Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čínský Powerstar: Vypadá jako Comet Lake, tváří se jako Comet Lake a je to on.

Slušný bizár...
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V Russku zistia, ze ich ARM-based Bajkal neni wono a takto podobne uvidime x86 vybrid vyse 2 dekady stareho Pentia3 a Core Solo/Centrino. No kazdopadne cinania budu na tom lepsie: maju x86 architekturu Intelu z roku 2015.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Never tomu, ze embargovane x86 chipy jak v Rusku, tak Cine nebudou. Dovezou to pres prostrednika. Takhle se bezne tenhle druh restrikci obchazi. Bude to samozrejme stat vic a mozna nebudou mit uplne objemy, ktere chteji. Asi by na te bazi nemohli stavet nejaky supr dupr supercomputer, protoze to by se proflaklo. Ale jinak..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pohádky o tom jak v Číně nebo RF nejsou x86 chipy patří do stejné kategorie nesmyslů a propagandy pro slabší duchem jako čipy z praček, absence záchodových mís, zítra dojde munice, atd atd.
Nemá to nic společného s realitou. A to tak, že vůbec.
A s tou Intel -čínskou značkou je to nejspíš tak, že Intel stejně jako Google hezky zapanáčkoval před vidinou ztráty trhu a hezky upravili návrh, aby tam nebylo to co číně vadí - západní backdoor.. a pěkně jim to vyrobili.. protože prachy nesmrdí a o ně jde. Nejspíš to není ostuda Číny, ale vítězství.. donutili další korporaci hezky na kolena a políbit střevíček. Celkem zábavná situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, to je celkom pravdepodobne
otazka je ci toto oficialne dokaze Rusko (mat modifikovany a este relativne moderny CPU od spickovej zapadnej korporacie) - asi tazko kedze cela zapadna civilizacia uvalila na Rusko sankcie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty moct nectes komentare, ktere ti odepisuji co?
Dokazes chapat, ze kdyz neco nekoupis naprimo, tak to koupis od prostrednika?
Napriklad Nekdo v Indii popta 20ks nejakych Xeonu nebo Epycu a pak je proda do Ruska. Je to sice zjednoudesen receno, asi tam bude par hacku v tom, ale principielne se takto obchazeji sankce, protoze "zapadni" svet je ve skutecnosti par zemi, ktere si nejspis spolu s tebou mysli, ze jsou pupkem sveta...existuje jeste vetsi mnozstvi zemi, ktere se k "zapadnim" neradi, ale maji k technologiim pristup. Je spousta zemi, ktere se k zadnym sankcim vuci Rusku ani nepripojila, atd. Je to jen otazka penez a ruznych obchodnich figlu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdoví jak to skutečně je, zřejmě se našla cestička jak "kometu" počínštit. Takže by se dalo uvažovat že tam není IME nebo je silně modifikovaný/nahrazený čínskou variantou která zaručí že už tam nebudou zadní vrátka pro západní zpravodajské agentury.
Navíc jde o ukončenou technologii, ale má to x86 který má pořád hodně předností před ARM a o RISC-V nemluvě, výkon dostačující. Ani pro Win11 není CL překážka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já si málem myslel, že restrikce se vztahují k nejvýkonnějším serverovým procesorům.. a zde autor tvrdí, že na muzejní retail chip..
Jestli ono to nebude celé nějak jinak než jak se všude po sloupích píše..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to písané tak vágne, že reštrikcie sa vzťahujú na technológie, ktoré výrazne prispejú k zrýchleniu vojenského vývoja v Číne. Čiže nie len aké procesory, ale aj koľko ich vznikne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co je tedy horsi na dnesni realite...

... zda to, ze tento neautorizovany produkt reprezentuje cinu takovou jaka je - krade, kopiruje, privlastnuje - bez jakychkoliv zabran,

... nebo zda to, ze tento autorizovany produkt vznikl za souhlasu Intelu (a s evidentnim umyslem obchazet sankce)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Skôr to prvé.

Na tieto procesory sa sankcie nevzťahujú. Intel dokonca vydáva výhodnejšie verzie procesorov exkluzívne pre čínu. Napríklad Raptorlake 13790F.

Ten Powerstar je len sprostá krádež za účelom propagandy. Je to len aby mohli ukázať že oni majú zatiaľčo vazali z EU nie.

