Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čip implantovaný člověku napaden počítačovým virem

No co, začne se dělat antivirus v tabletách :-).
Teď vážně. Myslím, že ještě nejsme připraveni využívat aktivní komunikační technologie v běžné medicíně. Vím, že kardiostimulátor nebo inzulínová pumpa dnes mohou data vysílat. Ale že by je mohli přijímat a měnit podle nich své chování? Ty by si asi nikdo nelajsnul.
I když Velkému Bratrovi by se podobné myšlenky mohly náramně líbit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velký bratr by mohl za neadekvátní příspěvek na FB vypnout kardiostimulátor. Anebo by se za stažený data odsoudil pirát rovnou k smrti a bylo by... Paranoici máte o čem spekulovat :-D. Nedávno jsem viděl film RESET...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně přišla doba, kdy se budou ilegálně vyrábět a používat EMP generátory na ničení elektroniky v těle (kromě těch kardiostimulátorů :). To by mohl být dobrý podnikatelský záměr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prispevok velmi podobnhy scenaru z filmu Repo Man :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si naopak myslím, že provozní parametry kardiostimulátorů se již nyní dají měnit, aniž by bylo nutné člověka znovu operovat. Pokud doktor při kontrole na základě dat z kardiostilmulátoru zjistí, že intenzita výbojů nestačí, má možnost ji navýšit. Podobně může nastavovat vhodnou tepovou frekvenci (třeba u dětí je to prý potřeba, jak stárnou, frekvenci snižují).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, i když připujstím že pan doktor je tak hloupý aby si implantoval bezpečnostní RFID bez jakékolikv zabezpečení a už přmhouřím oko nad tím, že to nechal otevřené pro zápis. Tak stejně k němu někdo musel přijít se zařízením a přeprogramovat to, čehož by si určitě všiml. Spíš mi to připadá, že se chtěl zviditelnit. Co dnes člověk neudělá aby ho víc citovali :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RFID komunikuje na diaľku - teda naozaj si to nemusel všimnúť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cital si ty vobec ten clanok? Nie? Pise sa tam, ze cele je to o vyskume pouzivania RFIDu a ze ten virus si tam dal zamerne.
To, ze si pri realnom nasadeni tejto technologie nakazenie virusom nemusis vsimnut je podla mna zbytocne vysvetlovat. Staci sa dostat na dosah vysielaca, co moze byt kludne aj par metrov a vysielac moze byt ukryty v kufri. Inak povedane napriklad cestou vo verejnej doprave - rovnako ako virus chripky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok - tak naozaj BY si to nemusel všimnúť, ak by si ho tam nedal zámerne...
A ďakujeme za vysvetlenie tohto procesu, o ktorom píšeš, že je ho zbytočne vysvetľovať :)... 8:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Sice si asi těžko budeme představovat člověka, který by si vytkl za cíl virem poškodit funkci kardiostimulátoru"

No neviem, vzhľadom k samovražedným útokom na civilistov si naopak iba ťažko viem predstaviť človeka, ktorý by si útok na kardiostimulátor nevedel predstaviť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citlivé systémy by neměly mít povolen přístup z vnějšího prostředí. Stejně jako by neměl být dostupný z internetu server s účetnictvím tak by neměl z vnějškem komunikovat kardiostimulátor.

Druhá možnost - některé funkce je možno měnit pouze jistým způsobem (příklad: tel. číslo pro přístup k bank. účtu pouze na pobočce a ne v el. bankovnictví). Jde o poměr přínos/rizika.

Stejně jako u všeho je potřeba nad tím přemýšlet (což pan doktor IMHO dělá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ten pokus je divny, jak se lisi, jestli cip ma v pazi nebo v kapse? Spravny naboj to bude mit az po napojeni na nervovou soustavu - jako jsou treba ty lepsi nahrady koncetin.
2) Martine, co to je za projev? "Tento problém je zatím velmi umělý, skoro by se dalo říci až nepřirozený, ale o tom to není. Je to především o možnosti, která tu už prostě je."
To je jeste horsi, nez bulvarni titulek.
Co proste napsat, že se jedná o umělou, nepřirozenou causu nebo situaci nebo událost, která má ukázat možnosti, které se nám teď i do budoucna ukazují.. Používání "o tom" je mor české žurnalistiky a ukazuje nedostatečnou slovní zásobu a fantasii autora (neber osobně, nešvar je ve všech médiích).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle člověk je magor, o tom žádná. Kdo o něm kdy viděl nějaký dokument, nemůže být jiného názoru. Sní o tom, že z něj bude cyborg a informace si bude nahrávat do mozku jako na harddisk. Zaníceně v nějakém dokumentu vyprávěl, jak by bylo skvělé, kdyby se mohl procházet strukturou svého mozku, umazávat nepotřebná data a přidávat ta skvělá (nahraďte slovem "správná" a máte tu eden pro big brothera)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne... diit podal zpravu tak, ze ji nikdo nepochopil... :D

Ten vedec si tam ten virus dal schvalne aby poukazal na nebezpeci techto cipu:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10159315.stm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si na větě "Navíc si pak ten virus do čipu i sám umístil" nepochopil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes ma asi vacsina tu diskutujucich "den blblec". Nerozumiem, ako sa vam podarilo nepochopit tento clanok. Je uplne jasne a zretelne podany. Vedec pracujuci na vyzkume vplyvu pouzivania implantovanych cipov si, v ramci pokusu, nainfikoval vlastny implantat virusom. V tomto pripade sa jedna len o "proof of concept", ze tu takato hrozba existuje a ze sa nad nou treba zamysliet.
Co preboha na tomto nechapete?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis je sice méně bulvární, ale přesto pořád bulvární.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že základní definice viru je rozšiřovat se svépomocí... To z toho nakaženého RFID se může šířit do jiného, nebo je to jen cesta pirátský vysílač -> běžný přijímač ? Pak bych to viděl spíš jako malware :-ú

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.