Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přinášejí ATI Catalysty 10.2? Změny v CrossFireX

ATI Catalyst logo / ATI Catalyst Software logo
Dnes mají vyjít (věříme, že to do konce dne ještě stihnou) ovladače ATI Catalyst pro tento měsíc, tedy s číslem 10.2. Novinek je poněkud více, i když dříve slibovaná podpora 3D se ještě ani tento měsíc nekoná (o tom až později), poměrně hodně změn však není navenek vidět. Týkají se totiž způsobu práce s více GPU, především tedy režimu CrossFireX, vlastně je to taková evoluce, kterou bychom se však vzhledem k dosavadním změnám v ATI Catalystech klidně nebáli nazvat menší revolucí. V tomto článku ještě nové Catalysty 10.2 ke stažení nenajdete, protože do této doby ještě na webu AMD nevyšly, takže o této skutečnosti budeme informovat zvlášť (pravděpodobně zítra hned po půlnoci, nebo až později, jak to vyjde). Nyní si jen povíme o tom, jaké novinky AMD přichystala. A jaktože o nich už víme? Inu, měli jsme tu čest si poslechnout povídání lidí z AMD. V dalším článku se pak můžete seznámit i s tím, co AMD chystá do Catalystů 10.3…

Nyní tedy o Catalystech 10.2 a začneme tím, co údajně uživatelé hodně chtěli a po AMD požadovali a to jsou CrossFireX profily pro hry. Ty se již nějaký čas v Catalystech vyskytují, ale jsou součástí samotného 3D driveru. Novinkou je vyjmutí těchto profilů z 3D driveru a umístění do samostatného XML souboru. A nyní nastává pointa: Tento soubor bude od nynějška možné aktualizovat nezávisle na samotných Catalystech. Catalysty budou vycházet pravidelně každý měsíc, CrossFireX profily budou vycházet nepravidelně, když to bude potřeba.

ATI Catalyst 10.2 - CrossFireX Profiles

To má několik efektů. Jednak v případě, že vyjde nějaká nová hra, kterou bude potřeba do Catalystů přidat, nebude nutné čekat na další vydání Catalystů (může se dokonce snadno stát, že hra vyjde krátce před vydáním Catalystů a její profil by se do nich již nestihl a muselo by se čekat ne na nejbližší, ale až další Catalysty). Nové profily mohou vycházet klidně každý den, nebo dokonce i vícekrát denně, když to bude potřeba (např. po vydání se zjistí, že se něco udělalo špatně, tak se to hned opraví a ještě ten den vydá znovu). Anebo také mohou vycházet méně často než samotné Catalysty, třeba jen jednou za půl roku.

Druhým efektem je, že si uživatel teoreticky může profily editovat. Tento efekt je zatím mimo hru, protože v AMD se rozhodli, že tomu tak nebude a že to zkrátka bude (jako doposud) na lidech z AMD. Možná to bude umožněno v budoucnu, pokud o tom bude opravdu zájem nebo pokud bude nemožnost editace přijata s negativním ohlasem, ale zatím tomu tak nebude. Dá se nanejvýš předpokládat, že vzniknou nástroje třetích stran, které umožní se v profilech vrtat, ale podpora ze strany AMD ohledně editace profilů se v tuto chvíli nekoná a je to záměr.

Pokud jde o samotnou aktualizaci profilů, nepotěšíme nezkušené uživatele, potěšíme naopak ty, kteří nemají rádi, když se jim všemožné aplikace zbytečně často poohlížejí po něčem na internetu. Automatická aktualizace CrossFireX profilů se momentálně také nekoná. Je pravděpodobné, že to bude zařazeno do budoucích plánů, ale momentální stav je takový, že budou vycházet profily nepravidelně a budou ke stažení na stránkách AMD. Firma se dokonce ani nebrání tomu, že by tyto profily byly ke stažení i na stránkách zpravodajských/herních serverů, takže se klidně může stát, že si budete moci stahovat tyto profily i od nás (ty aktualizace prý nebudou nijak velké), ale to zatím neslibujeme, jen říkáme, že je to teoreticky možné a nevíme o ničem, co by tomu momentálně mohlo bránit (kromě naší lenosti a vědomí, že asi stejně budete ty profily hledat rovnou u AMD, protože tam se každopádně objeví jako první).

Tagy: 
Zdroje: 

AMD Conference Call (+ e-mail)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinášejí ATI Catalysty 10.2? Změny v CrossFireX

Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 00:04 | jugularis | Těším se až přijdu k mamce na návštěvu, sednu k...
Středa, 17 Únor 2010 - 22:00 | WIFT | Víme, už se to připravuje, ale vydáme to, jak...
Středa, 17 Únor 2010 - 21:40 | LudvaII | Na webu AMD už jsou k dispozici.
Středa, 17 Únor 2010 - 16:55 | nobody25 | Co by to chtelo predevsim, je konecne napravit...

Zobrazit diskusi