Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystají se rychlejší GeForce RTX, zvýší paměťovou propustnost

"GeForce RTX 2080 Ti namísto 382bit sběrnice s 11 GB GDDR6"

... 352bit (11 * 32b) ? o 382bit sbernicich jsem neslysel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jde o 352 a 384bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako bys neznal nVidii. Když u GTX 970 zvládli vymyslet rovnici 3,5GB@196GB/s + 0,5GB@28GB/s = 4GB@224GB/s (ne, takhle se bandwidth fakt nesčítá pánové...), tak 382bitů široká sběrnice není pro produktové manažery NV žádný problém :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

věřil bych té 12GB verzi u Ti, ta je určena na 4K a tam je každý GB navíc znát. Už jsou hry co plně obsadí 8GB na 1440p takže rozhodně nijak předčasné, navíc konkurence už má 16GB verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takový Star Citizen už obsadí i víc než 11GB v současné alfě, tzn. R VII je jediná karta která na něj stačí a nestačí už ani 11GB 2080Ti. Nedělám z toho žádné závěry, jen konstatuji fakta

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano jako spousta jiných her má preloading. Když má paměť využije ji, natáhne si věci do foroty., které může a také nemusí použít

To že mám alokovanou paměť neznamená že ji používám, resp. že ji potřebuji. To kolik je skutečně potřeba paměti se uživatel nedozví a jediná možnost je to testovat, srovnat co nejpodobnější grafiky s odlišnou pamětí.

Realita je taková že paměť problém není

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si sa pohladil a ukludnil, teraz mozes v klide spat. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký argument k tématu bude?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi zadny argument nez ty tve faky kterymi nas pravidelne zasobujes :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A já se ptám jak zjistím video paměť kterou nějaká aplikace/hra potřebuje, když to ani velcí recenzenti HW a her neumí zjistit. Nechám si poradit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vždyť říkám faky :)
takže tvrdiš že nevíš, ale zároveň tvrdíš, že "Realita je taková že paměť problém není" ... uff opět jsi nezklamal. ale je to tvůj dlouhodobý standard a bylo by divné kdyby se najednou něco změnilo :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Faky" si Tomíku říkej svý mámě. Buďto znáš odpověď na otázku kterou ti položil a můžeš si ho tedy za potlesku fóra namazat na chleba *svými argumenty*, nebo nevíš - a v tom případě, jak to ostatně rád děláš, pouze bez znalostí čehokoli o čemkoli plácáš ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedy sa to rozdvojovanie zakáže?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno u grafické karty za 30 litů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave u veci za 30 litru by me to stvalo mnohem vic nez u veci za 30 euro. Ale ten rozdil u nvidie zas neni tak velkej, je to furt lepsi nez laptopy. Hodite vyrobci 30 litru a dostanete bud naprosto shitovej nebo naprosto skvelej display, podle toho, jak se v den poskladani laptopu nekdo kdesi v cinske fabrice vyspal. SSD taky podle nalady Samsung, Toshiba nebo nejakej shitovej noname.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vadi mi to. Jako sorry, ale akorat to vytvari bordel ve znaceni a ja pak z recenzi nic nevyctu. Pred hranim hry si projedu recenze a nastavim si grafiku tak, abych mel optimalni FPS. Kdyz z recenzi nic nevyctu, tak to bude slozitejsi.

Jenze co s tim, pokud se neokoti AMD, tak stejnak mi nic nezbude nez mit zase grafiku od NVidie. Nepredbihejme ale, treba bude mit AMD cenove i vykonove konkurencni produkty a pak je tohle pro NVidii velke minus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekupuje high end, tak bych řekl, že je pořád z čeho vybírat alternativu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam GTX1070 a GTX1080 na svych PC. Logicky teda pro me nema smysl nic pod vykonem RTX2080. Samozrejme nebudu si kupovat grafiku za takovy sileny penize, pockam zase az to klesne pod 15K, kde vidim tak svuj limit. Stejne tak letos ma prijit Navi mainstream a pristi rok Navi highend, tak treba uz tam kde je potrebuju snad za rok budou. Letos stejne neprichazi nic v uvahu, protoze PC zacnu obnovovat nejdriv az po ustaleni RyZen 3000 na trhu, teda nekdy v zime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká že se asi pohne i cena tak že z 35K to bude za rychlejší paměti tak o 1000 - 2000 Kč dražší. Otázka: Má smysl kupovat 1080Ti za 13000 Kč? než utrácet přes 30K za grafiku s blbostí jako je RT a rozmazávačem textur co podporují jen 3 hry ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GTX1080Ti za 13K mi prijde porad jako slusna cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám potřebuji nahradit svou 980Ti za něco silnějšího ty RTX jsou prostě předražený fail co jsem kdy viděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já si s gtx1080 počkám nejspíš až na 4080 řadu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se o výkonné grafiky nikdy moc nezajímal s výjimkou CUDA. Ale teď jsem dostal za úkol vyrobit firemní prezentační video na veletrh. Mám program Vegas Pro a video se bude přehrávat na TV s úhlopříčkou 65". To je dobrý důvod vyzkoušet si UHD 3840x2160 a HEVC. 4 minutové video se softwarově renderuje 2 hodiny. Do budoucna by to asi chtělo HW podporu na grafické kartě. Můžete mi nějakou doporučit? Cena není pro firmu úplně rozhodující. Důležitější je výkon - jak moc to zrychlí renderování do HEVC. Jako laik jsem z některých technických parametrů poněkud zmaten. Třeba jsem se dočetl něco ve smyslu, že karta není vhodná pro profesionální použití s dlouhodobou zátěží. Co to jako má být? Netěžit kryptoměnu několik let, nebo nerenderovat video déle než třeba 10 hodin?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je taková douška že když si kartu budeš provozovat 24/7 že nvidia nenese odpovědnost za to když naseká chyby nebo zdechne. Pro životnost je ale (nej)důležitější kvalitní chlazení celé karty a potom když je zatížená dlouhodobě stejně, nedochází k takovým pnutím ve spojích jako když se chvíli hraje a chvíli nic neděje a klidně vydrží stejně dlouho nebo i déle než nepravidelně zatěžovaný kousek.

