, jaký měla výkon? Jakože když jsem měl tu předešlou na hovno, tak můžu mít i tu novou. Takové informace jsou prostě úplně k ničemu a netuším, proč by měl podle toho někdo vybírat a porovnávat s tím grafiky nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preco si sa upustil? :D odpisujem ti na to, ako ja urcujem cena/vykon voci predoslej generacii a uz si jak opica, ktorej vezmu banan

takze ano, pisem, ze vykon je ok, ale cena nie - ten vykon je "ok" v ramci nvidie, nie vramci celku, ak zaratam aj inych vyrobcov, ako napr AMD - tak nie a teda cena "nie"

inak, cakam, kedy dorucis text, kde tvrdim, ze nemozes tu kartu pouzivat na 4k

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak to už jsem doma, tak teď už je mi to jasné, pokud jen žiješ v krabičce s nápisem Nvidia, tak potom to je v rámci jejich světa ok, no konečně jsme se k tomu dopracovali, to už jsi měl říct hned na začátku, že porovnáváš jen Nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D stale nechapes a ja fakt nemam naladu ti to vysvetlovat ako ziakovi specialnej skoly

bud je tam jazykova bariera alebo inteligencna, neviem, skus si to precitat este raz a pochopis, ak nie, nevadi, aj takych zem musi "nosit" ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já už tomu rozumím, co se mi snažíš sdělit, nemusíš už mi to dál vysvětlovat.:) Prostě ty preferuješ jen Nvidii děj se co děj, to jsi mohl říct rovnou a nedělat u toho takové kotrmelce, mohli jsme si ušetřit tuto zbytečnou „diskuzi“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

praveze nie :D pred kupou 4080 som zvazoval 7900 xtx, cpu mam od amd, beriem to, co je najlepsie v dany moment

ale vidim, ze s tebou rec nebude, proste neznesies nazor inych ludi, najma, ak vyvratia tie non-sense co tu davas :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No že vlastníš CPU od AMD, to nemění nic na tom, že jsi zcela očividný fanoušek Nvidie nebo spíš už možná i fanatik, protože je nedokážeš objektivně porovnat vůči AMD. Vlastnictví CPU od AMD poukazuje jen na to, že aspoň nejsi hater AMD, který jim vše shodí a fanoušek Intelu. Tahat sem to, že sis koupil Ryzen, je zcela zbytečné, jen u CPU ten vyšší výkon vidíš, u GPU z nějakého důvodu asi nechceš vidět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ty presne vies ci som fanusik nv alebo nie :D tu firmu priam nenavidim, ale GPU maju lepsie, taktiez aj tools a to im zapriet nemozes

cize pekne, ze si takto skatulkujes akonahle je niekto odporca AMD GPU, ale realita je trooosicku ina ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt, tak dobře no, když myslíš, tak potom jsem já asi jen nějakej divnej, když ty jejich grafiky jako lepší nevidím, to je teď asi nějaká nová móda kupovat slabší grafiky za víc peněz, asi jsem už moc starý, když to beru jako nevýhodu, když je výkon horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak mi najdes AMD gpu, ktora ma RT, DLSS, Reflex, RT reconstructions a pod na takej istej urovni ako nv, kludne taku GPU od amd kupim a kupim aj tebe ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem jak AMD, tak ted mam NV. Kazda ma neco. To co pises je "holy gral" tak do diskusi a cast hracu, kteri si na tom ujizdeji. Zbytku si myslim, ze je to celkem jedno. NV je kvalitativne/technicky o neco vys, ale z meho pohledu zalezi na scenari, ktery mas a jestli se to se to projevi nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ja pisem za seba, ja som bol zvedavy na to RT (tiez som to zo zaciatku hejtoval), ale cybperunk ma zaujal a reku, skusim

kupil som svoju prvu nv kartu za poslednych, ja neviem, 15r alebo kolko a nelutujem. Ak by AMD malo nieco podobne, ani nad nv nepremyslam, ale nemaju, ich chyba.

