Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čím vším byl, je a bude Bitcoin [Díl druhý]

1. S myšlenkou digitální měny si pohrávalo mnoho lidí mnoho let před rokem 2009.
2. V začátcích Bitcoinu šlo spíš o filozofickou debatu o tom, jak udělat něco jiného vzácného, digitálního, než dosud známe. Nešlo udělat všechno jinak. Ale vzít si z okolního světa to zajímavé. Proto je velmi hloupé, se neustále snažit o to ho někam zaškatulkovat.
3. Inflace u Bitcoinu. Musíme si nejdřív říci, jako inflaci myslíme, a i tak je to lehce filozofický problém. Dalo by se říct, že má předem definovanou MONETÁRNÍ inflaci. Ale vzhledem k tomu, že víme, jak přesně bude probíhat v čase a že ve finále bude jen a přesně 21.000.000 BTC, mohl by někdo namítnout, že se o pravou inflaci nejedná. A jsem zase u filozofie a u toho že Bitcoin je něco, co tu prostě ještě nikdy nebylo. Nesnažte se to pořád s něčím srovnávat. Já to vidím spíš na zvyšování vzácnosti než inflaci. Ale tohle je spíš o diskuzi u piva.
4. Poplatky si může každý zvolit sám. Vysoký poplatek vás nikdo nenutí dávat. Na rozdíl o klasické banky. Jde o to, jak na převod pospícháte.
5. Zločinecký svět velmi brzy zjistil že Bitcoin je extrémně nevhodný pro jejich business. Protože všechny stopy jejich transakcí jsou napořád veřejné v blockchain a díky stopám v reálném světě lehce snadno propojitelné a použité jako důkaz. Nevím, že by posledních 5 let byl Bitcoin používán na Darknetu (Drogy, zbraně, …). I velké podvody se z Bitcoinu stáhly, protože „ukradené“ prostředky se podvodníků nedaří bezpečně dostat do reálného světa. Chvíli to vypadalo, že pomohou Bitcoin mixéry, ale i to se ukázalo jako hloupost. Strašák s darknetem používají jen ti nejhloupější odpůrci Bitcoinu.
6. Bitcoin je „staromódní“ a proto stabilní. Pro někoho to může znamenat, že zaostává, ale pro někoho jiného to je plus. Bitcoin má jednu funkci. Ověřená pravda ve světě, kde se nedá věřit nikomu. A to dělá dobře. A tím je vzácný.

Bitcoin nelze hodnotit s ostatními kryptoměnami. Ani už vůbec nemá smysl ho srovnávat se zlatem, nebo z FIAT, … . Bitcoin je Bitcoin.
Pro mě je Bitcoin geniální výstup ze „špatného“ systému a dlouhodobý uchovatel hodnoty s možností poslat větší hodnotu kamkoli bez nebezpečí že mi to někdo zakáže. Do Bitcoinu jsem začal spořit na středně dalekou budoucnost 5 let a více. Všechny prostředky, které do něj vkládám jsem vydělal poctivě a taky je zdanil. Takže se nebudu v budoucnu bát je použít.
Když vidím, co dělají Centrální banky, bojím se v budoucnu obrovského znehodnocení FIAT.
Ano, spekuluji i na cenu. Jsem přesvědčený, že v horizontu 10-20 let se reálná hodnota BTC zvedne 100x. Ale je důležitý ten časový horizont. A je to má víra kterou jsem nabyl na základě sledování světa kolem sebe.

Chcete-li dělat nějaké analýzy, musíte ukázat alespoň 100 let. A to nejde. Tak alespoň 2 mezihalvingová období (8 let). Aby vaše analýza měla alespoň minimální vypovídající hodnotu. Taky je vhodné použít log znázornění, protože to analogové je špatně použitelné při tak obrovské změně hodnoty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se chcete dozvědět i názor člověka, který Bitcoinu nefandí, tak se na YouTube podívejte třeba na "The END of America? Peter Schiff Gives His Forecast" (od 37 minuty, zde je link:
https://youtu.be/fFpAcChNDQo?t=2207). Já osobně proti Bitcoinu nic nemám (pro některé aktivity je výhodný), ale tvrzení, že Bitcoin je digitální zlato, považuji za nechutné oblbování lidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTC nebyl a nikdy nebude určen jako běžné platidlo. Pro mě je to něco na způsob komodity/bankovního účtu.
Na běžné placení tu zůstane FIAT nebo třeba ETH, XRP nebo jiné coiny.
Taky přeci v krámě za rohlíky neplatíte bakovním převodem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.