Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se Navi 14 s 1536 SP, výkonnostní náhrada vyšších modelů Polaris

NAVI je celkem povedená řada, ale subjektivně neuvěřitelný "fail" je absence HDMI 2.1 (nějaké PCIe 4.0 mi žíly netrhá)..a to obzvlášť v době, kdy se Polaris prodává za pár kaček..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moc velký problém to není. HDMI 2.0 zvládá 1440p na 144 fps i 4k na 60 fps bez subsamplingu nebo "skorobezztrátové" komprese. Hypotetická možnost přenášet 4k nad 60 snímků za sekundu toho reálně moc nepřináší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud chci 4:4:4, vyšší frekvence, vyšší rozlišení, eARC atd. tak to problém je a navíc už i letošní modely už jsou vybaveny vstupem HDMI 2.1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I specifikace RTX 2080 Ti i 2070 SUPER uvádí HDMI 2.0b. Hlavně zatím není dostatečně dostupný obsah vyžadující HDMI 2.1, zvlášť herní obsah. U televizí jde vyhledem k životnosti o future proofing (a marketing), ale to je zatím tak všechno. U současných herních grafických karet by přidání HDMI 2.1 stálo víc, než kolik by to přineslo. Bylo to pěkné mít HDMI 2.1, ale využilo by to 100 lidí a několik desítek milionů by za to zbytečně zaplatilo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- nevím jestli je u 8k panelu HDMI 2.1 future proof(spíš bych to beru za nezbytnost, když není vybavena DP) a 8k obsah bude v podstatě standardem i bez upsamplingu(jasně jako první masově příjdou sportovní přenosy a dokumenty..)
- právě naopak u UHD BD je standardem pouze 4:2:0(tam stačí HDMI 2.0b) a mimo jiné právě herní obsah je na to plně připravený ale tam není takový problém díky DP(pokud nechce hrát na TV) ;)
- kolik by přidání podpory HDMI 2.1 stálo navíc ?

"Bylo to pěkné mít HDMI 2.1, ale využilo by to 100 lidí a několik desítek milionů by za to zbytečně zaplatilo."
tomu se říká pokrok ;) kolik lidí dříve využilo víc jak jedno jádro a nebo víc jak 32 bit CPU atd. atd. :) to že díky HDMI 2.1 mohu přenášet kvalitněji audio i video, je poměrně slušný přínos (a proto ten standard taky dělali)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vtedy si ľudia mohli vybrať, či chcú viac jadier a kúpiť. Tu by s novou generáciou Navi nemali na výber.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je logika jak noha :)))
- proč tedy nemám na výběr kartu s výstupem HDMI 2.1 ? a nebo proč lidem k FHD monitoru nevadí HDMI 2.0b a DP však i to zvyšuje cenu ;) ?
- mohu koupit TV(letošní modely) i receiver s HDMI 2.1(loňský low end), ale není to čím pořádně krmit .. jedine se omezit na HDMI 2.0b (tak nějak pořád chybí ta možnost výběru) >> zatím je jediná možnost si počkat na konventor z DP (ale to bude buhví kdy)
- navíc hned v prvním postu píšu, že je to "subjektivní" a hned se tu s prominutím, mohou někteří zvecnout :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI 2.1 je staré 1,5 roku - podle mne té době už NAVI bylo v příliš pokročilém stádiu návrhu na to, aby se HDMI 2.1 dalo jednoduše implementovat, chtělo by to větší změny v čipu takže v AMD usoudili, že vzhledem k velikosti cílové skupiny je to neefektivní. Btw NAVI má celkem slušnou implementaci displayportu 1.4a, takže minimálně 4:4:4, rozlišení a refresh není problém. Momentálně nemá ještě HDMI 2.1 žádná grafika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- next-gen konzole s NAVI budou mít HDMI 2.1(prý)
- letošní modely TV už mají HDMI 2.1 vstup (dokonce i víc jak rok staré low end receivery podporují HDMI 2.1 s eARC)
- kolik takových TV je vybaveno zároveň i DP 1.4a ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby ti nepraskla žilka. :-)
Alebo si si nebodaj chcel kúpiť Navi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- nechápu proč by mi měla praskat žilka ?
-Ano potom co ohlásili 8k podporu u konzolí jsem se na PC verzi NAVI těšil a už jsem plánoval nákup velkofomátového 8k panelu (takhle si rok dva počkám )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak si hrozna trubka.