Pokud nutně hledáš pouze CUDA, tak takové ty běžné Tesly jsou proti herním modelům výrazně dražší a ne rychlejší, to poznáš spíš na specializovaných softwarech á la CAD/Photoshop.
AMD karty ti poskytnou velmi zajímavý výkon za slušnou cenu také, třeba Radeon VII je asi díky možnosti používat i profi ovladače, 16 GB RAM a výkonem 2.4 Tflop v DP za 19 s DPH velmi zajímavá volba.

Co jsem si četl tak údajně video žvýkané GPU nemusí dosahovat úplně stejné kvality jako to žvýkané CPU kvůli nějakým hw omezením těch výpočetních jednotek na GPU, za cenu hiend GPU byste mohli pořídit i velmi výkonný CPU, takový 64vláknový Threadripper 2990WX by mohl být taky zajímavá kombinace :-). A hodně RAM, hodně RAM :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono celkově to 24/7 použití je takové... vágní řekněme. Spousta zařízení je v podstatě trvale pod zátěží a pokud to není po těžkém katování kostů (čili spousta té nejlevnější čínské produkce... a nejen to), tak tě tento údaj prakticky zajímat nemusí. Jo, jsou "vyjímky", jako třeba svářečky, kde je nějaký 100% zatěžovatel a podobné věci, ale i to je fakt "mimo".

Příklad za všechno, měl jsem HD6870 a ta mi "pošla" při přepnutí z okna hry do desktopu = RoHS. Druhá věc, je dokázáno, že disky (magnetické/plotnové) v trvalém provozu (idlící nebo aktivní) vydrží daleko déle fungovat než ty, co neustále parkují a roztáčí/zastavují kotoučky (logicky). Stejně jako bude logicky z principu věci lepší, když například budeme držet trvale žhavou spirálu z odporového drátu (v rozumných mezích), než když s tou spirálou budeme neustále cyklovat mezi provozem a chladnutím (hint: roztažnost materiálu, stejně jako RoHS svinstvo). Zrovna včera "pošel" zdroj jež napájel LED osvětlení poloviny kuchyně, tipuju to na vyschlou kapacitu nebo nějaký poddimenzovaný polovodič, který je na půl cesty do nebe (křemíkového, samozřejmě :)). Nicméně to není obvyklý případ většiny "PC HW", kromě mizerných napájecích zdrojů.

A osobně bych si tipnul, že tím chce nV i naznačit (byť to nebude pravda), že profi modely jsou lepší, z kvalitnějších součástek, posvěcenou mědí, zlatýma pojistkama a podobně. Ano, některé výrobky se testují o trochu déle, ale tohle to zrovinka nebude (pak by nestihli pomalu ani dodat dostatečnej počet karet/modulů na ty jejich megaprojekty).

Berte to jen jako doplnění a spíš reakci na to, na co se tázal kolega na kterého jste reagoval. Stejně jako je dost možná i lepší to řešení skrze CPU (neb se všude píše o podstatně horších vlastnostech videa lámaného přes GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse receno GPU ti to zrychli o hodne ale za cenu horsi kvality tim chci rict ze s CPU to trva o hodne dele ale vysledny soubor muze mit vyrazne lepsi kvalitu pri stejnem datovem toku (pres GPU musis byt trochu velkorysy abys dosahl pododne kvality)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas podporu pro enkodovani HEVC dneska u vsech grafik. Jestli mate nejaky novy grafiky ve firme nebo i doma, tak si neco malyho zkus, at vis do ceho jdes.
Z meho pohledu je kvalita enkodovani pres grafiku tragicka, ale spousta streameru pres to enkoduje a neslysel jsem, ze by si nekdo stezoval.
Takze opravdu zavisi na kvalite, kterou od toho pozadujes.

