Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je peněženka pro kryptoměny a jaké existují druhy peněženek?

V tomto úvodu do světa kryptoměn představíme základní informace o peněženkách pro kryptoměny. Ukážeme si základní druhy peněženek a jejich výhody a nevýhody. Později v samostatných článcích probereme každou jednotlivě.

V tomto úvodu si představíme, co vlastně „peněženka pro kryptoměny“ je. Ukážeme si základní druhy kryptoměnových peněženek a jejich výhody a nevýhody.

Co je kryptoměnová peněženka a co dělá?

Jde o aplikaci, která spravuje dvojici adres. Jedna je veřejná a druhá soukromá. Každá z nich má jiný účel. Veřejná umožní kryptoměny přijímat. Soukromá umožní je posílat. Je tedy intuitivní, že soukromou adresu se nesmí nikdo dozvědět. 

Těmto adresám se často v kryptoměnové hatmatilce říká „klíče“.

Aby se nemusela sada znaků pamatovat zpaměti, existuje software, které je uchovává. Tomu se říká „peněženka“.

Je řada druhů peněženek. My si představíme nyní ty nejzákladnější.

Později v jednotlivých článcích představím po jednom každý druh peněženek.

Softwarová peněženka pro počítač

Softwarová peněženka je první volbou u většiny investorů, kteří se ponořují do světa kryptoměn. Mezi nejznámější patří open-source produkty jako je Electroneum nebo Exodus.

Jde jednoduše o počítačový program, který vám vygeneruje klíče a bude je pro vás uchovávat na vašem počítači. Z aplikace můžete kryptoměny i spravovat. Například posílat transakce. Aplikace jsou samozřejmě zadarmo.

Hodí se primárně pro investory, kteří chtějí dlouhodobě budovat pozici a nějaký propad na trhu je nevystraší.

Výhody

Největší výhodou je relativně bezpečné uložení klíčů na vašem počítači. V neposlední řadě je potřeba zmínit, že jsou taky uživatelsky přívětivé a většina podporuje stovky kryptoměn.

Nevýhody

Nemůžete mít flexibilní portfolio. Pokud se stane nějaký propad a vy budete chtít své kryptoměny prodat, bude to pro vás složitější.

Softwarová peněženka pro telefon

Existují i peněženky pro telefon. Osobně používám Mycelium, ale dobrou volbou je i Exodus.

Princip je podobný jako u počítače. Klíče jsou uložené na telefonu, ze kterého lze kryptoměny snadno spravovat. Máte ho vždy při ruce. Aplikaci si zdarma stáhnete na Google Play nebo App Store.

Výhody

Peněženky na telefon nabízí dobrou flexibilitu. Navíc mají i další funkce. Například čtení QR kódů, což posílání transakcí výrazně urychlí a zjednoduší. Aplikaci samozřejmě zaheslujte!

Nevýhody

Telefon je náchylný na krádeže. Určitě se v něm nevyplatí držet velký obnos. Kartu v telefonu si zablokujete, ale svoje portfolio ne. Používejte heslo.

Hardware peněženka

Hardware peněženka je zařízení, které je postavené pouze za účelem držení kryptoměn. Jeho velkou výhodou je to, že může být offline. Telefon a počítač budete na internet připojovat. Hardware peněženku pouze v případě nutnosti. 

Trhu dominují dvě společnosti. Český Trezor a zahraniční Ledger. Cena jednoho zařízení se pohybuje od 1200 korun do několika tisíců.

Výhody

Hardware peněženka je nejbezpečnější způsob uložení kryptoměn. Nemusí být připojená k internetu, takže nehrozí žádný hack. Je jednoduché je používat a můžou ležet v koutě roky, než se investice zhodnotí.

Nevýhody

Jde o poměrně drahou hračku. Ledger navíc podporuje pouze 22 kryptoměn. Samozřejmě těch největších, tedy BTC, LTC a ETH.

A ti druzí...

Existují další způsoby uchovávání klíčů. Ty se ale nesetkaly s velkým zájmem. Jde například o papírové peněženky. Odvážní zkusí klíče nosit v hlavě.

Někteří kutilové mohou udělat hardware peněženku ze starého telefonu. Možností je řada.

Pozor! Mnozí začínající investoři mají své prostředky na burze. Ano, je to možnost správy kryptoměn. Avšak nemáte přístup ke svým klíčům. A kdo nemá klíče, ten nemá kryptoměny. Burzy jsou denně cílem hackerů a může se stát, že o prostředky přijdete.

Slovo závěrem

Jednotlivé druhy peněženek si rozebereme později v samostatných článcích. Tento text je naprostým úvodem, který má nováčka zasvětit do problematiky uchovávání klíčů.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co je peněženka pro kryptoměny a jaké existují druhy peněženek?

Pondělí, 22 Červen 2020 - 20:04 | Pjetro de | Wona plati nepriama umera: cim je ulozena hodnota...
Pondělí, 22 Červen 2020 - 14:53 | Anonym | Zlato je zlato a Bitcoin je Bitcoin. Zkuste si...
Pondělí, 22 Červen 2020 - 10:05 | Mirda Červíček | Zlaté zlato...

Zobrazit diskusi