Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co nového na CeBITu II.

Obr: Co nového na CeBITu II.
Nové modely vypalovaček Sony, GoldStar, Philips a jedna extrémně zajímavá zpráva ...

CEBIT 99

Včera jste se mohli dozvědět nějaké ty informace, které se podařilo Martinovi nasbírat na CeBITu. Jinak řečeno informace z první ruky. Dnes to budou nějaké ty informace z druhé ruky - co se mi podařilo najít na Internetu v souvislosti s CeBITem a vypalováním CD.

Jako první musím začít se zprávou, která se objevila skoro všude: Sony představila vypalovačku pro USB a pro i.LINK (IEEE1394 - FireWire). Budou se vyrábět právě dvě verze: Spressa USB, která vypaluje 4×, přepisuje 2× a čte 6× za 399 dolarů. Druhou je Spressa i.LINK, která 4× vypaluje, 4× přepisuje a 24× čte a to za 499 dolarů. Obě mechaniky budou jak pro PC, tak pro Mac. Podle tiskového prohlášení to však vypadá, že USB verze bude jen jedna (použitelná pro Mac i pro PC) a i.LINK verze bude nejprve pro Mac a někdy na podzim i pro Windows. V každém případě obě mechaniky půjdou díky použitému rozhraní připojit a odpojit za běhu počítače bez nutnosti restartu.

Spressa USB přijde do obchodů se softwary Sony Discribe pro Mac (pro pálení na Macu), Sony HotBurn pro Windows (pro pálení pod wokýnky) a CD Stomper Pro (pro tvorbu bookletů). Spressa i.LINK bude mít přibalen Discribe, CD Stomper Pro a Retrospect Express (backup software pro Mac). A nyní to nejdůležitější, Sony Spressa USB se začne dodávat už v tomto měsíci a Sony Spressa i.LINK až v červnu. Celou tiskovou zprávu, samozřejmě v angličtině, najdete tady.

GoldStar/LG Electronic nabídl nejrychlejší vypalovačku na trhu. Není nejrychlejší ve vypalování, ale ve čtení. Vypalovat umí "jen" čtyřnásobnou rychlostí na CD-R i CD-RW, ale číst umí 32×!

Též firma Phillips se nenechala zahanbit a nabídla nové mechaniky CDRW200 (2× vypal, 2× přepis a 24× čtení) a CDRW400 (4× vypal, 4× přepis a 16× čtení). Přijde mi podivné, že čtyřkvaltovka je pomalejší než dvoukvaltovka ve čtení, může se jednat jen o chybu a ve skutečnosti to může být naopak. Vypalovačky se budou dodávat s WinOnCD a s novým programem Write2CD, který bude mít v sobě obsaženu kompresní utilitu a Philips tvrdí, že bude možné na CD uložit 1.3GB dat. Je jasné, že předem zkomprimovaných dat tímto programem na CD dostanete stále maximálně 650 MB. Mechaniky se mají začít prodávat na konci tohoto měsíce.

Philips též uvedl, že začíná vyrábět nová přepisovatelná média, která budou podporovat i 4× přepis.

Aopen oznámila "nejrychlejší" CD-ROMku na světě. Má dosahovat až 56-ti násobku. Obávám se, že stále zůstane nejrychleší CD-ROMkou Kenwood TrueX 52×. Proč si to myslím? Inu, podívejte se na obrázek od Kenwoodu 52× a od AOpen 48×. Zatímco Kenwood má průměrnou rychlost čtení 49×, tak AOpen má průměrnou rychlost čtení "jen" 36,2×...

Nejvíce překvapivou zprávu jsem si nechal na konec. Firmy Philips a Sony společně představili novou specifikaci pro Audio CD. Její název zní: "Super Audio CD" a je popsána ve Scarlet Book (šarlatová kniha). Tento nový standard by měl nahradit dosti starou Audio CD specifikaci, popsanou v Red Book (červené knize), a má být plnně zpětně kompatibilní se současnou technologií. Super Audio CD (SACD) má obsahovat lepší kvalitu zvuku, podporu více kanálů - až do maxima šesti (pozn.: současná specifikace umožňuje čtyřkanálový zvuk, ale zřejmě není podporována ze strany přehrávačů). Tato nová technologie by též měla uvést ochranu proti kopírování pomocí viditelných a neviditelných vodoznaků (water-mark).

První přehrávače jsou očekávány v létě v Japonsku a v Americe s Evropou až na koci tohoto roku. Musím ještě podotknout, že jsem velice zvědav, jak moc se tento standard prosadí a jak do jaké míry je zpětně kompatibilní.

Diskuse ke článku Co nového na CeBITu II.

Žádné komentáře.