Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipsety Intel 7. řady pro „Ivy Bridge“ přijdou až v březnu 2012

ASUS P8P67: napájecí obvody kolem socketu
Asi víte, že čipsety Intel 7. řady se budou dělit na tři hlavní skupiny: mobilní, desktopový mainstream a desktopový high-end. Desktopového high-endu v podobě čipsetu Intel X79 bychom se měli dočkat už příští měsíc (tedy alespoň v tom smyslu, že jej bude Intel dodávat výrobcům desek), zatímco na ostatní si počkáme až na konec nadcházející zimy (říkají výrobci základních desek prostřednictvím serveru DigiTimes)…

Rovněž desktopové mainstreamové čipsety 7. řady můžeme rozdělit na dvě kategorie: „consumer“ a „business“. Do té první určené „na doma“ budou patřit modely řady Z a H (Z77, Z75, H77), do té druhé (do firem) pak Q a B (Q77, Q75 a B75). Hlavní rozdíly ukazují slajdy:

Intel 7 Series Chipsets Express Chipset Consumer - Z77, Z75, H77 Intel 7 Series Chipsets Supporting Intel HD Graphics - Q77, Q75, B75

Na rozdíl od AMD i nadále hodlá Intel čipsetem „diktovat“, co má dělat procesor (u platformy AMD s procesory „Llano“ je chování procesoru na čipsetu nezávislé, tedy co do počtu poskytovaných PCI Express linek, podporovaných pamětí a podobně). Čipsety u platforem Intel budou nadále říkat procesorům, jak mohou dělit svých 16 PCI Express linek (např. čipsety Intel Z77 a H77 se nebudou lišit ničím jiným než tím, že procesor bude moci své PCI Express linky v případě použití čipsetu Z77 dělit i na ×8/×8 nebo ×8/×4/×4 a procesor bude možné přetaktovávat, zatímco u H77 bude možné z procesoru vyvést jen celý PCIe ×16 slot a procesor nepůjde taktovat, což jsou dvě vlastnosti procesoru, do kterých by čipsetu mělo být kulové, minimálně určitě do dělení PCI Express linek procesoru).

Intel Z68 Express Chipset
Intel Z68 Express Chipset

Pro spotřebitelský segment tak bude jedinou skutečnou novinkou integrovaný USB 3.0 řadič (doufejme, že bude podávat lepší výsledky než AMD A75, co jsme měli tu možnost v připravované recenzi vyzkoušet, není to v podání AMD A75 žádný „trhač asfaltu“, „ne úplně ideálně připojený“ Renesas řadič na současné Intel platformě umí být rychlejší).

Mohli bychom si asi rovnou zaspekulovat na téma „když čipsety pro ,Ivy Bridge‘ přijdou až v březnu, tak to asi procesory ,Ivy Bridge‘ přijdou také až v březnu“, což ovšem nebude až tak úplně spekulace, jako spíše potvrzení dřívějších zvěstí. A to i přes skutečnost, že procesory „Ivy Bridge“ tyto nové čipsety nutně nepotřebují. Platformy s čipsety 6. a 7. řady totiž budou kompatibilní (Intel „po dlouhé době“ při změně platformy zachová předchozí patici (LGA1155) včetně veškeré funkčnosti).

Zda bude kompatibilita zachována i v mobilním segmentu a uvidíme na trhu třeba notebooky s procesory „Ivy Bridge“ a čipsetem QM67, to nevíme (teoreticky tomu nic nebrání, ale znáte markeťáky ;). Čipsety QS77, QM77, HM77, HM76 a HM75 mají přijít také kolem března, možná až v dubnu.

No, a pokud jde o již zmíněný high-endový čipset X79 („Patsburg“), tak ten je určen pro platformu postavenou kolem socketu LGA2011. O té se říkalo, že se trochu zpozdí, tak uvidíme, když chce Intel čipset prodávat už příští měsíc, jestli na tom bude něco pravdy. V tomto segmentu naštěstí nebude hrát čipset roli marketingového ovlivňovače vlastností procesoru, protože bude zkrátka jen jeden.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čipsety Intel 7. řady pro „Ivy Bridge“ přijdou až v březnu 2012

Pátek, 15 Červenec 2011 - 19:45 | WIFT | Ano, podpora by šla dodělat do BIOSu, ale zatím...
Pátek, 15 Červenec 2011 - 17:26 | mamlasos1 | To je možný ale když to bude v čipsetu je to...
Pátek, 15 Červenec 2011 - 17:11 | Jirka1 | Není důležité, jestli je to uvnitř čipsetu nebo...
Pátek, 15 Červenec 2011 - 16:36 | mamlasos1 | Mno, pokud bude chipset mít USB3.0 půjde z něho...
Pátek, 15 Červenec 2011 - 14:29 | Lada1 | Jaka je vubec vyhoda oproti soucasnemu Z68 ? USB...

Zobrazit diskusi