A keď im to nevyšlo tak urobili druhú vec ktorú vedia najlepšie - obviniť USA. Samozrejme že to nieje ich chyba, je to chyba Intelu a kapitalizmu.

Preboha ľudia, nenechajte sa tak ľahko oblbovať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na povyšování se nad EU by tento produkt vůbec nepotřebovali, protože v oblasti křemíku už EU překonali s mnoha jinými. Už ani nevím jak dopadl ten projekt eurounijního CPU dotovaný z EU - naposledy to mělo tak ubohé parametry/návrh, že jsem to přestal sledovat.

Jestli je to sprostá krádež se snad ještě uvidí podle reakce Intelu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To muze rict jen nekdo, kdo nedokaze rozlisit TW/ROC a PRC.

V tom PRC totiz maji jen tu nalestenou bidu - viz napripklad pripad HIDM (a podobnych kramku a prukaku bylo pevninske cine nekolik):

2019 - everything looks great:
http://image-sensors-world.blogspot.com/2019/05/hidm-chinese-image-senso...

2021 - oh, f*ck, what did just happen:
http://image-sensors-world.blogspot.com/2021/07/hidm-cis-fab-assets-are-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to rozlišuji:).

Nejdřív jsem chtěl ztrácet čas a hodit ti sem nějaké čínské polovodičové produkty, ale ono bude jednodušší, když sem nejdřív hodíš ty v EU vyráběné EU produkty a až pak budu reagovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ASML nejspise znate, pak je tady IMEC - jiste.. ani jedni nedelaji vas bezny elektroodpad ale jejich produkty jsou nenahraditelne - pro jejich zakazniky.

Z vice praktickych se tady vzdy delali snimace (philips, ted dalsa), (cmos-is, ted ams) a bylo to na, nebo i lepsi nez u podobnych veci v japonsku (sony/panasonic) nebo usa (kodak/aptina/micron/onsemi).

Prakticky neznam zadny poradny china-grown snimac, pokud znova nebudeme uvazovat o tech webcamovych shitend QVGA soucastkach. Tedy ano.. jedina vyjimka se najde (G-Pixel), kde jsou lidi vyuceni tady v evrope za masivni podpory cinske vlady - bohuzel neni to zadny mainstream a maji mizivy trzni podil v praktickych aplikacich. Produkty ani po 10 letech proste nejsou konkurenceschopne.. a vzorky jim vzdy ujedou - treba na polovicni performance (sum, dynamicky rozsah, spotrebu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mirda myslel skôr nejaké mainstreamové procesory prípadne niečo s 5G, 3dNAND a podobne.

Takým špecifickým veciam ako snímače až tak veľa ľudí nerozumie, preto sa v propagande zvyčajne nepoužívajú.

Viete ono je dôležité, aby ste to mohli hrdo ukázať a ako to má čínsku vlajočku a také detaily ako že to je EU architektúra, západné IP vyrobené v SEA ich až tak netrápi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No lenze bez kvalitnych snimacov a senzorov dnes nefunguje poriadne nic. Mozete zabudnut na automotive, IoT, Smart city a podobne veci.Nehovoriac uz o roznych bludoch ktore vymysla EU ktore budu na svoju prevadzku potrebovat kvanta premyselnych cipov.Cina dokaze ako tak vyrobit nieco co je bezne a masove, nejake ARMy pre Arduina a podobne. Ale ak idete do priemyslu a ma to este aj splnat nejake garantovane parametre tak koniec. Nic nezvycajne ak garantuju prevadzku od -10 do +60 a v realite to uz pri nule prestava fungovat.
Pre nas je momentalne skor problemom dodavka prave kvalitnejsich suciastok z EU (ktore su na konci dna aj tak vyrabane kade tade) lebo vsade je cakacka niekolko mesiacov az rok.

A este som zabudol ze od cinana dostanete kremik ako tak pouzitelny, aj za dobru cenu ale podpora, sdk tak to je komedia. Clovek moze byt rad ked je k tomu ukazkova aplikacia ktoru si moze akurat tak dekompilovat a dohadovat sa s nimi ze poslali blbost a treba SDK to je na dlho...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jejda tolik práce a příspěvek taková blbost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavat vyrobu mainstreamu je nesmysl.

