Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Club3D má 48Gb/s HDMI 2.1 kabel

Takze se muzeme tesit na 4k 10bit 4:4:4 a kompletni obmenu HW :)

Ktere soucasne produtky a dekodery jsou HDMI 2.1 "ready" hadam ze ani u budoucich karet se VRR od NV nedockame ?
Bude umet NAVI nebo dalsi RTX karty HDMI 2.1 vc. VRR a QFT atd. ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy je to lepšie než keď máš kúpenú kartu a monitor s podporou 2.1 a nemáš to čím prepojiť lebo taký kábel ešte nepredávajú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xbox One X. Před vydáním Turingu se mluvilo o tom, že nabídne HDMI 2.1 taky, ale ve specifikacích podpora chybí. Buďto ještě není dokončená podpora v ovladačích, nebo přijde až s další generací. Některé prvky HDMI 2.1, např. podporu variabilní snímkové synchronizace, podporuje AMD i na stávajících GPU.

Jinak tedy pokud nejde vysloveně o televize, tak není důvod se za HDMI 2.1 hnát, dotahuje a jen mírně přesahuje to, co nabízí DisplayPort 1.4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale ten drobný přesah znamená 4K na 144Hz bez komprese. Ale dosáhnout toho u novějších titulů potřebuje zhruba dvě RTX2080 na SLI.

Na Linustechtips to shrnuli závěrem (volně přeloženo): "Jde to, ale pokud ne*erete peníze, nechte to být" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„ten drobný přesah znamená 4K na 144Hz bez komprese“

Což oproti 4K na 120 Hz rozliší tak leda osciloskop ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Což oproti 4K na 120 Hz rozliší tak leda osciloskop ;-)"
Počítá se do toho i ten 144Hz monitor?

Však netvrdím, že je těch 24Hz nějaké terno, ale když už bych si kupoval 4K 144Hz LCD, byl bych rád, aby to zvládalo 144Hz. Ale cíl HDMI 2.1 je podle mě předehnat DP na poli 5K a 8K televizorů. Bohužel to vypadá, že HDMI se podařilo strčit nohu do dveří jako první a DP bude muset dotahovat a přesvědčovat výrobce smart televizí (ty mají sice využití snad jen na pár místech v Japonsku, ale stejně se to bude prodávat), aby tam ke stávajícímu HDMI 2.1 přidali i DP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že 144Hz 4k monitory na trhu nejsou a ještě nějaký pátek nebudou, mi to přijde skutečně jen jako papírová výhoda. Nečekám, že za půl roku, kdy má být uvedeno 64Gb/s DisplayPort-next, bude situace jiná. No a případné 144Hz 4k monitory chystané na rok 2020 už budou novým DisplayPort rozhraním vybavené. Alespoň pokud lze soudit z rychlosti adopce DisplayPort 1.3/1.4 vůči HDMI 2.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na "neAlze" je jeden G-sync 144Hz 4k monitor s údajným dodáním do 2 dnů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neformuloval jsem to přesně. 4k 144Hz monitory s HDMI 2.1 nejsou a brzy nebudou, abychom mohli HDMI 2.1 považovat za výhodu nebo důvod k jejich koupi. Je pravděpodobné, že se HDMI 2.1 na monitorech neobjeví výrazně dříve než DP-next, které nabídne víc. U tohoto konkrétního monitoru lze 4k 144Hz zprovoznit leda přes DP1.4.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni problem je v tom ze podpora HDMI je vice rozsirena>> receivery /repro i TV apod ....vyhoda oproti DP ze HDMI zvlada bez ztraty hvezdicky levneji delsi vzdalenosti :) takze osobne to vitam ...btw jak je to s eARC bude vyhrazen pouze pro HDMI 2.1?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To platilo někdy v době HDMI 1.4, ne? Už s HDMI 2.0 byly docela časté stížnosti, že s delšími kabely byly problémy a bylo třeba pečlivě vybírat. U HDMI 2.1 je uvedena délka 2 metry s tím, že s hodně kvalitním kabelem to může fungovat i při 3 metrech. Což je plus mínus stejný stav jako u DP1.4.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud beru soucasny stav tak pasivni DP ma stopku mezi 2-3 metry (papirove ty 3) a HDMI kabely i ty levne (splnujici standardy) se pohybuji v klidu na 5-8 metrech nesmi se pouzit zadny prechodovy clanek to pak zvladne max do 3m :) hadam ze s premiovymi kabely to muze jit pasivne jeste dal (jak na tom bude HDMI 2.1 ale netusim papir snese vsechno ) ...ale urcite by bylo zajimave provest seriozni test :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bežne prenášam 1080p50 obraz cez 2x5m + 10m HDMI prepojené pasívnymi spojkami z kamery do strihovej karty. Tak si z toho urobte záver akú vzdialenosť HDMI v starších generáciách zvládlo. K aktuálnej som sa zatiaľ na otestovanie nedostal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak FHD/60 4k/30(HDMI 1.4) s nizkym datovym tokem davalo klidne 15m+ na low cost high speed kabelu a klidne i se spojkoj F-F .. HDMI 2.0 se mi uz se spojkou nerozebehlo a ani se nerozsvitil panel a musel jsem koupit delsi kabel v celku :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uvedené video zvládá přenášet už HDMI 1.0, které má nosnou frekvenci jen 165 MHz. HDMI 2.0 má 600 MHz a HDMI 2.1 dokonce 2,1 GHz, což dělá obrovské rozdíly v útlumu v kabelu. Čím více se musí metalickým kabelem protlačit dat, tím snese menší délku (při stejné kvalitě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, u HDMI 2.0 jsem musel brát 15 metrů dlouhé kabely s extra zesilovačem a splitter co má zesilovač a stejně to nejede úplně se vším. Takže dělat zasedačky je občas trolling.

