Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čínský výrobce uvádí GPU - prý serverové, ale parametry prozrazují vyšší ambice

No, vzhledem k tomu, že s GPU AMD a nVidie se v tomto případě nepočítá, tak že by to bylo plánováno pro Intelácká GPU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... vubec me neprekvapuje, ze je to "marketingove GPU", delano ciste jako reklama, bez realneho vykonu.

Zrovna vcera jsem docetl zabavni serii clanku na temu cinskeho x86-64 CPU:

https://chipsandcheese.com/2021/09/22/the-weird-and-wacky-world-of-via-p...
https://chipsandcheese.com/2021/11/16/zhaoxin-part-3-a-sort-of-anti-climax/

TL;DR:

"both Zhaoxin and VIA claim that the KX-6000 series is designed to go up against Skylake in performance. Now, Tom’s Hardware did a very in-depth performance review of the KX-U6780A and found that it in no way matches up to Skylake for performance."

"In terms of per-core performance, contemporary high performance Intel and AMD CPUs completely sweep Lujiazui away."

"In the end, even when factoring in the AES acceleration that Lujiazui, Lujiazui still loses to a 15 year old architecture which needless to say is not a good look for Lujiazui or Zhaoxin if they are truly are trying to catch Intel and AMD."

... papirovej drak, sotva na urovni Core2Duo z 2008.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepšie povedané "... křemíkovej drak..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře. Díky tomu si uvědomili, že je lepší se soustředit na jiné architektury. Jenom to psychicky zlomilo Tralaláka, který se musel přeorientovat na Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná papírovej drak ale z hlediska strategického to není zase tak špatné. Kolik lidí tady zcela nutně potřebuje k ekonomické existenci výkon řádově větší než takové Core 2 Duo? Na kancelářinu a běh rozumného OS? Naprosté minimum. Většina lidí by s takovým počítačem klidně zvládla fungovat dál. Když tedy západní výrobci řekněme řeknou dost bylo procesorů pro Čínu nebo z nějakého důvodu ty procesory nebudou schopní dodat, tak to pro Čínu už neznamená totální konec počítačové techniky, ale pouze zdržující překážku. Když se člověk zamyslí nad tím co by se dělo v EU, něco takového se jí stát, tak raději nemyslet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Když se člověk zamyslí nad tím co by se dělo v EU, něco takového se jí stát, tak raději nemyslet

Cetls prilis mnoho blbosti.

Z hlediska strategickeho... tedy pokud mluvime o chipech ktere jsou na urovni Core2Duo, tedy usporny ne moc vykonny chip, tak takovej umime v EU navrhnout i vyrobit. I podstatne lepsi nez ten Zhaoxin. Je pravda, ze v EU nejsou nejnovejsi fabriky, ale nejake fabriky jsou (v irsku, nemecku a par dalsich mistech), a znalosti a lidi rozhodne mame. BTW vis ktera firma vyrabi vyrobni linky pro Samsung, TSMC a dalsi ? ASML. V Holandsku. Ciste ze strategickeho pohledu, bych rekl ze bude pulka sveta v <|> kdyby EU zakazala ASML prodavat linky outsiderum...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Priapdne je to GPU i pro desktopy, jen jsi jsou vedomi, ze namaji sanci udelat desktop grade ovladace (aka vsechny hotfixy bugu ruznych game engines apod.). To na cem v minulosti pohorela S3 apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne to iste mi ako prve napadlo. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To GPU je postavené na architektuře PowerVR, což je zajímavé, GPU této architektury jsou běžně používané v mobilních procesorech ARM a donedávna ji měl licencovanou i Apple .-)

Kdysi se karty od PowerVR prodávaly i v desktopu pod názvem Kyro

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PoweVR ! To je ta ultra-low-power hrůza, co ji Intel nacpal do šmahem všech 32nm ATOMů (plus některých dalších, zejména "zetkových" rádobytelefonních). Jak k tomu nebyly ovladače do Linuxu, nebyly ovladače pro Win64, pouze pro Win32... kombinováno s CPU jádry, která uměla x86_64. A tahle podvyživená a k linuxu nepřátelská platforma poslouží jako základ řešení pro HPC nasazení? Myslím, že nejsem sám, kdo se chvěje v očekávání nadpozemských slastí :-) Ale jedno se musí PowerVR nechat - ta firma má asi fakt tuhej kořen...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle schopnosti Intelu udělat dobrý ovladač pro Linux a vlastně i Windows, pokud to má sloužit i k hraní, bych schopnosti HW architektury nesoudil. Ostatně Apple má PowerVR taky v M1 čipech a funguje jim to na odnoži BSD velice dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jsem před nějakou dobou hlášky, jako že ta věc měla komplikované vazby mezi firmwarem a driverem, tím pádem těžkopádné verzování nebo co... Momentálně čtu zajímavou debatu tady:
https://www.reddit.com/r/hardware/comments/lj4l2o/why_didnt_powervrimagi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.