Viz priklad na zemich, kde se produkuje mainstream obleceni (protoze levni lidi, nereseni prav, odpadove hospodarstvi, obecne akceptovatelna chudoba, atd.)... ale (nejen) lekarska pece je tam na urovni stredoveku.

Co potrebuje civilizace vice - levne hadry, nebo zdrave telo a prostredi?

Plus je zde kauzalita, ze vse zavisi na zdravi.. stejne jako vse zavisi na ASML.

Dokaze se takova zeme-nezeme realne dorovnat na uroven, kterou zde mi povazujeme za bezny standard? Tezko. Hlavne ze budou mit trika za kacku a plastove pytle v rekach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mi prijde ze Cinu docela podcenujete.
Lekarska pece jak ve stredoveku? Kdyz si vemem, ze jich je hodne, tak to znamena prirozeny vyber, preziji jen nejsilnejsi a i tak jich bude vic nez nas, s tim, ze u nas ma kazdy pravo na kde co a musime zachranit kazdeho jedince za kazdou cenu.
Ano jeste dnes je v EU par odvetvi kde je lepsi nez Cina, ale jak douho to bude trvat? V tech zasadnich jako jsou vojenske technologie tak tam ma Cina asi navrch uz ted. Automobilovej prumysl si sami znicime a e-auta ma Cina lepsi nez my. Tech par veci co Cina ted neumi se za par let nauci. Je to videt uplne vsude a to ze si tu kupujeme levny smejdy co nam podstrkuji, neznamena, ze to neumi vyrobit v mnohem lepsi kvalite. Ostatne fura Cinskych hi-tech veci uz nema EU alternativu, treba zrovna 5G, to umi Huawei a Qualcomm, nekdo dalsi, treba z EU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neprežijú najsilnejší ale skôr najoddanejší strane. :D

Veľkú časť od vývoja až po nasadenie robili napr Nokia a Erikson. Najmä teda stanice a enterprise.

V consumer (mobily) mimochodom Huawei nemá reálne dostupnú 5G platformu. Takže...

Elektro autá sú samozrejme problém a v EU budeme mať vážnejšiu diskusiu až keď nám to zlikviduje HDP. Ale nemyslím že čínske autá sú nejak pokročilejsie. Dosť technológií a postupov vykradli skrz "joint-venture" so západnými firmami ale o reálnom úspechu sa zatiaľ vravieť nedá keďže ešte stále sú masívne dotované štátom...

