Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cinnamon 3.2 s dílčími novinkami

Tak to jsem zvědav. Pro mě je Cinnamon po grafické stránce jednoznačně nejlépe zpracovaný Linux desktop. Zcela subjektivně, nicméně žena si jej též zamilovala na první kontakt. :-) Na slabší konfugurace může být poněkud náročnější, ale tak, pro takové případy zase existují jiné desktopy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V poslednom case ma mint 18 cinnamon kopec problemov, hlavne s nVidiou a wifi.
otazne je ci to je cinnamonom alebo sarou s systemd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je pravda, že na jednom kompu se v Mintu 18 jednou za čas při probuzení ze suspend neprobere WiFi, ale je to tak řídké, že mě to ještě nedonutilo hledat trvalé řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cinnamon provozuju na Manjaro linuxu (vybral jsem ho kvuli rolling update). Po aktualizaci na Cinnamon 3.2 chvili padal vestaveny prepinac jazyku (klavesnice), ale prvni oprava to dala zase dohromady.
---
Momentalne mam 3.2.1. Jako desktop je to opravdu vynikajici, jedu jeste na pracovnim PC na Ubuntu s Unity, ale Cinnamon jsem si skutecne zamiloval.
---
Me vzdycky vyhovovalo v Pruzkumniku ve Windows, ze jsem poklepal na soubor mysi a mohl jsem ho prejmenovat. Na linuxu nic takoveho neslo a snad vsechny souborove managery striktne vyzadovaly mackani klavesy F2. Bavil jsem se o tom kdysi s lidma s Redhatu, vysledek byl ze je to blbost, proc bych mel klikat mysi, kdyz muzu macknout F2 a je to rychlejsi a lepsi a vubec, kdyz se mi to nelibi, tak at se vratim na svy Windows a nevotravuju. Jouda jeden vymyslim si na ne nesmysli.

Pak prisel Cinnamon, udelali Nemo a doplnili podporu zmeny nazvu souboru poklikanim mysi. Takze asi tak, myslim, ze na teto epizodce je videt, jak moc je to o pristupu. To co bylo pro celou linuxovou komunitu problem, tak lidi z Cinnamonu to bez kecu udelali a myslim, ze je to ani nebolelo. Borci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci oponovat a už vůbec ne tzv. za každou cenu.
Souhlasím s tím, že ergonomicky když už mám jednou (a obvykle pořád) jednu ruku na myši tak druhou že když musím navíc se natahovat a hledat a mačkat F2 na klávesnici je poněkud otravné a nepohodlné.
Ale přece a proto, právě jsem si opět ověřil pro Dolphin (KDE) a Thunar (Xfce) protože to už mám obecně zažité a nejen zde, že zcela postačí onou myší kliknout pravým tlačítkem (na to zvolené v adresáři) a v obvykle nějak podobném menu tam mám i volbu pro ono přejmenování. Takže F2 ani náhodou.
Tudíž nezlob se ale právě takováto epizodka a kterou jsi použil ať tak nebo onak jako argument není příliš vypovídající, je to spíše o tvých návycích a ochotě přizpůsobit se něčemu jinému a před tím dostatečně i potřebně poznanému.
Souhlasím s tím ale co z toho také plyne, že asi jednou z nejdůležitějších součástí desktopu je tam nabízený souborový manažer. Tady a je to můj osobní názor. Epizodku příkladem co jsi uvedl dávám stranou. Za třeba pro mne důležité je schopnost (pro orientaci) vidět náhledy nejen na soubory ale právě i do adresářů. Toto považuji za základní fci pro toho, kdo přechází z Windows: ale nabízí to jen KDE a tam třeba právě ten Dolphin.
Aby Doplhin byl plnohodnotně funkční i v jiných desktopech (nejen v KDE) je to docela obtížný někdy porod a záleží také na distribuci a tam repozitářích tj. jak jsou udělané závislosti v balíčcích, zádrhel obvykle bývá (nikoli ale třeba v Xfce) zvolit ho jako upřednostňovanou aplikaci ... a další zádrhel potom je aby on uměl právě ty všechny náhledy.
A tady musím říct, že asi před těmi 3 lety a když jsem začínal a právě s Cinnamonem pod Mintem, tak jsem se s těmi náhledy ale i nejen pro Dolphin navztekal někdy docela dost, a někdy to co dosud bylo funkční tak najednou ne a další hodiny bádání. Najednou se to rozhodilo.
Tudíž já beru Cinnamon jako velmi slušnou variantu z vícero možných, z které ať se každý těší když se mu líbí. I já byl tehdy spokojený, než jsem se v tom začal lehkými úpravami vrtat.
Ale a tady znovu zdůrazňuji, záleží také na distribuci a jejíž autoři také sami volí, co za další aplikace i když se jede jako celek pod Cinnamonem tam ředkládají. A i to může někdy být jaksi ve sporu a sám Cinnamon v tom je nevinně :-)
A pokud Cinnamon ve vyšších verzích zraje jak víno, a je to tak, tak je jen dobře :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, kazdymu to muze vyhovovat jinak, ale me proste zaujalo to, ze podle lidi od RedHatu jsem idiot, co trva na "Pruzkumniku", podle lidi od Cinnamonu (Mintu) jsem normalni, protoze oni to udelali presne jak jsem to chtel ja, takze je asi jasny, kterymu desktopu budu i do budoucna davat prednost.
---
Jinak co mi nevyhovuje je hromadne prejmenovani - v zakladu chybi, to ma zase perfektne zpracovany Double Commander, mohli by do Nemo udelat neco ve stejnym stylu, pak uz by to pro me bylo za 1 s *.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi od Cinnamonu to udelalo potom co jsi s nima o tom mluvil? ;) nebo to nekdo udelal nezavise na tobe? ;)

