Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čipy z generace RDNA 3 mohou dosáhnout až 3 GHz

Tak to celé vypadá zajímavě, chache a frekvence, můžou docela slušně pohnout s výkonem a zároveň nehnat náklady na výrobu tak moc vysoko. Praxe ukáže, ale zatím to vypadá fakt slibně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jen doufám že nebudou zbytečně hnát frekvence jen aby "porazili" výkon nVidie protože pak to bude dost horké.
Stejně Nvidii v dohlednu ani nedoženou(počtem prodejů) už jen kvůli obrovským finančním kapacitám které nabrala tento rok a díky kterým může nakrásně přeplatit výrobce čipů takže nejspíš bude mít výhodu tsmc 5nm.
Rdna3 má být na tsmc 6nm ne? A tam má navíc ještě Intel zamluvené velké kapacity na ty jejich ARC dinosaury.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no neviem, tie leaky hovorili o tom, ze radeony budu zrat cca cez 450W a nvidie cca 600W (dufam ze nekecam)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde se psalo, že ty dva "velké" čipy (ty složeniny ze 2ks čipletů) budou na 5nm a ty menší (monolity) na 6nm. Ale kdo ví...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Efektivitu bude mít RDNA3 určitě lepší, to bych se dost divil, aby si toto nepohlídali. Maximálně ten top high end bude topit víc, ale podle těch zpráv, pokud na nich něco je, tak dokonce i ten má topit pořád míň než Lovelace a podle těch leaků na specs to vypadá, že se to na ty chiplety chytat v rasterizaci moc nebude, pokud teda nenastane nějaký epic fail v návrhu a nevyskočí tam třeba nějaké šílené latence v komunikaci mezi sebou a ten herní výkon to totálně nezabije.

Nvidie se to bude muset snažit uhrát nějak na ten výkon v ray tracingu, který bude mít asi stále lepší a chce ho to ještě víc do her tlačit, aby se jim to jakž takž nějak podařilo dorovnat.

Ale jelikož si má za to AMD chtít ptát ještě víc než Nvidie, tak si asi dost věří a tuto generaci asi vyhrají, alespoň z takového toho technického hlediska. Jak to bude s výrobou, dostupností, atd. to už je samozřejmě další otázka, sám jsem na to zvědav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je docela otázka.
RT je náročný na výpočty v první řadě a tam může čiplet řešení v pohodě pomáhat. Možná daleko víc než v rasterizaci. RT jde snadno dělat paralelně (RT na CPU to dokazuje). Rasterizace je daleko víc problematická pro paralelizaci. Protože se tam často aplikují věci na celý obraz.
Fakt bych si počkal, AMD se chystá šlápnout do stojatých vod docela s rozběhem. ve světě CPU se jí to s Ryzenem povedlo a Intel se s tím nepopasoval do teď a zatím to vypadá, že spíš tápe než má odpověď.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

RT se skládá ze dvou částí: 1) Jednotka pro test kolize paprsku vs trianglu a test vůči obalovací krychli (něco jako bounding box, aby zjistil, jestli má vůbec cenu testovat triangly uvnitř) a 2) jednotka pro procházení stromu scény (aby pak testoval obalovací krychle, a u některých i triangly uvnitř).

"1" je u AMD sdílené s texturovací jednotkou (obojí přečte pár dat z VRAM - texely nebo triangly a obalovací krychle - a vyplivne nějaký výsledek pro vstup z GPU - souřadnice v textuře nebo paprsek). Na počet tranzistorů je to nastejno s NVidií, ale sdílí se datové dráhy a systém komunikace s GPU a VRAM, takže okolní infrastruktura je beze změny.

"2" je u NVidie samostatná jednotka, u AMD chybí. Procházení stromu scény je řešené vygenerovaným kódem obecného shaderu. Výhoda je ušetření tranzistorů, nevýhoda je, že čím složitější scéna, tím víc vám to zpomaluje výpočty v rasterizaci. To není velký problém, protože pokud víte přesný výkon cílového hardware (např konzole), tak tak navrhnete scénu. Navíc pokud nepotřebujete RT, tak se ty tranzistory neflákají. (U konzolí jedete hodně na výkon/cena a vzhledem k obrovskému počtu stejných hardware mezi lidmi se vyplatí vývojářům optimalizovat - u PC, kdo chce, si holt koupi dražší hardware.)

