Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipset AMD A85X pro Trinity je prý hotov

AMD Trinity mechanical sample
V dohledné době se nejspíše začnou objevovat první desky se socketem FM2 postavené na novém čipsetu AMD A85X, který je prý již hotov a započala se jeho výroba ve velkém…

Čipset AMD A85X alias Hudson-D4 má TDP 7,8 W, poskytuje celkem osm SATA portů (všechny 6Gbitové, což samozřejmě naráz nikdy plnou rychlostí nepojede, ale nemusíte řešit, které jsou jaké, protože jsou všechny stejné – nejrychlejší možné), čipset podporuje RAID 0, 1, 5 a 10. Dále jsou zde čtyři USB 3.0 porty (vedle dalších deseti USB 2.0 a dvou USB 1.1) a údajně se hovoří i o podpoře CrossFire, což se dá vysvětlit různě, pročež to považujeme za zbytnou informaci.

Čipsety již AMD prodává výrobcům desek, takže počínaje příštím měsícem, kdy bude zahájen druhý kvartál tohoto roku, můžeme očekávat zmínky o deskách se socketem FM2. Sice už dnešní čipsety AMD A75 a další podporují jak FM1, tak FM2, ale s uvedením nového čipsetu na trh by se přeci jen mohly nové základní desky prodávat lépe. Do socketu FM2 budou pasovat převážně procesory Trinity s novými CPU jádry postavenými na mikroarchitektuře Piledriver. Zpočátku se objeví především čtyřjádrové verze, dvoujádrový procesor Trinity chystá AMD až na třetí kvartál. Půjde o odemčený AMD A6-5400K s Radeonem HD 7560D a A4-5300, ovšem tentokráte s Radeonem HD 7580D, což zní skoro zvláštně (že by pomalejší CPU, ale rychlejší GPU?). Každopádně TDP obou by mělo být 65 W.

Tagy: 
Zdroje: 

Fudzilla (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čipset AMD A85X pro Trinity je prý hotov

Pátek, 16 Březen 2012 - 15:06 | Tralalák | Tak 7,8W TDP je na pozostatok južného mostíka (...

Zobrazit diskusi