Hromadne prejmenovani je v zakladu Thunar, tedy spravce souboru Xfce ktere pouzivam, a vubec mi nevadi ze kdyz mam vybranej 1 soubor tak F2 mi nabidne jeho prejmenovani, kdyz mam vybranejch vic souboru tak F2 mi zobrazi okno hromadneho prejmenovavani ;)
https://www.linux-mint-czech.cz/thunar-hromadne-prejmenovani-souboru/

ohledne hromadneho prejmenovani v Nemo je neco tady (nezkousel sem):
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1935

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobne na Pruzkumniku ve Windows sem nesnasel jednu z veci tu ze pri najeti na ikonu mysi tak misto otevreni se mi nekdy nabidnulo prejmenovani ;)

nimene at uz je pro tebe vhodne cokoliv, at uz je pravda ze tvurce casto dela veci podle sebe, preci jen dela to on, dela to zadarmo a tak se venuje vecim ktere povazuje za vhodne on, nebo hodne lidi kolem neho, nez 1 pochybna vlastnost o 1 cloveka ;) chci tim rict, pokud jdes prejmenovat soubor tak ho preci musis mit ruce na klavesnici aby jsi mohl natukat jinej nazev, takze jestli pred tem znaky noveho nazvu zmacknes jeste F2 je nezpomalujici, naopak pouzit mys k vyvojani prejmenovani a pak se presunout na kalvesnici pro prejmenovani je stejne jako bys pak misto enteru pro potvrzeni prendal ruku z klavesnice na mys aby jsi mohl tuknnutim mysi potvrdit novej nazev ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ale není přece přesné a vše jak to s F2 píšeš. Snad jedině pro někoho, kdo vůbec poprvé si sedl před klávesnici nebo psací stroj a datluje, tedy zpomaleně hledá každou klávesu ke každému znaku.
V už ale zaběhnutém způsobu psaní a i když obvykle dotyčný není profesionál tak píše hodně podvědomě tedy naslepo a tady to pole, co obvykle obsáhne, končí nahoře tou řadou s čísly resp. samohláskami s háčky a čárkami. Ta další nahoře řada už není obvykle moc používaná a tak tam je potřeba se pokaždé podívat nehledě na to, že ruka tam nahoru a od sebe se musí natáhnout prostě dál. Každému ale v podrobnostech vyhovuje co jeho jest a určitě právě na tomto ten Cinnamon přece nestojí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud nemas zkriplenou klavesnici tak mezi F4/F5 a F8/F9 je mezera, takze divat netreba ;)
opravdu myslis ze ruka, co je polozena na klavesnici pripravena psat novy nazev, se musi k F2 natahovat dal nez by se musela natahovat k mysi? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cinnamon mám také nejraději, na tom by klidně mohlo fungovat 100 milionů lidí, ale někdo by jim musel vysvětlit, že počítač není windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amen.
Mne vyhovuje DOS, i bez Memmakeru, klidne by na tom mohlo byt 200 milionu lidi, jen by jim musel nekdo vysvetlit, ze prikazova radka neni zlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky všem říkám, že pokud někdo chce pracovat s počítačem musí umět číst, psát a počítat. Číst proto, aby si mohl přečíst okno dřív než klikne na OK nebo Next, psát jako psát, né ťukat do klávesnice.A samozřejmě nakonec počítat s tím, že se najde vždy někdo, kdo používá místo internetu Seznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mint sarah jadro 4.8.10 posledne updaty a vsetko funguje skvele,, dve nvidie v sli + 1070 na inej doske. este keby existovala linuxova verzia hwinfo64 z podobnym gui. alebo priamo nejaka podobna utilita od mintu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.