No a pak vám přijde na návštěvu někdo s Macbookem, který nemá HDMI a nepodporuje Miracast ani WiDi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj musis koupit Apple TV :D :D a nebo HDMI airplay dongle :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobní zkušenost se 4k a HDMI:

Zatoužil jsem po 4k mezi prvními... Postavil jsem si tedy PC i7 + GTX 980Ti a koupil k temu 43" (jinak je 4k zbytečný u pididispleju) 4k LCD TV od LG - jednu z prvních deklarovanou jako: 4k/10bit/50, 60Hz! a s HDMI 2.0! Což tehdy DP neuměl přenést a 4k PC monitory zase neměly HDMI 2.0 a TV zase neměly DP :-(

A ano, bylo to super zobrzení (zejména fotek z mé 24Mpx SLT Sony A77) a pokoukání na tomto 4K IPS s Local Dymingem (což zase nemaj PC monitory) při 10bitech, ale jen do 30Hz! :-( To pro fotky a grafiku Windows nevadí a hra nehraji... Ale pro video je to průšvih, neb nutných je minimálně 50 - 60Hz pro plynulý pohyb, a 50-60Hz uměl po HDMI tento TV jen v 8bit... :-(((((( (to znamenalo neuastále přepínat Hz dle teho na co jsem koukal - Foto/Video, vido je stejnak v 8-bitech)

Naštěstí mezi tím vydal LG 43" 10bit panel konečně s DP s 1.2a a konečně mám 4k/10bit i při 50-60Hz :-) To je nebe a dudy, i když ideálních fps - 50-60 je u 4k obsahu jen velmi málo a už se výrobci předhání v 8k TV... Jen aby to nebylo brzy sice až 100k, ale je o 10fps :-)) ...

Tím chci říct, že HDMI 2.0 má problém s víc jak 30Hz u přenosu 4k při 50-60Hz a tady se plánuje, jak čtu, dokonce 144Hz!??? A více k!???... :-() No nevím nevím, aby to (i nová verze HDMI 2.1) nebylo vhodný jen pro Tv a 8bit video - kde je většinou jen 8bit zdroj :-/ ...

Nejsem si jist, bylo li to omezení Hz vs bity u té mé 1. 4kTV použité nouzově jako velký 4k PC monitor, v elektronice Tv, nebo obecně v přenosových schopnostech HDMI 2.0, nebo v Grafice? (ta po DP nemá problém se 4k/50-60fps :-) I když se GPU ale i CPU - obojí přetaktované, docela potí na i víc jak 90% vytížení jen při přehrávání vide! Editace 4k mi jde jen v náhldu o kompromistní kvalitě a 30fps...)

Neví někdo?
Kabely jsem zkoušel značek a kupoval vždy max 1,5m a specefikaci 2.0 zaručující a vysoký dat. přenos garantující, tedy na papíře :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zacnu od konce zadne znaceni kabelu 2.0, 1.4, 4k HDR apod. neni spravne jedine spravne znaceni je standard speed (nepouzitelne) pak high speed a vyssi (nedavno prisla certifikace premium high speed ) a ted posledni "Ultra High Speed HDMI Cable" (48Gbps) podskupiny a dalsi detaily jsou na HDMI.ORG :)

jestli sla televize na 30Hz tak bylo spravne protoze 4:4:4 s 10bit uz bylo moc ;) (omezena datova propustnost) hadam ze je to jeden z hlavnich duvodu proc i UHD BD jsou 4:2:0 a nebo jedna z komponent neumoznovala provoz pri danych parametrech >> HDMI 2.0 bud jde a nebo nejde nic mezi (pak je nutne zkusit HDMI 1.4) obavy o HDMI 2.1 jsou plane protoze prave resi nedostatecny datovy tok ktery je limitaci HDMI 2.0b a k tomu prinasi plno drobnych vylepseni + neni uz tak omezeny a vice se blizi "schopnostmi" k DP

pokud se GPU i CPU poti neco je spatne nebo neumi radne akcelerovat nove standardy :) GTX 980 Ti myslim mela jeste s HEVC problem (vim ze cast rady maxwell jela pres akceleracni asic obvody >> vetsinou ty novejsi a slabsi a ty starsi i 8bit video jeli pomoci vypocetnich jednotek >> ale napriklad i skylake zvladne horko tezko prehrat 4k HEVC se slusnym datovym tokem ...s vysokym uz si ale neporadi)