Dokonce konzolove grafiky nejsou ani v jadre 1:1 s desktopem. Nektere ficury maji navic, nektere jim chybi. Cekat, ze desktop NAVI bude mit uplne tu samou vybavu jako konzolova verze, ktere bude prichazet za cca rok, je opravdu blaznovstvi. Navic kdyz uvazis, ze konzole se specificky cili na zobrazovadla typu televize, kdezto desktop karty cili na monitory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj jsem hrozná trubka ;) seš fakt hustej !! :) a ještě porovnávat jádra a to obzvlášť když se to dá řešit i externě :D !! ty jsi hotový génius :))) konzole a PC mají digitální výstup <<>> TV a klasické monitory mají digitální vstup >> vidíš tam nějaký problém ? :)

nj tak zase bohužel na 99% přijde NV s HDMI 2.1 dřív (stejně jako s HDMI 2.0) a jelikož nejsem věčný čekatel tak opět budu nucen koupit sestavu Intel+NV, protože mi nabídne více s lepší podporou a to o dost dříve než AMD ostatně jako vždy (a jiní si počkají několik let než je AMD dotáhne)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> kolik takových TV je vybaveno zároveň i DP

TV vseobecne nejsou vybaveny zadnymi DP. Mozna by sis mel stezovat u vyrobcu TV.... HDMI je zatizeno licencnimi poplatky a navic neustale pozadu za DP, tak mi pls vysvetli proc se TV vyrobci do nej tak hrnou, a hlavne proc by se do nej meli hrnout ostatni vyrobci (jako GPU). Jo a jeste proc bych ja mel za to platit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TV vseobecne nejsou vybaveny zadnymi DP.
.. to mohu bohuzel potvrdit, viz muj 2018 Phillips OLED

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věrný zákazník Home Creditu ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme Jarousku, pouzil jsem tebe jako referenci pro nizsi urok :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připomínáte mi jednoho pána... nevlastníte náhodou TV Barrandov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- kde se dá hájím poslední standardy DP (ale vše má své pro a proti)
- za implementaci by mimo vývoje a výroby čipu (což je marginální položka, které se stejně nevyhnou) nic navíc by nezaplatili .. podobné náklady jako při implementaci HDMI 2.0b nebo 1.4 nebo DP >> za HDMI 2.1 se nic navíc neplatí
neustále pozadu ?
- HDMI nejen že přišlo o dost dřív, ale bylo v jistém ohledu lépe vybavené pro MM účely a DP jen dohání (bandwidth není vše ;) )>> ARC, HDCP (DP ho neměl vůbec a pak volitelně a až poslední verze je povinná implementace), CEC atd. + fungovalo s levnější kabeláží na větší vzálenosti (což se HDMI 2.1 bez optiky srovnává ...) >> asi hlavní důvod proč se HDMI tak rozšířilo a je stále relevatní ..
- navíc je tam jistá fixace na zbytek spotřební elektroniky např. přehrávače a receivry ..
- velkofomátové hraní či konzumace obsahu s HDR ve 4k vyjde výrazně levněji na TV (nutné HDMI ;) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@Tom
- konzolová NAVI bude mít HDMI (2.1?), protože míří do consumer segmentu + tu bude dalších 5 let
- PC/NTB NAVI má standardně DP z důvodů, jaké ti psal Franzzz níže
- co tady řešíš HDMI u PC/NTB karet, pro propojení s TV tu přece máme DP>HDMI redukce
- máš doma 8K TV, že máš tyhle požadavky? Jak jsi to řešil doposud, tj. třeba dva tři roky zpátky, že bez toho nemůžeš existovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- jasně kolik a zakolik je na trhu 100% funkčních redukcí z DP 1.4 na HDMI 2.1
- aktuálně mám 4k HDR a plánoval jsem 8k(viz jiný můj příspěvek) , ale očividně to budu muset odložit (aspoň se do doby než přijde NV s HDMI 2.1 posune kvalita 8k TV panelů)
- žít se dá bez PC i bez TV tvůj argument je těžce mimo mísu ;) a dva tři roky zpět nešlo nic podobného koupit (řeším aktuální situaci ) a mít tvou logiku tak si sedím u své CRT televize s 575 řádky :D
- opravdu už chápu JirkuK, Moravčíka, Crhu apod. :) stačí napsat nějakou drobnost ohledně AMD a hned je mumraj a mínusování :D
- ale aspoň je tu živo a DIITu se sipou korunky za reklamu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minulý měsíc byly uvedené čipy pro převod z DP1.4 na HDMI 2.1, takže převodníky by se měly objevit relativně brzy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o RTD2173 vím, (je ještě něco jiného ? )
- není to kabel
- jak se to dostane do dedikované GPU ?( oni tam ten čip asi přidají dodatečně )
- jestli se první produkty např. M/B: apod. objeví na podzim nebo před vánoci je ve hvězdách .. ale dá se spíš očekávat, že ten čip je primárně určen pro následující generaci iGPU (10th Gen+)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„- next-gen konzole s NAVI budou mít HDMI 2.1(prý)
- letošní modely TV už mají HDMI 2.1 vstup (dokonce i víc jak rok staré low end receivery podporují HDMI 2.1 s eARC)“

