Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CK8-04 (nForce4) na dohled

nVidia logo staré
Chipset, který prozatím mnozí nazývají nForce4 (CK8-04) by měl brzy oficiálně spatřit světlo světa. Také víme, že bude v několika variantách (obyčejná, Ultra, SLI a Pro). Nyní se objevily podrobnosti, které stojí za to si prohlédnout. Mimo jiné se dozvíte, jak budou u varianty SLI fungovat dva PCI Express ×16 sloty, když má chipset pouze 20 PCI Express linek.

Nejprve se podíváme se stručným komentářem na to, co nám všechno CK8-04 nabídne.

nVidia CK8-04 (nForce4)

Jan sami vidíte, rozdílů oproti nForce3 Ultra MCP není mnoho. O dva USB 2.0 porty více, 4 Serial ATA kanály a hlavně PCI Express.

Ve verzi Ultra by měla být dokonce podpora 300MB/s Serial ATA II a vylepšený integrovaný firewall nazývaný „Secure Networking Processor“. Ten by měl více ulehčit práci samotnému procesoru a lépe chránit počítač před napadením.

A jak to bude s SLI režimem na dvou PCI Express ×16 slotech? Chipset bude mít pouze 20 PCI Express linek („lanes“) a k jejich rozdělování mezi oba ×16 sloty bude používat jakýsi SLI přepínací můstek.

nVidia SLI v CK8-04

V případě použití jedné grafické karty bude tato plně využívat 16 PCI Express linek. Pokud zasunete karty dvě a vytvoříte SLI konfiguraci, můstek přepne linky tak, že do každého slotu jich nasměruje 8. Může se zdát, že obě karty se tím zpomalí, ale nenechte se mýlit. Rozhraní AGP 8× poskytuje rychlost 2,1 GB/s a ta je vesměs nevyužitá (navíc je poloduplexní, tedy lze takto komunikovat vždy pouze jedním směrem). Rychlost PCI Express ×1 je 250 MB/s plně duplexní (takže v jednom okamžiku mohou zařízení touto rychlostí komunikovat v obou směrech). Násobeno osmi se dostáváme na rychlost 2 GB/s pro jednu grafickou kartu, což by mělo s přehledem stačit (lidé od nVidie tvrdí, že dnešním kartám by stačilo i PCI Express ×4).

Uvedení CK8-04 můžeme prý očekávat již v září, takže základních desek s tímto chipsetem bychom se snad měli do Vánoc dočkat.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CK8-04 (nForce4) na dohled

Sobota, 28 Srpen 2004 - 14:58 | Anonym | Jen obyčejné DDR 400, protože řadič RAM je...
Čtvrtek, 26 Srpen 2004 - 14:33 | Pinnswin | Jen takový drobný dotaz - jaké paměti bude tento...

Zobrazit diskusi