Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PCIe ×1 GeForce GT 610 od Club 3D: Malá, ale přejmenovaná

Club 3D GeForce GT 610 1x 02
GeForce GT 610 jsme se od uvedení nevěnovali, ale to je s ohledem na její původ pochopitelné. Obměnu referenčního designu nyní přinesl Club 3D, takže se podíváme, zda to navýšilo její užitnou hodnotu…

Referenční GeForce GT 610 je v podstatě totožná s původní GeForce GT 520: Staví na 40nm čipu GF119 z generace Fermi (měří nějakých 7x mm²), který nese 48 stream procesorů. Jakožto pohrobek po Fermi je jeho základní takt (810 MHz) poloviční oproti frekvenci unifikovaného jádra - 1620 MHz (Nvidia má na stránkách od vydání GT 610 proházené specifikace GPU a pamětí - to jen pro případ, že by vám na nich něco nesedělo; zde je uvádíme správně).

Paměti jsou připojené 64bit sběrnicí, Club 3D zůstal u referenčních 1024 MB poskládaných z DDR3 modulů. Snížil ale taktovací frekvenci z doporučených 1800 MHz na rovných 1000. Pokud by vás zajímaly energetické nároky, mluví specifikace o TDP 29 wattů a požadavku na 300W zdroj. Ten tedy doporučuje Nvidia. Výrobce karty nám vyčaroval úsměv na tváři, když ve vlastních specifikacích údaj změnil a doporučuje sestavu s touto kartou osadit zdrojem Club 3D CSP-S600 600 Watt.

Club 3D GeForce GT 610 1x 03

Z výstupů jsou k dispozici dual-link DVI, HDMI a DisplayPort - vzhledem k low-profile provedení odstraní namontování LP bracketu analogový výstup. Pokud jej uživatel vyžaduje i tak a nevadí-li mu zabrání druhého slotu, může jej vyvést o slot níže pomocí druhého přibaleného LP bracketu (stačí, pokud uživatel umí točit klíčem doleva a poté doprava :-).

Club 3D GeForce GT 610 1x 01

Specifikem karty je krom pomalých pamětí a vousatého GPU i šířka systémové sběrnice. Vzhledem k minulé generaci jde o PCIe 2.0, které však Club 3D zúžil z ×16 na ×1. Schválně jsme hledali nějaké oficiální vysvětlení, proč právě PCIe ×1 - výrobce se však omezil pouze na konstatování, že si každý počítač zaslouží samostatnou grafickou kartu a tato nabídne výkon minimálně 3× vyšší proti Intel Core i7 3200 MHz. Samotné PCIe ×1 provedení pak má učinit instalaci hračkou. No, nebudeme toto téma dále rozebírat, kartu bychom viděli jako kandidáta pro sestavy, které nemají PCIe ×16 slot.

Uživatelé, kteří mají integrované řešení z letošní nebo loňské generace (3D výkon na úrovni Llano, Ivy Bridge atp.) se však raději poohlédnou jinde - výkonnostní srovnání, které Club 3D zvolil, se s největší pravděpodobností odráží od nejlepšího výsledku oproti některé starší generaci Core i7, protože současná integrovaná řešení nabízejí výkon srovnatelný s nižšími modely 128bit low-end karet. 64bit řešení s podtaktovanými pamětmi by po výkonnostní stránce nemuselo přinést zlepšení.

Diskuse ke článku PCIe ×1 GeForce GT 610 od Club 3D: Malá, ale přejmenovaná

Žádné komentáře.