Aj keď tam ste skôr mysleli baterky, kde vďaka čínskemu kolonializmu môže zo dňa na deň padnúť celý dodavatelský reťazec ak sa tak čína rozhodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravotnictví jako ve středověku. Říká někdo kdo v Číně nebyl. Zkuste si poslechnou videa třeba pana Dvořáka, který fungoval jako překladatel v Číně a nakonec se tam oženil. Ti lidé z bohatých regionů, pro ně jsou Češi a Slováci divoši slezlí ze stromů. A ještě chudí, bída s nouzí. Jaké je zdravotnictví v zemi, kde se objevují dávat léky na příděl po jednotlivých tabletkách, kde se měsíce čeká na manetickou rezonanci a operace.
Tak hlavně, že jste napsal líbivé heslo..evidentně máte o Číně hluboké znalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak, přestěhoval ses z Ruska do Číny? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Utiekol aby sa vyhol mobilizácii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to je střelba do vlastní nohy. Protože vy se jí brzy nevyhnete .-))
Ta zaprděnost a neinformovanost lidí v Česku je vždy zábavná. Už mi tu chybí jen info, že Čínan pracuje za misku rýže. Pravdou je, že hightec věci jsou Číně dostupné i o roky dříve než v Evropě.
Zaostáváte a kdykoli se Číňanovi zachce tak je schopen Vám vypnout průmysl. Doslova. /malé preview byly chipy a součástky do automotive/.
Ale proč by to dělal, když ta montovna pořád ještě pracuje a může jí dodávat součástky.. prachy jsou prachy.. aspoň zatím.
Jste velikostí jen malé provincionální městečko v Číně..žádný pupek světa. Dělňasové a potencionální odvedenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další snůška hovadin od namyšleného ruského nadčlověka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych Cinu urcite nepodcenoval. Nejde o Cinana Pepika, ale je tam velmi mnoho velmi bohatych lidi. V zemich, jako je napr NZ je velka cinska komunita, ktera tam skoupila nevim kolik procent realitniho trhu, podobne se to delo v jinych zemich, atd. Cina (jeji cast) ma hoooodne penez...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani nepřeceňoval. Oni nejsou blbci, na vrcholu už párkrát byli. Ale vždycky dojeli na to, že císař i ten nejposlednější úředník mají vždy pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cinan je pragamtik.. je to druha nejvetsi ekonomika na svete, pokud se nepletu..takze bych podle toho k nim (jako celku) i pristupoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku zase máte vycházky?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Copak, podle sebe soudím tebe?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono jde o to že spousta lidí v EU a USA není schopná připustit že by je číňani a obecně asiaté dohnali. Před třiceti lety by to platilo "za misku rýže", ale oni jsou velice flexibilní. Jen si vezměte "naše" vietnamce jak se vypracovali.
Další potíž euroamerického vidění světa ohromná sebestřednost ale hlavně žití v minulosti. Ti lidé v Asii jsou nesmírně pracovití a když se jim nechá čas tak jsou efektivní stejně jako ti mravenci ke kterým jsou přirovnáváni.
A jak už někdo níže nakousl - součástková základna, tu má ČLR kompletní, takže sice skenery ASML jsou super věc, ale když spousta dodavatelů a subdodavatelů je z asijského regionu tak pocit nadřazenosti rychle mizí. ČSSR mělo hodně širokou výrobní základnu, zvlášť na svou velikost a populaci, jenže to šlo o jiný systém, dnes který stát má skutečně plnou kontrolu a obejde se bez asijských dodavatelů při větší než dílenské/ruční výrobě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Další hovadina a označení za rusáka každého kdo vidí věci a hlavně fakta jinak.
Jenže tuhle metodu vám už i v Česku žere čím dál tím míň lidí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses tu pobytem v Rusku chlubil sám, tak teď nemel nesmysly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Však já jsem naprosto v pohodě, to vy Češi značkujete jeden druhýho. Udáváte se navzájem a už máte první odsouzené. Samej Pepek Vyskoč. Až se budete navzájem věšet koupím si další pytlík popkornu. A druhý pytlík si koupím až původní katy budou opravovat noví kati.. Jako jste to udělali se Slánským, ten nejdřív rozjel represe a pak popravili jeho.. Však víte na každého souseda se něco najde..jste na dobré cestě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do číny sa dalo rozumne cestovať tak pred desiatimi rokmi. Samozrejme s určitými pravidlami. Povedzme že odporúčali zostať na turistických chodníkoch.

Ale odkedy tam je súčasná administratíva tak sa to dosť zhoršilo, a to čo tam máte možnosť vidieť je skôr nejaká bublina ktorú vám vidieť dovolia. Plus dosť prísne "bezpečnostné" zákony. Chápem teda že si nedovolil povedať o číne nič negatívne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASML - hochu vůbec netušíš kolik firem z celého světa a i z Číny dodává do těchto strojů součástky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ASML je vpodstate kusová výroba, predajú len okolo 500 strojov ročne. Nemali teda dôvod investovať do nejakých tovární v číne.

Teda samozrejme, nejakých dodávateľov z číny majú, ale to je dané skôr agresívnou politikou číny kde ich doslova donútili niečo tam presunúť inak by im nedovolili vstúpiť na trh.

Na druhej strane má ASML asi tisíc dodávateľov z USA ktorých nahradiť nedokážu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zo zákazu exportu technológií a produktov do Číny udeľuje výnimku ministerstvo obchodu USA. na "Jazero dravcov" Intel určite výnimku má

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodat know how Číňanovi. To zní jako dneska prachy, zítra průšvih.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V prípade Comet Lake je to skôr "How no" ako "Know how"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lenin: "Když z toho má kapitalista zisk, rád nám prodá i provaz, na kterém ho pak pověsíme." Bohužel, v tomhle se myšlení firem vůbec nezměnilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tenhle citát jsem myslel. Prodat know how na moderní architektůru která je i přes své neduhy a při troše zpětného inženýrství a nucené práce stále konkurenceschopná. To je Darwinismus ve svém slova smyslu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dobre. ale preco zrovna Intel ? Ci aj Cinanom ide o pocit ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.