Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína je pro výrobce čipů stále významnější zákazník

tak to moc nepřekvapí, když už polovina lidí v číně nemá jenom misku rejže na den

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k jiným (menším) životním nákladům a celkem srovnatelným mzdám s ČR bych řekl, že spíš Češi dělají za misku rýže.
Např. "Firma rozdala zaměstnancům 4 116 aut zdarma jako poděkování za dobrou práci"
to si u nás neumím ani představit a to mám představivost dobrou.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pred sto lety, by jsi mohl dostat jako darek od firmy i dum pokud by jsi prisel s dobrym napadem i jako radovy zamestnanec ... dnes dostanes bonus 10k a to jeste mozna. Jina doba ... .

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dělám teď ve firmě, která je nádherně (možná i rekordně) zisková, ale management má žaludek na to, že zdůvodní osekání už tak mizerných/směšných prémií pro dělníky za přesčasy „aktuální ekonomickou situací". Dělníci samozřejmě nevědí, že si z nich management dělá prdel. Dividendový kapitalismus je totální hnus, kterej nakonec chcípne jako rakovina, se kterou má stejný základní princip fungování.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To, čo opisujete nie je kapitalizmus.

Kapitalizmus je nutne spojený s protestantskou etikou a teda s platbami podľa zásluh a nahraditeľnosti/unikátnosti schopností danej osoby.

To, že žijeme v postkapitalistickom niečom, je vec iná..

Esit:
Ale kapitalizmus je príťazlívý (dokonca 5 rokov aj pre investorov na burze)

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Ex-Dividend Date Apr 26, 1995
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

1st May 1969
AMD Advanced Micro Devices is founded
http://www.computinghistory.org.uk/det/5944/AMD-Advanced-Micro-Devices-i...

Firma(AMD), ktorá má 51,5 roka už 25 rokov nevyplácala dividendy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Kapitalizmus je nutne spojený s protestantskou etikou"

Takže aby kapitalismus fungoval, člověk musí být pověrčivý? Tak to jsme v tomhle regionu v prdeli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co má etika společného s pověrčivostí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O čem je vlastně tento příspěvek? Dělníci neví, vy víte. Takže jste vlastně na jedné lodi s managementem. Oni jsou ti vošklivý, ale když vás dobře zaplatí (vlastně na úkor těch dělníků)... jinak byste tam asi nepracoval, ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu zde vysvětlovat základy jako tok peněz v akciových společnostech/sro atd. Jsi fakt mimo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nemusíte, základy docela dobře znám. Ale hezký pokus o přehození výhybky ;) Nebudu víc trápit váš oportunismus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, v produktivním věku dostanou 4116 aut v reálné ceně 60 tisíc Kč za kus. Ale starobní důchod žádný a zdravotní péči pouze ve formě tradiční čínské medicíny. :-)

Tím chci říct, že bychom měli srovnávat srovnatelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tou reálnou cenou myslíš co? Výrobní cenu? Ta není důležitá. Zkus si v ČR koupit něco co bude na srovnatelné úrovni a pod půl míče se nedostaneš. Na auta expert fakt nejsi:).

Tradiční čínské medicíně bych se nesmál. Ta západní je zaměřená hlavně na zisk a ne na efektivitu vyřešení problémů. Hint - dlouholetý nemocný je pro ni lepší výsledek než rychle vyléčený.
Článek starý 8 let.
http://www.medop.cz/medop/zdravotni-politika/reforma-zdravotnictvi-v-cine

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tím myslím prodejní cenu nejlacinějšího čínského auta, samozřejmě v množstevní slevě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Oni nedostali nejlacinější čínské auto. Množstevní sleva tě jako zaměstnance nezajímá. Tu řeší zaměstnavatel a zaměstnanec z toho jen těží - může dostat hodnotnější dar než kdyby si ho kupoval sám za sebe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jaké tedy dostali auto? Je to bezpečné a na úrovni alespoň Dacie za 200l ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsi gramotný? Dám sem název článku a minimálně 2 lidi se jen blbě ptají, aniž by si článek přečetli. Pokud ho stále nechceš číst, tak ti odpovím - auta na úrovni Passatu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vida, stačilo jen slušně odpovědět Magotan, když už někdo gramotný neumí ani vložit odkaz. Tak přejme jeho majitelům, aby přežili všechny svolávačky, na jaře kvůli zadrhávajícím převodovkám, nyní kvůli palivovým pumpám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to úplně mění fakt, že to má k Dacii a její ceně hodně daleko.
Ty ostatní obviňuj z „přehazování výhybky":))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po roku v Číne sa odvážim na toto komentovať. Národné poistenie Vám platí iba v provincii, kde ste sa narodili. Takže 99% zamestnancov Foxconnu a iných fabrík (v Shenzhen) nemá poistenie žiadne a sú odkázaní na tradičnú čínsku medicínu, alebo doktorov, ktorí sú pre nich pridrahí. Tradičnú čínsku medicínu využívajú viacmenej IBA ľudia z dedín pracujúci v mestách a chudobní. Kto má rozum, poistenie a peniaze na úplatky, ide do normálnej nemocnice, lebo to voodoo/šamanstvo nemá iný, než placebozmysel. O falošných liečivách (a celých lekárňach) by som sa vedel rozpísať na 10 strán.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

si zrovna nemyslim, že by měli hodinovou mzdu vyšší než v evropě, to že si to tam oddřou (dělníci) a dostanou tu samou mzdu jako v evropě to je možný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálny "ľudský robot" v továrni má mesačný plat okolo 3000-3500 RMB (450 až 520 USD). Typicky, 1 z 50 zamestnancov je minibossman a má takmer dvojnásobný plat. Jeho úlohou je vrieskať po ostatných zamestnancoch a nútiť ich pracovať nadčasy. Jeho nadriadený má zase 1.5 až 2x taký plat. Nad ním je už len manažment s vysokými platmi. Celkovo je v číne dosť plochá štruktúra manažmentu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Vzhledem k jiným (menším) životním nákladům a celkem srovnatelným mzdám s ČR“
Mzdy srovnatelné s ČR mají jen ty nejbohatší regiony jako Peking nebo Šanghaj, kde nejspíš ani ty životní náklady nebudou tak malé.