Tak a teď k původnímu tématu. Protože NVidie neumí chiplety (i když jak už tu bylo řečeno - zde jde o spojení plných velkých GPU technologií, která vychází z technologie spojování malých chipletů), tak bude hájit věci, kde se může aspoň nějak prezentovat. Očekávám, že přidají ještě více tranzistorů, které se budou v rasterizaci flákat. A pak vyberou hry, které budou kreslit scénu neoptimálně. Pamatujete, když v jedné hře Batman záměrně nastavili tesselaci na příliš vysokou hodnotu, protože výkon padal u AMD o něco rychleji než u NVidie? Nebo když na RTX 30xx mají dvojnásobek FPU jednotek, takže se můžou v marketingových materiálech chlubit dvojnásobným FLOPS, ale už neřeknou, že to funguje jen pro denoising (závěrečný krok v RT), protože tyhle druhé FPU jednotky sdílí datové dráhy s INT jednotkami a většina shader programů v rasterizaci používá i INT výpočty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nedělal bych si velké naděje co do ceny. Čiplety Navi 31 nejsou žádné malé kousky křemíku, ale v podstatě dvě high-endová 5nm GPU, která se chovají jako jedno. K tomu ještě propojovací 6nm čiplety s Infinity Cache a pouzdření na úrovni HPC akcelerátorů. Tam nelze čekat, že bude doporučená cena nižší, než na dvojnásobku doporučené ceny současného high-endu. Klidně $1999-$2499. Prostě dvě grafiky v CrossFire, ale bez problémů CrossFire.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro lepší cenu podle mě hraje, zlepšení výtěžnosti. Ale pochopitelně to takhle dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena by mohla klesnout, kdyby se velký křemík rozdělil na dva poloviční. Ale Navi 31 spojuje dva velké křemíky. Navi 32 teoreticky může mít lepší poměr cena / výkon než monolit od Nvidie, ale kdo ví…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nějaké naděje, že to bude nějaká „lidová“ grafiku, bych si opravdu raději nedělal, ta cena co odhaduje no-X by i mohla být a tato cena by byla spíš ještě dobrá, ale pokud bude pořád nějaká krize, tak to bude spíš ještě horší a bude to stát ještě víc. Rozhodně to bude stát tak i tak neskutečný ranec, proti tomu bude i RTX 3090 levná karta, AMD už tu svou charitu dávno definitivně zavřelo někdy s vydáním Ryzen 5000, u nich se už dá očekávat vše, jen ne nic levného, s tím hodným, levným AMD, co bohatým bere a chudým dává už je konec, ta cena za HERNÍ kartu bude vyhnaná už do naprosté absurdity, sice budou mít nejvýkonnější kartu, ale bude to zas něco za něco.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 6600 XT byl velmi výhodný. Dokonce byl v ČR po celý den vydání dostupný skladem ve výběru nereferenčních modelů.

Ale chápu. V současné době koncové ceny netvoří AMD a Nvidia, takže těžko vinit je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem to myslel spíš z pohledu cena/výkon oproti konkurenci, třeba taková RX 6900 XT je pořád určitě výhodnější než i RTX 3080 Ti... jenže toto už v budoucnu nebude platit ani za mák u případné 7900 XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, co bude Radeon RX 7900 XT. Top model Navi 31 možná bude mít nějaké nestandardní značení. Proti top modelu Nvidie ale stát nebude, bude dost nad ním. Ať už bude proti top modelu Nvidie stát ořezaná Navi 31 nebo plnohodnotná Navi 32, pochybuji, že půjde poměrem cena / výkon o méně výhodný produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co potom byla 3060ti za 12000Kč v den vydání? Kdo to stihl tak to byl nejspíš nejlepší kup grafiky v tomto desetiletí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3060 Ti za tu cenu bylo pár kusů, RX 6600 XT bylo při vydání naskladněno řádově víc. Jen Mindfactory v Německu jich za první týden prodal přes 3000, což je množství, ve kterém nikdy žádnou jinou kartu neprodával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co potom byla 3060ti za 12000Kč v den vydání? Kdo to stihl tak to byl nejspíš nejlepší kup grafiky v tomto desetiletí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v ten den to pořád byl výkon 5700xt za cenu 5700xt s lehce menší spotřebu.
A když jste neměli pcie-4 tak byl výkon ještě o nějakých 3-10% nižší, což takovýhle problém 5700xt neměl.