Next-gen konzole nejdou na trh v polovině roku 2019, což je dost podstatný rozdíl.
Pidičipy pro televize se nevyvíjí 4 roky jako GPU a vydávají se s roční kadencí. Pak je jednodušší reagovat na novinky.

Absence HDMI 2.1 u konkrétního desktopového produktu může být v tuto chvíli dost těžko považována za fail, protože neexistuje žádný desktopový produkt, který by výstup HDMI 2.1 nabízel. Objektivně hodnoceno by pak onen „fail“ byl celý desktopový segment.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je pravda, že implementace HDMI 2.0 trvalo NV pouhý rok a AMD skoro 3 roky a bylo by divné kdyby teď AMD přislo s HDMI 2.1 jako první .. ale tak trochu jsem doufal :) takže se dá předpokládat, že "Ampere" bude první

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„je pravda, že implementace HDMI 2.0 trvalo NV pouhý rok a AMD skoro 3 roky“

Vážně je to pravda? :-) Nebylo to prostě tím, že za ten rok nevydala AMD žádný nový čip a de facto první produkt vydaný po Fiji již HDMI 2.0 (dokonce rovnou HDMI 2.0b) měl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano ten časový rozdíl je snad pravda a nejde na tom nic rozporovat ..
- vážně chceš tvrdit, že by to nešlo našroubovat do nějaké revize GCN 3 gen., která vyšla v cca stejný čas jako Maxwell, který už měl podporou HDMI 2.0 a doknce mu časem přidali podporu vyšší verze
- z mého pohledu se na to jednoduše vyflákli jako neprioritní a přišli s tím až s "polarisem" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDMI 2.1 by měla přinést do obýváku na TV i tyto vlastnosti:

Enhanced refresh rate features:
- Variable Refresh Rate (VRR)
- Quick Media Switching (QMS)
- Quick Frame Transport (QFT)
Auto Low Latency Mode (ALLM)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, tento příspěvek měl být jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial neuvedu nieco s vykonom 50% nad RadeOn VII, tak vskutku nerozumiem naco to vsetko vlastne uvadzaju...

polaris 570 je tu kolko? 2 a 1/4 roka !!!!!!!
radeon vii je relativna novinka ...

vsetky dedikovane grafiky ktore stale vychadzaju a este len vyjdu cely dalsi rok v buducnosti, budu mat vykon medzi rx 570 (ci dokonca mozno rx 560) a radeon vii

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože karty v tomhle segmentu si kupuje mnohonásbně víc lidí, než kartu s výkonem 50% nad Radeonem VII.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a co poskladaju z nepodarkov pri vyrobe 5700 ?
teda ak sa ich uz nazbieralo dost .. aka je vytaznost pri ~200mm2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co tak udelat Navi s 4096 jednotkama? konecne zatopit prodrazenym RTX 2080 a 2080 Ti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by šlo.
R 5600XT - 1536 SP, 96 TMU, 32 ROP, 128bit, 8 GB GDDR6, 130 W?
R 5600 - 1280 SP, 80 TMU, 24 ROP, 128bit, 4 GB GDDR5, 90-110 W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„24 ROP, 128bit“

Jak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.