„spíš Češi dělají za misku rýže.“

To je dost nadsazené, vzhledem k tomu, že i mírně podprůměrný český příjem po přepočtení parity kupní síly patří celosvětově k těm bohatším.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je „hamburgerová" parita kupní síly špatná pro posouzení tohoto, ale nedohledal jsem o ní nic dostatečně podrobného, tak nevím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že od příštího roku uvidíme prudký nárůst čínské výroby čipů - Čína zjistila, že mezinárodní obchod ji nedokáže spolehlivě zabezpečit a začne se snažit spoléhat jen na sebe - a přebytky vyvážet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Predtim budou muset vyresit vyrobu stroju pro vyrobu cipu. Nicmene je jasne ze to casem taky zvladnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stroje dodává holandská ASML, která se Trumpovými omezeními neřídí - ale vsaďte boty, že se je Číňani brzo naučí vyrábět taky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, to oni umí, kluci šikovní - objednají si linku, jednu dovezou a zaplatí a o zbytek dodávky následně pod nějakou krycí story ztratí zájem protože už si to do státních fabrik rozkopírují sami. Podobně postupovali s nákupem leteckých motorů/ palubních stíhaček z Ruska kdy zažonglovali s velkými čísly a bouchali dolary na stole aby jim je Rusové dodali a ve finále skutečně nakoupili jen pár kusů a už nebylo potřeba nic dovážet. A vzhledem k velikosti a síle Číny Rusové museli tu pilulku spolknout. A takhle se to opakovalo s většinou již v minulosti ze zahraničí naimportovaného průmyslu do Číny - nejdřív levně vyráběli na dovezených strojích, pak to začali ještě levněji kopírovat na okopírovaných strojích a následně za likvidační cenu koupili původního zkrachovalého investora a můžou si diktovat podmínky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U motorů jim to moc nejde, vzhledem k tomu, že je stále nakupují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten poměr tah/váha/životnost jako ruské motory ještě zdaleka nezvládají. Nicméně oproti takovým 60. létům kdy sotva vyrobili "plátěné" letadlo se přeci jen poněkud posunuli dopředu a byť horší, dovedou +/- obdobné motory vyrobit taky. Celkem dobrý článek je zde https://hackaday.com/2020/07/28/80-years-from-invention-china-is-struggl... Tam se můžete dočíst že vyrobit "obyčejnou" špičku pro funkční kuličkovou tužku Číně trvalo 5 let výzkumu (a zcela jistě i mnoha pokusů technologii levně ukrást). Vyrobit tryskový motor je ještě daleko složitější, kde má vliv nejen materiálové složení lopatek a vůbec součástí motoru, ale i tepelné zpracování a know how okolo má zásadní vliv. Ruské oiriginální motory kupříkladu vydrží 400 hodin než jsou na generální opravu, zatímco slabší a méně dynamická čínská kopie amerického designu z 80. let zvládne jen 30 hodin chodu. Nicméně ze strategického hlediska je to pořád Čínský úspěch, protože ta letadla mohou létat jen na čínských součástkách a vždy je šance že se zase něco nového povede opsat, nebo v nejhorším vyzkoumat vlastními silami.

Ta licenční / nelicenční letadla jsou Su 27, kterých v licenci vyrobili 100 a následně už se bouchala čínská nelicencovaná kopie J-11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me ani neprekvapuje,ze se tu to strhlo v politickou debatu... jako vzdy kdyz je tu Cina :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo udělal z mezinárodního obchodu politiku? Nebyla to náhodou ta superdemokratická země, otrokářské a rasistické USA?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

USA je rasistický? Možná černoši a levičáci tam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

USA je silene rasisticka zeme, ale v naproste vetsine jenom vuci cernochum a jsou to vetsinou pravicaci (konzervativci - uvedomte si co to slovo znamena). Jinak i americka "levice" - demokrati - je dost napravo od toho, co si pod levici predstavime my.
Vemte si nedavnou historii - teprve v sedesatych letech 20. stoleti se dostali cerni studenti na tamejsi vysoke skoly a bylo to doprovazeno obcanskymi nepokoji pri kterych dokonce umirali lidi. Dokonale absurdni.
Nebo prvni cerny zavodnik v NASCAR (myslim prelom 60. a 70. let) dokonce ani neodstartoval do sveho prvniho zavodu, protoze mu na predstartovnim meetingu nekteri (velmi bili a konzervativni) jini zavodnici docela napadne naznacili, ze pokud odstartuje, stane se mu v zavode smrtelna nehoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak i americka "levice" - demokrati - je dost napravo od toho, co si pod levici predstavime my." - současní demokrati jsou naprostá levičácká svoloč, obdoba vedení EU

Současné USA rasistickou zemí nejsou, 60. léta byli před půl stoletím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obchod a politika šly vždy ruku v ruce. To věděl už Marco Polo a troufám si říct i mnozí před ním.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.