Napriklad ti bude procak enkodovat nejake video na Fast treba 10 minut. To same s tou samou kvalitou budes mit na grafice za 1 minutu. Super. Ale kdyz budes enkodovat to same na procesoru na Slow, bude to trvat 2 hodiny, ale na grafice niceho podobneho dosahnout nelze.
Zkousel jsem Intel QuickSync a NVidia NVenc, vysledky obdobne. S AMD zkusenosti nemam, ale slysel jsem, ze je to uplne stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u AMD přisli u Polarisu s 2-pass kodóváním kvůli zvýšení kvality, ale neznám SW, který by to podporoval (a ani jsem to jako majitel NV karty neřešil) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Turing ale přinesl nový video encoder kde se kvalita dá srovnat s CPU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne neda, zasa lzes!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie, neklame, len dostatocne si nepochopil, co napisal :)
vsetko sa da porovnavat, neznamena to ze na konci je ta kvalita rovnaka ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky všem za reakce. Tady asi bude rozhodující ten pojem "kvalita". Vegas má u HEVC 7 stupňů nastavitelné kvality renderingu. Když jsem nastavil nejvyšší kvalitu, spočítalo mi to dobu převodu na 6 dní. Takže nepoužitelné. Na stupni 4 to trvá dlouho, ale dá se dočkat výsledku. Pokud by se tomuhle vyrovnalo HW překódování, bylo by to rozhodně přínosem. Jaká je kvalita při nastavení nižších hodnot kvality jsem zatím nezkoumal. Nicméně v tuto chvíli musím dokončit úkol s tím, co mám. Jde mi o teoretické znalosti do budoucna.
Žádnou modernější grafiku zatím nemáme. V rámci zkoumání CUDA jsem přemýšlel o Quadro P6000, ale zatím jsem ji neobhájil. V českých obchodech je cena nového kusu závratná. Na ebay se už dá najít něco rozumnějšího, ale ty jsou zase použité. Nevím, jak moc "moderní" je tato grafika, ale pokud by pomohla i s renderováním do HEVC, byl by to dobrý argument.
Mohli by jste sem napsat alespoň jeden konkrétní typ karty pro HW renderování UHD videa do HEVCu, se kterou bych mohl porovnávat ty ostatní? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mas za CPU?
Kolik v tom tvem projektu pouzivas flitru?
Aby ti 2min klip ve 4k pro HEVC trval render 6dnu je uplna hovadina...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělám několik klipů o délce asi 6 minut, celkem přes hodinu. A ta hodina na nejvyšší kvalitu trvá 6 dní. S prostřední kvalitou to padne na necelý den. Ale protože renderuji kratší klipy, tak je to únosné. Přesto dlouhé. Kdyby HW podpora byla na úrovni této poloviční SW kvality, ale mnohonásobně rychlejší, byl by to přijatelný kompromis.
Ale netuším, jestli je podpora HEVC na kartách udělaná specializovaným čipem, nebo musí Vegas umět využít univerzální jádra na kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mas za CPU?
Kolik tam mas nasazenych filtru nebo efektu?
Co mas za grafiku?
Jaky mas vysledny bitrate v tom 4k Hevc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor I7 870@2,93GHz (8 jader), 16GB RAM, Grafika Quadro 2000, dělám video 3840x2160/50Hzprogresiv, datový tok do 30 MBit, průměrně 20 MBit, v okně jede video 1920x1080, dole běží jednořádkový titulek a zbytek plochy statické logo s texty.
Ten počítač je 6 let starý, ale nejnovější ve firmě. Běžně dělám v AutoCADu, ale tohle video je způsob, jak zatlačit, aby mi koupili něco modernějšího. Jen musím vědět, co chci. A obhájit si to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hele :).. to mas jednim slovem hrozne stary a nevykone na 4k rendery. CPU snad nema ani AVX (nemluve o AVX2) instrukcich a je to jenom 4jadro s 8 threadama. Grafika je taky ultra stara, takze pochybuji, ze nejak pomaha...
Filtry, efekty si nepsal, tak asi nepouzivas, takze tady nic.

K dotazu na HW..
CPU: kazde dnesni 8jadro(16T) ti udela neporovnatelne lepsi sluzbu nez to co mas ted. Bude to nejspis tipnul tak 3-4x rychlejsi. Pokud se jedna o ciste pak H265, tak bych pockal na nove Ryzeny, pokud ne, tak 9900k je optimum (ale musis ho hodne kvalitne chladit) a nebo 2700X je dobra volba (byt o neco pomalejsi). Samozrejme, pokud by ti koupili TRko, tak 2950X by asi byl optimum ;)
Nicmene samotny upgrade CPU by ti ten encoding mel nekolika nasobne (odhadem 3-4x a vice) zrychlit.
Grafika:
Intelovsky a AMD enkoder na kvalitni video encoding nebrat. NV NVENC u Turingu jsem nemel moznost vyzkouset, pry ma byt lepsi.. Osobne bych zkusil NV 1660 a vyse, potazmo quadro (pokud musi byt) zalozene na Turing Chipu. Jak to pak bude s kvalitou vysledneho enkodinku oproti CPU enkodinku musis vyzkouset. Nicmene i CPU samotne, by ti melo zarucit podstatne zkraceni, oproti tomu co mas dneska :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.