Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co chybí Arc A380 k dokonalosti? Vodní chladič

Citis sa nepotrebny ? spomen si ze je tu vodny chladic na GPU ARC od intelu :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo, A380 s vodním chlazením - tomu říkám maximální level pozérství.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já si asi koupím oboje, protože bez hmatatelného důkazu tomu za pár let nikdo neuvěří....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tento příspěvek je kulervoucí :D. Hlasoval jsem + a mrzí mě, že nemůžu dát víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

phpMyAdmin a naklikaj to tam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení na 92W? Oujé. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidně i na méně. V době 20w chipsetů nVidia Nforce 4 ultra, které byly většinou za slotem grafické karty je nešlo moc dobře chladit vzduchem. Vodní blok tak byl velký luxus oproti píštícímu 40mm větráku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, pokud mám pod vodou už CPU a GPU, není důvod tam nepřihodit i chipset, zvlášť takhle problematický, ale budovat custom vodníka kvůli takové kartě mi moc smysl nedává. A nepředpokládám, že by někdo chladil vodou jenom tu nForce samotnou. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že byly doby, kdy se do kysny vrtal otvor kde to jen šlo, stejně jako se tam cpali v podobném duchu i ventilátory a tehdy "ještě" zářivky. V těchto dobách vznikaly i divoké vodní kreace, kdy se chladily tehdy ještě netopící paměti a z pohledu dnešní doby bylo vůbec všechno netopící a vodu nepotřebující.

Mimochodem, nF4U jsem na desce měl, ano, byl šikovně hned za PCIe a místo toho alobalu se vzteklým komárem jsem využil chladič z mrtvé FX5600 od MŠI, vybrousil zub pro zavázející šutr a možná i jeden pro nějakej blízký elyt. Místo původního a nefungujícího komára jsem do toho pasivu vrtnul dvě díry a strčil na to 40×40mm maglev sunona a kupodivu to nepřekáželo X1900XT. Hlučnost i teploty se rázem dostaly do přijatelných mezí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cooler master Hc61? Měděný chladič procesoru. Rozříznout zebra, ohnout heatpipe, vyvrtat díry pro šrouby a pasivní řešení bylo na světě. Co se týče paměti tak modely se zvýšeným napětím docela topili. Když se jim navíc sebral vzduch od chladiče CPU tak dosahovali teplot, kdy už nebyli stabilní či rychle odcházeli. Takže ano v některých případech je chladit bylo nutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovej chladič mi to nenašlo. Vím že existovaly veselejší řešení, dokonce se prodával od primecooleru nabo akasa? takovej hezkej měděnej chladič s jednou či dvěma HP a ventilátorem, nebylo to drahé, jenže stále by to dost přečuhovalo a delší grafika by se tam nenacpala. Měl jsem K8N Platinum, tehdy "vypopelnicovaná" od lokálního vykuka, chtěl ji za okno do krámu, ja ji asi za dvacku koupil. Pak jsem z bazaru koupil na test A64 3200 a novou X1650 Pro Ultimate, tu pasivní od sapphire (furt ji mám mimochodem). Fungovalo to, tak jsem poslal do důchodu tuleně a užíval si nového stroje, skoro "zadarmo". Psal se rok 2007, nebylo to ještě tak brutálně zastaralé.

Původní chladič byl opravdu k smíchu a protože jsem pak upgradnul na tu X1900XT a ventilátor na originálním chladiči, pokud se to tak dalo nazvat, měl dost, tak jsem to musel nějak elegantně vyřešit. Nu a vyřešil jsem. Ten stroj tu pořád mám, jen už není původní sračková EC kysna.

