Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína má již tři roky 3GHz grafiku s osmi jádry? Ne, jen vydává low-endové GPU

No jo, oni se vsichni smáli, když čína začla produkovat mobily a jinou elektroniku. Na začátku byli taky k smíchu. Teď už ani moc ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi to připomíná popisky u čínského "zboží" od čínských prodejců na ebay nebo aliexepress: Ty skutečné parametry tam nikdy nenajdete a mnohdy se popisek snaží vyvolat dojem, že to dokáže daleko víc. (USB3, když jde jen o USB2 a podobné podvůdky...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Náš MP5 přehrávač je tak výkonný, že by se mohl jmenovat MP10" a podobně...
Jj, ale to je takový ten běžný šunt. Oni pokud mají dohled (zakázky pro západní firmy s kontrolou kvality) či motivaci (práce pro stranu a vlast), umí vyprodukovat i kvalitní produkty. Třeba taková vesmírná stanice se moc ošidit nedá. A domnívám se, že Čína si hodně dobře uvědomuje co potřebuje mít doma, jaký průmysl a technologie, alespoň ve stavu "pro nás dobrý". A pak na tom stavět a vylepšovat.
Co jim chybí v invenci, doženou úsilím a vytrvalostí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak možno bude zaujímavé sledovať tento vývoj, lebo ak získajú ruský trh a rusko im vlastne zaplatí vývoj a prechod na lepšiu výrobu, tak možno za pár rokov číňania skutočne vyrobia niečo, čo bude konkurovať aspoň lowendu a nižšiemu mainstreamu. A teraz trošku konšpirácie, 14nm a 10nm si objednajú u intelu, ktorý bude za chvíľu rád aj za takéhoto zákazníka :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusko jim zaplatí "houbeles". Respektive ano, Čína si může Rusko technologicky podmanit, učinit na sobě (Číně) závislé a čerpat levné ruské zdroje. Myslím si. Podle mě Rusko nemá finance, ale "platit" může v surovinách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je nepodstatné, ako rusi zaplatia. Pre čínu budú zaujímavé práve tie suroviny, za ruble im to nepredajú. A zároveň bude vtipné, ak im tam čína pridá aj nejaký backdoor a nakoniec ich ovládne cez techniku a bude ich kontrolovať, tak ako to robia u seba doma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to se týká jen zakázek pro stát a ne pro běžné spotřebitele.
A třeba pro zbrojní výrobu to taky nebude fungovat, protože ta kvalita nebude stačit.
Takže ten trh bude podstatně menší než to vypadá.
Zejména když to bude postavené buď Rusko, nebo Evropa a USA, bude lepší si prostě suroviny za nějaké drobné koupit a pak prodávat tam, kde mají peníze (eventuálně třeba do Indie, kde jsou sice taky chudí, ale je jich 10x víc než Rusů).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně by mne zajímala kvalita ovladačů k čínským grafikám. Jestli to náhodou nezvládli lépe, než nevýrobce karet Arc. I když ty prý mají navíc i chybu v hardwaru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost možné. Ale i kdyby ty grafiky měly špatné ovladače a HW chyby, tak oni to nevzdají, bude nová verze, lepší HW a lepší ovladače. A nepotřebují hned herní trh, klidně začnou odspodu okusovat trh profi karet. Doma si to nasadí buď vlastenecky dobrovolně, nebo stranickým befelem. A vývoj pojede dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stranickým befelem se vývoj naopak vždy zpozdil až zastavil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> nepotřebují hned herní trh, klidně začnou odspodu okusovat trh profi karet

Není to jednodušší spíš naopak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně by mne zajímala kvalita ovladačů k čínským grafikám"

Súdiac podľa "kvality" ovládačov dodávaných k ich osciloskopom, multimetrom, mikroskopom, čítačkám kariet, alarmom, meteostaniciam atď., bude kvalita pre grafiky rovnako mizerná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že všechno IP ke grafikách od Ziahoxinu, či jak se to jmenuje pochází od S3, tak ty ovladače budou daleko dál než od Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě. Průběžně se tu ozývají hlasy po mainstream či lowend grafikách, že nejsou, nebo jsou drahé. Thole to, to si myslím ty čísnké grafiky poměrně rychle doženou. To jsou dávno vymyšlené technologie, nic světoborného. Dostat se z nuly na úroveň střední třídy, podle mého názoru, není tak těžké.
Náročné je dohnat špičku, překonat tempo vývoje těch nejlepších. Ale, sprostě řečeno, běžet po vyšlapané cestě se dá celkem solidně bez větších přešlapů. Samotný vývoje "v čele peletonu" je náročnější a složitější na postup. Skokové posuny jsou ojedinělé. Může se stát, že někdo přijde s nějakou velmi inovativní změnou, geniálním nápadem (jako byly čiplety například), které se segmentem zásadně pohnou.
Za 2 - 3 roky uvidíme, jestli si nabijou jako Intel, nebo se vytasí s něčím solidním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čínské kachny jsou nejlepší... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak je třeba se na to dívat optikou nehráče počítačových her na PC. Až začnou útočit na Taiwan, budou odstřiženi stejně jako orkové. Narozdíl od russáků si je číňan schopen vyrobit sám něco na úrovni 8 jádrového atomu a k tomu jakousi grafiku. To nestačí sice na AAA hry, ale v pohodě to stačí na běh 98% "západního" SW včetně OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim zda bych VIA/S3 nazval nezkusenou firmou at uz v oblasti CPU nebo GPU. Jasne nejsou v nejlepsi kondici, ale nejake znalosti a schopnosti maji, takze neco zajimaveho by z nich vypadnout mohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono rešeršisti z celého sveta (český web nevynímajúc), ktorí tieto bludy vymýšľajú a bezhlavo následne rešeršujú si ani len nedajú tú námahu to opraviť aj keď ich nato v diskusii upozorníte.