tim chci rici ze HDMI urcite nema problem s vic jak 30Hz ale je to zatim o kompromisech a 60Hz nezvlada v plne kvalite coz se dobre pozna vetsinou jen na spickovych a velmi drahych panelech :)

btw uz v Riu probehl plnodnotny prenos v 8k Japonci planuji uz za chvilku 8k vysilani kdy pocitaji s datovym tokem cca 85 Mbit a zvladnou prenaset i 100Mbit coz je cca na urovni UHD BD :) a diky vysoke kompresi HEVC se da prenaset i v 8k (v evrope bude dlouho papirovy strop 4k a diky omezenemu pasmu stejne zustaneme u SD/HD :) az na par satelitnich kanalu ci placenych sluzeb je to bida :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odbornější obšírný výklad.

A ano, taky si myslím, že kabel je prakticky mechanicky stejný a jen má maximálně neobsazeny některé piny, nebo horší stínění (čili vyšší kapacitu - myslím jako kondenzátor, kdy při delším vedení to není zanedbatelné pro vysoké frekvence) a třeba menší přůřezy drátů, krom materiálu obsahu Cu - což u GHz má také vliv na odpor zejména frkevenční - při velmi vysokých frekvencích nutných pro vyšší přenosovou rychlost - v digi světě - datový tok. Pozlacení pak má vliv pouze na spolehlivost - výpadek signálu, jinak je to jen marketingové lákadlo na kabely a konektory z anesmyslné ceny pro snoby...

A dle těchto mojich znalistí jsem pak samzřejmě vybíral jsem kabel nejen dle pojmenvní (HDMI 2.0) , ale i dle deklarované datové propustnosti!

Jenže papír snese všecko :-/ Co je psáno, nemusí být v reáludánou! :-( A proměřit si jej doma neumím, čili musím spoléhat na pravdomluvnost(?) výrobce, pověsti které značky, recenze, diskuse :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je prave ten problem plno vyrobcu vyrabi sunty oznacuji to vsemozne HIGH SPEED ULTRAHD ci 4k ale v realu to nezvladaji ... pritom staci koupit slusny kabel za par stovek i od vyrobcu typu Evolveo apod. :) proste pokud nefunguje nechat si vratit penize protoze se nedrzi specifikaci HDMI.ORG :) a na druhe strane je tu dalsi extrem v podobe vyrobce kabelu ktery si vytvoril jistou auru super dokonalosti v dobe analogu (Monster) a pak oblbuje zakazniky a nechava si to kralovsky zaplatit :))) a nejhorsi je za ma plno fanatickych zastancu kteri tvrdi ze digitalni Audio video prenesene Monster kabelem je hezci, zivejsi, barvitejsi o nekolik levelu vyse nez s beznym kabelem :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FYI: HDMI 2.1 kábel má v ponuke nejaký čas už Belkin za 39 € a minimálne ešte jeden výrobca s cenou pod 20 €. Stačí si pozrieť ponuku u zeleného zmrda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle rozhraní pro monitory a televize už měly dávno být sjednocené a hlavně založené na optice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v dobe kdy se na zaklade DVI zavadelo HDMI byla optika jeste extremne draha nebyt jiste historicke zavislosti a zpetne kompatabilite tak v soucasnosti by nic optickemu HDMI nic nebranilo (i bez drahych meziclanku) aspon u vyssich produktovych rad ... ale je fakt ze uz davno mohli zapracovat do standardu (ale tady bych spis videl problem v mirne vyssi cene a neochote vyrobcu TV/Monitoru >> v podstate by stacilo aby s tim nekdo prisel prvni a pak se dohodli na nejakem spolecnem standardu )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optika má kromě kapku vyšší ceny ještě jednu nevýhodu - pokud se jednou zapojí a leží, tak je OK, pokud se ale často zapojuje a odpojuje, tak jde hodně rychle do kopru a konektory jsou hodně citlivé na zašpinení (tj na notebooku v podstatě nepoužitelné).

Co se týká sjednocení - dneska je jenom HDMI a DP a dovolím si odhadnout, že ke sjednocení nedojde (VGA je už reálně mrtvola a DVI se drží jenom servačností). HDMI je šité na míru AV technice a DP monitorům u PC a jako takové mají sice podobné vlastnosti, ale ne stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„že jako první ohlásil HDMI 2.1 kabel splňující všechny požadavky standardu…“

Nevím, no, ale v Alze skladem, doma ho mám už asi dva měsíce...

https://www.alza.cz/roline-hdmi-2-1-propojovaci-1m-d5240484.htm?o=3

A tak není nad to být první.

edit: Jo aha, sorry, jako obvykle je problém spíš v překladu, „one of the World's first“ jako fakt neznamená jako první. Jenom opět nevím, jestli je to záměr, nebo omyl... Nebo že by to bylo myšleno tak, že ostatní je sice pár měsíců prodávají, ale Club3D to jako první i ohlásil... (:?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však je to v citaci "že jako první ohlásil"
ohlásil to někdo dřív ? (nevím ptám se :) )

ale chapu že autorova interpretace překladu není korektní :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.