S pamětma to vím, ale to byly opravdu jen OC modely, běžné kousky tehdy tolik nehřáli, takže to bylo běžně holé. S pamětma jsem si v případě nF4U celkem užil, i když mohla to být vina řadiče pamětí v 939 procesoru. S AM3 už jsem na nějakej problém nenarazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coolermaster HHC-001 to byl. https://www.frostytech.com/articles/1128/index.html Chladič na socket A, který se vyprodával a šel koupit za 100kč. Dělala se z něj replika THERMALRIGHT HR-05 SLI https://eshop.compos.cz/thermalright-hr-05-sli-ifx_d147297.html Hodně lidí tehdy šlo touhle cestou. S paměťma to bylo komplikovanější. Já měl v té době dva kousky OCZ Reaper s velkým chladiče a i v malém průtoku vzduchu se drželi na rozumné teplotě. Ale obsadit všechny sloty už obvykle znamenalo problém. Pro mě voda byla nutnost. Přetaktované Toledo v té době vzduchem moc chladit nešlo. Jen pár chladiču ho dokázalo udržet pod 65C kdy se vypínal systém. Pořádné věže přišli až později. Kompatibilitu pamětí + další věci řešil upravenej bios pro DFI Lanparty NF4 Ultra UT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten thermalright jsem možná viděl, ale tam kde jsem se pohyboval já, tak se znásilňoval jinej chladič, ale co to bylo zač, to vám opravdu nepovím. Ono je především ostuda (výrobců), že kolem těch rádoby chladičů byly často kilometry místa, které mohl zabrat podstatně větší pasiv, nebo heatpipa, která by to odvedla jinam, kde už možnost plného pasivu byla. Obdobné kreace s HP byly na vyšších intel deskách, cena té HP určitě nebyla tak vysoká, aby to zásadne prodražilo desku a odradilo kupující, nebo větší množství hliníku pro pasiv.

K pamětem, sloty jsem měl obsažené všechny, ale byly to pomalé ludry, takže s teplem problém nebyl. Jen to bylo stabilní jak plutonium, zejména v době, kdy jsem začal používat víc hladové programy a hry. Naštěstí jsem pak přešel na něco modernějšího a od té doby jsem na nějakou nestabilitu nenarazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"alobal se vzteklým komárem" :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však, kdybych ten "pasiv" bez komára (možná i s ním) hodil na diabetickou váhu, určitě by byl problém něco naměřit. K8N Platinum, ten hliník měl v "základně" lehce přes 1mm, žebra byly pod 1mm myslím. Ventilátor náhodná čínská sračka s tak 5k otáček. Moc materiálu tam nebylo a ventilátor tomu kvalitativně taky nepřidal.

Na to, jak topivej ten chipset byl, tak na tohle výrobci doslova srali a ojebávali to i na top modelech. Jo, chápu, že ten chipset nemohli dát do ugandy, kilometry daleko od CPU a PCIe, layout DPS mě taky živí, ale na to, jak byly tyhle desky drahé, tam mohli dát něco veselejšího. Jeden větší a správně tvarovaný pasiv, nebo HP vedoucí bokem do většího pasivu a bylo by. Naprosté minimum desek s nF4 mělo dobře řešené chlazení, buď jeden nebo nižší jednotky kusů, co si tak pamatuju. Zbytek, i drahé a prémiové modely, měli tuhle parodii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

= Arc bude mať nekonečné možnosti OC (logika).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto bude predajný "trhák"...teda možno v číne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jeho hlučnost je podstatně vyšší, než by mělo být k uchlazení karty s 92W TDP nutné a regulace otáček nefunguje spolehlivě" - takže pro Intel Arc přesně to pravé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A dnes si milé děti povíme pohádku o nešikovném Intelátku. Byl jednou jeden obr se jménem Intel, a ten si vyráběl malé knížečky, do kterých si dělal vlastní malby. Malby nebyly nijak zázračné, ale pro podkreslení stačily, a čtenáři byli spokojeni. I tak si obr řekl, že chce malovat samostatné velké obrazy, a jal se tak udělat. Pozval si domů hnědého medvěda Ráju, aby ho to naučil. Po pár letech obřík získal sebevědomí a ukázal své výtvory svým čtenářům. A ti byli zděšení. Na obrazech byly jen rozsypané čárance, polovina obrazů byla ohořelá od svíček a plátno protrhané. Čtenáři se na nemohli koukat a od obra se odvrátili, i přes naléhání obrovy manželky a jejím neutuchajícím hulákání ze skály, jak jsou obrovy obrazy nádherné a mnohem lepší, než ty, které maluje soused. A nakonec i velký sebevědomý obr musel uznat, že to prostě neumí, a zalezl raději zpět do jeskyně. Manželka mu nakonec odešla s medvědem Rájou hledat štěstí jinde ve světě.

A jaké je z toho milé děti poučení? Ne*er se do výroby grafik, když to neumíš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když vám tam pořád přebývá jedno slovo. Mělo být "Ne*er se do výroby, když to neumíš."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byla-li nedělá vůbec špatné věci. Jen je tu známé třeba pod značkou Bitspower.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde je tá zázračná Arc grafika s pasívnym chladením ? Toto je zrejme odpoveď :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jupí plníme qvótu na intel články. Dobrá práca.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plníme kvótu zbytečných příspěvků od bágera. Good work.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.