A keď má Jan Olšan dovču musí zaskočiť no-x :-)

Čo sa týka dostupnosti - už rok mám jeho predchodcu s pár klikmi cez e­-schop českého ­"myšacieho­" predajcu. aVIAtici v európe podobne cez ich domovské e-schopy. V tomto problém naozaj už dávno v 21st. nie je.
https://www.youtube.com/watch?v=CGL_GloK9zw

Sandra má už zalistované 15W štvorjadro ZHAOXIN KaiXian KX­-6000G ­(4C 3.2GHz, 4MB L2­) s integrovaným grafickým processorom ZX C1080 GPU ­(SM6.0, 512MB, PCI­) ­(D3D 11­)
https://ranker.sisoftware.co.uk/show_device.php?q=c9a598c28acb84dc95dbfb...
https://ranker.sisoftware.co.uk/show_device.php?q=c9a598c29abaf9c8f8c0f0...

Pre porovnenie voči môjmu:
Vi­deo Shader Compute ­- SisoftSandra ranker
Zhaoxin ZX C1080 GPU ­(SM6.0, 512MB, PCI­) ­(D3D 11­) 172.99Mpix­/s ­(+1526,83%­)
Zhaoxin ZX C960 GPU ­(SM5.0, 512MB, PCI­) ­(D3D 11­) 11.33Mpix­/s ­(6,55%­)

Paradoxné je aj to, že iGPU verzia (Zhaoxin ZX C1080 GPU od Glenfly) je pochopiteľne na 16nm ako SoC KX-6000G a diskrétne grafické karty na 28nm :-)

Čína tak okrem x86/x86-64 procesorov završuje aj primárnu kompatibilitu a hlavne samostatnosť v diskrétnych grafických kartách. Jedno aj druhé bude samozrejme v budúcnosti rozvíjať na úkor Intel, AMD a NVIDIA.

• zrejme 7nm SMIC pre KX-7000 s ešte výkonnejším iGPU v rámci SoC pričom zrejme aj diskrétne dGPU prejdu na túto litografiu

Dovtedy Čína so Zhaoxinom pre zbytok roku 2022 a zrejme aj 2023 bude disponovať:
• 16nm Kaixian KX-6000G až do 8 jadier (ntb / desktop / embedded)

• 16nm Kaisheng KH-40000 až do 32 jadier v dvojprocesorovom zapojení až do 64 jadier (servery)
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/15706425

• 28nm Glenfly Arise 10C0 2GB (64bit.) alebo 4GB (128bit.)
https://www.glenfly.com/index.php?catid=22

P.S. zostáva len dúfať, že Orkom ani Čína nebude dodávať vyššie uvedené produkty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

uvidíme, až vletí číňan na Taiwan a dostane sankce, tak bude rád že si to vyrobí alespoň pro sebe. A když nevlítne, tak orkové mu daj cokoliv, protože to bude to nej co budou moct sehnat. Teda až potom co konečně EU/USA uvalí sankce i na ty 3 z.rdské firmy, které do russka stále dováží (Acer, Asus, MSI, zdroj https://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2022/03/27/2003775521), tím pádem si russáčci vesele mohou hrát na herních noteboocích nebo sestavách těchto 3 z.rdů. Vyzývám k bojkotu nákupu od těchto firem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme u posmívání ....co vlastně má Evropa ? .....Ani ten plyn :/
Číňan si buduje know-how ,technologie si vypůjčí a ....my budeme pod stromy , Němci na stromech a hlavně že jsme stále strašně nóblhóch ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

My celosvetovo prvý univerzálny procesor Tachyum Prodigy :-)
https://www.tachyum.com/sk/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som bol strašne rád ak by na slovensku vzniklo niečo tak unikátne ako Tachyum, ale za posledné roky bolo už na slovensku prezentovaných toľko fantastických vecí, ako lietajúce auto, super batérie, unikátny spaľovací motor, vodíkový športiak atď. Problém je, že som ešte ani jediný z týchto fantastických vynálezov nevidel v reálnom nasadení. Tak začínam mať pocit, že sme sa naučili veľa od rusov, kde majú najväčších trpaslíkov a najrýchlejšie hodinky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My jsme přece ten vzor demokracie, kterou chráníme za cenu cenzury (stejně jako kdysi KSČ) a za cenu odvozu výzbroje naší armády na šrotiště, ovládané pár oligarchy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelži.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vytáhni si hlavu ze zadele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď je na světě otázka co je lepší ? Kompletní čínský systém či Xe od Intelu ?
V případě nouze má Číňan všech 5P pohromadě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.