Ale jakože vzhledem k aktuální době to byl dobrý kup, v ten den :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaké fiktívne GPU pre "tezare" nikoho nezaujímajú. Česť výnimkám..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chvíli jsem zvažoval, že prodám jeden byt a koupím si novou grafárnu, ale pak mne to přešlo :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A není to chyba? Vypadá to, že grafické karty zhodnocují investice ještě lépe než byty. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by vtipný, kdyby bublina bydlení splaskla dřív než ta s grafikami (přecijen byty jsou lokálnější věc než GPU a už teď v Česku k platu nejdražší v EU - kam ještě maj šanci růst? kdežto grafiky se používají celosvětově).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejne to bude limitovat TDP protoze v normalni PC skrini provoz grafiky pres +- 300w uz je tezce na hrane mozneho chlazeni s unosnou hlucnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obzvlášť v kombinaci s žravým CPU se s grafikou budou přihřívat navzájem.

Ten nárůst frekvencí půjde na úkor spotřeby/efektivity. Stávající generace (Navi 22 a 23) se celkem drží do cca 2,1 GHz, pak jde spotřeba a ztrátové teplo hodně rychle nahoru. S novou generací na lepším procesu se frekvenční optimum posune zase výš, což je dobře.

Jsem zvědav na výkon a spotřebu Navi 33. Každopádně výhodou je, že si člověk může sám přes ovladače nastavit profil, kam to pustí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ma to v sebe implementovany tvrdy krypo lock? Nema?
NEZAJEM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jste schopen udělat ten .. tvrdy kryptolock ... který ovšem nebude blokovat žádné hry, regulérní GPGPU výpočty ani ostatní ne-krypto využití GPU, máte šanci vydělat balík peněz, který bude více než dostatečný na pořízení GPU ... v množství větším, než malém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cela hra na blokovani tezby je blbost, jen se tim vyrobce pripravuje o kseft, ani do PC na hry nevidim duvod si kupovat HW ktery ma nejake omezovace. Pristi rok pujde krypto spat a celej ten tezebni hubuk se uklidni, kurz je velmi vysoko a uz dlouho navic hlad po kartach je straslive nakopnutej tim ze DAG na eth sel pred vanoci 2020 pres 4GB takze se inovovalo obrovsky mnozstvi rigu po celem svete.Ja rikal do leta/podzimu 2022 krypto usne a bude klid a i na PC gamery zbydou karty, navic diky vysoke cene elektriky jich budou plny bazary.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze to AMD aj NVidia ( po novom aj intel ) vedia urobit, ale neurobia, lebo su kolaboranti a predavaju ten HW na krypto a aj sami s nim tazia.

Pokial zato nepojdu do basy tak sa to "neda" urobit samozrejme.

Niekto je taky vypatlany ze bude tvrdit ze firma/ludia co navrhuju cely cip od zakladu, kde velmi podrobne riesia kazdy jeden detajl, ho nevedia navrhnut podla potrebnych paramterov co to ma mat? Lol.

NeJdECyYptOlOcKUrobIT.

Nikto tu potrebu ale nezadal, a umyselne schopnosti na crypto este naschval zlepsuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za me krypto super, libi se mi kdyz za me do prace chodi grafiky a ja nemusim. NV na tezbu nic moc snad ty 3060/ti bez LHR jeste jo, ale ty vyssi karty straslive zerou proti AMD kartam navic to ma jeste ponovu omezovace na ty nejziskovejsi hashe trebas ethash. Takze NV mam na hry v kompu ale na praci mam AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.