Ano je to okrajova zalezitost, ale uz ked ides do segmentu grafik 1000e+, tak sa pozries aj na toto, aj ked uz len z cirej zvedavosti. Najnovsi prirastok Alan Wake 2 vyzera s RT neskutocne dobre, o to viac som spokojny s vyberom ;) Ak AMD pride s RDNA5 (vieme, ze 4ka bude onicom) s AI a pod toolmi ako nv a dorovna ich, nemam problem dat svoje peniaze im. Ale pri nich uz to akosi aj zdavam, ze k tomu dojde. Kazdu novu generaciu si vravim, ze ta buduca to spravi lepsie. Bolo to ako pri GCN, Polarisu, prvej RDNA1, potom RDNA2 a najnovsie RDNA3. Proste rok co rok

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ale iba v 4K, na ktory tato karta urcena nie je ;)"
Proc mas utkvelou predstavu, ze velka pametova narocnost je spojena s 4k rozlisenim? Jsem hral city simulation hru a ta s addony akorat zabrala 16GB vram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

192 bitová sběrnice v souvilosti s rychlou GDDR6X 21GHz pamětí má ve skutečnosti na kahánku už na 1440p. Tím neříkám, že to není ok, na 1440p to stačí, ale je to na hraně.
Vůbec bych se nebavil o 4K, už proto že NVidia jasně řekla, že tohle je karta na 1440p!

Ale pomalejší RTX 4070 GDDR6 už podle mého názoru nedá ani 1440p, takže prostě karta na fullHD a to si myslim, že je od NVidie docela výsměch a chyták na uživatele, kteří se v hardwaru neorientují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidie toho nakecá, ti už říkali snad o 3090, že je určena i na 8K, zajímavé, že už tehda nikdo nepřišel a neřval, proč to v reálu žádné 8K zcela nečekaně nezvládá. Vaše argumenty jsou opravdu velmi vtipné, takže už budem věřit rači marketingu Nvidie než realitě, no to jsme to dopracovali, pěkně jste už do toho namotaní, přestaňte už tak požírat ty jejich letáky a věřit každému blábolu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, když NVidia při uvedení RTX 4070 řekla, že je na 1440p a to skutečně je, tak prostě, pokud mám 4K monitor, tak nejsem blbej, abych si kupoval RTX 4070. Takhle jednoduchý to je.

A pokud jsem nabral i malinko technický vzdělání, tak je mi jasné, že šířka sběrnice 192 bit stačí na 1440p s odřenýma ušima, takže si tuplovaně nebudu kupovat tuhle kartu na 4K.

Zároveň ti říkám, že pozměněná RTX 4070 GDDR6 už může, pokud ta paměť nebude dost rychlá mít ty uši pěkně seškrábaný, protože 192 bit sběrnice + pomalá paměť to prostě nedá ani těch 1440p!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že 4070 je nějak extrémně limitovaná rychlostí pamětí. 4070Ti má zcela identickou konfiguraci pamětí, a přesto je výrazně rychlejší i ve 4K (cca o 25 %). Dokonce se s vyšším rozlišením ten rozdíl zvětšuje (což ale může být částečně způsobeno CPU bottleneckem v nižších rozlišeních). IMHO 4070 s GDDR6 může dávat smysl, pokud bude cena přiměřená. V tom bych ovšem moc optimistický nebyl, protože Nvidia už to tak prostě má. :P
(Data k porovnání jsem převzal z recenze 4070 na HWU.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA proste vyda to co mela vydat jiz na zacatku a to:

->256-bit pro stredni tridu cili RTX 4070(!), s lepsim vykonem a k tomu 16GiB VRAM
->320-bit pro vyssi tridu, lepsi priblizeni se ke RTX 4090 a k tomu 20GiB VRAM

GeForce RTX 4070 GDDR6 je uceleny nesmysl, naopak lip bych tu videl RTX 4060 Super se 192-bit-y a 12GiB VRAM, samozrejme i dle lepsiho GPU by byla vykonnejsi, tohle by davalo smysl protoze dnes je 4060 i s modelem Ti ukazkove s prominutim zkurvena.

Co se tyka GeForce RTX 4070 Ti Super, tohle je podle mne nesmysl, mezi RTX 4070 Ti a 4080 je totiz prilis malo prostoru.

Na konec jeste jedna vec, kdyz uz byly ty RTX 4090 Ti/nove Titany vyrobene, mela je NVIDIA vydat, kupce by si to rozhodne naslo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni jsou nuceni to vydat až teď kvůli AMD, kterému začínají stoupat prodeje na úkor těchto předražených Nvidií, čili musí tu nabídku AMD trochu dorovnat, jelikož čím dál víc lidí už nevidí žádný důvod proč připlácet na Nvidii, která je navíc vždy pomalejší a výbava je prostě celkově horší, takže zcela pochopitelně o to už nemá zájem až tolik lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, fakt super, potřebujeme totiž další GPU s cenovkami > 20 000 Kč... A pak downgrade 4070 který bude pomalejší a maximálně tak o litr levnější (resp. za stejnou cenu), když už GDDR6X sotva stíhá kvůli ořezané sběrnici...
Už současná 4070 má stát maximálně 13 tisíc a ani o korunu víc, protože se jinak oproti 7800XT ani trochu nevyplatí (myslím teď převážně pro hráče).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.